С директен за щука........?хм хм хм?

Модератор: sapuna

grsg
новобранец
новобранец

Re: С директен за щука........?хм хм хм?

Мнение от grsg »

аз като бях малак сам закачал на гавраилово дънех костури на жива рибка.и някаде се бях загледал и гледам плувката ми до мен почти на брега и гледам как се потапя и засичам и почтия изкарах видях я и тя като ме видя ми скъса все пак ловях с корда 0,18 на директен без повод и бях лапе на 10-11г.ако бях я извадил щеше да е голямо героиство.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

snegk написа:Взимаш корав и евтен телескоп(стъклопласт)слагаш плетеняк и го вадиш на буксир,пък ако ще и да е 10кг.Аз съм ловил така на Слънчев бряг.
:smt023 :smt023 :smt023
... или 0.30/0.35 монофил; ето по-долу и още няколко пояснения за тактиката при риболова на "щука с директен":

Щуката налапва в "два такта". С директния, подсечката я правя още в първия; втората фаза, вече не е "налапваща" а е "поглъщаща" и при достатъчно изчакване, после много малко маломерни щуки могат да останат живи :idea:
В първата фаза, щуката захапва(налапва) рибката през средата на тялото и стиска до като я умъртви; атаката е обикновено отдолу или отстрани; тапата (плувката) рязко изчезва за няколко секунди- на втората секунда засичам яко ; засечката трябва да е сериозна щото "човката" и е доста корава, а единичните куки 4/0, 6/0, 8/0 са доста дебели ( не ползвам тройки при риболова на щуки от 10 години). При тази схема "фитките" са доста, но риболова е коректен и емоциите при правенето на "свещи" и боравенето с директния са на ниво :D 8) Ако тази фаза бъде умишлено пропусната, щуката пуска рибката(тапата изплува) и пристъпва към втората фаза: завърта се и налапва рибката от към главата, като започва бавно да я поглъща, плувайки в някаква посока- обикновенно към шавар, ако има такъв наблизо. Тапата "потегля" или плавно се потапя в някаква посока и тука вече, трябва да се изчака по-дълго: поне 30 секунди до една минута или повече. По преценка се засича(куката обикновено се забива в областа на глътката), като ако изчакването е по-дълго или куката(единична, двойна или тройна) е по-малка, куката попада в стомаха на щуката и хайванчето излиза като парцал поради силната болка която изпитва; ползват се дълги 50-70см поводи- метални, кевларени и т.н.. Ако щуката нагълта куката със стръвта- единствения начин да остане жива е да се отреже повода с клещи, там до където е възможно; щуките с кука в стомаха после обикновено нямат проблеми :idea:
Та, тъй за щуките с "директен" и (евентуално)плетено влакно :D 8)
Изображение
Аватар
6tukara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от 6tukara »

Хайде и аз да споделя нещо: Директна 7ца стъклопластова влакно 0,30 метален повод с тройка №2-4 вместо плувка може булдо без тежест пуска се в дупките от водорасли и обикновенно удара следва веднага. Ако до няколко минути няма удар се местим на следващата дупка. Този метод става за щуки до около кило.
АКО ИМА РИБА И НА БАСТУН, ЧЕ СЕ ХВАНЕ
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”