Използване на Paravane при тролинг

Модератор: bobopeli

xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Използване на Paravane при тролинг

Мнение от xoxo »

ха - взе да ми става интересно и на мен. аз този риболов не го практикувам много защото ми е скучен но е голяма атракцияи забавление за внучките ми - всяка си има разни любими шарениики - силикони и железца които закачва. интересно ми е с потъващ воблер дали ще потъва по на далбоко /с такова никога не сам пробвал/ а и ми е интересно понеже тои има съпротивление ако е по голям дали нема да обърне паравана и тои да тръгне на горе а не надолу. ако някои колега го е пробвал да сподели. например при тролинг с жива стръв ако се закачи рибе 300-400гр за примамка- не става - паравана се обраща и почва да върви нагоре а не надолу

ПП - при 0 км/ч го sнам - потъва си бавно,ако има риба си го отнася където си иска, но като почне да се прибира конеца става като при тролинг - почва да върви нагоре и искарва рибата
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

host200 написа:Скороста на мойта лодка при минимална газ е около 4-4.5 км поне така показва jps-са надявам се че това няма да се отрази на воденето на паравана с воблера ...........
както кава Холмс - елементарно Уотсън : щом ти е голяма скороста пускаш една драфтинг /плуваща/котва и си готов на каквато искаш скорост :D
stanistud
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stanistud »

Здравейте!
През седмицата дойде моят параван и днеска на Тича виждайки рибата на 12-13 метра дълбочина си викам е тоя път я утепах.Да ама не ,в началото пуснах паравана без нищо от зад колкото да определя дълбочината на газене ,и долу горе успях но,когато сложих воблер паравана започна да се обръща и да изплува на повърхноста :evil: :evil: :evil: Започнах да сменям воблерите-големи,малки,тежки,леки,плуващи,потъващи е неще и неще-винаги изплува.Изводът за мене-това крило НЕ Е СМЯТАНО ДА РАБОТИ С ВОБЛЕРИ!!! На моя нямаше схеми за монтаж .Аз закачах воблерите на около 1,7 метра след паравана и го пусках на около 50 метра след лодката но резултатът беше един и същ.Ако бъркам някъде с монтажа моля да ме светнете за правилният.Със блесна и силикони параванът НЕ изплува-може би там му е приложението или моят е нещо дефектен :roll: Мисля че с даунригър презентацията на примамката на голяма дълбочина ще е много по-прецизно,но и там има неизвесни например след топуза воблерът потъва ли още надолу или не :roll: Абе някой ако има практически опит да сподели.Иначе времето беше прекрасно, температурата на водата беше 15,5 градуса,удари само едно малко сулче.Дали това не е краят на тролинг сезонът???
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

stanistud написа:.............. но,когато сложих воблер паравана започна да се обръща и да изплува на повърхноста :evil: :evil: :evil: Започнах да сменям воблерите-големи,малки,тежки,леки,плуващи,потъващи е неще и неще-винаги изплува.Изводът за мене-това крило НЕ Е СМЯТАНО ДА РАБОТИ С ВОБЛЕРИ!!! .........
както бях споменал - не съм пробвал с воблери но при тролинг с живо рибе донякъде се справям като сменя оловото отпред с по голямо а далбочината регулирам с местене на по предна дупка на сакачване. с малкото олово /този модел които аз имам идват с 3 вида по големина олово и се сменят с винтче/ рибе за примамка 200гр го обраща но като сложа по голямо олово става. е и прмествам закачването по напред. 1.7м би трябвало да е добре - въпреки че аз ги слагам на 3-4 м - борда на лодката ми е висок но няма проблем и го вадя на ръка.
stanistud
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stanistud »

xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

аха - ами би трябвало да стане ако му смениш оловото отпред с по голямо ....... но колко??? - гледам че е като моите но и с наи-голямото олово при мен не става за рибе повече от 300гр - обръща се
ПП - много хора си ги правят сами и съм виждал да работят по добре от копуваните. ако има някои интерес мога да се опитам по памет да нарисувам конструкциата които един мои приятел си прави/не мога да ги снимам защото тои отплува преди 2 седмици/ доста е елементарно и съм ги виждал да работят с по големи воблери и рибета за примамка.
stanistud
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stanistud »

Нарисувай ги хохо да направя и аз една ръчна изработка ,че с купешкото-провал :oops:
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

ами аз ще ги нарисувам но по добре да го пусна в "направи си сам" за да не го местят модераторите
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

stanistud написа:...НЕ Е СМЯТАНО ДА РАБОТИ С ВОБЛЕРИ!!! ... Абе някой ако има практически опит да сподели....
Абе аз имам известен /многогодишен/ опит и ще го поделя само с теб :D . Правиш сериозни заключения на базата на несериозен опит. Ще коментирам това което ползвам аз, а не което ползваш ти, не че твоето е лошо,а вероятно не се ползва правилно.
Моето изглежда така :
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1

По важното е написано отзад и е задължително да се спазва:

Таблицата е вярна при спазване на препоръчителната скорост /3.2км/ч./, проверявал съм го, аз ползвам линия с дължина 2.5м. след крилото със воблери и блесни без никакви проблеми.
:!: :!: :!: Използването на еднакви риболовни атрибути не гарантира еднакви успехи :!: .
Преди доста време публикувах тук тази снимка и никому не направи впечатление какво е това зеленикаво PVC, висящо на едната от тоягите ми, съвестта ми е чиста, споделил съм го със всички отдавна, ето я и снимката:

