Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

помощ за лодка
Модератор: emo vasilev
- krokibg
- учете се от него
Re: помощ за лодка
vts написа:Мерси за отговора kroki ще опитам да видим какво ще стане.Иначе мотора вече е монтиран и всичко е вързано ,остана само вала да се върже и да я изчистя вътре ,че стана голяма кочина с тези ремонти.А снимки има в галериятя ми ,незнам как да ги прикача тук.
Искам да споделя един форум които много ми помогна ,за да може и някои друг да се въсползва с много инфо ,за старите лодки.
http://WWW.OLDIEBOOTE.DE А тук се вижда силата на вартбурговият мотор http://www.oldieboote.de/navigation/bil ... ideos.html
vts,когато я купи,имаше ли вътре редуктор за предна и задна скорост дето включва ??? Как ще превключваш напред и назад ??? Нали знаеш че реда на вързването е двигател,редуктор вал за оста на перката.След редуктора се слага гуменото каре а може да нолзваш и висящия лагер на БМВ като го сложиш на обратно и го хванеш за дъното а карето накрая и т.н.Давам само идея а ти мисли какво да правиш.Въпроса е да го направиш както трябва и да нямаш проблеми когато си на вода.Успех !!!
П.П А с охлаждането оправи ли се,то е също толкова важно и там също е слабо звено от системата.По някога се налага да се сложи допълнителна водна помпа да смуче и охлажда мотора.Кажи и какъв мотор сложи че май съм пропуснал какво си писал по въпроса.Просто ми е интересно !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Ами редуктор няма ,направо се връзва мотора за вала като се слага двигателя под наклон.Тази информация черпих от немския саит.А за охлаждането сложих ел.водна помпа на 12волта.Мотора е оригиналният от вартбург с направен основен ремонт.Даи един скаип да ти пусна снимки.
- krokibg
- учете се от него
Как ще вързваш направо бе човек
Нали няма да имаш задна скорост !!! Така ще имаш проблеми с паркирането по биваци и ли когато влезеш в плитки води как ще се върнеш да избегнеш ударите та перката/те в дъното !!! Виж сега,вземи си намери редуктор от някоя стара лодка "Волга" Имаше ги по морето и разни гребни бази в големите градове и по големите язовири.Само с едно лостче и си включваш напред и назад !!! Тези редуктори са бързооборотни и са колкото един малък принтер,нещо от рода на 60см х 30см и нещата заспиват.Не прави нещата на половина !!!

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Тези Волги отдавна са на скрапа.
Относно карето между мотора и вала,
при мен е каре от кардана на жигулата.

Относно карето между мотора и вала,
при мен е каре от кардана на жигулата.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- krokibg
- учете се от него
Кире,ти май също си само на предна скорост
Ама те,вашите двигатели са по-малко коне и нямате проблем.Даваш назад с греблата,обръщаш към открито море и цепиш

- КИРО
- Обратна връзка:
Да,прав си,но си мисля за подобрения и аз.Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Кире,ти май също си само на предна скорост![]()
![]()
Ама те,вашите двигатели са по-малко коне и нямате проблем.Даваш назад с греблата,обръщаш към открито море и цепиш
![]()
![]()
Определено задната е необходимост,както и нещо като скоростна кутия.
Често се налага по-бавна скорост при мен,
за сега само обмислям варианти.

- krokibg
- учете се от него
Кире,аз направих голяма простотия
Бях купил една волга,така и не намерих време да я направя.Дадох я на скрап и с тъпата си глава изобщо не се сетих да сваля редуктора.Сега щях да свърша работа на някой от вас.иначе,тези редуктори изпълняват ролята на скоростна кутия и имат само предна и задна скорост.Много компактна беше и ми направи впечатление но просто проспах нещата и не я свалих,както и чисто новия двигател от ГАЗ 51 ли беше или педесет и нещо.Голяма простотия направих и още ме е яд
Чух че ставали и обикновенни скоростни кутии които майстор исключвал определени предавки и оставял една предна и задната скорост но пък кутийте са големи и тежат !!! Ти чувал ли си нащо такова ???

- КИРО
- Обратна връзка:
Не съм чувал,но не е невъзможно.
За сега няма си бутам лодката,че сме в разгара на сезона.
Зимата ще я мисля.Ако ще правя нещо,трябва и на мотора да му сменям мястото.
За сега няма си бутам лодката,че сме в разгара на сезона.
Зимата ще я мисля.Ако ще правя нещо,трябва и на мотора да му сменям мястото.
- krokibg
- учете се от него
Успех момчета с ремонтите !!!
Колега КИРО да те питам от къде да взема два фланеца като твоите ,които са от двете страни на карето.Защото и аз така си представям връзката с мотора.Вала ми е с диаметър 20мм.
- krokibg
- учете се от него
По моргите търсиш коли с кардани и накрая на кардана има такива фланци.Другото е лесно,само малко точност се иска за да няма големи вибрации и да сменяш често гуменото каре.Каретата които са на кардана помагат да има сходимост заради наклона на двигателя и е хубаво да ги запазиш.Говоря за железните карета които са на самия фланец.С тези карета,няма нужда да се слага самия двигател под наклон,за да излиза под правилния ъгал вала зад лодкатаА може и да греша но е хубаво да се помисли по въпроса .Аз така ги виждам нещата и така бих направил за да нямам изненадващи повреди когато съм на вода.Успех !!!vts написа:Колега КИРО да те питам от къде да взема два фланеца като твоите ,които са от двете страни на карето.Защото и аз така си представям връзката с мотора.Вала ми е с диаметър 20мм.
- КИРО
- Обратна връзка:
Целия комплект е от жигули.vts написа:Колега КИРО да те питам от къде да взема два фланеца като твоите ,които са от двете страни на карето.Защото и аз така си представям връзката с мотора.Вала ми е с диаметър 20мм.
А както и Любо споменава за сходимоста,аз така си реших проблема,
с едно каре преди опорния лагер.

