Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- научил се да хвърля
Re: Има ли гъбари?
Привет на всички,
Ето и от мен в днешния ден. С тази гъба се запознахме преди няколко седмици, и понеже
в балкана доста от гъбите са се изпокрили, брах от нея. Показаха ми я за Саждива гъба, съждивка / Tricholoma terreum /,но нещо ме съмнява, че е по скоро Есенна гъба / Tricholoma portentosum /. От всички гъби само две бяха с сиво бели пластинки отдолу
http://www.prikachi.com/users/piterd/16d.jpg
http://www.prikachi.com/users/piterd/17V.jpg
Останалите бяха с бледожълти пластинки
http://www.prikachi.com/users/piterd/18s.jpg
На някой от гъбите пластинките бяха слабо сраснали с пънчето,
http://www.prikachi.com/users/piterd/20A.jpg
а на други свободни от пънчето
http://www.prikachi.com/users/piterd/19Z.jpg
Ето и изглед отгоре
http://www.prikachi.com/users/piterd/22w.jpg
http://www.prikachi.com/users/piterd/23u.jpg
а ето и единственната с сиво бяло пънче и бял налеп в горния край на пънчето
http://www.prikachi.com/users/piterd/24e.jpg
Как мислите дали съм брал една и съща гъба или ?
Ето и от мен в днешния ден. С тази гъба се запознахме преди няколко седмици, и понеже
в балкана доста от гъбите са се изпокрили, брах от нея. Показаха ми я за Саждива гъба, съждивка / Tricholoma terreum /,но нещо ме съмнява, че е по скоро Есенна гъба / Tricholoma portentosum /. От всички гъби само две бяха с сиво бели пластинки отдолу
http://www.prikachi.com/users/piterd/16d.jpg
http://www.prikachi.com/users/piterd/17V.jpg
Останалите бяха с бледожълти пластинки
http://www.prikachi.com/users/piterd/18s.jpg
На някой от гъбите пластинките бяха слабо сраснали с пънчето,
http://www.prikachi.com/users/piterd/20A.jpg
а на други свободни от пънчето
http://www.prikachi.com/users/piterd/19Z.jpg
Ето и изглед отгоре
http://www.prikachi.com/users/piterd/22w.jpg
http://www.prikachi.com/users/piterd/23u.jpg
а ето и единственната с сиво бяло пънче и бял налеп в горния край на пънчето
http://www.prikachi.com/users/piterd/24e.jpg
Как мислите дали съм брал една и съща гъба или ?
-
- фен клуб-скобар
Здравейте ,
Имам питане към опитните гъбари,да ли тези гъби на долните снимки стават за ядене !!!
едната е тази

а това е и другата

Поздрав и благдаря!!
Имам питане към опитните гъбари,да ли тези гъби на долните снимки стават за ядене !!!
едната е тази

а това е и другата

Поздрав и благдаря!!

"Remember what happens in Vegas, stays in Vegas. Except for herpes. That shit''ll come back with you."

