Риболов на Толстолоб

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Риболов на Толстолоб

Мнение от stich »

Скоро бях на Дреновец.Извадихме 6-7 толстолоба - бебета,които естествено пуснахме.Ловях на тапа-както в началото е описал колегата IDA,но поради вятъра сложих оливетка 15-тина грамова зад тапата.Доста по-стабилно стоеше.Върхът на пръта естествено и той във водата.

Изображение

Успех!
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

В общи линии, като говорим за риболов на толстолоби "с пружина на дъното":

Изискванията към пръти, макари, влакна, възли, куки и т.н са същите както при риболова "на тапа". Има обаче някои характерни особености; относно броя на куките- не го коментирам но вече мисля, че и само една кука ще върши същата работа; просто ползвах готови монтажи, всеки от който има хванати по няколко толстолоба. Повдигачите, за разлика от "олекотителя" при тапата, трябва да са си "повдигачи"- т.с. с достатъчна големина за да вдигнат със сигурност куката(пробва се до брега). На картинката са стипопори и "джапанка"; да се има в предвид, че при над 6м. дълбочина и двете се смачкват и трябва да се ползва корк.
Тактиката е малко по-различна от тази на повърхноста. Аз ловя с два или три пръта ;преди ползвах 3бр три метрови двуколенни пръти на D.A.M.,сега ползвам шаранджийски пръти. Ловя в по-дълбоката част на водоема (имам в предвид аренден или бластриера), на дистанция не повече от 15-20 метра и дълбочина по възможност 3-5/6 метра. Прътите ги разполагам на 1.5-2.0 метра един от друг, задължително на много здрави и добре забити в земята "Г"-образни желязни стойки; отпред може да се сложи и колче със или без сигнализатор, като и трите(двата) монтажа ги цопвам в петно с не по-голям диаметър от 1.5-2.0 метра. На пружините слагам добре стегнати топки и колкото е възможно по-големи. След това засилвам в петното още 12-15 топки с големината на портокал( с ръка), пак стегнати но до толкова, че да се разбиват при удара в дъното! Периодично дохранвам с по-малки топки. Прътите са на стойките, авансите са регулирани "на скъсване", ако се ползват механични сигнализатори (камбанки и подобни, със или без светеща ампула), те трябва да са окачени така, че по никакъв начин да не възпрпятстват изнизването на влакното при удар на толстолоб. Прътите ги разполагам под ъгъл 45 градуса, спрямо повърхноста на водата и смятам че на тази къса дистанция самозасичането е не толкова с пружината(тя не е достатъчно тежка), колкото от сгъването на самия прът. Удара, за разлика от при "тапата" е без визуални индикации и без предизвестия, след което следва обичайния дълъг "тегел" напред или по диагонал. По-нататък е като в по-горните постове, като ако е възможно толстолоба трябва да се вади в страни от петното и другите две въдици; ако не е- другите въдици се обират още при първия тегел ( това може да се направи и сам)!
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:17 pm, променено общо 1 път.
Изображение
ivoncho
новобранец
новобранец

Мнение от ivoncho »

Здравейте колеги.Изчетох цялата тема доста внимателно,защото ме интересува много риболовьт на Толупите.Искам да изкажа сьрдечни благодарности на колегата IDA.Баче Благодаря ти от сьрце.Аз лично от теб научих монтажите на тапа за Толупчетата.Незнаех,че тези гадове се ловят и на дьно,но преди една седмица,го видях сьс очите си.Бях на яз.Дреновец, а колегата до мен направо ме разби за един ден извади два по 4-5кг,един 10-12кг и накрая точно преди да си трьгна извади и един шаран около 2кг.на монтаж за Толупите на дьно.Много ме е яд,че тази седмица няма да имам време да ходя до Баба ми в Ружинци и разбира се след това на ДРЕНОВЕЦ :D ,То се знае.Още един пьт ти благодаря Баче.Успех на всички :wink:
Последно промяна от ivoncho на Сря Окт 28, 2009 5:30 pm, променено общо 1 път.
ivoncho
новобранец
новобранец

Мнение от ivoncho »

Баче дали е вьзможно да кьлат и Ноември месец тия гадове Толупите? :)
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

ivoncho написа:Баче дали е вьзможно да кьлат и Ноември месец тия гадове Толупите? :)
Не знам за ноември, аз съм ловил най-късно до края на октомври и то точно "с пружина, на дъно", по методиката дето съм я описал по-нагоре в темата 8)

п.п. оправи си предния пост; :finga: - това емотиконче са два "средни пръста" :D :D :D
Изображение
ivoncho
новобранец
новобранец

Мнение от ivoncho »

Ле-леееее,на мен повече ми прилича на два вдигнати палеца нагоре :oops: :oops: :oops: ,извинявам се,незнаех
Brash
новобранец
новобранец

Мнение от Brash »

Колеги,само искам да попитам, при замятане повода с куката напъхани ли са в захранката на пружината или висят ? :roll: :roll: :roll: и ако виси колко см е повода от пружината до куката :?:
Изображение
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Висят колега! :D Така по-лесно ги засмуква толупа.
Изображение
Аватар
flyester
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от flyester »

stich написа:Висят колега! :D Така по-лесно ги засмуква толупа.
:smt023 :smt023 :smt023
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от felippemassa »

stich написа:Висят колега! :D Така по-лесно ги засмуква толупа.
Зависи ако има повече от 2 куки, задължително забити, защото куките са на малко разстояние и е възможно да стават оплитаниа. Това е от моя скромен личен опит. :!:
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от felippemassa »

А и когато пружината падне във водата, най горния слой захранка се разтвара бързо и в следствие на това куките се освобождават във водата а не в полет. Надявам се да не греша.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

felippemassa написа: Зависи ако има повече от 2 куки,...
Те и 2 са много колега.
Изображение
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от felippemassa »

stich написа:
felippemassa написа: Зависи ако има повече от 2 куки,...
Те и 2 са много колега.
Колега, не съм казал че са малко :!: Колко пъти си ходил на язовир и си видял риболовец, който да лови толстолоб на пружина с по малко от 2 или 3 куки?
Преди ловях с 3, а сега преминах на 2 и не ми се струва никак много. Но и говорим за съвсем друго нещо. :!:
А и колегата е писал в множествено число,което значи че ще е с най-малко 2 куки.
handcream
новобранец
новобранец

Мнение от handcream »

felippemassa написа: Колко пъти си ходил на язовир и си видял риболовец, който да лови толстолоб на пружина с по малко от 2 или 3 куки?
Аз ловя само със една кука, тройка от тези които ги продават за воблерите и досега съм нямал пропуск!
Искам да кажа също че не ловя със прожина защото правя захранката доста рехава, няма как да се задържи на прожината след като падне във водата нищо няма да остане на пружината.
Brash
новобранец
новобранец

Мнение от Brash »

На какво разстояние е куката от спиралата, демек каква е дължината на повода :roll: :roll: :wink:
Последно промяна от Brash на Сря Ное 04, 2009 5:43 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”