Псевдо мачова шпула

Модератор: sapuna

Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Псевдо мачова шпула

Мнение от hristotihov »

Колеги, мисля че понятието "мачова шпула" е измама и евтин търговски трик.
Когато ни предлагат една спинингова макара с втора по-плитка, "мачова" шпула, то в тази шпула няма нищо мачово, освен името. Това че шпулата е по-плитка, по никой начин не подобрява кастинга, а само намалява капацитета и.
Коя макара е мачова? Мачовата макара, трябва да е направена за постигане на голяма дистанция на хвърлянето, трябва да е бърза за да прибира бързо ваглера от голямата дистанция и да е лека, защото мача се държи в ръка. Кастинга, който дава една макара зависи от формата и размера на нейната шпула, като за по-голяма дистанция шпулата трябва да е по-голяма за да позволява лесно развиване на влакното с минимално съпротивление.
За да бъде една макара наистина мачова, нейната шпула трябва да е с по-голям диаметър и/или височина. Големия диаметър на шпулата повишава дистанцията, защото при хвърляне се развива по малък брой навивки влакно и следователно съпротивлението е по-малко. Ако имам шпула с голяма обиколка, примерно 15 см. като хвърля на дистанция 15 метра, ще развия 100 намотки влакно, и ако хвърля същите 15 метра с малка шпула с 8 сантиметра обиколка ще трябва да развия 187,5 намотки влакно, а развиването на всяка една намотка оказва съпротивление и скъсява кастинга. Казано по обратния ред, като хвърлям с голямата шпула (15 см. обиколка) и развия 100 намотки ще хвърля 15 метра, и за същите 100 намотки влакно с малката шпула (8 см. обиколка) ще хвърля 8 метра.
Голямата височина на шпулата също подобрява кастинга защото по-голям брой намотки влакно се редят по височина и остават на повърхността на шпулата. Така при развиването те преодоляват само края на ръба на шпулата и оказват по-малко съпротивление. Ако шпулата е с малка височина, намотките ще се развиват от по-дълбоко и ще преодоляват цели дълбок ръб на шпулата, което ще увеличи съпротивлението на влакното.
Големия размер на шулата увеличава бързината и намалява мощността на макарата. Макара с предавателно число 6:1 и обиколка 15 см. за един оборот на дръжката прибира 90 см. влакно, а макара със същото предавателно число 6:1 и обиколка на шпулата 8 см. за едно завъртане на дръжката прибира 48 см. Макара с предавателно число 5:1 и голяма шпула, може да е по-бърза от макара с предавателно число 6:1 и по-малка шпула, така че предавателното число е нещо относително и само по себе си не показва бързината на макарата.
Аки имаме една макара с дълбока шпула с капацитет 150 метра влакно 0,20 и плитка - "мачова" шпула с капацитет 100 метра, двете ще хвърлят еднакво, защото ще развиват максимум 20-30 метра от повърхността на шпулата и влакното в двата случая ще преодолява еднакво дълбок ръб с еднакво голямо съпротивление.
За да бъде шпулата висока и с голям диаметър, цялата конструкция на макрата трябва да е различна. Няма как на една спинингова макара просто да се сложи "мачова" шпула и макарата да стане подходяща за мачов риболов. Общо взето, всичко това важи и за фидер макарите, с разликата че на пазара вече има много модели конструирани специално за фидер, докато макарите подходящи за мач са изключение.
В интернет магазините има макари, които са кръстени примерно "мач мастър" или изрично в името на модела присъства думата "мач" и в описанието на продукта пише че са специално за мачов риболов, а аз не виждам нищо мачово в тях, което да ги различава от една спинингова макара.

Пример: какво му е мачовото на този Cormoran Match Master Rodeo, или как този Mitcheli Laser Match ще хвърли повече с плитката си шпула, отколкото с дълбоката?

Изображение

Изображение
нямам живарник
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: Псевдо мачова шпула

Мнение от butnik »

Мичела съм го използвал,сега успешно лови и друг колега от форума с него.Ако не съм разбрал правилно ме поправи,но за Мичела бъркаш.7х1 оборота широка шпула,прибира светкавично и за лекотата също може да поспорим,знаеш ли кое не тежи-пластмасата и цама :wink: Напротив при замах тежината на макарата също взима участие въпреки, че не го усещате.А марката Корморан са извън обсега ми за марка,да ме прощават колегите,но си е мое мнение и не налагам нищо с него.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

