Как да се справя с тези раци

Модератор: sapuna

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Как да се справя с тези раци

Мнение от Бат Мирче-5кила »

NikiStoianov написа:
Освен това в уикипедията пише, че речният рак вирее в чиста вода и е с нощна активност. Обаче нашите раци явно са с български манталитет, понеже си процъвтяват във всякакви блата, мътни и замърсени водоеми, а на маса могат да стоят 24 часа в денонощие и си се хранят и денем и нощем със същия апетит.
два вида са в бг-речен и ЕЗЕРЕН ;)за рчния е така,как у википедията,ама езерния и в клозет може да живее :D :D :D не знам какви са им морфологическите разлики-освен разлика в средната перка на опашката,малка разлика в цвета и размера на езерния е доста по внушителен-на езерото в кв дружба(сф-не варна )сьм вадил сигурно беше над 35 см....направо не вярвах на очите си!!!!!извадих го на дьнна блесна за костур-беше в една дамска обувка,зарит в тинята и половината му труп се подаваше извьн обувката :D :D
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
сомчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от сомчо »

Бат Мирче-5кила написа:...на езерото в кв дружба(сф-не варна )сьм вадил сигурно беше над 35 см....направо не вярвах на очите си!!!!!извадих го на дьнна блесна за костур-беше в една дамска обувка,зарит в тинята и половината му труп се подаваше извьн обувката :D :D
som4o написа:...миналата седмица лових на дъно един водоем пълен с раци.Резултата беше,че ми изядоха царевицата,нямах нито едно кълване на риба.На плувка кълвяха даже и на хляб :roll:
Точно за там говорех :lol: Огромни и налитат на всичко,гола кука да хвърлиш пак може да ти клъвне.Много ми е интересно някоя от рибите не се ли храни с раци,примерно щуката или сома :roll:
Аватар
MIR4EV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MIR4EV »

ако риболовът е на дъно ЖЪЛТИ ТОПЧЕТА ОТ СМЕТАЛО НА КОСЪМ :!: :!: :!: :wink:
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Местя и ако не спрете с бракониерските методи ключенце. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
galin don4ev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от galin don4ev »

За Николаевка ползвам стара суха царевица разпробита.Не налитат на нея там а един път и на протеиново топче не налитаха, е то си беше мое производсто де. :smt023
boiskito2000
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от boiskito2000 »

Е хубаво остава ся да кажеш колега след като рака не пипа старата разпробита царевица ''шарана'' пипа ли я :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Остави го ти Галинча!И двамата/шаран и рак/ я пипат като "стой та гледай"!А пък комбинирана с повдигач още повече ги дразни/пак и двамата/!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
snegk

Мнение от snegk »

boiskito2000 написа:Е хубаво остава ся да кажеш колега след като рака не пипа старата разпробита царевица ''шарана'' пипа ли я :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Рака пипа всякаква царевица, дори и селиконова.Колегата е писал по-горе някакви ситуации които са от помощ.Ще добавя само написаното от колегите за варени картофи в захраката и шайби между стръвта.Това последното не съм имал случай да го пробвам. :wink:
boiskito2000
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от boiskito2000 »

кам колегата snegk за кви шаиби говорим че нещо не сам на ясно с тоя термин
boiskito2000
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от boiskito2000 »

sapuna написа:Остави го ти Галинча!И двамата/шаран и рак/ я пипат като "стой та гледай"!А пък комбинирана с повдигач още повече ги дразни/пак и двамата/!
и аз така мисля само дето разбрах ся маи една схема ама чакам да ми се опекат топчетата та да провам ако има резултат с одоволствие ще споделя начина им на приготвяне
и колега това за повдигача верно ли аз си мислех че шаро много много не та4и плаващата стръв мисля че snegk беше писал някаде или това май беше само за теца ако не се лъжа
snegk

Мнение от snegk »

