Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
-
- сериозен играч
Re: Сом на тролинг
Тролка,много топла водата бре!!!
Вчера на Пясъка неможа да качи над 10.5градуса,почти нулева активност на бяла и сом!Относно сполетялото те нещастие,смятам че вината си е лично твоя,този такъм според мен си е за трлолинг,но на пастърва!Тази година и аз го ядох,точно поради това че всичо живо е наслагало макари размер 4000 по обозначението на шимано,и аз да не остана по назад троля с две от този размер та въпросния размер макаре като му качиш 50lb.и събира не повече от 100-тина метра,неискам сега да тръгне някой да ме убеждава колко дебело влакно съм ползвал,така съм решил,може и да не съм прав!Та...............троля си аз и пускам на около 50-сетина метра зад лодката,имам още толкова за аванс в шпулата,удар и се почва едно бясно развиване,аз натягам аванса,пръчката на буквата "О" а влакното се изнизва от шпулата,стигам до положение че ако натегна още малко аванса,сопата няма да издържи,та рибата си разви целия аванс,стигна края и скъса!!!!!!!!Отчитам поне 3-грешки от моя страна!
1-во защо изгасих двигателя,ако не го бях загасил,историята можеше да има друго развитие!
2-ро никога вече дебело влакно,малка макара!
3-то пръчка мекица,рибата ми дойде на сопа с акция 30-60гр.просто с мека пръчка по никакъв начин не можеш да дадеш зор на едра риба!!!!

1-во защо изгасих двигателя,ако не го бях загасил,историята можеше да има друго развитие!
2-ро никога вече дебело влакно,малка макара!
3-то пръчка мекица,рибата ми дойде на сопа с акция 30-60гр.просто с мека пръчка по никакъв начин не можеш да дадеш зор на едра риба!!!!
-
- сериозен играч
Ще се отклоня малко от темата,но смятам че пренебрегваме надежността на такъма,а това се оказва в един момент най важното!Та масово се троли с кой каквото има,идва голям и фрас, надежния такъм уж с който сме боравили до момента ни предава,бели риби до 4-5кг. може да се извадят с доста олекотен такъм,както Троли е споменал

За другия сезон не смятам да разчитам само на късмета си,предпочитам да се презастраховам,а дали е така,само практиката ще покаже!Относно влакната,ползвам от 20 до 50lb.плетеняк на Powe pro за него мога да кажа че е доста добър в съотношение цена качество,взимам си ролки от по 300 ярда и пълня макарите,пробвах този сезон и няколко излета с флуорокарбон на Varivas,но това не ми даде никакво предимство пред плетеняка,защо да го ползам тогава?Относно пръчките,ще заложа на фаст спининг с акция от минимум 50-100гр. та даже и се замислям за една още по яка сопа в рамките на 200гр.наистина с този такъм удоволствието от вадене на бяла от килограм-два изчезва,но нали всеки търси трофей,защо тогава да правим компромис?Преди година и аз бях на мнението лек такъм,но видях че така шанса да истървеш рибата на живота си е огромен!Тази година,за разлика от предишни ми прави впечатление,че по големите сомове са на тролинг а не на кльонк,както бяхме свикнали,доколкото ми е известно има риба 83кг. От яз.Искър,62кг. От яз.Пясъчник уловен от наш сафорумец,много от 10 до 25кг. за които на мен ми е извесно!Повечето риби,специално на Пясъчник са ловени през уикендите,защо?Можеби многото лодки и гюрлотия по брега го карат да се движи и гони примамките или?Ако има хванати 40-сома над 10кг. през сезона на въпросния язовир,то сигурно 30 от тях са през почивните дни,може и да е някакво съвпадение,но аз поне не смятам така!Troli Rapala написа:Troli Rapala » Съб Ное 14, 2009 8:31 pm
Ловя с два спининга 2.10,10-30гр. и 10-35гр.!С такъв такъм съм вадил 28кила сом,но сега се убедих,че съм имал уникален късмет да го извадя с тая клечка за зъби!От суеверие не ги сменям,щот са късметлийски,но за другата година съм подготвил тежка артилерия,па да видим къф ще е ефектът!
аз бих поспорил относно почивните дни и шума , по скоро колегите са заети през седмицата и затова се хващат сомовете през почивните дни.
Относно тъкъмите мисля , че е по разумно да се застрахова човек , като зане ,че в даден водоем има голими сомове отколкото да си играе на руска ролетка със слаби тъкъми
Относно тъкъмите мисля , че е по разумно да се застрахова човек , като зане ,че в даден водоем има голими сомове отколкото да си играе на руска ролетка със слаби тъкъми

