Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Бяла риба на дъно
Модератор: sapuna
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Бяла риба на дъно
Заинтригува ме ,ако може подробности за монтажа!bo4a написа:колега а пробвал ли си с потаваща бомбарда?
за мен това е най-ефикасния метод ,ако си с една прачка може от време на време да правиш по 3-4 оборота и 100% успех
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Тоше не,е патерноспер куката седи над оловото и при отпусната влакно и помощ от страна на рибката се навдига изцяло до прав ъгъл спрямо дъното и седи там
рибата си ообикаля свободно около самия монтаж без затруднения,другото което ми направи впечатление е,че в комплекта са две тъкива тръбички и могат да се съединяват една с друга да се удължи височната на монтажа.Според мен тоя монтаж е за водоеми с гъста растителност по дъното.

Без риболов няма любов !
Здравейте! Доста късно се включвам, но ме вълнува един въпрос, който не беше засегнат до сега в темата.
Обикновено бялата риба обича песъкливо и каменисто дъно, но естествено по закона за всеобщата гадост най-много се завърта около закачки и големи камънаци. Какво правим тогава, тъй като не можем при такива условия да я оставим да влачи по 5-10 и повече метри (а и няма как да я накараме да плува направо ами се криви на където си иска). А когато тези условия се съчетаят с течение или силен вятър- става веселба. Ако някой има идея как да извадим слаководния вълк при тези обстоятелства ще бъда благодарен. Иначе ситуацията е ясна: необходими са 1- 2 кг. олово, 2 пакета кукички и много спокойствие (за да могат да се връзват ченгелите).
За нормални условия използвам стария и изпитан метод със стеропорчето, ластичето и отворената шпула с монтаж на подвижно 80 гр. олово, повод 60- 70 см. и отворена кука № 0 или 1.
Обикновено бялата риба обича песъкливо и каменисто дъно, но естествено по закона за всеобщата гадост най-много се завърта около закачки и големи камънаци. Какво правим тогава, тъй като не можем при такива условия да я оставим да влачи по 5-10 и повече метри (а и няма как да я накараме да плува направо ами се криви на където си иска). А когато тези условия се съчетаят с течение или силен вятър- става веселба. Ако някой има идея как да извадим слаководния вълк при тези обстоятелства ще бъда благодарен. Иначе ситуацията е ясна: необходими са 1- 2 кг. олово, 2 пакета кукички и много спокойствие (за да могат да се връзват ченгелите).
За нормални условия използвам стария и изпитан метод със стеропорчето, ластичето и отворената шпула с монтаж на подвижно 80 гр. олово, повод 60- 70 см. и отворена кука № 0 или 1.
Виждам, че ползваме един и същи метод.Честно да ти кажа колега това със закачките е 50/50.Ако познаваш дъното и знаеш къде са закачките винаги можеш да хвърлиш някъде около тях и по този начин да избегнеш късането.Виж вече ако си за първи път на водоема и не познаваш дъното е кофти,или сменяш мястото или както казваш кило олово и много куки.На Панчарево примерно мястото на което ловя има толкова закачки, че вече ги научих всичките почти.Интересното е, че нямам късане след кълване и влачене,късал съм само при изваждане за смяна на стръвта и презамятане.Аз си го обяснявам така,след като налапа стръвта бялата риба се вдига малко над дъното докато го влачи.Следователно при засичане оловото се вдига рязко и вече няма къде да закачиш.Това е лично мое мнение,ще се радвам и други колеги да споделят.Поздрави !valat70 написа:Здравейте! Доста късно се включвам, но ме......
... ластичето и отворената шпула с монтаж на подвижно 80 гр. олово, повод 60- 70 см. и отворена кука № 0 или 1.
Благодаря за мнението. Действително най- радикалната мярка за такива случаи е да се смени мястото, но знаете как е : багажи, автомобили, много колеги заели позиция на "дащните" места и др. Да не забравяме и момента с присъствието на рибите, защото не ни е необходимо перфектното чисто място, но без наличие на малки рибки, а от там и на хищници.
Действително когато има закачена на куката риба е по- голям шанса да я извадим заедно с целия такъм, но съм имал много случаи на хваната и закачена (за закачка) риба, като се усеща че е на такъма, но няма вадене. За най- голямо съжаление най- вероятно след късането загива скоропостижно.
С приятел и колега се сетихме за разкази за "древен"монтаж за ловене. На времето по Жребчево му казваха "на копче".
Представлява долно фиксирано олово, копче на което през единия отвор се прекарва основното влакно, а за другия се връзва повода (25см.) с куката. Така рибката движи по влакното, като може да се повдигне над закачките със някакъв стопер. Оловото може да е на отделен повод с по-тънко влакно от основното, така че при закачане да се скъса само то. Ако няма горно ограничаване пак си важи системата със стиропорчето, но има голяма вероятност рибката да се разхожда по повърхността.
Само не знам защо се използва копче, но най- вероятно навремето не са имали вирбели.
Поздрави и наслука.
Действително когато има закачена на куката риба е по- голям шанса да я извадим заедно с целия такъм, но съм имал много случаи на хваната и закачена (за закачка) риба, като се усеща че е на такъма, но няма вадене. За най- голямо съжаление най- вероятно след късането загива скоропостижно.
С приятел и колега се сетихме за разкази за "древен"монтаж за ловене. На времето по Жребчево му казваха "на копче".
Представлява долно фиксирано олово, копче на което през единия отвор се прекарва основното влакно, а за другия се връзва повода (25см.) с куката. Така рибката движи по влакното, като може да се повдигне над закачките със някакъв стопер. Оловото може да е на отделен повод с по-тънко влакно от основното, така че при закачане да се скъса само то. Ако няма горно ограничаване пак си важи системата със стиропорчето, но има голяма вероятност рибката да се разхожда по повърхността.
Само не знам защо се използва копче, но най- вероятно навремето не са имали вирбели.
Поздрави и наслука.
Използва се копче щото е пластмаса и плува, ограничава се с оловни съчми, аз преди години много харесвах този монтаж.
пп Копчето е добра да е голямо, от палто например, ма вече има и по-модерни методи май.
пп Копчето е добра да е голямо, от палто например, ма вече има и по-модерни методи май.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Благодаря за мнението. От опит глава не боли. Може да наобиколя някоя кинкалерия, като със сигурност вариянт "копче" ще излезе по- ефтин от най- различните му патерностери (освен ако не пипам палтото на жената)
. Поздрави!