- майсторчето страхил
- сериозен играч

Саждива гъба,миша гъба.Добра за консумация,първата вода при варене се изхвърля.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- чпс
- ще става разбирач
Колега parvanoff, повече от 10 години не събирах тази манатарка, защото цветовете на шапката и пънчето се различават драстично от обикновената манатарка, чието пънче е бяло и която някои бг-автори на книги за гъби наричат "хлебна", царска, самунка и пр.parvanoff написа:Не разбрах какво искаш да кажеш. Boletus regius е хлебната манатарка, а в гугъла на Boletus appendiculatus излизат следните снимки ... но някак си не ми приличат
През 2003 г. често посещавах няколко гори край Ихтиман и откривах доста от тези гъби. Кръстосващите горите глутници местни цигани обираха всички обикновени (бели отдолу) манатарки и пачи крак - независимо от големината им - но тези гъби оставаха недокоснати. Направи ми впечатление, че по-трудно ги нападат червеи, но при тази особена странно-розова окраска на шапката и отровно-жълтия цвят на пънчето и повърхността под шапката - всякакво желание да опитам тази гъба тутакси се изпаряваше. Веднаж занесох в къщи една от тези гъби и се разрових в книгите с които разполагам - български и руски. Тогава разбрах, че тази манатарка е по-ценна по своите вкусови качества от обикновената манатарка (бяла отдолу). Изписвайки латинското и' наименование в google попаднах на няколко сайта, в които задължително присъства сред ядливите ценни гъби. Следващия път набрах повечко от тях и вечерта ми ги изпържиха в отделен тиган. На следващата вечер все още нямаше каквито и да е признаци на отравяне - тогава започнаха да търсят още от тези гъби, но напразно.
Каквото и да е местното наименование на една гъба (което понякога е различно в различни области) - неизменно остава латинското наименование и мисля, че то трябва да се използва при описание, сравнение и анализ.
Лично аз харесвам най-много пачи крак и тази розовеещо-жълтеникава манатарка.
-
- научил се да хвърля
Благодара майстор Страхиле !
Снимката която си сложил в отговора си, най прилича на окраската на гъбата която брах. И като ги попарих изхвърлих водата, значи и с този съвет съм се съобразил.
До Колегата чпс,
Извинете ме че се намесвам в разговора Ви с колегата Parvanoff, но ми стана инетересно връзката между един от синонимите на Boletus regius / Царска гъба / и полското и име. Явно синонимите на някой гъби са доста древни.
Що се отнася до латинските имена се оказа, че много гъби имат синоними ( латински наименования ).Явно учените все още спорят по въпроса коя гъба къде точно да я поставят.
До колегата Parvanoff,
Снимковия материал в интернет, нещо не ме удовлетворява напоследък. Може би снимков материал направен в нашата държава за гъбите, би отразил най точно спецификите им. За съжаление доста често, за снимков материал към описания на гъби, се вземат снимки от интернет / правени извън БГ /.
До колегата Proinov,
Колега, понеже не съм опитен гъбар, докъто чакаш да ти отговорят по знаещите, и ако ти е любопитно, можеш да попиташ google за тези гъби:
Есенна ливадна гъба /Hygrophorus pratensis/
Обикновенна киселка / Paxillus involutus/
Пурпурна гъба /Tricholoma rutilans /
Не съм брал и ял такива.
Снимката която си сложил в отговора си, най прилича на окраската на гъбата която брах. И като ги попарих изхвърлих водата, значи и с този съвет съм се съобразил.
До Колегата чпс,
Извинете ме че се намесвам в разговора Ви с колегата Parvanoff, но ми стана инетересно връзката между един от синонимите на Boletus regius / Царска гъба / и полското и име. Явно синонимите на някой гъби са доста древни.
Що се отнася до латинските имена се оказа, че много гъби имат синоними ( латински наименования ).Явно учените все още спорят по въпроса коя гъба къде точно да я поставят.
До колегата Parvanoff,
Снимковия материал в интернет, нещо не ме удовлетворява напоследък. Може би снимков материал направен в нашата държава за гъбите, би отразил най точно спецификите им. За съжаление доста често, за снимков материал към описания на гъби, се вземат снимки от интернет / правени извън БГ /.
До колегата Proinov,
Колега, понеже не съм опитен гъбар, докъто чакаш да ти отговорят по знаещите, и ако ти е любопитно, можеш да попиташ google за тези гъби:
Не съм брал и ял такива.
-
- фен клуб-скобар
piterd написа: До колегата Proinov,
Не съм брал и ял такива.
Мерси колега

"Remember what happens in Vegas, stays in Vegas. Except for herpes. That shit''ll come back with you."

[quote="p4eli4kata"] Приятели, Моля ви! Не бързайте да стерилизирате нещо, дето нито сте сигурни в него ,нито сте го яли някога! Берете си само това, което сте брали от време оно! Даже и най-добрите гъбари ,не налитат излишно на всичко. Берем около десетина вида гъби с вкуса на които сме свикнали и които познаваме идеално!
Пчеличке, лесно ти е на теб с десетте вида, ама аз дето сега съм се вдъхновила и съм брала само сърнели и масловки, рижики нали трябва отнякъде опит да натрупам.... да ги докарам до десет. Ама да не си помислиш, че ще ги ям тия две бурканчета, евентуално с есенна миризливка...чак толкова не ми е вдъхновението
Тази книжка, която по напред я беше показала /със снимки/, издадена 1989 г. един колега ми я даде и сега ще мъча да я сканирам и пусна някъде за всички, ама ще ми отнеме време. Над с.Подгумер, Софийско днес мъжът ми и детето са набрали 2 кошници със сърнели, доста се учудих имайки предвид нощните температури...а пък аз на работа
Мисля другия път с набраните /неразпознати/ гъби да отида на женския пазар и да питам /както е правил Диканаров/...
Пчеличке, лесно ти е на теб с десетте вида, ама аз дето сега съм се вдъхновила и съм брала само сърнели и масловки, рижики нали трябва отнякъде опит да натрупам.... да ги докарам до десет. Ама да не си помислиш, че ще ги ям тия две бурканчета, евентуално с есенна миризливка...чак толкова не ми е вдъхновението

