Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

стареене на влакната за поводи
Модератор: sapuna
стареене на влакната за поводи
Привет,
Всяка година ми остават ролки с влакна за поводи
. В последствие ги използвам и следвашия сезон.
Дали нямалява тяхната здравина при положение ,че стоят на сянка в кутията. Колко време си ползвате влакната за поводи?
пп: Предварително се извинявам ако има такава тема или подобна.....
Всяка година ми остават ролки с влакна за поводи

Дали нямалява тяхната здравина при положение ,че стоят на сянка в кутията. Колко време си ползвате влакната за поводи?
пп: Предварително се извинявам ако има такава тема или подобна.....

-
- фен клуб-скобар
Re: стареене на влакната за поводи
Еми като видиш, че почват да се късат лесно, ги смени грижи нямаш..Аз пък се зачудих дали правя грешка като си взимам за поводите ролки от по 100м.
и ако остарее ще трябва да го хвърлям... 
ПП.-Честото ходене за риба ще ни реши проблемите...

"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

При поводи с сечение 0,6; 0,8; 0,10; 0,12; не е чак толкова лесно да разбереш дали се къса по-леко....vlado-fidera написа:Еми като видиш, че почват да се късат лесно, ги смени грижи нямаш..Аз пък се зачудих дали правя грешка като си взимам за поводите ролки от по 100м.и ако остарее ще трябва да го хвърлям...

Моите са по 25 м.

- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
според мен когато влакнотоне е във водане гние,и ако не на слънце не знамкакво мое да му стане

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Както ние "гнием" тъка е влакната този сезон съм използвам 50 м 0.12 и около 100 м 0.10
няма оставане при мен видя ли,че почва да се осуква около отежнението или хранилката и когато го пусна седи някъде малко набръчкано го сменям веднага,ако забележите точно на местата на койте се нагърчва влакното там става възел или се къса,а колкото до стареенето незнам колко старее,но всичко подменям всеки сезон,а пък и преди всеки излет си вързам 10-12 повода не повече и няма как да разбера за колко време гние 

Без риболов няма любов !
И аз съм като тебе бате Коки
Перкам докато не ми скрои някой номер и айде у кофата 

Със Приятели за Риба-БЕЗЦЕННО!
-
- вече хвърля и на тежко
днес точно по тази причина зафучих една ролка, а беше на 4 месеца и ползвана двапъти.Почнели да се къса лесно У КОФОТО
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Наско,къдренето и разни други странични ефекти идват от ниско качество,използвам от самото му появявяане на нашия пазар само Ксило на .......Имам ролки от него сигурно на 4-5г,не преувеличавам,защото останаха по някой размер ,като закривах магазина,е вече са на изчерпване,но не съм имал дерт с тях.Моят съвет е-купувайте си качествени влакна не зависимо за каква цел са,а тия за поводи ползвайте само малки разфасовки,те са за това, е аз си правя и някой друг такъм с тях,че си мисля ,че е по-здраво от нормален размер в ролка по 100 и повече метра.Тия влакна по 3-4 лв ,задължително ги хвърляйте след сезона.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Да не казвам голяма дума, но по начало всичките колмици (в т.ч. и ксилото) карат по 4-5 години без видими промени на качеството. Като става дума за поводи и за трайност, другите които ползвам много интензивно и също не мърдат с години са Лазер-шогун; само че от 0.10, нагоре до 0.18 вкл. купувам ролки по 150м (7.50лв) тъй като ги ползвам основно за линии на директните телескопи, в т.ч. и цели линии, без повод.Всички тези диаметри на шогуните ги има и на ролки по 25 метра. За флуорокарбоните вече писах- там проблема "стареене" е изначално решен- няма такъв проблем! Всъщност, тази година 90% от излетите ми са с флуорокарбонови поводи, а от тази седмица мисля да тествам флуорокарбонови поводи и за фидерите - конкретно 0.18 с основни влакна 0.20, 0.205, 0.225.
Колкото за съхранението на влакна които не са навити на макари- в кутии и в шкаф, на тъмно

Колкото за съхранението на влакна които не са навити на макари- в кутии и в шкаф, на тъмно

Много добро влакно, аз също го ползвамIDA написа:Лазер-шогун;

Бачо Илия какви са тези поводи по 0,18фидерите - конкретно 0.18 с основни влакна 0.20, 0.205, 0.225.![]()

-
- учете се от него
koki написа:Бачо Илия какви са тези поводи по 0,18![]()
![]()
. С по дебел повод от 0,12 тази година не съм ловил....дори и да не отговаря на размера е максимум 0,14
![]()
![]()

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Когато ловя приемерно едри каракуди на свободен водоем слагам на фидера 0.8 брейд същевременно е здрав и тънак тъй като в последно време не съм посещавал друг водоем и разучих едно място и ловя само на него и видях,че "дъртата" каракуда взима на малка кука и тънак повод и то сред водорасли ... тогава и аз като ИДА ползвам здраво влакно в случея брейд и то на няколко години и все още прерязва водорасли 

Без риболов няма любов !
-
- учете се от него
Аз не ползвам брейдове за поводи или линии
Ползвам ето тези:

Даже току що ги подмених с нови влакна(на картинката) че се канех от месец. Най-бързо ми свършват 0.12, следват 0.14, 0.10, 0.16 а от 0.18 имам още почти пълна ролка (150м, ролки). Тези ще карат поне 3-4 години, с някои подмяни евентуално
Това е само за поводи и линии на директни телескопи; за макара- не стават, според мен. Цена на дребно: 7лв/ролката ( преди 3г. бяха 7.50
)

Даже току що ги подмених с нови влакна(на картинката) че се канех от месец. Най-бързо ми свършват 0.12, следват 0.14, 0.10, 0.16 а от 0.18 имам още почти пълна ролка (150м, ролки). Тези ще карат поне 3-4 години, с някои подмяни евентуално

Напълно подкрепям бачо Илия.Рядко са ме подвеждали шогунитеIDA написа:Аз не ползвам брейдове за поводи или линииПолзвам ето тези:
Даже току що ги подмених с нови влакна(на картинката) че се канех от месец. Най-бързо ми свършват 0.12, следват 0.14, 0.10, 0.16 а от 0.18 имам още почти пълна ролка (150м, ролки). Тези ще карат поне 3-4 години, с някои подмяни евентуално![]()
Това е само за поводи и линии на директни телескопи; за макара- не стават, според мен. Цена на дребно: 7лв/ролката ( преди 3г. бяха 7.50
)

Но и ксилото си е уникално качество,наскоро ми се наложи да ползвам повод от него престоял от миналата година.Беше без никаква разлика от ново

Със Приятели за Риба-БЕЗЦЕННО!