Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Въпрос за глисаж.
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- krokibg
- учете се от него
Re: Въпрос за глисаж.
Тедо,така е,но поне с още 4-5 коня отгоре, и наистина лодката ще глисира както трябва а не да се чудиш плуваш ли с нея и този мотор или си на разходка с водно колело.Всеки се протяга според чергата си,така е.Аз преди години,нямах финансови проблеми и съм купувал каквото ми падне на поразия.Сега нямам пари и се съобразявам с всичко и правя разни такли и бартери,та белким мине този гаден период.Днес си пуснах лодката за два часа на Тракиец и просто съм възжитен от стабилното и поведение, а двигателя ми стана малък - Джонсън VRO 40 hp
За разлика от колегата,който явно много не разбира от такива работи,веднага усетих че лодката е по-тежка от старата и че двигателя е по-слаб с поне 10 кс. Веднага взех да се замислям,кога аджеба ще го сменя с 50 hp, и дали ще имам тази възможност скоро
Така че,както казах и преди,правилната позиция е да му се обясни на човека че му е слабичък мотора и че само с няколко коня отгоре,ще има възможност да си седи като хората от зад,кадето му е мястото до двигателя,да си контролира двигателя и да му глисира лодката нормално,както го пише по книгите.Иначе,ще прескача през багажа и въдицитеоще дълго време като еквилибрист, ако не ме послуша и не увеличи конете поне с 4-5 кс.Дано не съм си създал още врагове,понеже вечно пиша това,което е истина.Поздрав и дано се качиш скоро на нащо с 300 коня под капака

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Здравейте,
Не съм имал за цел да спускам тая тема зада стават кавги,а защото нищо не разбирам!
Добре че сте вие та ми се изяснихте някой неща и помогнахте в избора на лодка,пускането,подръжка и тн,за което много благодаря.
Първо ,както каза Тедо е до пари,при мен не чак толкова,ако говорим за мотор до 15 коня,а по скоро до това,че тежи повече и е по голям.
Второ, това ми е първата лодка и мотор, и ми се искаше да почна от нещо по малко,зада видя как е,до каква степен ще ме грабне.
Сега вече съм доста по наясно!
По същия начин на мислене избрах и лодката.
Кроки,не създаваш врагове,напротив уважение!Благодаря ти за коментарите,аз мога да прием истината,особено ако се каже от компететни хора!
Както благодаря на Теди и Промарин,а и на другите колеги взели участие в темата.
Стана малко като на оскарите,ама карай!
Нещо нямам време напоследък да я пусна на Искъра,но се надявам да е скоро.
Чао,скоро пак ще досадя с някой въпроси.
Не съм имал за цел да спускам тая тема зада стават кавги,а защото нищо не разбирам!
Добре че сте вие та ми се изяснихте някой неща и помогнахте в избора на лодка,пускането,подръжка и тн,за което много благодаря.
Първо ,както каза Тедо е до пари,при мен не чак толкова,ако говорим за мотор до 15 коня,а по скоро до това,че тежи повече и е по голям.
Второ, това ми е първата лодка и мотор, и ми се искаше да почна от нещо по малко,зада видя как е,до каква степен ще ме грабне.
Сега вече съм доста по наясно!

По същия начин на мислене избрах и лодката.
Кроки,не създаваш врагове,напротив уважение!Благодаря ти за коментарите,аз мога да прием истината,особено ако се каже от компететни хора!
Както благодаря на Теди и Промарин,а и на другите колеги взели участие в темата.
Стана малко като на оскарите,ама карай!

Нещо нямам време напоследък да я пусна на Искъра,но се надявам да е скоро.
Чао,скоро пак ще досадя с някой въпроси.
Тедо написа:кроки, спор няма - по-големия мотор прави кеф...
Има хора, обаче, които не могат да си го позволят:
1. Цена
4-5 коня си е на половин цена спрямо 10 или 15... А 40-50 коня нов си струва доста пари... по-добре за тия пари да се вземе къща с двор на село![]()
2. Тегло
Ако ходиш сам и нямаш колесар, 15-20 коня става много тежък...
По-добре да си тролиш с по-евтин и лек мотор, а като се наложи да излезеш бързо - сядаш по-напред и караш с удължител...
и аз искам да карам 300 коня V8 кола, ама се примирявам с 1.9 дизел 130 магаретаC'est la vie!
Страшно ме кефите много сладко обеснявате.Само се чудя още колко народ като мене ще си купят по малак мотор от колкото им трябва и после ще се чудят какво да правят.
ФАКТ И ТО ЗА МЕН НЕ УСПОРИМ ЧЕ НА ЧОВИК КОИТО НЕ СЕ Е КАЧВАЛ НА ГЛИСИРАЩА ЛОДКА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЕСНИ ЩО Е ТО ГЛИСАЖ.НАЙ ДОБРЕ СЕ ВИЖДА ЕДНА ЛОДКА ДАЛИ ГЛИСИРА ОТ СТРАНИ А НЕ КОГАТО СИ В НЕЯ.И АЙДЕ ДА СПРЕМ ДА СИ ГОВОРИМП ЗА ГЛИСАЖ И СКОРОСТИ ПОД 25-30 КМ./Ч.
- krokibg
- учете се от него
Ситалк,просто има една истина и гледам да обяснявам колкото мога и колкото разбирам.Аз,това което знам,няма да си го нося в гроба и ми е кеф,когато помогна на някой.Спорове винаги ще има,няма значение за какво става въпрос.Хората които мислят,ще си отсеят сеното от плявата и ако ли не,просто след време когато си строшат главите, след загуба на време и пари,ще се сетят за написаното от тези които поназнайват нещо.Едно е лодка да върви,друго е да глисира.Вчера се върнах от Тича и там имаше колеги с двигатели от 8 до 20 кс на лодките си.Само за сведение на колегите с които започнахме спора,ще кажа че двигатели до 4-5 кс се водят помощни.Тоест,ако имам голяма лодка която е с голям двигтел,просто си слагам един мотор 4-5 кс за всеки случай,ако големия откаже,човек да се върне в бивака или да излезе с лодката до бряг,където да отстрани повредата - ако е възможно
Няма голяма яхта,която зад себе си да не влачи помощна лодка или да няма в трюма такава, с помощен двигател за повече сигурност.Колегата Нанчев е казал с две думи всичко,което има за казване.Мисля че темата се изчерпа и може да отпътува,нека да си останем приятели,дори и да спорим няма смисъл да се сърдим.приятелството е много ценно и трябва да се пази на всяка цена !!!
И последно,колега Ситалк,продавай молкия мотор и си качи един 10 коня,тогава наистина ще усетиш усезаемо разликата в предвижването от място на място.Успех и д се кефиш на новата придобивка постоянно и много риби да извадиш в нея !!!