Тази книжка, която по напред я беше показала /със снимки/, издадена 1989 г. един колега ми я даде и сега ще мъча да я сканирам и пусна някъде за всички, ама ще ми отнеме време. Над с.Подгумер, Софийско днес мъжът ми и детето са набрали 2 кошници със сърнели, доста се учудих имайки предвид нощните температури...а пък аз на работа

Мисля другия път с набраните /неразпознати/ гъби да отида на женския пазар и да питам /както е правил Диканаров/...
Просто не разбрах какво искаш да кажеш и затова питам. Аз не бях срещал автори да пишат, че обикновенната и хлебната манатарка са едно и също, та затовачпс написа:Колега parvanoff, повече от 10 години не събирах тази манатарка, защото цветовете на шапката и пънчето се различават драстично от обикновената манатарка, чието пънче е бяло и която някои бг-автори на книги за гъби наричат "хлебна", царска, самунка и пр.parvanoff написа:Не разбрах какво искаш да кажеш. Boletus regius е хлебната манатарка, а в гугъла на Boletus appendiculatus излизат следните снимки ... но някак си не ми приличат
Каквото и да е местното наименование на една гъба (което понякога е различно в различни области) - неизменно остава латинското наименование и мисля, че то трябва да се използва при описание, сравнение и анализ.

Адаш, специално за хлебната манатарка погледнах 2-3 книжки-просто няма как да сканирам снимките и прилагам това, което намирам в интернет. Аз не разбирам чужди езици, а не разчитам само на снимки, за да разбера даден вид гъба каква е-повече ме интересува написаното за белезите, макар че и снимката е важна. Затова не ми аресват някои книжки с нарисувани гъбиpiterd написа: До колегата Parvanoff,

българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Само Левски и България
-
- фен клуб-скобар
Днес към 10 часа решихме да отидем на село,имаше малко работа за свършване.Пристигнахме към 10:30,помотахсе малко и към 11ч. реших да се разходя за малко гъби имаше вятър но тръгнах.Още след излизане от село първите гъби бяха на лице.
тези двете не ги знам така че не съм ги и бутал.

Малко по-нататък и първите печурки...

предстоеше да обиколя тая полянка

на която и намерих да не кажа всички,но голямата част от гъбките!
Намерих няколко пърхутки,за жалост нямах късмета да намеря някои по-голяма.

И се почна с тези приятелчета

Разходих се още около 2км по поляната нататък ,не намерих нямаше кои знаи колко гъби и реших да "хвана гората"

Тука под акацията(салкъм) имаше тук таме накоя гъба,но нищо конкретно..

Тук преминаваме от зелено килимче на шарено
.

Малко видове гъби които не ги знам...

По-нататък още от тези

Тука има една се бе скрила ,но аз я видях

разкрих я ,те излязоха двечки ,снимка и продължаваме

Тука некви други

по-нататък още като предните

Малко преди Воденската ограда на една на дърво имаше гъба ,на кладник мязаше но беше само една
и само я снимах и продължих...

А това е и Воденската ограда

Продължаваме надолу покраи оградата.Тука съм снимал една сърнела

Тези бяха до един дънер.

и една пърхутка,

тази е в основата на едно дърво

и нещо като сърнела

Едвам слязох пократ оградата , имаше листа и тръгнах като си мисля,че са малко ,стъпвам до коляното потъвам,голямо шоу беше
.

А това е пътя които преминава през Воденския резерват.

