Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

хапе ли сома
Модератор: sapuna
- barutchiata ©
- Администратор
- krokibg
- учете се от него
Единственното плашешто нещо на сома е ....... грозния и пра-исторически вид,защото е една от рибите оцелели от тогава.Сома се плаши от човека,и барутчията е прав че може само да те ожули със четките.Всичко друго е страх от незнание,дали,ами,ако и т.н.Доста добичета съм извадил и други колеги вадят, но нито едно не се е опитало да ме използва за вечеря.Хайде със здраве.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- краси12345678
- ще става разбирач
-
- кандидат преподавател
- kita20008969
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
И при мен е имало случай,вързан сом 6кг.посягам към него,за да го покажа на един колега в същото време сомето се обърна и ме захапа по пръстите на ръката.Интересното беше,че разтръска главата няколко пъти
като куче.При следващи опити(нарочни)не го повтори.СОМА ХАПЕ
като куче.При следващи опити(нарочни)не го повтори.СОМА ХАПЕ

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
- krokibg
- учете се от него
Да,прав е колегата че хапе,ама когато се храни.Такива смехорий отдавна не бях чел.Ще си хвана един по-голям и ще го водя на кучешки боеве.Всичко е инстинкт,и ако хапеше,до сега щеше да има не само ухапани ами направо раскъсани и изядени.Но пък знае ли човек,винаги и във всичко има първи път.Може да ти захапе ръката ако си я дяржиш във водата по време на кльонкане - може да я уприличи на риба или стръв някаква,това е нормално,ама да хапе и си тръска главата е просто......незнам,представям си го като на рисуваното филмче Ну,погоди - със щуката.
:shock
П.П. Забравих да спомена,че бяхме вързали един 27 кг,до нас във водата със въже.Едно момче трябваше да мине точно покрай него,за да излезне на брега,а същевременно,това животно ми се удряше във краката около час и половина.Като попита дали хапе,ние само закимахме,и момчето отиде по-надоло по реката и плува за да излене.На това му се вика СТРАХ и т.н.Когато му бръкна на сома в устата,защото така ги вадя по малките,със палеца му бъркам в устата и забивам другите пръсти отдоло и завъртам ръката.До сега,само два или три пъти си е затварял някой от сомовете устата и то инстинктивно,на това ако му викаме хапане,заначи че СОМОВЕТЕ ХАПЯТ И ВНИМАВАЙТЕ В КАРТИНКАТА , ЗА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ ВЪВ ЗАКУСКА
АБЕ НАЙ-ДОБРЕ НЕ ГИ ЛОВЕТЕ ЗАЩОТО СА ОПАСНИ,А ГИ ОСТАВЕТЕ НЕКА НАС ДА ХАПЯТ

П.П. Забравих да спомена,че бяхме вързали един 27 кг,до нас във водата със въже.Едно момче трябваше да мине точно покрай него,за да излезне на брега,а същевременно,това животно ми се удряше във краката около час и половина.Като попита дали хапе,ние само закимахме,и момчето отиде по-надоло по реката и плува за да излене.На това му се вика СТРАХ и т.н.Когато му бръкна на сома в устата,защото така ги вадя по малките,със палеца му бъркам в устата и забивам другите пръсти отдоло и завъртам ръката.До сега,само два или три пъти си е затварял някой от сомовете устата и то инстинктивно,на това ако му викаме хапане,заначи че СОМОВЕТЕ ХАПЯТ И ВНИМАВАЙТЕ В КАРТИНКАТА , ЗА ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ ВЪВ ЗАКУСКА

За теб майтап, за мен истина.Един път на 20 години , но съм го видял.Сигурно е. Може и на теб да ти се случи след 20 години.
Не казвам ,че напада но мисля че се защитаваше. Наистина беше като щуката на "Ну-пагади" Два пъти си разтръска главата и ми кървяха пръстите. Чувство за самосъхранение
Ще ти кажа,че доста сомове съм ловнал,но това се случи ЕДИН път.
Не казвам ,че напада но мисля че се защитаваше. Наистина беше като щуката на "Ну-пагади" Два пъти си разтръска главата и ми кървяха пръстите. Чувство за самосъхранение

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Колеги рядко влизам в сайта защото сега обръщам по голямо внимание на лова,но по въпроса Дали хапе сома?,ще ви кажа категорично ДА.
Аз съм от с Срем на р.Тунджа.Живея от 1999год. в Пловдив.Ходя и на р.Марица ,но на Тунджа ми е по добре.
Сом ме е хапал няколко пъти.Най агресивен е в края на август.Винаги ме е хапал когато го хващаме на ръце в подмолите и пак ви казвам в края на август.През другите месеци нямам и не съм чул някой да го е ухапал.
Хапе като куче.Тръска главата,ама не е толкоз страшно.Все едно някой със едра шкурка ти е прекарал ръката.Най лесно се хващат като те захапи-Зграбчваш каквото можеш (не за езика всеки случай)
и почва борбата(като дядо и ряпа само че под водата).Ако видя зор пускам и ближа рани.До 20-тина кг. няма проблем.
С кльонк не съм пробвал.Има много хубави места но си нямам грам проба.Чел съм,гледал съм видео, ама по добре ще е някой да покаже.
Пожелавам успех на всеки с този сериозен рибок
.За мен сомовете до 10-тина кг. са най вкусни.На татък всичко е за рекорди.
Аз съм от с Срем на р.Тунджа.Живея от 1999год. в Пловдив.Ходя и на р.Марица ,но на Тунджа ми е по добре.
Сом ме е хапал няколко пъти.Най агресивен е в края на август.Винаги ме е хапал когато го хващаме на ръце в подмолите и пак ви казвам в края на август.През другите месеци нямам и не съм чул някой да го е ухапал.
Хапе като куче.Тръска главата,ама не е толкоз страшно.Все едно някой със едра шкурка ти е прекарал ръката.Най лесно се хващат като те захапи-Зграбчваш каквото можеш (не за езика всеки случай)

С кльонк не съм пробвал.Има много хубави места но си нямам грам проба.Чел съм,гледал съм видео, ама по добре ще е някой да покаже.
Пожелавам успех на всеки с този сериозен рибок

-
- сериозен играч
хайде и аз да се изкажа....сома си хапе....незнам дали вечеря с човешко...ма е време да пробваме....Фуцооо дай малко бре...
имаш и в излишък...
Торбалан ми се види сухарест
лично на няколко пъти имаме захапани глезенчета ...но това в лодката ! не във водата !!!
Митака хвана сомче 21кг но на една рекичка...
...в Испания...май Ебро беше
и то на сомски излет...а за шаран...мога да ви кача снимки 
чудя се какво ли е захапал сома долу ???
.....в шкембето му е бил...
шарко хванат на капан

лично на няколко пъти имаме захапани глезенчета ...но това в лодката ! не във водата !!!
Митака хвана сомче 21кг но на една рекичка...

чудя се какво ли е захапал сома долу ???
.....в шкембето му е бил...

Господ може всичко чада мой !
- krokibg
- учете се от него
Здравеите колеги.Малко ме нямаше и гледам че тази тема за хапещите сомове е още актуална.Може би тези дето толкова години съм ги хващал,явно са вегетарианци !!!!!!! Немога да разбера само едно,90% от сомовете който съм хванал ги вадя като им бъркам в устите,как един не ме е захапал ?????? Все на други им се случват такива неща.От сега нататък ще им бъркам по-дълбоко в устите,та дано и мен да ме захапе че да мирясам.