Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

С директен за щука........?хм хм хм?
Модератор: sapuna
- chestarfield
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
С директен за щука........?хм хм хм?
Седя си у нас и се гледам филмчета и клипчета за риболов на щука и се чуда, дали някои е пробвал или експерементирал да пробва.понеже такъв филм несъм гледал и несам и чул някои да е хванал.
Викам си с подходящ прът и ластик защо да не стани??
То си има и своите плюсове и миноси то е ясно, зависимост от водоема.
"+" - течението няма избута тапата или да я бутни в шаварите. линиата стои изпаната ластика и дава аванс, водачите няма да измразнат и т.н
"-" - неможи да се стигни оптимална дистанция, неможи да се дава достатачно аванс, неможи да се мушиш из храсти. и т.н
мисла че темата е интересна да поспорим и да поумуваме???
И без това друга работа нямаме
чакам коментари и предложения?????
п.п Дажи и несам си помислял досега да пробвам
НО знае ли се

Викам си с подходящ прът и ластик защо да не стани??
То си има и своите плюсове и миноси то е ясно, зависимост от водоема.
"+" - течението няма избута тапата или да я бутни в шаварите. линиата стои изпаната ластика и дава аванс, водачите няма да измразнат и т.н
"-" - неможи да се стигни оптимална дистанция, неможи да се дава достатачно аванс, неможи да се мушиш из храсти. и т.н
мисла че темата е интересна да поспорим и да поумуваме???
И без това друга работа нямаме

чакам коментари и предложения?????

п.п Дажи и несам си помислял досега да пробвам

Последно промяна от chestarfield на Пон Ное 24, 2008 12:09 am, променено общо 1 път.
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Re: С директен за щука........?хм хм хм?
Пробвал съм съвсем успешно с руски телескоп от мост(стена).Единствения начин да пуснеш рибката в око от шубраци.След 30 секунди борба щуката винаги пробва троен аксел с превъртане над водата.Дебна го тоя момент и не и давам да цопне обратно.Естествено влакно 0,40 без повод.
-
- ще става разбирач
Според мен може и да става.За малки екземпляри според мен няма да има проблем.
Или както каза Markony здрава тояга и дебело влакно
Или както каза Markony здрава тояга и дебело влакно

Удоволствието на риболова е хванатата риба,не изпържената\!

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
ЛЕК,с малките екземпляри моля да не се обаждаш! 

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Да естествено 4-5 кила не пове4е
.Рядко ми се е налагало.Представи си водни лилии и на 8 метра дупка 1 квадрат....Пробваш 1-2 хвърляния докато уцелиш и като падне в дупката чакаш на спусък.Докараш ли я върху лилиите после ве4е е твоя...като риба на сухо
.Проблема е ако си хванал едър екземпляр.Случи ми се преди 5 години.Заби надолу и хвана корена.Никъв шанс.Влизам в водата и по кордата...докато ми захапа китката.Такъмите естествено на брега,кръв на поразия...чудо.Върнах се и я зарязах.Колегите ме превързаха и пак влязах ,този път въоръжен.Този път щуката нямаше шанс.1,10м беше -страхотен екземпляр.Още си е там на Малък преславец.Надявам се пак да се срещнем,че белега се скри благодарение на едни мехлеми за след раждане...
Така че ако не може да пуснеш поперче директния спасява положението(капото).

-
- разбира нещата
Markony написа:Да естествено 4-5 кила не пове4е.Рядко ми се е налагало.Представи си водни лилии и на 8 метра дупка 1 квадрат....Пробваш 1-2 хвърляния докато уцелиш и като падне в дупката чакаш на спусък.Докараш ли я върху лилиите после ве4е е твоя...като риба на сухо
.Проблема е ако си хванал едър екземпляр.Случи ми се преди 5 години.Заби надолу и хвана корена.Никъв шанс.Влизам в водата и по кордата...докато ми захапа китката.Такъмите естествено на брега,кръв на поразия...чудо.Върнах се и я зарязах.Колегите ме превързаха и пак влязах ,този път въоръжен.Този път щуката нямаше шанс.1,10м беше -страхотен екземпляр.Още си е там на Малък преславец.Надявам се пак да се срещнем,че белега се скри благодарение на едни мехлеми за след раждане...

- dimitar_dv
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Аз съм хващал по чиста случаиност щучка на директния....беше октомври месец(не тази година),на Жребчево.Бях заметнал с 6-тицата на земен червеи за каракуда,но не вървеше особено.В един момент помислих,че съм закачил нещо на дъното и реших да презаметна,но усетих тежест,все едно вадя клон...Какв беше изненеадата ми,когато извадих щуката няма смисъл да ви описвам....