Малко по близо и поемаме обратно към вкъщи

По едно време за да става нещо мрачно , но добре ще имаше вятър и се разсея бързо

Продължаваме близо до пътя

Тук таме имаше някои цъфнала мащерка,между другото покрай целия път миришеше на мащерка,има много.

продължавам нататък по козята пътечка

малко снимки

имаше и хубава коприва

На идване минах от страната където е поляната ,сега ще мина от другата страна с надеждата за някои друг кладник.

Продължаваме напред.

Първия набелязан обект

Продължаваме през драките(нямаше друг път
), от ляво едни ягоди,от дясно гъбка

Имаше още орехи но и на тях нищо

Последна снимка

и вече сме в село

В крайна сметка не събрах кои знае колк огъби,но си направих една приятна разходка сред природата!
Това е краиния резултат.

А това е другото мезе за довечера..

Това е от мен,приятна вечер!
тези двете не ги знам така че не съм ги и бутал.

Малко по-нататък и първите печурки...

предстоеше да обиколя тая полянка

на която и намерих да не кажа всички,но голямата част от гъбките!
Намерих няколко пърхутки,за жалост нямах късмета да намеря някои по-голяма.

И се почна с тези приятелчета

Разходих се още около 2км по поляната нататък ,не намерих нямаше кои знаи колко гъби и реших да "хвана гората"

Тука под акацията(салкъм) имаше тук таме накоя гъба,но нищо конкретно..

Тук преминаваме от зелено килимче на шарено

Малко видове гъби които не ги знам...

По-нататък още от тези

Тука има една се бе скрила ,но аз я видях

разкрих я ,те излязоха двечки ,снимка и продължаваме

Тука некви други

по-нататък още като предните

Малко преди Воденската ограда на една на дърво имаше гъба ,на кладник мязаше но беше само една
и само я снимах и продължих...

А това е и Воденската ограда

Продължаваме надолу покраи оградата.Тука съм снимал една сърнела

Тези бяха до един дънер.

и една пърхутка,

тази е в основата на едно дърво

и нещо като сърнела

Едвам слязох пократ оградата , имаше листа и тръгнах като си мисля,че са малко ,стъпвам до коляното потъвам,голямо шоу беше

А това е пътя които преминава през Воденския резерват.

Малко по близо и поемаме обратно към вкъщи

По едно време за да става нещо мрачно , но добре ще имаше вятър и се разсея бързо

Продължаваме близо до пътя

Тук таме имаше някои цъфнала мащерка,между другото покрай целия път миришеше на мащерка,има много.

продължавам нататък по козята пътечка

малко снимки

имаше и хубава коприва

На идване минах от страната където е поляната ,сега ще мина от другата страна с надеждата за някои друг кладник.

Продължаваме напред.

Първия набелязан обект

Продължаваме през драките(нямаше друг път

Имаше още орехи но и на тях нищо

Последна снимка

и вече сме в село

В крайна сметка не събрах кои знае колк огъби,но си направих една приятна разходка сред природата!
Това е краиния резултат.

А това е другото мезе за довечера..

Това е от мен,приятна вечер!

-
- научил се да хвърля
До колегата Parvanoff,
Съгласен съм, че ако я намеря ще си я хапна. Естественно по твоя и на колегата чпс метод. Първо аз и ...навивам часовника
. Всъщност и аз процедирам като теб. Чета, сравнявам, питам и разпитвам. Въпреки че ползвам чужди езици ми е трудно да правя правилните асоциаций, за това предпочитам български източници. За съжаление старите гъбарски книги, в които проверявам, имат отвратителни снимки, и често се допитвам за снимков материал в интернет. Е това исках да споделя, че не съм очарован. Някък си не виждам точно моята гъба. За сравнение прочети предния ми пост, за съждивката, саждива гъба, землиста гъба, миша гъба /Tricholoma terreum / и разгледай снимките в интернет под това латинско име. Направо се замислям да си направя собствен снимков материал за районите където бера гъби. А иначе,
с рисуваните гъби се справям много добре, за което Благодаря !
Между другото ми мина през акъла следното:
Обикновенна манатарка, Меча гъба, Самунка /Boletus edulis/
Хлебна манатарка, Царска гъба /Boletus regius /
Жълта манатарка (Boletus appendiculatus) ? по информация от google ? ()
В наше село самун викаха на хляба ( предполагам заради формата му). Та от там може би колегата чпс е направил връзката хлебна (самунка) = обикновенна
Към момента науката е класифицирала Boletus regius като подвид на Boletus appendiculatus. Така колегата чпс е изровил Borowik królewski=Boletus appendiculatus ssp. regius. Но от друга страна по конкретна за описание, което я прави и по известна е Bolletus regius. А месните имена, които са много по древни в исторически план, се дават на известни видове, а чак след това науката ги класифицира. Така че според мен Borowik królewski=Boletus regius=Царска гъба. За това и снимковия материал на Boletus appendiculatus не прилича на твоята гъба.
Съгласен съм, че ако я намеря ще си я хапна. Естественно по твоя и на колегата чпс метод. Първо аз и ...навивам часовника

