Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

kуки за скобар
Модератор: sapuna
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
kуки за скобар
Понеже се опита да се заформи спор относно № на куките,които са подходящи за риболова на скобар,пускам темата всеки,който мисли,че може да го лови успешно,да сподели с какви куки работи и защо.Аз започвам пръв-за бял червей използвам куки с номера 14,16,18,Камасан 511,611,Drenan Fine Maggot,Оwner-Funa,chika.И разни други тип кристал.За пинки номера 18.20,пак от тези изброени,които ги имат като серии де.За троха от хляб-разбирайте френски,словенски и пр.Камакатсу 2210 В 16 и 14,ДК 500 на Колмик същата номерация ,за троха куката трябва да е с по широка извивка,за да се задържа хляба по добре и като бухне при удар се закача по лесно рибата,заради голямата извивка и троха.Ако е кука от рода на 16№ примерно 511,трохата е доста по-голяма по обем и куката остава много скрита в нея и са възможни празни удари.Кука № 12 и 10 съм използвал единствено в случаите ,когато ловя на червен конец.Как става-на мухарско менгеме,който има,който няма и на ръка става,се навива по стеблото червения конец до контрата без да се закрива,там се прави възел и се режат мустачетата с големина около 5мм,гарнира се с едно червено пинки.Куките трябва да с дълго стебли-тип Limerick,подходящи са/само за пример/224 и 225 серия на Мустад.Лично не ги използвам,поради бързото износване на острието.На Камасан има такава Кристал,не си спомням точно серията,че ги имам от време оно.Мое мнение с което не искам да ангажирам никой,че това е еталон за този риболов,споделям с какви куки имам успехи и по-малко откачания.И има едно човече,май трябва да е с главна буква,писа си го човеко-Funa му е макята.
Не отричам и по-големите номера куки,но те са повече за селекция,а при нас пасажите със скобари не са само литрови.

Последно промяна от butnik на Съб Сеп 05, 2009 5:49 am, променено общо 2 пъти.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: kуки за скобар
Не съм почитател на скъпите куки по ред причини,но аз лично използвам Andorita серия 0157 №15 или №16 за троха ползвам по-голям номер за бял ползвам по-малкия като поради странната си извивка позволява да се наниже единия червей по стеблото а другия да се закачи съвсем малко в по-дебелата си част,държат троха без грешка,а при закачане измежду камъните се откачат много лесно със съвсем леко изправяне.
Други куки които ползвам са 204 серия на Mustad №14 за троха + един бял защото е широка куката
Другите който ползвам са ForMax Silver Side от №13 до №16.
Тоест като ударя чертата и като се замислчт по големите риболовци ще разберът,че ползвам само тънки куки,това съм го постигнал с опит и съм доволен
Други куки които ползвам са 204 серия на Mustad №14 за троха + един бял защото е широка куката

Другите който ползвам са ForMax Silver Side от №13 до №16.
Тоест като ударя чертата и като се замислчт по големите риболовци ще разберът,че ползвам само тънки куки,това съм го постигнал с опит и съм доволен

Без риболов няма любов !
- Local
- учете се от него
Моят фаворит е Tubertini Serie 26 Bronzato , номера от 12 до 18.
Клавиатура риба не лови!!!
-
- ще става разбирач
За скобар ползвам почти същите куки , като Бутника. Не познавам само тази на Колмик. Любими сами Камасан 511.
Христо - наслука на всички
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:

Същата е като форма с 157 серия на Адротия,тази която Наско е посочил.
Номера кука избирам според големината на рибите , които се хващат и стръвта която използвам. На местата , които ловя много рядко скобарите са с големина, която позволява изфиняване с малки куки. Рибите са средно 700-800 грама както можете да се сетите изключително борбени. При риболов с болонеза и тези големи риби просто при второто-третото разтртъскване и малка кука рибата си заминава. Друг е момента при риболов с щека , където ластика обира големите тласъци и по-рядко се получават откачания. Също така, много рядко да не кажа никога, не ползвам червеи , просто рибата тука не ги взима , така че за хляба си иска по-голям номер кука (някой горе беше обяснил по каква причина). Избирам един номер кука и ако имам 2-3 гелета , не робувам разните теории от-до , а веднага качвам (намалям) номера докато се получи надеждно закачане , съответно вадене на рибата. Използвам предимно две серии на оунър, чинта и фуна , не че не съм ползвал и по-скъпите камасан , ама сметката не излиза от към цена/ бройка. Най-честите номера които използвам са 9 и 10 и гелетата са ми много малко , закачат си рибите стабилно. Има и друг тънък момент като се говори за куки, който никой не спомена . Един модел и номер на дадена марка, отговарят на съвсем друг номер на друга марка . Не трябва да се пренебрегва и експериментирането при риболова и да не забравяме, че целта е една - максимален резултат при минимални нерви 

Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Малка кука се откача от алая само ако е външен,всички знаете какви джуки има този палвник.Аз едвам ги откачак с кукоизваждача,тия малки куки.Наистина има разминаване в номерата на различните серии,но при тези места на които ловя най-рентабилни са ми по-качествените куки.Още малкия номер кука и е с по малко собствено тегло и това предразполага и по-добра презентация на стръвта.Но всичко е ходене и опити.Не става само с ядене 

