Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Защо само сляпото око плаче?
Модератор: dantho.mihov
- mrhunday
- вече хвърля и на тежко
Защо само сляпото око плаче?
Имам нужда от помощ,трябва да напишаесе по този въпрос?Свързан е с ето този откъс от книга на Стефан Цанев.Много ще съм благодарен ако просто някой ми даде насоки,защото не мога да схвана смисъла и по точно не разбирам защо плаче сляпото око.Моля помогнете,че е за утре.
Но някои се заинатиха. Читателят не ще да се изненада, ако му кажа, че пръв се заинати Данаил Кардамов. Прави-струва, земята му беше хубава, изстиска я като сюнгер, всичкото, което роди, го даде на държавата, обаче не му стигнаха 30 килограма боб, лоша се оказа бобената реколта тази година.
- Дядо Данаиле - му рекоха, - дължиш на държавата още 30 килограма боб.
- Не се роди - отвърна Данаил.
- Това държавата не я интересува - рекоха му. - Дължиш й 30 килограма боб.
- Не мога да й дължа нещо, което не се е родило - отвърна Данаил.
- Абе какво се разправяме - рекоха, - до два дни да си донесъл 30 килограма боб, иначе, знаеш...
- Няма боб - отсече Данаил и се върна вкъщи.
Събраха се синовете му - и Герги, и Банко, и зетят Матю дойде - тате, викат, не се инати, купи ги тез никакви 30 кила боб, виждаш какво правят всички.
- Аз не съм всички - каза Данаил.
- Ще те съдят бе, тате!
- Да ме съдят.
И го осъдиха на година и половина затвор. 71-годишен беше тогава Данаил Кардамов, разрешиха му да се върне от Големия град, дето го съдиха, под конвой до вкъщи да си вземе багажа, затвори се той в горната стая и се нагласи като за пътешествие - сложи си бяла риза и синьо шалче около врата, облече елегантен костюм на карета, кривна каскет от същия кариран плат, обу си лачените жълти обувки - сякаш щеше да заминава за Виена, да тръгваме, рече на милиционера, който чакаше пред портата, момчето го досрамя да го конвоира, дядо Данаиле, рече, ти си пътувал човек, знаеш къде е Пазарджик, там на гарата попитай - ще ти кажат къде е затворът; сам си тръгна Данаил през селото към гарата, куцук-куцук, с бастуна в едната ръка и с бохчичка в другата, хората страхливо надничаха иззад пердетата и през процепите на портите, а той вървеше изправен, отметнал главата си назад, ще речеш - от гордост е вирнал така глава, а хич не се гордееше старият Кардам, срам го беше, но крачеше по неравния каменист път с вдигната глава, както ходят слепите - за да вижда по-добре с единственото си око, да не вземе да се спъне в някое камъче и да падне, да стане за смях, другото око нали го беше дал за свободата на същата тази държава, на милото си отечество, на майчицата родина...
Данаил спря до една ограда в края на селото, остави бохчичката, подпря бастуна, не майка, рече си - мащеха се оказа тя, родината, ама нейсе, свали очилата си, извади от малкото джобче на сетрето си бялата кърпичка и взе да си бърше сълзите - мамка му, плачеше само сляпото око!
Но някои се заинатиха. Читателят не ще да се изненада, ако му кажа, че пръв се заинати Данаил Кардамов. Прави-струва, земята му беше хубава, изстиска я като сюнгер, всичкото, което роди, го даде на държавата, обаче не му стигнаха 30 килограма боб, лоша се оказа бобената реколта тази година.
- Дядо Данаиле - му рекоха, - дължиш на държавата още 30 килограма боб.
- Не се роди - отвърна Данаил.
- Това държавата не я интересува - рекоха му. - Дължиш й 30 килограма боб.
- Не мога да й дължа нещо, което не се е родило - отвърна Данаил.
- Абе какво се разправяме - рекоха, - до два дни да си донесъл 30 килограма боб, иначе, знаеш...
- Няма боб - отсече Данаил и се върна вкъщи.
Събраха се синовете му - и Герги, и Банко, и зетят Матю дойде - тате, викат, не се инати, купи ги тез никакви 30 кила боб, виждаш какво правят всички.
- Аз не съм всички - каза Данаил.
- Ще те съдят бе, тате!
- Да ме съдят.
И го осъдиха на година и половина затвор. 71-годишен беше тогава Данаил Кардамов, разрешиха му да се върне от Големия град, дето го съдиха, под конвой до вкъщи да си вземе багажа, затвори се той в горната стая и се нагласи като за пътешествие - сложи си бяла риза и синьо шалче около врата, облече елегантен костюм на карета, кривна каскет от същия кариран плат, обу си лачените жълти обувки - сякаш щеше да заминава за Виена, да тръгваме, рече на милиционера, който чакаше пред портата, момчето го досрамя да го конвоира, дядо Данаиле, рече, ти си пътувал човек, знаеш къде е Пазарджик, там на гарата попитай - ще ти кажат къде е затворът; сам си тръгна Данаил през селото към гарата, куцук-куцук, с бастуна в едната ръка и с бохчичка в другата, хората страхливо надничаха иззад пердетата и през процепите на портите, а той вървеше изправен, отметнал главата си назад, ще речеш - от гордост е вирнал така глава, а хич не се гордееше старият Кардам, срам го беше, но крачеше по неравния каменист път с вдигната глава, както ходят слепите - за да вижда по-добре с единственото си око, да не вземе да се спъне в някое камъче и да падне, да стане за смях, другото око нали го беше дал за свободата на същата тази държава, на милото си отечество, на майчицата родина...
Данаил спря до една ограда в края на селото, остави бохчичката, подпря бастуна, не майка, рече си - мащеха се оказа тя, родината, ама нейсе, свали очилата си, извади от малкото джобче на сетрето си бялата кърпичка и взе да си бърше сълзите - мамка му, плачеше само сляпото око!
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Защо само сляпото око плаче?
Приателю , това е риболовен форум ! Защо не погледнеш в pomagalo ?
Вярно че е риболовен форум колега, ама и разказа си го бива. А че момчето не разбира за какво иде реч в есето е съвсем друга тема. Аз мога да му благодаря само за това че прочетох нещо което си заслужава да бъде прочетено.
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ами според мен плаче само сляпото защото е е пострадало в боя за родината, а сега родината-държавата го праща в затвора....мисля че е така.
ПРИБИРАЙТЕ СИ БОКЛУКА СЛЕД РИБОЛОВ!
-
- кандидат преподавател
Много му харесвам на Цанев разни неща,ама това специално е прититивно-народоволско злобарско противопоставящо града на селото и тъпо неуважително към държавата и закона разказче.
Нема такова жувотно -не пращаме старци в панделата дори заради златце,пък Цанев са разсмърдял за боб... 

