БОЛЕСТИТЕ ПО РИБАТА

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Ivo
новобранец
новобранец

БОЛЕСТИТЕ ПО РИБАТА

Мнение от Ivo »

Аз съм от Стара Загора и днес отидох за риба на пресевните покрай с.Ягода,но нямаше нито един рибар.Хвърлих си дънната въдица, но по едно време горските пристигнаха и ми казаха, че по рибата в този внодоем имало някаква болест която се предава на човека.Но дали риболовът е забранен така и не разбрах.Та питам каква е тази болест?
рибаря
новобранец
новобранец

БОЛЕСТИТЕ ПО РИБАТА

Мнение от рибаря »

Знам,аз също разбрах за трагедията но какво да се прави :cry: Това което си писал е вярно.Ядох каракуда от пресевните покрай с.Ягода и се разболях ужастно и бях на инжекции.Повече там няма да стъпна и уловена от мен риба няма да ям.Каквото уловя го пускам обратно във водата.По рано не вярвах че има болести по рибата,но сега се уверих.На мен ми казаха ,че и във цяла старозагорска област я има тази болест освен в тецовете.
Ivo
новобранец
новобранец

БОЛЕСТИТЕ ПО РИБАТА

Мнение от Ivo »

Колега и аз решавам повече да не ходя там,а само на тецовете.
Стоян
новобранец
новобранец

БОЛЕСТИТЕ ПО РИБАТА

Мнение от Стоян »

От начало не повярвах за болестите, но на скоро ми се обади един приятел и той е тежко болен,но аз лично никога няма да стъпя повече там и аз мисля да ходя само на тецовете,а и без това запасите от риба по тези пресевни намаля.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Тя рибата навсякъде си боледува момчета.Ама като прочетох за тецовете и ми стана интересно.Я като се върнете и драснете по няколко реда ТУК
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

И каква е тази страшна болест по рибите дето се предава на човека, споделете моля ако има начин всички да знаем как да се предпазим от подобни инциденти
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Ivo
новобранец
новобранец

БОЛЕСТИТЕ ПО РИБАТА

Мнение от Ivo »

Казаха ми,че след като са яли от рибата са получели болки в стомаха,отпадналост,а след това всичко което са им давали да ядът са го повръщали.Не трябва да се яде от заразената риба,а как да разберем коя риба е заразена и коя не е,не знам.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Санта самплисима как казва идно пишлеме от Габрово и съ праи на латин :lol: :lol: :lol:

А бре момци вие да не сте Тимуровци или бой скаути и да сте седнале пред лагерния огън да си разпраате приказки :lol: :lol: :lol:

Рибарю тая каракуда на суши ли я яде или мръдъща ?!? Щот една колежка каракудите за други работи ги ползава та да не е била същата каракуда къде колежката след задоволяване на низките си потребности е рилийзнала :lol: :lol: :lol:

А стига глюпости ! У БГ се още нема болест по рибите къде след термична обработка да ти влиае по некъф друг начин освен засистащо :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

O, santa simplicita!
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ей гоВна и Габровчето :lol: :lol: :lol:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Ivo
новобранец
новобранец

БОЛЕСТИТЕ ПО РИБАТА

Мнение от Ivo »

Това че не ми вярвате си е напълно ваш праблем,аз само ви казвам за имформация.
Ivo
новобранец
новобранец

БОЛЕСТИТЕ ПО РИБАТА

Мнение от Ivo »

Ivo е прав,някой ден,не ви го пожелавам но може и да се разболеете от нещо...
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Иво, далеч не искам да се гваря с чревните страдания на някой, но искам да внеса малко яснота.
Единствената болест, причинявана от паразит по рибите у нас , която е ПОТЕНЦИАЛНО опасна за хората е Дифилоботриоза. Тя се причинява от паразитния червей тения. Нейния биологичени цикъл е следния: Полово зрялата тения обитава тънките черва на човека или други рибоядни бозайници, яйцата и попадат във водата с изпражненията, поемат ги организми от зоопланктона в които се развива ларва от първи стадии, в рибите погълнали инвазиран зоопланктон се развива ларва от втори стадии, която мигрира в мускулатурата на рибата и се равива до ларва трети стадии (плероцеркоид). Това е ларвата от която се развива половозрялата тения в тънките черва на човека или другите рибоядни бозайници. Казвам ПОТЕНЦИАЛНО опасна, защото само тя се развива в топлокръвни бозайници. У нас е открит единичен случай на опаразитена котка.
Колкото до вирусни и бактериални инфекции, породени от замърсени водоеми, това е отделен въпрос. Най-голяма опасност тук е лептоспирозата, която протича със симптоми подобни на грип, но с изключително висока смъртност. Но като прочетох, че колеги просто са се посерили и драйфали, без да са умрели, сматам , че се касае за банална остра вирусна инфекция, популярна като ОВИ.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
fraxinus
новобранец
новобранец

Мнение от fraxinus »

Колегата е прав.Няма много болести по рибата ,които се предават на човека.Освен тенията-Дифилоботриум латум има и така наречения котешки метил причиняващ описторхозата ама клиниката е различна.Възможно е водата да е замърсена с патогенни бактерии и колегите да са закусвали и да са си мили ръцете в реката...Ако се спазва хигиена и рибата се пържи не би следвало да има проблеми
очи на яйца
msp
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от msp »

Мунчо написа:...Най-голяма опасност тук е лептоспирозата, която протича със симптоми подобни на грип, но с изключително висока смъртност. Но като прочетох, че колеги просто са се посерили и драйфали, без да са умрели, сматам , че се касае за банална остра вирусна инфекция, популярна като ОВИ.
Лептоспирозата де да се караше като грип...пази боже.
Който лови щука да внимава най-много - ако го ръфне зъбатката такава инфекция може да пипне, че бедна ви е фантазията ....
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”