Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Мухарски риболов
naRiba.com

Форум

Една "муха" ми е влязла в главата?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- piratus
- научил се да хвърля
Re: Една "муха" ми е влязла в главата?!?!?
Еххооо,
има ли мухаари в/около Плевен, които биха били готови да откликнат, та да ме светнат практически в основите на мухарското изкуство
"Лет де форс бе уит ме"
ps: ако има, въобще няма да се бавя с оборудването
има ли мухаари в/около Плевен, които биха били готови да откликнат, та да ме светнат практически в основите на мухарското изкуство

"Лет де форс бе уит ме"

ps: ако има, въобще няма да се бавя с оборудването
"I GONE FISHING ... I KNOW NOTHING ABOUT FISHING, BUT JUST WATCH ME GO..." Chris Rea - Gone Fishing
- piratus
- научил се да хвърля
Колега Иванов,Павел Иванов написа:По-скоро бих заложил на това :
въдица - Shakespeare Odyssey Fly 4/5
макара - Shakespeare Alpha Large Arbour 5/6 , само уекинко и запилваш с много финна шкурка водача на шнура и си свиркаш ! И с тая ще ти бяга баланса но пак е малце по-лека от Сумита .
шнур - Shakespeare Professional Fly Line DT клас 5
за лидер - Worcestershire fly Polyleader FLOATING
за типети си зимаш една ролка - Mustad Ayaka Spincast 0.160 мм. пак от там.
няколко джапанки от тия - Модел mbm5 и Модел mbm8
всичките неща са от "Куката" и за начало май си готов
Намерих Shakespeare Odyssey Fly 4/5, но разбрах, че от около 2 години ги правят с кръгли водачи, преди това са били змиевидни. Това знаехте ли го и проблем ли е??
Между другото се балансира добре с Shakespeare 3/4 клас.
"I GONE FISHING ... I KNOW NOTHING ABOUT FISHING, BUT JUST WATCH ME GO..." Chris Rea - Gone Fishing
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ми то твойто е най-печелившата тактика.Дразниш големите кефалЙ с мухарката и после ги прибираш с спинингаMarco Polo написа:Да бе, да... Понеже и аз съм един напреднал... Мани-мани..

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
По принцип змиевидните водачи дават по-добро натоварване на бланката и по-малко съпротивление на шнура . В твоят случай не е баш тъй щото кит от читави змиевидни водачи + преден СИКов , свестни конци и смола струват повече от целият Odyssey . Кофтито при нечитавите змиевидни е нечитавият емайл който шнура му мамата за нула време а после съответните водачи мамата на шнура и всеки следващ такъв та кръглите са си на място в случаят . Демек отговора ми на въпроса ти е - няма проблем
Не само Одисея се балансира с макара по-нисък клас ама не видях Вальо да предлага 3/4 клас макарета .

Не само Одисея се балансира с макара по-нисък клас ама не видях Вальо да предлага 3/4 клас макарета .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- piratus
- научил се да хвърля
Е, да се похваля вече съм в джаза. К'во да я правя тази "муха в главата" цяла есен и зима
.
Намерих Odyssey -а 4/5 клас на последното място, където проверих в Плевен. За късмет имаше макари и 5/6 и 3/4 клас, та пробвайки и двете 3/4 "стоеше" по-добре. Шнура, с който оборудвах е пак на Шекспир, но не профешанъла, а Odyssey в червeна кутия, бял на цвят 5DT. Триумях се дали да ни си взема и 5WF, пак на Шекспир-Glider или нещо такова - върви с две мрежички за връзване на шнура с лидера и със смазка - заради смазката, че нямаха отделно. Но не го взех.
Като гледам, няма мухари плевнчани четящи този форум, та занапред ще се уча май от "д-р Гугъл", "вашта туба" и т.н и практика, практика и пак ...
Благодаря на отзовалите се колеги.

Намерих Odyssey -а 4/5 клас на последното място, където проверих в Плевен. За късмет имаше макари и 5/6 и 3/4 клас, та пробвайки и двете 3/4 "стоеше" по-добре. Шнура, с който оборудвах е пак на Шекспир, но не профешанъла, а Odyssey в червeна кутия, бял на цвят 5DT. Триумях се дали да ни си взема и 5WF, пак на Шекспир-Glider или нещо такова - върви с две мрежички за връзване на шнура с лидера и със смазка - заради смазката, че нямаха отделно. Но не го взех.
Като гледам, няма мухари плевнчани четящи този форум, та занапред ще се уча май от "д-р Гугъл", "вашта туба" и т.н и практика, практика и пак ...
Благодаря на отзовалите се колеги.
- Павел Иванов
Ами честито и много риби !
Павел Иванов
Павел Иванов
- piratus
- научил се да хвърля
Една "муха" ми е влязла в главата? А и вече в устата на К ;-
Ха, вижте кво стана докато си упражнявах False casing-а с една осичка, че да я виждам щото нямам тренировъчна

- piratus
- научил се да хвърля
Re: Една "муха" ми е влязла в главата? А и вече в устата на К ;-
Благодаря за zoom-а Марко
Голяяяма краста!!! Само риби да има

Голяяяма краста!!! Само риби да има

- Добата©
- разбира нещата
еи това е късмета на начинаещия следващия път двойна слука
успех
успех

