Още няколко питанки за влаченето/тролинга

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Re: Още няколко питанки за влаченето/тролинга

Мнение от krokibg »

Момчета,3.40 дълга лодка е само с 40см по дълга от "Прасчо" на Марко !!! С 8кс четиритактов двигател,лодката ще върви и ще пее а мисля че ще пита и за още.Да,с двама човека и с много багаж,винаги ще го има и това,няма да е така подвижна.За тролинг обаче,просто си с две-три въдици,макс - 2бр пасажери /ти и един човек още/ и две-три кутийки с примамки,вода и храна.Както каза Тошето,четеритактовите не цапат свещи,щот не горят масло и така,единственното което може да се случи е ....... да задавиш двигателя при палене на студено ако ти е остаряла свеща и не бръмне от раз !!!За такава лодчица,8кс ти са достатъчно и ще е икономична и безшумна при тролинг.Поздрав и дано сме помогнали !!!

Внимавай при покупката на двигателя,транеца на някой лодки не отговарят на стандартите и да не се чудиш после защо даваш газ а лодката неще да върви.Двигателя се взима след мерене височината на транеца.При късите височината е една а при дългите ботуши/морско изпълнение/ - друга.Успех !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Лодка Зефир-2 тегло 180кг. двигател Джонсън 6кс. няма проблем за тролинг и на глисаж и не цапа свещи на ниски обороти.
Изображение
Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Краси_поборника написа:Лодка Зефир-2 тегло 180кг. двигател Джонсън 6кс. няма проблем за тролинг и на глисаж и не цапа свещи на ниски обороти.
Краситя е много лека и по-голям двигател от 10кс я прави мармалад :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Знауш че имах такава и миналата година я дадох на Краси от Козлодуй !!! Бях и сложил 10кс Селва - четиритактов и направо щеше да ме обърне като правих пробите.Иначе за двама човека става и няма проблем,просто е направена по друг начин,който няма нищо общо с тези,дето приличат на Прасчо !!!

tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

toshko написа:Какво имаш предвид ...
Надявам се да съм бил полезен, ако кажеш каква ти е лодката ще съм и по-полезен, Успех!
Колега само да те питам твоя двигател 40 к.с. колко горе долу гори на час при тролене.
Сега когато си му даваш газ е друго нещо. Знам също, че е трудно да се определи и колко гори на час при тролене, защото почти никога не се троли само но все пак, ако можеш да ми кажеш нещо така горе долу.
Защото и аз в момента съм на тази гара, дали да е един четиритактов като твоя, или да са два. Просто още не съм взел решението.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Зависи и от тежеста на лодката, аз влача почти на минимални обороти, от 700 до 1000 и по каталог го дават около 800грама на час, несъм гозасичал само на тролене, но за една седмица излет при тролене по около 3 часа на ден и немалко возене на почти пълни обороти изхарчи 35литра. При макс. мощност му дават 12 литра на час. Събота и половината неделя бях на искъра, обиколих го целия на макс и през останалото време влачих без почивка, за двата дена изхарчи около 15-17 литра, понататък ще засека с шише от мин.вода и ще пиша, при такъв тест старият ми мотор 40к.с. но двутактов лапна 500грама за 10минути смятай!!!!! 3 литра на час при тролинг :shock:
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Сега варянта с два мотора е по-евтин и по-икономичен, но според мен си заслужава ако двутактовия/мощния/ мотор за придвижване е 70-90 коня и нагоре, щот 4тактов такъв вече си харчи стабилно дори и на тролинг, тоест, ако лодката е голяма, ако имаш финансовата възможност до 60коня по-добре един мотор щот се управлява по-лесно с дистанционното, а за малкия трябва да се пресягаш да включваш/изключваш скоростите, седиш полуобърнат да управляваш и по-трудно следиш въдиците, ако удари нещо едро ти трябва и повече време за реакция,но това е само мое мнение за сега.

Поздрав!
yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Краси_поборника написа:Лодка Зефир-2 тегло 180кг. двигател Джонс...
Краси,това чудо глисира с 6-кс. мотор? :shock: :shock: :shock:
Мойта 6-тица неможе да изглисира PVC-лодка с размери 3.30 на границата е,можеби някои кон от моите е починал ли,какво! :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

yzyna написа: Краси,това чудо глисира с 6-кс. мотор? :shock: :shock: :shock:
Мойта 6-тица неможе да изглисира PVC-лодка с размери 3.30 на границата е,можеби някои кон от моите е починал ли,какво! :wink:
Узунче,сменяй двигателя :lol: Ама ако вземеш хубав двигател 10+,вземи смени и лодката :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:
yzyna написа: Краси,това чудо глисира с 6-кс. мотор? :shock: :shock: :shock:
Узунче,сменяй двигателя :lol: Ама ако вземеш хубав двигател 10+,вземи смени и лодката :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
аз подучух че си е сменил лодката ама още се ослушва неще да се похвали :D или пьк време няма,това тролене постоянно му е изпило акьла :wink: чакам всеки момент да ми звьнне и да каже айде най после ударих сомето 20 + :wink:
Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