Между другото ми мина през акъла следното:
Обикновенна манатарка, Меча гъба, Самунка /Boletus edulis/
Хлебна манатарка, Царска гъба /Boletus regius /
Жълта манатарка (Boletus appendiculatus) ? по информация от google ? ()
В наше село самун викаха на хляба ( предполагам заради формата му). Та от там може би колегата чпс е направил връзката хлебна (самунка) = обикновенна

Към момента науката е класифицирала Boletus regius като подвид на Boletus appendiculatus. Така колегата чпс е изровил Borowik królewski=Boletus appendiculatus ssp. regius. Но от друга страна по конкретна за описание, което я прави и по известна е Bolletus regius. А месните имена, които са много по древни в исторически план, се дават на известни видове, а чак след това науката ги класифицира. Така че според мен Borowik królewski=Boletus regius=Царска гъба. За това и снимковия материал на Boletus appendiculatus не прилича на твоята гъба.
- YordanDanev
- сериозен играч
[quote="bat.galin"]колеги, ще съм ви благодарен ако ме ограмотите малко на темата: "кои за посочените гъби"
Колега втория вид гъби са гълъбки- ядливи са, лично аз не ги бера
Колега втория вид гъби са гълъбки- ядливи са, лично аз не ги бера

-
- научил се да хвърля
Привет на всички пишещи в форума.
Днес тихичко се изсулих от работното място и хванах ливадата около цеха.За гъби естественно,макар, че е време да си закарам и някоя въдица за всеки случай. Не се наложи да м'ам крачоли дълго.Веднага срещнах първата
и то красавица.Както би казала баба ми: - от сой.
Въпреки че, смъртоносно красивите и сестри, по които редовно се заглеждам, и носят лоша слава, тази ще съществим среща от по близък вид. А ето я и нея:
http://www.prikachi.com/users/piterd/25Z.jpg
Мисля да я назовавам с карасивото женско латинско име amanita vaginata, въпреки, че се срещаме за първи път.
Отскубнах я малко грубо, но в името на познанието, и после бързо и спретнах една фото сесия.
http://www.prikachi.com/users/piterd/26V.jpg
http://www.prikachi.com/users/piterd/27Q.jpg
Абе направо си я разпорих, но явно съм бил доста непохвтен, защото към края, някък без много усилия крачето и ми остана в ръцете, а шапката и се отдели.
http://www.prikachi.com/users/piterd/28s.jpg
Нищо хубавото си е хубаво. И по радиално оребрената шапка си личи.
http://www.prikachi.com/users/piterd/29a.jpg
А ето тази се опита да се намърда на ревюто, без да е преминала кастинга. В журито съм само аз и моя критичен поглед коли и беси.
http://www.prikachi.com/users/piterd/30A.jpg
На разбора оцених всичките и недостойнства, макар и да беше се гримирала подходящо спрямо околния ландшафт
( поляна край река Стрямя под Балкана ) с грим подобен на титулярката, но с бледорозови пластинки.
http://www.prikachi.com/users/piterd/31v.jpg
При опита ми да се самопразправя с неканента гостенка си пролича и нейния нрав. Здраво се е вкопчила в шапката си и не се отделя от пънчето.
http://www.prikachi.com/users/piterd/32i.jpg
Ядосах се и я разпнах върху белия лист, за да си признае цвета на партийната и принадлежност.
За сега кафеникаво червеникаква се очертава, но мълчи като комунист на разпит. Някой има ли идея как се казва неканената ?
До Yagudin,
Разгледай внимателно снимките на неканената гостенка в моя коментар и ги сравни с гъбите които си брала.Изчакай коментарите на по опитните гъбари. Аз имам сериозни съмнения, че това е отровния вариант, който не би трябвало да си брала.