- Павел Иванов
Айде сега да ми обясниш ако случайно решиш да изгониш таз муха дето ти е влязла в главата как вече ще сториш това
Гледам че съм пропущил да изкапацитетствам по въпроса с бекинга та да се уметна
Та тъй ! Основното предназначение на бекинга е да служи като подложка на шнура с цел намаляване на витките и надиплянето му . Коги се хване голем дзвер и развие шнура да има още какво да развива . Да попива влагата от шнура и така да го запазва по-дълго време годен за употреба , нещо което старото влакно нема как да направи а даже напротив , постига перфектен парников ефект !
Е аз примерно бекинг не ползвам щото некси не го виждам варианта там където мухаря да не мога да озаптя хваналото се рибе благодарение на еластичноста на шнура и пръта та да го извади целият и да ме лиши от притежанието му
Ползвам макари с плитка и широка добре вентилирана от всякъде шпула която покрива основните изисквания за витките и подсушаването и тъй .

Гледам че съм пропущил да изкапацитетствам по въпроса с бекинга та да се уметна

Е аз примерно бекинг не ползвам щото некси не го виждам варианта там където мухаря да не мога да озаптя хваналото се рибе благодарение на еластичноста на шнура и пръта та да го извади целият и да ме лиши от притежанието му

Павел Иванов
Павел Иванов
- piratus
- научил се да хвърля
Че що да я гоня? Я колко си е добре тамПавел Иванов написа:Айде сега да ми обясниш ако случайно решиш да изгониш таз муха дето ти е влязла в главата как вече ще сториш това![]()
![]()
![]()
![]()

Аз импровизирах и навих хирургически конец - сновно за влагата и да се понапълни шпулата, че ще ме дразни.....по въпроса с бекинга...
Kolega, основния кусур на ринговите водачи е че са по-тежки, сравнени със змиевидните такива, и поради тази причина натоварват бланката повече и променят строя на пръчката. Не, че за посочената от теб въдица ще бъде фатално, но аз лично щях да погледна и други модели - със стандартни змиевидни водачи...piratus написа:...
Намерих Shakespeare Odyssey Fly 4/5, но разбрах, че от около 2 години ги правят с кръгли водачи, преди това са били змиевидни. Това знаехте ли го и проблем ли е??
...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- piratus
- научил се да хвърля
Колега, на всяко начало най-трудна е първата крачка, нали. Като първа мухарка, за отправна точка, мисля че е ОК. Пък и за цена от 44 лв. предпочетох да придобивам впечатления от реката, а не от нета. Другото, което видях бе 5 клас на Behr на 2,40 за 98 лв. Вие кои други модели бихте погледнали?Мунчо написа:Kolega, основния кусур на ринговите водачи е че са по-тежки, сравнени със змиевидните такива, и поради тази причина натоварват бланката повече и променят строя на пръчката. Не, че за посочената от теб въдица ще бъде фатално, но аз лично щях да погледна и други модели - със стандартни змиевидни водачи...piratus написа:...
...
Пък и съм далече от мисълта, че ще е последната ми мухарка.
Може би се следващата по-класна ще бъде пак 4 или 5 клас на 8 или 8,6 ft, например Orvis Streamline или Clearwater II.
Или пък просто Шекспирчето при родбилдър да му смени водачите, щото 2-ия и 3-ия след върховия вече са започнали да потъмняват, пада покритието.
Разбира се, продължавам да приемам съвети, та да не се уча само от собствените грешки

Колега, както споменах по-горе, за посочената въдица подобно нещо едва ли би било фатално, поне по мое мнение. Потъмняването на водачите не бива да Ви плаши, тъй като е обща болест на повечето евтини мухарки, но аз лично не бих наливал пари за "ъпгрейд" на подобни такъми, а просто в последствие бих ги сменил с по-класни, щом преценя, че заниманието ми допада. "Шекспир" предлагат прилични пръчки на "хуманни" цени, така че просто си я ползвайте каквато е.
п.с. Що се отнася до Orvis Streamline или Clearwater II, имайте предвид, че те не представляват нещо повече от средностатистическа масова въдица, но с известен грим и претенции за марка, за което се плаща допълнително. Това се отнася до ниския(но не на цена) клас на всички известни фирми, където човек купува само име. Но претенциите винаги са се заплащали подобаващо.
п.с. Що се отнася до Orvis Streamline или Clearwater II, имайте предвид, че те не представляват нещо повече от средностатистическа масова въдица, но с известен грим и претенции за марка, за което се плаща допълнително. Това се отнася до ниския(но не на цена) клас на всички известни фирми, където човек купува само име. Но претенциите винаги са се заплащали подобаващо.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- piratus
- научил се да хвърля
ОК Orvisa го дадох само за пример, и аз съм съгласен за low level-a на именитите марки.Мунчо написа:.... а просто в последствие бих ги сменил с по-класни, щом преценя, че заниманието ми допада. ...
п.с. Що се отнася до Orvis Streamline или Clearwater II, по-добре не се хвърляйте на подобни дървета, които не представляват кой знае колко повече от средностатистическа масова въдица, но с претенции за марка, за което се плаща допълнително. Това се отнася до ниския(но не на цена) клас на всички известни фирми, където човек купува само име. Но претенциите винаги са се заплащали подобаващо.
И все пак нещо по-конкретно, откъм по-класно без включена цена за маркетинг, реклама и име? На къде да се оглеждам след като Шекспира започне да скапва шнурчето?