аз също смятам че мачовата макара не бива да бъде много лека...некъде около 300-те грама е добре...а иначе производителите си пишат каквото им скимне по макарите...то сигурно и ние, купувачите имаме вина...
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Еми по принцип една истинска мачова макара има две плитки и една дълбока метална шпула и препоръчително със заден аванс,че е по лесен за боравене.Трябва да е бърза и всичко което си написъл е така,само неразбрах къде точно се крие проблема.Предполагам че доста от макарите,които ни ги предлагат за мачови се отдалечават от релните изискваня за една такава макара?
Много ясно,че има и такива.Има и нещо друго хубавите мачови макари са скъпи и не всеки може да си ги позволи.Аз ловя с тази макаричка http://www.aquasport-n.com/index.php?p= ... ubgroup=63 пък колко е мачова не ми пука,защото ми върши перфектна работа и си замятам на прилични дистанции,нищо,че не й е широка шпулата.На дълбоката шпула съм си навил дебело влакно за по едри риби на плитките шпулички тънко за да си гоня големи дистанции.

Ето тази примерно ми се вижда истинска,ама като се загледаш в цената се изцикляш.

http://www.aquasport-n.com/index.php?p= ... ubgroup=63
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Вече почти всички макари са с нормална и плитка шпула, но това е направено за да навиеш на различните шпули различни дебелини влакно.
Измамата е че наричат плитката шпула "мачова", за да заблудят купувача че тя хвърля повече от дълбоката и става за мачов риболов, а това не е вярно.
нямам живарник
slavi253
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от slavi253 »

hristotihov написа:Вече почти всички макари са с нормална и плитка шпула, но това е направено за да навиеш на различните шпули различни дебелини влакно.
Измамата е че наричат плитката шпула "мачова", за да заблудят купувача че тя хвърля повече от дълбоката и става за мачов риболов, а това не е вярно.

а кое е по вярно
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

slavi253 написа:а кое е по вярно
по-вярно е че плитката и дълбоката хвърлят еднакво, следователно в плитката (мачовата) няма нищо по-мачово от дълбоката (не-мачова)
нямам живарник
slavi253
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от slavi253 »

hristotihov написа:
slavi253 написа:а кое е по вярно
по-вярно е че плитката и дълбоката хвърлят еднакво, следователно в плитката (мачовата) няма нищо по-мачово от дълбоката (не-мачова)

да съгласен съм че дълбочината на шпулата нема эначение стига да си я напълнил с влакно до горе :lol:
според мене единственото нещо което отличава мачовите макари от другите е оборотите всичко друго е ташак
аэ ловя на мач със спинингова макара раэмер 3000 и 3500 и ми върши идеална работа
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Те и оборотите са ташак :wink: , щото една спинингова макара при 6:1 прибира 50-60 сантиметра, а мачовата при същите 6:1 прибира 90-100 см.
нямам живарник
slavi253
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от slavi253 »

hristotihov написа:Те и оборотите са ташак :wink: , щото една спинингова макара при 6:1 прибира 50-60 сантиметра, а мачовата при същите 6:1 прибира 90-100 см.

:roll:
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

hristotihov написа:Те и оборотите са ташак :wink: , щото една спинингова макара при 6:1 прибира 50-60 сантиметра, а мачовата при същите 6:1 прибира 90-100 см.
Брат моите шаранджийски тики не докарват до там с обирането :lol: :lol:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
besttop
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от besttop »

Според мен трябва да се върнем на името "мачова". Що е то мачова макара...... Преди години така се наричаха клас състезателни макари.... Сега го лепят на какво ли не....Има и нещо друго . Предлагането на фирмите е разнообразено поради участието на редица състезатели ,не само като рекламни лица , но и като даващи съвети на конструкторите.В стремежа им за оригиналничене се получават какви ли не резултати. Дали наистина мачова означава плитка шпула?! Мисля ,че това понятие взе да остарява поглеждайки го по - нашироко. Това е мнението ми. Също така си мисля ,че практиката определя каква макара да се използва , а дали е мачова... Май не трябва да се робува на написаното по макарите... какво ще кажете?
Христо - наслука на всички
snegk

Мнение от snegk »

Не мога да разбера защото трябва да е плитка шпулата, можеш спокойно да си сложиш подложка.За мачова макара трябва да изхождаме от шаранджийските макари, колкото по голяма и дълга шпула толкова по-добре,Другото, не толкова бързооборотна а по-мощна.Все пак мача е измислен за риболов на шаран, по-големи и борбени риби :wink: Така ги виждам аз нещата. :wink: :lol:
snegk

Мнение от snegk »

Получи се фал с мненията :oops:
Последно промяна от snegk на Вто Сеп 29, 2009 6:15 pm, променено общо 1 път.
snegk

Мнение от snegk »

:oops:
Последно промяна от snegk на Вто Сеп 29, 2009 6:13 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”