beis написа:Аз подучух че си е сменил лодката ама още се ослушва неще да се похвали :D или пьк време няма,това тролене постоянно му е изпило акьла :wink: чакам всеки момент да ми звьнне и да каже айде най после ударих сомето 20 + :wink:
Нека,нека да хване товарния влак,от сърце му го пожелавам.Ама що си мълчи за новата придобивка :roll: :roll: :roll: Явно за да не черпи ИзображениеИзображениеИзображение

tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

toshko написа:Зависи и от тежеста на лодката, аз влача почти на минимални обороти, от 700 до 1000 и по каталог го дават около 800грама на час, несъм гозасичал само на тролене, но за една седмица излет при тролене по около 3 часа на ден и немалко возене на почти пълни обороти изхарчи 35литра. При макс. мощност му дават 12 литра на час. Събота и половината неделя бях на искъра, обиколих го целия на макс и през останалото време влачих без почивка, за двата дена изхарчи около 15-17 литра, понататък ще засека с шише от мин.вода и ще пиша, при такъв тест старият ми мотор 40к.с. но двутактов лапна 500грама за 10минути смятай!!!!! 3 литра на час при тролинг :shock:
Това е страхотен разход, наистина е доста икономичен. Каква марка е твоя и колко цилиндъра е?
При тролене лодката не върви ли много бързо, защото моя двигател е 25 к.с. двутактов и дори на ниски обороти лодката се движи една идея по-бързо отколкото трябва. Та чудя се ако сложа 40 к.с. дали няма да тръгне още повече? Иначе за разхода на моя твърдо литър и нещо на час тролене, това си е доста повече от твоя.
Лодката ми е 4,80 като моторниците по морето, не е от най-големите но не е и малка, та затова събирам разни мнения пък и проби му е майката.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Ако върви по бързо, но искаш да си с по голя мотор решенивто ти е само едно.
Купуваш си втора перка(пропелер) с по малко сечение примерно на 40 коня ако стандартната ти е около 12x12 си взимаш втора за тролене примерно 8 или 9x12 и си готов. Двигателя работи на същите минимални обороти но движиш значително по бавно , но с по голяма мощност, второто от които ти е излишно , но пък не пречи :).
Има и евентуално и друго решение- по-голяма лодка или поне значително по тежка :wink:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

За лодка 4.80 мисля, че 60к.с. ще е по-добре от 40к.с., по-скъп е с до 2000 лева в магазина, казвам до защото зависи от марката. Убедил съм се, че е най-добре като ша е гарга да е рошава, тоест колкото е макс.мощност която дава производителя на плавателния съд такъв мотор да се купи-мое мнение породено от принципа проба-грешка.
Моят мотор е ямаха 40к.с. модел 2009, 3 цилиндъра, пълен инжекцион, всички екстри, искаше ми се да купя 60к.с., но още не е излязъл новия модел затова взех 40к.с. Особено ми хареса новата секюрити система-вграден имобилайзер. Струва около 10 500
лева в зависимост от екстрите.
Витлата които могат да се закупят са с различна стъпка, дори сузуки предлагат моторите си без винт, зада си избере клиента, струва около 300 лева. Моят винт е среден вариант и при тихо време при мин. обороти /700 в мин./ стигам до 3-3,5 км/ч, при попътен вятър имам известни затруднения само, ако влача много малки воблери защото се движа с 4,5-5 км/ч, но пък за по-големи воблери няма проблем, при насрещен вятър дори добавям малко газ, макс. до 1000/мин. Естествено всички тези данни зависят от лодката, моята с пълно снаряжение и двама на борда е около 500+ кг.
А, сетих се и още нещо, тези данни са с мен сам, ако има още един в лодката и той седне отпред скоростта се увеличава с 1км/ч, но ако седне отзад до мен съответно пада и тогава ми се налага да добавя 100оборота/мин.
Та да обобщим - ако няма възможност за проби купуваш среден вариант витло и пробваш като можеш да играеш с разпределението на товара - това важи естествено за лодки максимум като нашите до 5 метра, ако не става най-интелигентния варянт е да си купиш по-бавен винт и готово.

Поздрави!
tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

Да този вариант с витлото и аз го знам, сега трябва да потърся различни размери за моя мотор и да си купя. Но задържам защото така или иначе ще го сменям.
Иначе 60 к.с. си мисля, че вече е доста сериозен мотор и да се ползва за тролинг си е малко безсмислено.
Виж ако дърпах водни ски съм съгласен да е най-големия мотор, но иначе, аз поне не виждам никакъв смисъл.
Далеч съм от мисълта да си сложа мотор 15 к.с. но все пак някакъв оптимален вариант.
host200
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от host200 »

Колеги като слушам за какви лодки и мотори става дума направо ме избива чувство за малоценност със моята виетнамска джонга :oops:
Празнотата е форма и формата е празнота, риболова е някъде по средата
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”