Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Как да се справя с тези раци
Модератор: sapuna
-
- вече хвърля и на тежко
Как да се справя с тези раци
извинявам се но не можах да намеря конкретна тема по отношение как да избегнем раците моля модераторите да я прехвурлят ако има такава
и така с един колега цяло лято ходим на един язовир и не знам как да се справя с нашествието от раци освен с рачила и така нататук които не са много отдачни щото мене не ме кефи да ги лковя моля колегите които са запознати да споделят някоя тактика спрямо тези гадове
и така с един колега цяло лято ходим на един язовир и не знам как да се справя с нашествието от раци освен с рачила и така нататук които не са много отдачни щото мене не ме кефи да ги лковя моля колегите които са запознати да споделят някоя тактика спрямо тези гадове
-
- ще става разбирач
Re: Как да се справя с тези раци
По този въпрос и аз търся съвети. На доста водоеми вече с развъдиха и са страшна напаст. Чудя се дали ако хвърля настрани от захраненото петно два-три женски чорапа, пълни с подхранка омесена с трупно/рибно брашно или пък кюспе ще има някакъв ефект. Или пък може би има някакъв аромат, който отблъсква раците, но не и рибата?
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Тая година на една река захраних с рибна кайма.
Резултата беше, че раците ми изядоха живарника
Та, ако някой има идеи за решаване на проблема...
Резултата беше, че раците ми изядоха живарника

Та, ако някой има идеи за решаване на проблема...

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Колега,ако ловите на плувка хвърлете встрани вмирисани пилешки крака или нещо друго в мрежичка
от картофи.Ако си на дъно- трудна работа,може би твърда царевица.
Наслука на всички!
Наслука на всички!
-
- вече хвърля и на тежко
колега аз сам си чист шаранджия при мене нема плувки и така нанатък значи викаш трудна работа мама му стара голяма напъст саVasilii написа:Колега,ако ловите на плувка хвърлете встрани вмирисани пилешки крака или нещо друго в мрежичка
Наслука на всички!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Има решения и ето ти едно от тях
:
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/W_FWu-UIv5o&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/W_FWu-UIv5o&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
За стръв царевица - избягвай рибните аромати,използвай силиконова и презамятай по начесто!

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/W_FWu-UIv5o&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/W_FWu-UIv5o&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
За стръв царевица - избягвай рибните аромати,използвай силиконова и презамятай по начесто!
-
- сериозен играч
100% гаранция е, вместо царевично зърно нанизваш пластмасово зърно от детско сметало.90% е силиконовата царевица (понякога я нагризват),50%"джапанка" или стиропор.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
наборе...не говориш сериозно
нали не очакваш некой да трьгне с чайници,певеата,мрежички и пр на риболов
моя сьвет за нашите условия е малко салам или смачкани сльнчаци някьде встрани от плувката,захранка-жито и царевица,а ако е дьно на рибка-два ограничителя-на метьр и половина един от друг-за да може рибката да бега нагоре/надолу в разстояние на ограничителите...сигурно има и други далавери-споделяйте...и за кой водоем става вьпрос
че аз бих отишьл специално за раци,вместо да чешем некви бабушки и уклей

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Наборче,напълно съм сериозен!За риболова,който практикувам и багажа който разнасям,едно чайниче повече или по малко не е от проблем!Шаранджийството е сложна материя и раците са част от нея! 

-
- ще става разбирач
Благодаря за клипчето и за съветите, но ме притесняват доста. Ако си облека протеиновото топче с ситна мрежичка може и да стане ама това с пластмасата как изобщо да очаквам кълване? То все едно на лимка да хвърлям - не вярвам шарана да е особено привлечен от такова топче с пластмасово/гумено покритие. Силиконови царевици също съм скептичен да ползвам, а стиропора го смилат гадините тъй че не е решение.
Пък и на мен ми се иска изобщо да не ми се въртят щипльовците около стръвта. Все пак не ми се вярва шаран да тръгне да се бори за стръвта със 5-6 рака, които вече са я налазили. Може и да греша де.
Бат Мирче раци във Варненско има на Николаевка (забранени за хващане), Оброчище (10-15 може си земеш), Девня (ловиш но плащаш 10лв/кг), Манастир (ловиш и вземаш на корем, язовира е свободен, раци много ама дребнички)!
Пък и на мен ми се иска изобщо да не ми се въртят щипльовците около стръвта. Все пак не ми се вярва шаран да тръгне да се бори за стръвта със 5-6 рака, които вече са я налазили. Може и да греша де.
Бат Мирче раци във Варненско има на Николаевка (забранени за хващане), Оброчище (10-15 може си земеш), Девня (ловиш но плащаш 10лв/кг), Манастир (ловиш и вземаш на корем, язовира е свободен, раци много ама дребнички)!
Отиваш на Борика с едно рачило и за 2-3 часа ще си наловиш доволно рациБат Мирче-5кила написа:...и за кой водоем става вьпросче аз бих отишьл специално за раци,вместо да чешем некви бабушки и уклей
![]()