Днес тихичко се изсулих от работното място и хванах ливадата около цеха.За гъби естественно,макар, че е време да си закарам и някоя въдица за всеки случай. Не се наложи да м'ам крачоли дълго.Веднага срещнах първата
и то красавица.Както би казала баба ми: - от сой.
Въпреки че, смъртоносно красивите и сестри, по които редовно се заглеждам, и носят лоша слава, тази ще съществим среща от по близък вид. А ето я и нея:
http://www.prikachi.com/users/piterd/25Z.jpg
Мисля да я назовавам с карасивото женско латинско име amanita vaginata, въпреки, че се срещаме за първи път.
Отскубнах я малко грубо, но в името на познанието, и после бързо и спретнах една фото сесия.
http://www.prikachi.com/users/piterd/26V.jpg
http://www.prikachi.com/users/piterd/27Q.jpg
Абе направо си я разпорих, но явно съм бил доста непохвтен, защото към края, някък без много усилия крачето и ми остана в ръцете, а шапката и се отдели.
http://www.prikachi.com/users/piterd/28s.jpg
Нищо хубавото си е хубаво. И по радиално оребрената шапка си личи.
http://www.prikachi.com/users/piterd/29a.jpg
А ето тази се опита да се намърда на ревюто, без да е преминала кастинга. В журито съм само аз и моя критичен поглед коли и беси.
http://www.prikachi.com/users/piterd/30A.jpg
На разбора оцених всичките и недостойнства, макар и да беше се гримирала подходящо спрямо околния ландшафт
( поляна край река Стрямя под Балкана ) с грим подобен на титулярката, но с бледорозови пластинки.
http://www.prikachi.com/users/piterd/31v.jpg
При опита ми да се самопразправя с неканента гостенка си пролича и нейния нрав. Здраво се е вкопчила в шапката си и не се отделя от пънчето.
http://www.prikachi.com/users/piterd/32i.jpg
Ядосах се и я разпнах върху белия лист, за да си признае цвета на партийната и принадлежност.
За сега кафеникаво червеникаква се очертава, но мълчи като комунист на разпит. Някой има ли идея как се казва неканената ?
До Yagudin,
Разгледай внимателно снимките на неканената гостенка в моя коментар и ги сравни с гъбите които си брала.Изчакай коментарите на по опитните гъбари. Аз имам сериозни съмнения, че това е отровния вариант, който не би трябвало да си брала.
Последно промяна от piterd на Пет Ное 13, 2009 12:42 pm, променено общо 1 път.
-
- научил се да хвърля
Привет на всички,
По случая с моята красавица назована от мен /Amanita vaginata / и неканената непозната има развитие. След като отрезнях от емоцията и естествено на сутринта се оказа, че и двете са от "един дол дренки". Белите пластинки на първата също бледорозовеят, а цвета на споровия прашец и на двете е керемидено розовеещ ( червено кафяво розов ). Вече не знам с коя съм се запознал.
По случая с моята красавица назована от мен /Amanita vaginata / и неканената непозната има развитие. След като отрезнях от емоцията и естествено на сутринта се оказа, че и двете са от "един дол дренки". Белите пластинки на първата също бледорозовеят, а цвета на споровия прашец и на двете е керемидено розовеещ ( червено кафяво розов ). Вече не знам с коя съм се запознал.
Здрасти,piterd написа:До Yagudin,
Ами мисля, че мойта и твойта гъба са различни. На мойта евентуална есенна миризливка пънчето е доста по-удебелено в основата и гуглата е с друга форма. А принципно наистина не трябваше да я бера, обаче исках да сравня в нета и в книжки и впоследствие се олях в брането, просто набрах повече от необходимото за разглеждане.
- YordanDanev
- сериозен играч
Ето едни кладници, които брах оня ден във едни гори тилилейски дето слънце не прониква