След правилна употреба същата тояга изглежда така, дай Боже и на всички ни :

Обърни внимание на скоростта на лодката си, празният ход на моя двигател съм регулирал с GPS-а, за един пасажер.
Обикновенно настройвам крилото на 1.5-2.0м. над очите на хищника.
Прозрачното крило вероятно има предимство пред плътното :roll:
Ако не се ползва сонар, загубата на крилото или воблера е гарантирана, въпрос на време е .
Направи си сам според мен няма терен за изява, крилото не е плувка или воблер.
На платено не одим !
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

поздравления. виждам че си прав - явно тогава никои не му е обърнал внимание на това зелено ПВЦ. Колегата stanistud просто от един опит не става. този които ползваш ти - отзад ако се закачва на по долни дупки не се ли обраща да варви нагоре от воблер? аз такъв само сам виждал но не съм ползвал - аз не троля но покраи темата ми стана интересно и ще пробвам след 2-3 седмици/лодката ми е все още на сух док/

само да се допълня - тези които съм виждал да си ги правят - става въпрос за океански риболов из пасифика -големи воблери и рибета за примамки - вероятно за това тези които ги продават са им малки и им викат "детски играчки" - на мен ми вършат работа защото внучките ми се забавляват с тях :D
stanistud
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stanistud »

Sampo благодаря ти за изчерпателното инфо и споделен опит.На моето крило нямаше никакво инфо и схема на монтаж.Това обяснява до някъде плачевните резултати от първият ми опит.Явно ще трябва още да се експериментира,но като се имат в предвид всички фактори-скорост на лодката,комбинации от различни монтажи , дължина на линията след лодката и не на последно място водоем с подходящо за експерименти дъно задачата става доста трудна да не кажа невъзможна.В тоя ред на мисли ако някой знае от къде мога да намеря крило на корморан ще съм много благодарен.
Между другото Sampo какви воблери използваш след крилото(в смисъл дълбочина на газене)
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Днес пристигна и моя параван ,за което благодаря на Киро от Видин,но също няма упътване къде да се закача за различните дълбочини.Модела е този
Изображение
Ако някой намери някъде инструкция за този модел ,да казва :) Мисля да го пробвам като му дойде времето по схемата на паравана на Корморан,но не всички отвори съвпадат при двата.Английския има по малък кил и само два отвора за закачане,другите са отзад.
А,такъв на Корморан ще има внос след Нова година в Майсторски риболов,такава поне е информацията.Ще взема и от него един и ще ги сравнявам пък ще видиме,но има време до тогава :)
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

гледам че е като моя но все пак 2-3 гр може да са от значение. основния конец се закача на една от горните дупки а примамката на задните. как е при мен -
при скорост 4-5км/ч,конец 0.50мм,и отдзад на 3-4м примамката с наи- малкото олово отпред/при мен е с 3 различни/ на наи-предната закачен се потапя на 2до3м на наи-задната около15м.на наи крините задни закачен странично се отклонява около 4-6м в ляво или дясно. при смяна на оловото с по големи дълбочината се увеличава.при закачване на рибе около 200гр се обръща тръгва на горе и го искарва.
:shock: :shock: колега по напред беше писал че закачен воблер дава съпротивление и го обраща и тои пак трагвал на горе ?? :D за проба аз пробих на моя 2 дупки на крилото по напред къдедо да се закачва примамката но не сам го пробвал още така как е.тези които сами си ги правят слагат подобни когато закачат по тежки примамки и така то по трудно се обръща да върви нагоре :wink:
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

MITKO70 написа: ... Ако някой намери някъде инструкция за този модел ,да казва :) Мисля да го пробвам като му дойде времето по схемата на паравана на Корморан,но не всички отвори съвпадат при двата.Английския има по малък кил и само два отвора за закачане,другите са отзад ...
Разгледах внимателно http://www.pauls-angling-supplies.co.uk/index.php, но засега не откривам параван.

Може със сигурност да се очаква, че два различни паравана може би ще имат различни характеристики, но пробвай и няма какво да чакаш да му дойде времето.

Един сравнително сигурен критерий за дълбочина на плаване на примамката след паравана е "драскане" по дъното. Трябва да намериш участък с подходящо дълбоко равно дъно без закачки - например на язовир Искър покрай ловното стопанство. Така - ако имаш достатъчно търпение - ще можеш сам по експериментален път да определиш характеристиките точно на твоя параван - при различни скорости (1 м/с, 0,5 м/с), при закачане на лидера (влакното между паравана и въдицата) към различни отвори отгоре на паравана, при закачане на влакното с примамката към различни отвори в задния край на паравана, при различни примамки - блесни, воблери, силикони.

Още по-сигурен начин е някой да се потопи - примерно на дълбочина 5 м - и да гледа непосредствено движението на примамката, но сега застудя, водата е мътна, пък и не всеки има акваланг ...

Успехи !
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

stanistud написа:Между другото Sampo какви воблери използваш след крилото(в смисъл дълбочина на газене)
stanistud, използвам всякави, дълбочината на газене на воблера няма значение, площта му е много по малка от тази на крилото. За бяла риба и други случайно попаднали слагам 9см. воблери, за пастърва 3-4см. или блесна. Линията след крилото ми е 2.5м. , естествено през вирбел.
На платено не одим !
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”