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
бая ми са далече,но лятото може и да ги преслушам,че на дуранкулак и шабленското не можеш се вреди от бракониери и "тьрговци"
имам и друга идея-замятай нощем-тогава се покриват
ама нали уж ЗАКОНА......... 

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
-
- учете се от него
С раците на Душанци се справям ето така:

Специално рачило с "бордюри" и джобче в средата за половин червеноперка, здрава дръжка 3.30м от карбофлекс, 2-3 шепи пъстървови гранули в страни от петното за директния и.....останалото го пише в "риболовна кухня"

Специално рачило с "бордюри" и джобче в средата за половин червеноперка, здрава дръжка 3.30м от карбофлекс, 2-3 шепи пъстървови гранули в страни от петното за директния и.....останалото го пише в "риболовна кухня"

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Значи помага с варени картофи,като подхранваш в царевицата слагаш нарязани варени картофи,хем раците бягат хем шарана ги обича.По често хвърляш и това е,а и силиконова царевица и често прхвърляне.
-
- ще става разбирач
Поразрових се малко в английски шаранджийски форуми и ето какво узнах:
- тигров фастък(ядка) - раците не го закачат. Намира ли се такова чудо в наща мила Родина? Не съм търсил досега.
- пластмасова/силиконова стръв
- броня за стръв - това което се вижда от клипчето по-горе.
- огромно количество захранка. Колкото хвърляте обикновено за шаран, хвърлете 3 пъти по-толкова. Колегите от Англия твърдят, че по-този начин ще привлечете половината раци от водоема, те ще отмъкнат доста от тази захранка, но повишената им активност ще привлече гладните шарани. А един път като дойдат те - няма да остане и следа от раци.
- мрежа/чорап със силно миризлива стръв/подхранка, заметнати настрани от основното захранено петно и стръвта. Това обаче ми се струва в противоречие с горното, понеже може да извика шарана в рачовото стълпотворение, а не в желаното петно.
Освен това в уикипедията пише, че речният рак вирее в чиста вода и е с нощна активност. Обаче нашите раци явно са с български манталитет, понеже си процъвтяват във всякакви блата, мътни и замърсени водоеми, а на маса могат да стоят 24 часа в денонощие и си се хранят и денем и нощем със същия апетит.
- тигров фастък(ядка) - раците не го закачат. Намира ли се такова чудо в наща мила Родина? Не съм търсил досега.
- пластмасова/силиконова стръв
- броня за стръв - това което се вижда от клипчето по-горе.
- огромно количество захранка. Колкото хвърляте обикновено за шаран, хвърлете 3 пъти по-толкова. Колегите от Англия твърдят, че по-този начин ще привлечете половината раци от водоема, те ще отмъкнат доста от тази захранка, но повишената им активност ще привлече гладните шарани. А един път като дойдат те - няма да остане и следа от раци.
- мрежа/чорап със силно миризлива стръв/подхранка, заметнати настрани от основното захранено петно и стръвта. Това обаче ми се струва в противоречие с горното, понеже може да извика шарана в рачовото стълпотворение, а не в желаното петно.
Освен това в уикипедията пише, че речният рак вирее в чиста вода и е с нощна активност. Обаче нашите раци явно са с български манталитет, понеже си процъвтяват във всякакви блата, мътни и замърсени водоеми, а на маса могат да стоят 24 часа в денонощие и си се хранят и денем и нощем със същия апетит.