Псевдо мачова шпула

Модератор: sapuna

tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Псевдо мачова шпула

Мнение от tomik »

Аз също мисля, че дължина на замятането се определя от плитката шпула.
Всички тези примери, с диаметър на шпули и брой развивки, които е дал колегата в началота са така на теория но на практика е съвсем друго. Това естествено си е мое мнение.
Но аз направих следния пример, и който иска може да го пробва и да види, че има осезаема разлика.
Слагаш 0,16 мач влакно на спинингова макара с дълбока шпула /навито до ръба, как си трябва/, слагаш си я мача и пробваш да хвърлиш 3 грама ваглер и мериш дистанцията.
Същото нещо го правиш с плитка мачова шпула като на мичела, който е показан в началото, и вижте сами разликата.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

ivelin_1976 написа:Колеги, абе това за мачовата шпула много прилича на "фидерова "макара. Ако погледнем някои ловят на фидер с мачова макара, други със спинингова и т.н. Та понятията мачовата шпула и фидерова макара са чисто и просто маркетинг
Аз мисля, че при макарите за фидер и за мач, разликата е в оборотите :idea: Макарите за фидер трябва да са по-ниско оборотни: от порядъка на 5.1-5.2 : 1, максимум- това е поради значително по-големите натоварвания при обирането на линиите ( 25-35-50-60...грамови хранилки). От друга страна шпулите трябва или да са с голям диаметър и по-плитки, или да са лонгкаст с цел постигането на големи дистанции. От трета страна прибирането на линиите трябва да става бързо- поне със 70-75 см с един оборот на дръжката и в тази връзка и насока, препопъчителните номера на макарите са 4, 4.5 минимум или дори петици. При мачовите макари условието за бързо прибиране на линиите е същото, но дистанциите са по-малки и липсва натоварването което се получава при фидерните макари. При тях този въпрос е решен чрез по-високите обороти: 6.0-6.2...7.0, а номерата на макарите могат да започват от 3-3.5, влакната които се ползват обикновенно са по-тънки от тези при фидерите и не е необходимо на шпулите да има поне по 150метра; дистанциите на които се лови рядко надхвърлят 35-40метра.
Аз и затова съм се установил на тези модели на Корморан- те едновременно покриват всички изисквания на макара за фидер, мач, болонезе(за риболов в затворени водоеми) и сбиролино :idea: :idea: 8)

п.п. тъй че: всяка една макара може да бъде "фидерова", стига да отговаря на общите изисквания по-горе :idea: :D
Изображение
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

butnik написа:Aдаш,надявам се,че мога да се обърна така към теб,та моето виждане относно спининг макарати е ,че оборотите не трябва да са по-големи от 5 към 1.Мач макарите трябва да са с широка и издължена шпула а за оборотите си знаете поне 6х1.И поради тая причина не харесвам макарите на Корморан,добър диаметър на шпулата,но тясна в ханша,а да не говорим,че имаха проблем с влизането на кордата под шпулата,както и да е сега не се коментира това.Класика са Супер мач- макарата на Шимано и старите модели на същата марка Страдик и GTM Super Aero-.Друга класика,която за жалост вече не е в производство е мач-макара на Браунинг,която даже беше без аванс :shock: .Та от нея се научих да не използвам аванса за вадене на големи риби,а как се сетете сами.Макарите имат и реверс,някой замислял ли се е за какво служи. :wink:
ползването на ривърса като аванс иска мнооооого практика докато се усвои...
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Ако ме питаш мен иска и подходяща дръжка, с мойта е дърво голямо :wink:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

е то подходяща ръка / пък и подходяща глава / винаги си трябва... :lol:
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Искам да се върна на въпроса за псевдо мачовата шпула.
Когато начинаещ колега си купува първия мач и макара за него, вижда в онлайн магазина спинингова макара за която пише че има допълнителна мачова шпула и решава че тази шпула е направена така за мачов риболов, а това че е плитка допринася за увеличаване на дистанцията, защото влакното се развива по-лесо от нея.
Аз твърдя че това не е така и разлика в дистанцията на двете шпули няма да има. Шпулите са направени така за да имат различен капацитет за различни дебелини влакно, а не защото едната е за спининг, а другата за мач. Твърдя че точно названието "мачова шпула" подвежда купувача да купи спинингова макра и да я ползва за мач.

Барнах една графика 8) която показва двете шпули.
Горната е дълбоката, долната е "мачовата". Дълбоката събира 150 метра, "мачовата" 100 метра (жълтото). Червеното са първите 20-30 метра които се ползват при риболова. Ако двете шпули са еднакво високи, с еднакъв диаметър и с еднаква форма на ръба, как мачовата ще хвърли повече?
А ако на хвърля повече, какво и е мачовото?

Изображение
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

То, работата относно "псевдо-мачовите" шпули е ясна според мен. В случая става дума за макари, които се предлагат и с допълнителна плитка шпула, като за да е шпулата "мачова" и самата макара със всичките си шпули трябва да е мачова- т.с. високооборотна и с диаметър и конструкция на шпулите, осигуряващи далечни замятания. Друг е въпроса, че в определени моменти една сравнително нискооборотна спинингова макара ( например корморанския "коркаст" е с пред. число 4.2:1и две шпули 0.30/160м) може да се ползва по съвместителство и за мачов риболов, стига конструкцията на шпулите да е подходяща за замятане на добри дистанции. В този случай , най-важния въпрос- дистанциите е обезпечен, а по-второстепения- прибирането на празните линии ще става малко по-бавно. Това, което се икономисва в случая, е да не се слагат "подложки" на дълбоките шпули при риболова с тънките влакна 0.14/0.16....по 100 или 150м, а да се ползва директно плитката шпула: на картинката по-долу кафявото на горната шпула е точно такава подложка от влакно, ако няма плитка шпула :wink:

Изображение

8) :wink:
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Радвам се че го изяснихме, благодаря за вниманието, нямам други въпроси. 8) 8)
нямам живарник
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Абе дали е мачова или не плитката шпула си е +Ще навивам подложки и тъпотийки да си достигна ръба.Навиваш 100м и си готов.Всичките макари ми са с плитки шпули с изключение на фидера,там съм с байт рънер.
Аз не задържам с дръжката ,а с пръст.Техниката е сложна,но се усвоява бързо.Само ,че иска и макарата да е удобна.Но не се обяснява с думи,като пробвате ще го усетите.Ако отпускате"аванс" с дръжката е вече без значение.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”