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Не мисля че става въпрос за наши дни.... пращали са и още как.INCUBUS написа:Много му харесвам на Цанев разни неща,ама това специално е прититивно-народоволско злобарско противопоставящо града на селото и тъпо неуважително към държавата и закона разказче.Нема такова жувотно -не пращаме старци в панделата дори заради златце,пък Цанев са разсмърдял за боб...
ПРИБИРАЙТЕ СИ БОКЛУКА СЛЕД РИБОЛОВ!
- mrhunday
- вече хвърля и на тежко
Ами това ще да е.Благодаря!toiko написа:Ами според мен плаче само сляпото защото е е пострадало в боя за родината, а сега родината-държавата го праща в затвора....мисля че е така.
А аз имам да пиша презентация на тема по избор (но да е от област история или някаква близка до историята)...Някой ще ми я напише ли хахахахах? Подробности на ЛС 

- Моряка
- кандидат преподавател
Е ний сме я написали отдавнаAmarena написа:А аз имам да пиша презентация на тема по избор (но да е от област история или някаква близка до историята)...Някой ще ми я напише ли хахахахах? Подробности на ЛС

А сега де? 

Хаха, де да можеше.....Моряка написа:Е ний сме я написали отдавнаAmarena написа:А аз имам да пиша презентация на тема по избор (но да е от област история или някаква близка до историята)...Някой ще ми я напише ли хахахахах? Подробности на ЛССамо смени заглавието с "Моята история в Нариба.Ком

Това око е окото на душата му. Плаче сляпото око, защото го няма в този свят, и не може да разбере какво се е случило, как така стар военен инвалид отива в затвора за 30 кила боб.
Окото, което още вижда, е в този свят. Това е окото, заето само с това, да не настапи някой камък, и други малки, земни препятствия. То отдавна е закоравяло, макар и да е зрящо.
Окото, което още вижда, е в този свят. Това е окото, заето само с това, да не настапи някой камък, и други малки, земни препятствия. То отдавна е закоравяло, макар и да е зрящо.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Пич , радвам се че благодариш на хората и същото време ми става ама много кофти за теб ! Гледам вече си на 16 , имаш нещо в главата надявам се , ами опитай да свършиш нещо сам бре образ
Туй нещо по принцип се задава кат занятие за развиване на собственното сиво вещество и спомагане на нагъването в мозъка
Най-лесно е да се попита някой , да се препише и пр. но това впоследствие си остава на твой гръб
Още повече че при толкова силна алегория като изразената по-горе просто трябва човек да прочете внимателно какво е написано и тъй 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- Румбата
- разбира нещата

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
-
- сериозен играч
Павел Иванов написа: Туй нещо по принцип се задава кат занятие за развиване на собственното сиво вещество
Добре е ,то на 16 години требе бая да се порзавило сивото вещество,

Даскале стегни се и драсни некой ред за момъка,все пак утре е на училище и нема време да вика ''хелп''rumbata написа:откъса е толкова красноречиво говорещ , сякаш сам ти крещи ,какво да напишеш

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!