Използване на Paravane при тролинг

Модератор: bobopeli

host200
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Използване на Paravane при тролинг

Мнение от host200 »

Колеги ще ми кажете ли до каква дълбочина максимум сваля примамката този параван за тролинг и каква точно скорост трябва за по-голяма дълбочина, и дали не е много голъяма скороста за тролинг :D ако искаме воблера да е на 25 метра например
Празнотата е форма и формата е празнота, риболова е някъде по средата
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Колега в инструкцията на зеления параван на Корморан/от снимката/пише повод 1,2-2,5м. в зависимост от дълбочината на която ще слиза и скорост 3,2км/ч.,която незнам как ще се засече точно.Но ,по принцип го дават до 24-25м. да сваля примамката.
Тези от Англия,синия има само едно място за закачане от пред,докато зеления има като този на Корморан няколко дупки.Може би имат разлика в дълбочините на който слизат?Иначе като цена са добре.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
каментодоров
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от каментодоров »

От скоро и аз имам две крила и вече съм ги проблав на Антон Иванов малко дават отклонения от 2-3 метра но като цяло вършат работа монтажът е много елементарен и е обяснен подробно на опаковката ,не може да се обърка.Магазин "Риболовен свят" жк. Красно село, бул. Гоце Делчев № 43, бл. 78
02 / 958 24 09 от там си ги поръчах,а ги намерих благодарение на Marco Polo.
тои не умира1912
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Marco Polo написа:
MITKO70 написа:... скорост 3,2км/ч.,която незнам как ще се засече точно...
Това е приблизителната скорост на по-малките двигатели на най-ниски обороти.
Аха,ясно.При Дария питах миналия месец,но ми предложиха планери,нямаха крило,на тяхния сайт също не го видях.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Добре де, този параван се явява алтернатива на даунригъра ли? :roll:

Митак, задействал съм твоя въпрос, чакам отговор от тях. :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
host200
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от host200 »

Скороста на мойта лодка при минимална газ е около 4-4.5 км поне така показва jps-са надявам се че това няма да се отрази на воденето на паравана с воблера но мога да пусна най-много 1.5 метра повод защото въдицата ми е по-къса и при вадене на риба ще трябва да обирам на ръка влакното, но бих искал да пробвам този параван защото мой познат с това приспособление през студените месеци на годината когато никой не троли беше и скъсал банските на бялата риба :D :D :D
host200
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от host200 »

Моя джи-пиес е абсолютно същия , е не е мой служебен е :) а мотора мие 5 к.с
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

За тоя параван четох, че излизал над водата, когато се хване риба...ама к'во ще рече това - че линията се освобождава ли? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Всичко звучи много добре не според мен има голяим недостатък. При закачка губм воблера. Неможе да ползваме нищо да го закачим.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
Adrian1
новобранец
новобранец

Мнение от Adrian1 »

Аз имам това :
http://www.luhrjensen.com/products/dive ... ipsy-diver

и това :
http://www.luhrjensen.com/products/dive ... /jet-diver

но така и не съм попадал в условия да ги ползвам. Затова и не мога да дам мнение. На дипси дайвера кръглата част се върти през определени градуси (има си разграфена скала на него) и ткак би трябвало да се отклонява примамката настрани от лодката.
Поразгледайте тези линкове за повече инфо.
Бейб каза : Аз не съм кебапче! Аз съм прасе с мисия!
ULDO1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ULDO1 »

===========
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 8:28 pm, променено общо 1 път.
ULDO1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ULDO1 »

=============
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 8:29 pm, променено общо 1 път.
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Marco Polo написа: Не съм виждал на живо такива, които "вадят" рибата на повърхността... :roll:
не раsбирам от аеродинамика - аз си го обеснявам с принципа на хвърчилото. но като се закачи риба изплува горе - обръща се и не върви надолу а нагоре- без него ми се е случвало да раsхождам некое рибе по 1-2 часа
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

GODzillata написа:Добре де, този параван се явява алтернатива на даунригъра ли? :roll:
и ДА и НЕ
ДА - и двете се ползват са тролинг на определена дълбочина
НЕ - при доунрегера дълбочината се държи от голямата тежест закачена отдолу. като се закачи риба има една скоба която се отваря и освобождава конеца. При параван дълбочината се държи от профила на пласмасата /нещо е свъразно с аеродинамиката/ при закачане на риба не се откачва а се обръща и почва да върви нагоре а не надолу.
Доунригера обикновено е за по големи дълбочини. В интерес на истината с него по точно може да се определи и регулира дълбочината/при мен е разграфен лидера и може с точност до метър да се пусне докато при параван дълбочината много зависи от скороста на тролинг и от дебелината на конеца
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

xoxo написа: нещо е свъразно с аеродинамиката
Със сигурност е свързано с хидродинамика.

Има едни кораби на подводни криле - комети ли бяха или ракети ? При движение подводните им криле така си взаимодействат с водата, че вследствие на подемна сила корабът глисира. Подемната сила зависи от формата на крилото и ъгъла на атака и общо взето (в определени граници) е право пропорционална на квадрата на скоростта на движение.

Подводните крила Trolling paravane на Cormoran и Dipsy Diver на Luhr Jensen действат на подобен принцип. При Trolling paravane ъгълът на атака се променя чрез закрепване на водещото влакно към различни отвори. При Dipsy Diver се променя само дължината на водещото влакно (разстоянието до върха на въдицата).

И едното и другото подводно крило трябва да се водят с определена скорост, посочена в ръководството за експлоатация. При по-бавна скорост подемната сила е по-малка и обратно. Ако имаш сравнително точен скоростомер регистриращ моментна скорост - един проблем по-малко.

При намаляване на скоростта на движение от 3,2 км/час = 0,888889 м/сек до 2,4 км/час = 0,66667 м/сек, то може да се очаква, че подемната сила сила ще намалее близо 2 пъти. Въпросът е - на каква дълбочина се движи подводното крило при 2,4 км/час ? С колегата Марко сме обсъждали проблемите, които биха възникнали при движение на подводното крило с 0 км/час.

Има друг, не по-малко съществен проблем : ако подводното крило се движи на дълбочина (примерно) 6 м - на каква дълбочина се движи примамката - например Tail dancer 9 ? Дали в случая 6 + 5 = 11 ?

Безпроблемното (без закачки) използване на подводно крило за влачене на примамки предполага във всички случаи добро познаване на дъното на водоема. Е, навътре в морето може би проблемите ще бъдат по-малко ...
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”