И последно,колега Ситалк,продавай молкия мотор и си качи един 10 коня,тогава наистина ще усетиш усезаемо разликата в предвижването от място на място.Успех и д се кефиш на новата придобивка постоянно и много риби да извадиш в нея !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
колега, проблема ти е в лодката, не в мотора - с 9.9 коня подходяща лодка си глисира... когато си купи мотора още не знаеше на каква ще го сложиш...m_nanchev написа: ...
Страшно ме кефите много сладко обеснявате.Само се чудя още колко народ като мене ще си купят по малак мотор от колкото им трябва и после ще се чудят какво да правят.
виж какво правят с 8кс хората
http://www.youtube.com/watch?v=js38pZBx ... re=related
а ако яхна само мотора дали няма да съм още по бърз,или можеби трябва да си купя леген.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Интересна тема,следях я с интерес и научих доста неща за глисажа и моторите.Е,вчера я тествах на Огняново новата лодка 3,20-1,60м.,надуваем кил,алуминиево дъно със Сузуки 6,четиритактов и излиза на глисаж /така както го обяснява Тедо и го усетих какво е
/с един човек и багаж-90кг.за около 20сек.и върви много добре после с газта на половина.
Но,с двама човека и багаж -200кг.не става,мъчих го около 2мин .Така ,че Бат Любо е много прав и той,мотора си има "сулук"
,не може да очакваш чудеса.Обаче цялата комбинация лодка мотор си пасват и ме устроива напълно скороста на придвижване ,а за тролинг мотора е перфектен,лесен и за носене /25кг./,няма нищо общо със стария двутактов мотор.На всички колеги здраве и да си ползват двигателите още дълго време ,кой какъвто си има и му върши работа 

Но,с двама човека и багаж -200кг.не става,мъчих го около 2мин .Така ,че Бат Любо е много прав и той,мотора си има "сулук"

Всичко може,но не всеки го можe.

Здравеите на всички колеги,искам да питам!Как да разбера че лодката е излязла на глисаж,и къкъв мотор ми трябва за това??Лодката ми е глисер родно произвовство,,,бързоходен глисираш катер за 6човека,,4.63-1.78-70 това са му параметрите ,плоскодънен е!Във момента е със ,,Нептун23,, също антика като катерчето,със този мотор когато сме 2 човека пляс багажа ,е тая лодка пъпли а не върви!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
като се вдигне задницата и изчезне голямата вълна, която те гони отзад - тогава си на глисаж...
Двигателят ти не е ясно от тия 23кс колко са отишли да пасат - възможно е с изправен 20-25кс да "тръгне", а е възможно и по-голям да трябва... При всички положения няма да сбъркаш, ако сложиш 40-50кс
Двигателят ти не е ясно от тия 23кс колко са отишли да пасат - възможно е с изправен 20-25кс да "тръгне", а е възможно и по-голям да трябва... При всички положения няма да сбъркаш, ако сложиш 40-50кс
То и аз си мисля за нещо от родът на 50-60кс само да не са малко толкава че е доста тежка лодката!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
ми не знам - пробвал съм 5м лодка /350+ кг с оборудването) + 4 души в нея /към 400 кг/ с 50кс излизаше на половин газ...beljata написа:То и аз си мисля за нещо от родът на 50-60кс само да не са малко толкава че е доста тежка лодката!
Дано да стане ,че със тоя ретро,,Нептун23,,в чудо съм се видял,гори и не върви!Поръчах си от вън 50-60кс 4тк,ще видя какъв ще ми донесат,че идва сезона!
Вчера на Чепинци с лодка куиксилвър 4,3 метра 8 коня тохацу 4 такта- 25км в час сам в лодката. Двама в лодката 22 км.Измерено с жпс .Това глисаж ли е ?
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Глисаж е, ама измъчен. За тази лодка ти трябва 25 кс (а може и повече).brano написа:Вчера на Чепинци с лодка куиксилвър 4,3 метра 8 коня тохацу 4 такта- 25км в час сам в лодката. Двама в лодката 22 км.Измерено с жпс .Това глисаж ли е ?
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- makiavelli
- новобранец
Колеги, едно бързо питане имам. Имам лодка 3.60 и моторче Ямаха 8 коня 2 такта. Вчера карайки сам, на глисаж, ми направи впечатление, че адски много пръска вода около мотора нагоре.Дали е защото не съм застопорил мотора на правилната позиция? Лайк съм още и да питам, вчера просто не остана време да направя проби с различни позиции на мотора.
По добре да си мъртъв и да ти е гот отколкото жив и нищо да не ти е наред!