Шайбички с диаметъра на царевицата или сцепеното топче.Относно повдигача, за шарана повдигам само стръвта, куката лежи на дъното.Естествено в дадени ситуации вдигам и куката, но тава е друга тема и ще се развали темата за раците. :wink:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Да се изокам и аз -споко,не е спам.Обаче-това,което предлагам /владея го на експертно ниво/,става само ако риболова е на плувка.За целта -трябва да имате опит с прашка,ама истинска,не такава за изстрелване на захранка.Моята е с опален на огън осенов чатал,обвит с изолационна грапава лента /за по-добър захват /,с ленти от вътрешна гума на камион "Ифа",с кожичка за джепането от истинска мека обущарска кожа.Стрелям с камъчета -може сравнително кръгли,може и ръбати /едър чакъл/.Силата на удара е такава,че ако стрелям от 15 м в каменен зид,камъчето-джепане се пръска на стотици микро-частици.В резултат на дългогодишна практика,уцелвам цел с диаметър 3-5 см 8 от 10 пъти от дистанция 10-12 м./Когото не устройва начина,може да замени прашката с пневматична пушка /ама е по-скъпо :D /.И кво -ми,просто трябва да си застреляте жаба,когато е на брега или във водата непосредствено до брега-желателно е да е едричка /или две-три с по-скромни размери/.Там,на водоема-не, че не може и другаде,ама тогава освен такъмите трябва да транспортирате и жабешките трупове :)
Разфасовате жабата на три части - 2 бутчета и тялото.Връзвате три части с парчета корда с дължини според дълбочината на водоема и ги хвърляте във водата/потъват /,а краищата от към вас завързвате на забити в брега яки клечки.Е,жабешките части са деликатес за всички видове нашенски раци-подушват ги във водата и бързат от всички краища на водоема да си хапнат.Струпват се около жабешките чаркове и изобщо няма да обърнат внимание на стръвта ви,която на фона на предложения деликатес,се явява пълна посредственост за раците.
С посочения метод,никога не съм имал проблем с раците във всички видове язовири,в които са се развъдили прекомерно.А ако има желаещи,мога да обясня и как покрай риболова, да напраскате и торба раци /суперско мезе е :shock: :shock: /.
Аватар
crazybot
фен клуб-скобар

Мнение от crazybot »

INCUBUS написа:.А ако има желаещи,мога да обясня и как покрай риболова, да напраскате и торба раци /суперско мезе е :shock: :shock: /.
Има желаещи :)
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Със същите елементарни пособия-просто трябва една убита жаба повече и още две-три парчета корда.Жабата пак на две или три части,надлежно завързани с кордите и хвърлени във водата,а краищата на кордите пак завързани на клечки забити в брега до вас-на една ръка разстояние.Когато ракът защипе жабешкото деликатесче,по инстинкт- за опазване на "мамбото"не си хапва на място,а дава заден или страничен ход - най-вероятно :?: с цел да си отсурне плячката на по-скришно място,където да си я хапне на спокойствие.При тези действия кордата се изпъва и започва да се движи.Тогава я хващате и започвате да изтегляте плавно,без резки дърпания,сантиметър по сантиметър.Ракът не се пуска :!: -вероятно смята,че плячката иска да му се изплъзне,за това впива щипците си още по-здраво. :shock: По посочения начин го издърпвате на около 10 см от повърхността на водата /той си виси и не пуска/,след това с плавно,но бързо движение го изтегляте от водата.Понякога не пуска жабата и след като е проснат на сушата.По посочения начин съм осигурявал многократно по кофа-две чудесно вкусно похапване :o -колкото е по-голяма популацията на раците във водоема,толкова повече е успешен този метод. :drinkers:
joker
новобранец
новобранец

Мнение от joker »

Пробвано, работещо, без забележки... Взимаш малко глина от водоема, слагаш царевица и омесваш една хубава топка, така че все пак да се виждат царевичките. Разцепваш топката на две и поставяш куката в средата на топката. Така приготвената топка, попадайки на дъното, не се разпада бързо. Раците стигат само до царевичките, които са по повърхността и не могат да ти вземат стръвта. Когато отиде шаран обикновено разбутва топката и рано или късно стига до куката. Разните му картофи - много здраве от раците. Дори и тигровия фъстък вземат гадовете. :ANAL:
Най-едрите екземпляри са при раците и обикновено са хищници. Много интересно е при наличивто на 20 - 30 риболовеца само един да вади шарани, а всичко живо - раци. Спокойно и аз се изблещих първия път. :mrgreen:
Глупаците чет нямат... Дай Боже и с приятелите да е така!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”