-
- научил се да хвърля
Колкото по-прост монтаж толкова по добре, а когато бялата неще да взима и 50 монтажа различни да направиш все тая

Празнотата е форма и формата е празнота, риболова е някъде по средата
- Don4o_62
- учете се от него
Това за копчетата го научих от едни колеги от Старазагорския край,но много отдавна.Найстина има ефект(хващал съм),но тогава е нямало масово вирбели и затова са слагали копчета,да предотвратят усукване около основното.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

А,на Дунава какъв монтаж е удачен.
Опитвам от скоро изкуствени примамки на спининг.Но нямам успехи.
И за Дунав, според моета скромна особа са удачни горе упоменатите монтажи, но с уговорката оловото да е по- голямо (да речем 150 г.) и плоско, като трябва задължително да е подвижно. Трябва да се търсят прагове, както границата между бързата и бавната вода.
Относно изкуствените примамки мисля че сме за друга тема (дълга и широка).
Относно изкуствените примамки мисля че сме за друга тема (дълга и широка).
Здравейте колеги.Бялата или "смадок" е много интересна риба.На мен лично наи ми върви на воблер с влачене.Лошото е,че не мога да си намеря хубави воблери.В България има много ментета който нищо не струват.
Според мен тръпката от влаченето е по-голяма.
Колега темата е за бяла на дъно,за влачене - Тукzinio написа:Здравейте колеги.Бялата или "смадок" е много интересна риба.На мен лично наи ми върви на воблер с влачене.Лошото е,че не мога да си намеря хубави воблери.В България има много ментета който нищо не струват.

Съвсем скоро имах интересен риболов на бяла риба. Първоначално обекта на риболов ми беше каналния сом(бяла риба и канален сом, смятам че се ориентирахте за "обекта"- ТЕЦ 2 топлото). Монтажа беше: долно олово и кука № 2 на горен повод 15 см. Стръв: опашка от малка бабушка. Както се сещате нямаше никакъв аванс от влакно. Хванах няколко сомчета, повечето от които дребни, а привечер към 18.30 часа имах серия за около 20 минути от 3 удъра. Резултатът: 3 бели риби с различни размери, като средната по големина (около килограм) се хвана на цял уклей. И трите риби бяха закачени за долната челюст много здраво и както писах, резултата беше 100 % (3 от 3). Извода за мен е ясен: когато бялата е активна не е толкова важен монтажа, аванса от влакно и презентацията на стръвта. Още един плюс е че най- малкият екземпляр отплува скоропостижно, без да изплува нагоре с корема, както се случва в повечето случаи с налапали добре куката събратя.
В случая не става въпрос за късмет, а и като се замисля колегите спинингисти (въпреки че са "обзаведени" с тройки), също имат добър процент успеваемост. А пък като се замисля още повече, туистерите и силиконките повечето са с единички.
Хайде стига съм мислил, че ще ми доиде в повече
Помагайте и Вие 
В случая не става въпрос за късмет, а и като се замисля колегите спинингисти (въпреки че са "обзаведени" с тройки), също имат добър процент успеваемост. А пък като се замисля още повече, туистерите и силиконките повечето са с единички.
Хайде стига съм мислил, че ще ми доиде в повече