НАСЛЕДНИК НА ПАВЕЛ ПАВЛОВ
-
- разбира нещата
щука с директен?няма смисъл да си рискуваш улова.за тези плюсове дато колегата chestarfield спомена си има разни тънкости.за да не ти замръзват водачите и влакното си има разни мазила или спрейчета.за да не ти бяга рибето с тапата или по течението,се прави подходяща линия с различни начини на разпределение на тежестта.има няколко подходящи описани в "монтаж на тапа".за замятането на точна дистанция,първо замятам без стръв докъто нацеля разтоянието,после си защипвам влакното на макарата и по-далеч да искам немога да метна.тук се иска и малко майсторлък на замятане!ако мястото е чисто нека си пуснем рибето да обикаля,по-хубаво ,от тва няма.
не ми е много ясно ,как ще се пусне 5 метра или повече влакно,ако щуката се разкарва с рибето в устата,без да го е глътнала още?има и такива моменти!ми аванс,като включи на втора?а дистанция на замятане?а обикаляне по водоема,налага се често на всички?
де да знам!не съм пробвал,ама не смятам и да го направя.за мен оптимален вариант си остава здраво телескопче,около 3 метра+добре работеща макара.
нека пробвали с директен да споделят.според мен не е добър вариант.
не ми е много ясно ,как ще се пусне 5 метра или повече влакно,ако щуката се разкарва с рибето в устата,без да го е глътнала още?има и такива моменти!ми аванс,като включи на втора?а дистанция на замятане?а обикаляне по водоема,налага се често на всички?
де да знам!не съм пробвал,ама не смятам и да го направя.за мен оптимален вариант си остава здраво телескопче,около 3 метра+добре работеща макара.
нека пробвали с директен да споделят.според мен не е добър вариант.
-
- новобранец
защо не един път ми се случвало рибе да ми се закачи изведнъж да вида забатакта,аз лично мисла че щее голям кеф. 

-
- и господ не е толокова добър
Взимаш корав и евтен телескоп(стъклопласт)слагаш плетеняк и го вадиш на буксир,пък ако ще и да е 10кг.Аз съм ловил така на Слънчев бряг.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Няма нищо невъзможно.Като доста по малък (12-13годишен)имах само едно бамбуково прътче 1.8м. с монтиран един водач с тел от стара щипка за пране на върха без никаква макара или совалка на който имаше 90% капронов конец от стар ремък ,коркова тапа ,стоманена тел от телефонен кабел на него куката и гайка м 6 за тежест.На тази смешна за сегашните стандарти техника ловях щуки и бяла риба по река Росица при село Водолей на свинарника ,вярно трофеи нямаше но бяха около кило, кило и половина(целия номер беше в пляскането ,бързо хвърля,бързо вадиш)
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

-
- учете се от него
Целево съм ловил с директна шестица- за кеф и за екшън
. Основно 0.30 , кевларен повод и кеп с дълга дръжка 

-
- разбира нещата
и после...Markony написа:Този път щуката нямаше шанс.1,10м беше
...Markony написа:.Още си е там на Малък преславец.Надявам се пак да се срещнем
А сега де?!
И по темата-голям кеф е с директния,само да имаш здрави нерви!
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
- maranzika
- сериозен играч
Ами просто я е пуснал колегата.Кво има да се чудиш?riibok написа:и после...Markony написа:Този път щуката нямаше шанс.1,10м беше...Markony написа:.Още си е там на Малък преславец.Надявам се пак да се срещнем
А сега де?!

- Assassin23
- вече хвърля и на тежко
Веднъж като бях за щука до обяд нямаше пипане и реших да си направя една саморъчна въдичка намерих едно клонче около 1.50 одялках го сложих му струно 0.35 за повод една тел за плувка от шоколадово яйце вътре пластмасата и една троика.Хвърлих я на един метър от брега и я оставих по едно време отивам да видя дали има нещо и гледам плувката я няма помислих си рибката ли я потопила или щука се е хванало вдигам и се оказа, че се беше хванала една щука около кило.Откачам я слагам рибка и пак я хварлих,а пък на другите вадици нищо некълва,почваме да събираме и отивам да си прибера самоделката гледам плувката пак я няма вадя и пак се беше хванала една зъбатка същия калибър.И така на въдиците дори и неклъвна, а пък на дървената пръчка се бяха хванали две щуки които после отидоха да плуват на друго място!
Има ги в галерията ми!