Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Отношения Шаран - рак ?
Модератор: sapuna
Отношения Шаран - рак ?
Здравейте, колеги.
Имам няколко излета на един малък водоем (колкото фудболно игрище е) в който има мнооого рак и големи шарани (3-5 кг). Има и амур. Аз от известно време правя статистика за атмосферните условия - вятър, посока, атмосверно налягане, температура на вода и вятър за всеки излет. При приблизително едни и същи исловия около 10-15 - ти от месеца има резултата - 2-3 риби, в останалото време няма риби. Когато рибата не се обажда, вадя раци на куката. Рибилова е на плувка около брега, на суха царевица ароматизирана. Скоро разбрах, че рака периодично си сменя черупката. Тогава не може да яде царевицата, но пък шарана яде него. Ще се радвам някой с опит да ме светне в отношенията шаран-рак-рибар !
Имам няколко излета на един малък водоем (колкото фудболно игрище е) в който има мнооого рак и големи шарани (3-5 кг). Има и амур. Аз от известно време правя статистика за атмосферните условия - вятър, посока, атмосверно налягане, температура на вода и вятър за всеки излет. При приблизително едни и същи исловия около 10-15 - ти от месеца има резултата - 2-3 риби, в останалото време няма риби. Когато рибата не се обажда, вадя раци на куката. Рибилова е на плувка около брега, на суха царевица ароматизирана. Скоро разбрах, че рака периодично си сменя черупката. Тогава не може да яде царевицата, но пък шарана яде него. Ще се радвам някой с опит да ме светне в отношенията шаран-рак-рибар !
Отношения Шаран - рак ?
Javor-е. Виждал съм те в действие и би трябвало да знаеш по-вече от това, че раците не ядат рибари !
Съжелявам, незнам много по въпроса.
Знам че малки раци се ползват за стръв, като им се махат щипките.
Ползва се също и опашка от рак. Някъде четох че се исушават и се слгат като съставка за boilies.
Рачешките аромаити също се изпозват често.
В някой от броевете на списание "Шаран" имаше снимка на раче с залепено парче корк на гърба, за риболов на повърхността.
Знам че малки раци се ползват за стръв, като им се махат щипките.
Ползва се също и опашка от рак. Някъде четох че се исушават и се слгат като съставка за boilies.
Рачешките аромаити също се изпозват често.
В някой от броевете на списание "Шаран" имаше снимка на раче с залепено парче корк на гърба, за риболов на повърхността.
- asenfisherman
- ще става разбирач
Отношения Шаран - рак ?
Май не съм си задал въпроса ясно. Мисълта ми беше, че може би има връзка между това кога рака си сменя черупката и кога шарана кълве по-често или по-рядко. А междувременно и попрочетох за тая смяна - че става 2-3 пъти в годината. Някои твърдят, че било по пълнолуние. А може би вероятността за улов е най-голяма, когато вече има нова черупка и шарана не може да го глътне, но не е достатъчно здрава, да да яде сухата царевица. А може и да няма никаква връзка ?
-
- ще става разбирач
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Re: Отношения Шаран - рак ?
Наистина не мога да схвана въпроса!Но,то си е видно-когато ракът сменя черупка,не се храни,следователно не досажда на дънните риби.В този случай и шарко се урежда с някое зрънце.Всеки от нас знае,че където се завъртят раци и костенурки риба не трябва да се очаква.Особенно след костенурките!rap66 написа:Май не съм си задал въпроса ясно. Мисълта ми беше, че може би има връзка между това кога рака си сменя черупката и кога шарана кълве по-често или по-рядко.
Мнението ми е на... ракии,така че може и да не се взема под внимание.
П.П.При пълнолуние таранките в аквариума ми, не хапят дори и хирономуса!
Раците са добра стръв за сом в началото на лятото - закача се цял рак на голяма кука 5 нули, острието се подпъхва под хитиновата броня откъм плавника. Става и за шаран по същия начин на по-малки куки и с по-малки раци, за предпочитане след линеене - дънен монтаж. Бялата риба също го яде. Остатъците от консумирани раци се правят на рачешко брашно - слагат се в микровълнова печка до пълно изсъхване и после се смилат на прах. Брашното се слага в различни примамки и домашно приготвени бойли. Не е трайно и трябва да се държи в хладилник.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"