Точно тази сходимост ( по-точно липсата на такава ) ми направи беля в морето.
Беше се разхлабил малко мотора,и му стегнах болтовете.
След две седмици скъсах вала .( преди беше цял вала,от перката до мотора )
И моята ос е 20мм
- krokibg
- учете се от него
Аз бих сложил цялата система от БМВ старите серии !!! Има ги в изобилие из всички морги в страната.Каретата /гумени и железните/са в пъти по-здрави от жигуловите и имат по-дълаг живот /поне аз така мисля/ !!! Цялата система на БМВ то има и висящ лагер и само гледай как Киро го е хванал за дъното и копирай.Единственното което трябва да правиш редовно е да смазваш каретата,те си имат отвор за тъкламит и ще те карат много време.Имам обаче притеснения относно НЕисползването на Скоростна кутия/редуктор предна-задна/
Гуменото каре обира първия удър,който въпреки плавното поемане на ниски обороти,водата не позволява да се усети удара но той е силен и по-точно рязък !!! Точно това води до къртене,късане на гумени и всякакви карета !!! Днес някалко такива удара,утре няколко и гуменото каре си заминава.След него тръгват и железните и нещата стават - ремонт на системата.Редуктора е първи и много плавно поема движението напред или назад.Тогава плавно поемат движението на вала и каретата а това води до много-много по-дълаг живот.Това е моя съвет и ако ме питате мен,по-добре да изчакаш и си намериш всичко необходимо за направата на системата така че да нямаш постоянни проблеми.Избързаш ли,просто после ще преправяш всичко наново и нак ще дойдеш до тези съвети и само ще загубиш време.Кирето ти е снимал всичко и се иска само малко време за да си набавиш частите и най-важното,понеже лодката не ти е рибарско корито,да си сложиш редуктор,предна - задна и да си я караш с кеф.Аз мога да проверя дали лодката която дадох на скрап не е още там и ако не е,дали са свалили двигателя с редуктора.Ако е там,ще го взема за дребни стотинки и да направим работата както трябва и да ме черпиш като ме видиш
Поздрав !!!
Забравих да кажа че преди време,карах една лодка - руска,която имаше педали !!! Демек,имаше скоростна кутия и амбряж
Затова споменах че има хора,които могат да разчаркалосат скоростната кутия и да оставят само една предна и задната скорост на кутията.Трябва обаче кутията да не е голяма а компактна и да не тежи.Отпред си правиш една плоча където да ти е педала на съединителя и става точно като кола,като ползваш и педал за съединителя.Гаста,също можеш да си я направиш с педал и ръцете ти,винаги ще са ти свободни за управлението.Само незнам ако ще тролиш,трябва ли да правиш някаква система за поддържане на определени обороти и да застопоряваш гаста.Дано съм ти бил полезен !!!

Забравих да кажа че преди време,карах една лодка - руска,която имаше педали !!! Демек,имаше скоростна кутия и амбряж

- КИРО
- Обратна връзка:
VTS,при монтажа на вала,първо се настройва опорния лагер.
Там трябва много да се внимава.Наклона,да няма усукване на оста.
Имай в предвид,че като стегнеш опорния лагер,той натиска пак надолу оста.
Подлагаш в такъв случай пластини отдолу,стягаш,проверяваш дали се върти свободно вала.
Чак след това минаваш към центроване на муфата ( скоростната кутия ),и накрая към мотора.
Просто това е реда.Трудоемко е,
но една лодка трябва да е сигурна в тази си част.
Към перката да дейфута се набива лоена набивка,но тя се слага след като си направил горното,
и накрая пълниш дейфута с грес ( при пуснат двигател на ниски обороти ) докато избие от втулката към мотора.
Също се гресира и опорния лагер.
Поне на 6-7 излизания ги гресирай.
Там трябва много да се внимава.Наклона,да няма усукване на оста.
Имай в предвид,че като стегнеш опорния лагер,той натиска пак надолу оста.
Подлагаш в такъв случай пластини отдолу,стягаш,проверяваш дали се върти свободно вала.
Чак след това минаваш към центроване на муфата ( скоростната кутия ),и накрая към мотора.
Просто това е реда.Трудоемко е,
но една лодка трябва да е сигурна в тази си част.
Към перката да дейфута се набива лоена набивка,но тя се слага след като си направил горното,
и накрая пълниш дейфута с грес ( при пуснат двигател на ниски обороти ) докато избие от втулката към мотора.
Също се гресира и опорния лагер.
Поне на 6-7 излизания ги гресирай.
Мерси много за помощта ,започвам да дерзая с вала.

А ето и малко нови снимки.Отново в галерията.

А ето и малко нови снимки.Отново в галерията.