Защо да е грешка и как така ти скъса,не тегли ли лодката.Дори 10кг сомче тегли лодка 200кг.yzyna написа:........та рибата си разви целия аванс,стигна края и скъса!!!!!!!!Отчитам поне 3-грешки от моя страна!
Лодката се явява като допълнителен аванс и за да ти скъса конеца мисля е било нещо от грешка в линията или просто си форсирал нещата.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
-
- сериозен играч
Франко,тази цялата ситуация се разви за около 30-40сек.какво би направил ти?Franko написа:Защо да е грешка и как така ти скъса,не тегли ли лодката.Дори 10кг сомче тегли лодка 200кг.yzyna написа:........та рибата си разви целия аванс,стигна края и скъса!!!!!!!!Отчитам поне 3-грешки от моя страна!
Лодката се явява като допълнителен аванс и за да ти скъса конеца мисля е било нещо от грешка в линията или просто си форсирал нещата.
С моите такъми,бих стегнал аванса на мах и нека рибата се мори с лодката.Сигурен съм в линията и пръта си и в макарата,че ще издържат.
Тогава решаващото,ще е дали ще издържат куките или мястото където е закачена рибата.
Истината е някъде между всичко това,но каквото ида кажа всеки би казал-от страни е лесно.
Да ти кажа,не знам какво точно бих направил в твоята ситуация.Всеки сам решава на място.
Знам само,че няма да ми скъса........до кога ли
.
Тогава решаващото,ще е дали ще издържат куките или мястото където е закачена рибата.
Истината е някъде между всичко това,но каквото ида кажа всеки би казал-от страни е лесно.
Да ти кажа,не знам какво точно бих направил в твоята ситуация.Всеки сам решава на място.
Знам само,че няма да ми скъса........до кога ли

-
- сериозен играч
Франко,както казват старите хора,пази баба да та не среша мечка,аз лично като се замисля сега ми е много лесно,но докато бях в лодката и гледах как ми свъшва влакното,по друг начин изглеждах!Franko написа:С моите такъми,бих стегнал аванса на мах и нека рибата се мори с лодката.Сигурен съм в линията и пръта си и в макарата,че ще издържат.
Знам само,че няма да ми скъса........до кога ли.
Абе така си е.Обаче си мисля,че другия път ако ще ти къса,ще е по трудно.
-
- сериозен играч
За тази година съм приготвил тези макарета,сматам че ще ми свършат работа!

- krokibg
- учете се от него
Узунче,колко пари ти излезе този Реnn ???
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
аз съм с 2 такива и 0.35 плетено 300м навито

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Тролка,Тролка анализирайки случките които са те споходили стигам до следния извод: Кунките са ти леви,опитът малък ,претенциите големиTroli Rapala написа:Качвам се сутринта в лодката и пътувам!Седя си спокойно и внезапно отдясно/неудобната част в лодката/ се чува трясък,поглеждам и...!За част от секундата стойката се повдига и обръща назад по посоката на зверски удър.Със светкавичен рефлекс,посягам и успявам да докопам макарата,но ужас-пръчката отива във водата.Държа само макарата и плетеняка ,успява да ми среже двата пръста и НЕЩОТО се откача!Успявам да придърпам сопата и воблера с изкривена кука до лодката,щастлив!Това ми се случи два пъти за два дена!Двойна грешка!
Аз,тъпак ли съм или сомът е баят?
![]()
Ето резултатът!
![]()
![]()
Назад съм с 200-250 лева!Не ме е яд за парите,просто се чувствам изигран от чичо СОМ!![]()

Като ви чета , си мисля, че става въпрос за толстолоби, а не за сомове - аз досега имам 6 откачени и 1 скъсал - ударът няма нищо общо със сомския - вервайте ми! Последния го изпуснах вчера. Ако сомът е товарен влак, това чудо е реактивен самолет!
Сомът обича смелите!
-
- сериозен играч
Любо,макарето с намаление от 50% струваше в порядъка на 105.00лв.имаше много яка разпродажба в АЛЕМ,но дали все още има някъде налични,нямам си на идея!Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Узунче,колко пари ти излезе този Реnn ???
Старче,голяма хрътка си ти ей!!!Знаеш за какво иде реч,наистина беше толуп,прав си че са като реактивни самолети!oldman написа:Като ви чета , си мисля, че става въпрос за толстолоби, а не за сомове - аз досега имам 6 откачени и 1 скъсал - ударът няма нищо общо със сомския - вервайте ми! Последния го изпуснах вчера. Ако сомът е товарен влак, това чудо е реактивен самолет!

След като ми скъса въпросната риба,навих ново влакно на шпулата и...........сначале!След един тегел закачих нещо,оказа се моето влакно с толстолоп 35.00кг!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
И аз си взех Пенчето,да го пробвам здрав ли му е задника!
Точно на Пясъка имах екшън с толупите.Жега,водата джам и съм се излегнал в лодката.Бях с електричката и изведнъж водата изригна,като вулкан от плясъци.Подскочих два метра,а сърцето ми слезна в петите!
Навлязъл съм безшумно по средата на стадо биволи!
Старче,Маги квото и да каже не може да ми отнеме опита и желанието за битка!Знам,че това бяха сомски удари,защото не само аз си изпатих!Помогнах на едни шаранджии с канджа,но и те гризнаха дървото и ми я върнаха изкривена!Беха със шаранджиийска въдица,а те не са от леките!Още повече,че видях част от опашката на боеца и ми се стори една педя,което е много!Загубата е част от екшъна,но пак е по-добре от скучна разходка!
Ей,тоя Узуна е голем късметлия,ше го пребия!
Господ е решил,че това е НЕГОВАТА РИБА,и това е!Не моеж да избегаж на съдбата!