Защо се усуква влакното?

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re: Защо се усуква влакното?

Мнение от gogolisec »

Diman написа:gogolisec, първият ти пост няма нищо общо с реалността. Всеки оборот на бигела усуква влакното, независимо от качеството на изработката. Единствено при мултипликаторите този проблем не съществува.
Съгласен, но при хвърляне, влакното се изнизва от ролката по същия начин, по който се е навило! После при прибиране и ако има товар (риба или закачка, или друго нещо), има огромно значение поведението на ролката и сходимостта и със цялата въдица, ако щеш! Друг е въпроса, ако разпъваш дънни на аванс - тогава със сигурност се получава усукване, каквото и да правиш! Няма как да го обясня със думи - трябва нагледно и на място! Вярвайте ми - изработих изцяло нови макари и от там видях проблема при пасването на бигела, под какъв ъгъл трябва да е насочен към ролката и положението на водещата ролка - т.е. с 1 мм ако сбъркам и се получава страхотно усукване. Получава се едно претъркулване на кордата на самата водеща ролка, което е малко, но постоянно и се натрупва със всеки оборот! Отне ми няколко дена да разбера аджеба защо едната макара усуква, а другата - не! Ето ги въпросните произведения на изкуството: :wink:

Изображение

Изображение
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Гого,вече не се учудвам,че имаш проблем с усукването,сори за откровеността.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Аз нямам сега този проблем на въпросните макари! Кой както иска да го разбира - все ми е тая :roll: !
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Не случайно ролката на бигела се върти и е полирана- за да не промени по никакъв начин движението на влакното. Потърси причината в тези две неща. Тази ролка е болно място No.1 на всяка макара. Особено на по-ефтините модели, където лагера е плъзгаш-графитен. При определени обороти на въртене ролката блокира и не се върти. И тогава става страшно :shock: . Лошото е, че този процес не може да се контролира и даже трудно се констатира. Използуването на к'ви да е смазки също води до подобен ефект.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Не случайно съм подчертал, че трябва да се върти, а и това което пишеш съм го писъл още в първия пост!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Проблема може да бъде и в другия край на линията- във вирбела. Опитай с по-качествени вирбели. Имам предвид вирбел с ролков лагер, и кажи как е. Същите работят безотказно и когато линията е под много голямо натоварване.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Тази която ползвам на последните излети(Ексейдж) има доста добра ролка, върти се без никакво усилие и се накланя встрани, поема ъгъла на влакното.
Вирбелите, не мога да сложа много големи поради това, че ловя на плувка. Ако има по качесвени от Оунър и Кралусо да ме светнете да пробвам с тях. :D

По принцип само при риболова на болонеза ми се получава такова усукване. При другите риболови дори и спининга не съм имал проблем с каквито и да било макари. Тук обаче се търсят риби по 2-3 кг с влакна 0,18-0,20 и компромис не може да има та затова съм се притеснил :oops:

Може ли проблема да идва от навиването на влакното на моменти хлабаво и честото използване на аванс, не прекомерно де :lol:
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Ето един безплатен съвет за усукано влакно.
Качвате се на висока сграда 15-20 етажа по три метра на етаж = 45м.- 60м. Закачате лека тежест 2-3гр и отпускате влакно докато тежестта опре земята./ Ако видите отдолу пожарникари и опънато платнище с голям червен Х в средата им обяснете, че не сте луд а просто си разсуквате усуканото влакно/. След това започнете да обирате влакното и ще видите как то се разсуква от само себе си. Повторете процедурата със всички макари и влакна който имате./Дотогава на мястото може да е пристигнал и дежурният полицейски психолог обяснете му същото като на пожарникарите/.
Честито,
всичките ви влакна вече са неусукани. Лошата новина е че ще останат така до първия риболовен излет. Е нищо не пречи да повтаряте процедурата с високата сграда след всеки излет. :D
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ми тия, дето разпъват с лодки....трябва да се качат на Айфеловата кула бре :shock: :shock: :D То си има специални олова за разсукване на влакна( виж в темата "Речник... с картинки") :idea: :D
Изображение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

:wink:

Изображение

Изображение

пп - тва за Ивака :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от babushka »

Имах преди време един такъв случай - влизам в магазин за риболовни принадлежности и си купувам влакно, когато прекарах пръсти по него имах чувството, че вече е било използвано, толкова беше усукано и неравно, че веднага го върнах. Изпробвах и други, повечето бяха такива, но все пак намерих идеално гладко влакно и си го купих. Този случай беше миналата година и все още съм с това влакно, нямам проблеми. Старите влакна лесно се усукват, при честа употреба, или макарата не навива правилно или самото влакно е престояло много време на влажно място в склада на магазина.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Баби,много глупости нахвърля днес! :lol:
Не бързай - броя мнения не е от значение! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
cucko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от cucko »

От моя скромен опит, с помоща на няколко колеги установих каква може да е причината с усукването!
Според мен мястото на бигела дали ще е с ролка или без ролка не е там причината да усуква влакното....разликата е там че ролката просто търкаля влакното да не се нагрява т.е. не носи на триене...а без ролка носи на триене но не и да усуква влакно-това е като при водачите на прътта!(имам макара Янтра която е без ролка на бигела)
Проблемът е съвсем другаде!
- при навиване, шпулата е неподвижна чрез въртеливо движение на бигела, влакното ляга на една посока и се навива съвсем правилно!
-при отпускане т.е. използването на аванс, шпулата е подвижна(развърта), а бигела неподвижен то влакното се превръща на спирала и е там причината влакното да се усуква!
Затова трябва да се използва избягването на аванса-той не е за кеф, а при нужда!
Затова целта да се избегне аванса е да щракнем копчето на ON и да почнем да въртим бугела на обратната посока или да отворим бигела да се изниже влакното и нямаме никакъв проблем,защото използваме ли аванс и липса на вирбел сме обречени!
:wink:

p.s. sapuna изгледа ли ми моя тест на видео?! 8)
Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Не съм бате!Дай ми линк на лични!
За някои работи си много прав/ролка,бигел,вирбел/,ама вадиш ли от 200м нищо не помага!
Купете си/направете си/ Spin Doctor и си решавате проблема! ;)

Изображение

[youtube]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xPSZMsAmdtM&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xPSZMsAmdtM&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/youtube]
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Ей упорит народ. Защо се усуква влакното? Ами защото ползвате БЕЗИНЕРЦИОННИ макари. Все едно си опънал влакното защипал си единия му край в патронника на дрелка и въртиш. В случая ротора на макарата играе роля на патронника на дрелката. Ролката няма никакво значение/GERMINA-та беше без ролка изобщо, една крива стоманена тел и беше скобата, не си спомням да е усуквала повече от днешните макари./ Ако искаш да не се усуква ползваш мулти.
Ама чувам че много трудно се замятало с мулти и едни бради стават ..... :D
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”