Така е ,повече ходене на различни места и по-малко писане и седене пред компа. Съгласен съм. Нека всеки намери своя начин и такъм подходящ за дадените условия.
Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
butnik написа:Понеже се опита да се заформи спор относно № на куките,които са подходящи за риболова на скобар,пускам темата всеки,който мисли,че може да го лови успешно,да сподели с какви куки работи и защо.Аз започвам пръв-за бял червей използвам куки с номера 14,16,18,Камасан 511,611,Drenan Fine Maggot,Оwner-Funa,chika.И разни други тип кристал.За пинки номера 18.20,пак от тези изброени,които ги имат като серии де.За троха от хляб-разбирайте френски,словенски и пр.Камакатсу 2210 В 16 и 14,ДК 500 на Колмик същата номерация ,за троха куката трябва да е с по широка извивка,за да се задържа хляба по добре и като бухне при удар се закача по лесно рибата,заради голямата извивка и троха.Ако е кука от рода на 16№ примерно 511,трохата е доста по-голяма по обем и куката остава много скрита в нея и са възможни празни удари.Кука № 12 и 10 съм използвал единствено в случаите ,когато ловя на червен конец.Как става-на мухарско менгеме,който има,който няма и на ръка става,се навива по стеблото червения конец до контрата без да се закрива,там се прави възел и се режат мустачетата с големина около 5мм,гарнира се с едно червено пинки.Куките трябва да с дълго стебли-тип Limerick,подходящи са/само за пример/224 и 225 серия на Мустад.Лично не ги използвам,поради бързото износване на острието.На Камасан има такава Кристал,не си спомням точно серията,че ги имам от време оно.Мое мнение с което не искам да ангажирам никой,че това е еталон за този риболов,споделям с какви куки имам успехи и по-малко откачания.И има едно човече,май трябва да е с главна буква,писа си го човеко-Funa му е макята.Не отричам и по-големите номера куки,но те са повече за селекция,а при нас пасажите със скобари не са само литрови.
Абсолютно правилно, всяка една дума !
Ползвам същите куки като теб с изключение на Камакатсу 2210, които смятам да си набавя по най-бързия начин. Много хора ми ги похвалиха, а аз не съм ги пробвал досега.
Само да спомена, че една от най-хубавите куки, който съм срещал за скобар е Сенсас 3311.
-
- ще става разбирач
Гамакацу 2210 е страхотна кука...за скобар не съм я пробвал, но за шарани и едри каракуди е муцка...
-
- кандидат преподавател
Квито ми паднат или имам в запас - "Оунър","Каматцу","Гамакатцу",най-често въобще не им гледам марката.Размер - от № 10 като по-голям до № 14 за малки /изобщо няма значение за размера на скобарите,щото с № 14 съм вадил и "литров",пък с № 10 съм вадил серийно вместо скобар уклеи 

Някви подобни на тези по външен вид,черни,N10 и 12 ,Canelle май бяха,за бял червей и ляб, мноо яки ,butnik написа:
Същата е като форма с 157 серия на Адротия,тази която Наско е посочил.

И MUSTAD N8-N9 серияN225.Тва за торен червей.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Успявам да уловя скобари само на боло.
Куките които ползвам са 3311 на Сенсас. Това е Куката. повече от две години я ползвам, при студена вода и едри риби и няма грешка. Просто не я претоварвайте със стръв
Извадил съм скобари по 1,5 кг, кефали по 2 кг и мрени по 2,5 кг с нея
по голяма от 16 не съм слагал 
Куките които ползвам са 3311 на Сенсас. Това е Куката. повече от две години я ползвам, при студена вода и едри риби и няма грешка. Просто не я претоварвайте със стръв

Извадил съм скобари по 1,5 кг, кефали по 2 кг и мрени по 2,5 кг с нея

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
На Canelle острието е по късо доколкото си спомням ,но по форма са същите,доста фирми имат тази форма на кука.sharo1 написа:Някви подобни на тези по външен вид,черни,N10 и 12 ,Canelle май бяха,за бял червей и ляб, мноо яки ,butnik написа:
Същата е като форма с 157 серия на Адротия,тази която Наско е посочил.няма ГЕЛЕ
.
И MUSTAD N8-N9 серияN225.Тва за торен червей.
.
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Темата е много хубава и заради това позатрих ненужните изказваня,някои с цел провукация!
И да похваля и аз едни куки на Grauvell-Teklon 6200,отлични са за скобар,иначе от тези за които сте писали,мога да кажа че Sensas 3311 са много добри.
От другите модели нямам но мисля да си набавя в скоро време,едно пакетче owner Funa почна да се мота из куфарите.
И да похваля и аз едни куки на Grauvell-Teklon 6200,отлични са за скобар,иначе от тези за които сте писали,мога да кажа че Sensas 3311 са много добри.
От другите модели нямам но мисля да си набавя в скоро време,едно пакетче owner Funa почна да се мота из куфарите.

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн