Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Свилен83
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Свилен83 »

Ето една красавица намерена тази събота:
Изображение

и в друга поза:
Изображение

и едно страшно горско животно:
Изображение

и специално мерси на глобалното затпопляне или на меката зима, за прекрасния Ноември!!!
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

И покрай черноморието, все още горите ни радват с добра реколта от гъби :D . Ето и някои от по-интересните видове, които събрахме през уикенда:

Бакърен овчи нос
Изображение

Бухалка
Изображение

Пачи крак
Изображение

Горска пърхутка
Изображение

Виолетка
Изображение

Тръбенка
Изображение
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

Страхотни снимки-като професионални са-направо да отиват за някоя книжка за гъбите :wink:
hiscnika-виж пачият крак на горните снимки-все ми се струва, че твойто ако е пачи крак не е обикновенният пачи крак :?
Ето какво намерих вчера-изобщо незнам какво е :D
Изображение
българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

parvanoff написа:Ето какво намерих вчера-изобщо незнам какво е :D
Изображение
прилича на смръчкула...???
аз съм намирал няколко пъти, но не я бера.
elenka
новобранец
новобранец

Мнение от elenka »

На смръчкула прилича ама не трябва ли да е по-различна в смисъл че тая дето аз съм я виждала отгоре гуглата е черна
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Чели ли сте скоро вестници?
Болниците пълни с гъбари тази година .
Аз не бих се наел да ям гъба скъсана от гората макар че се занимавам с гъби от много време.Ако случайно ви се ядат гъби със сигурен произход и гаранция че ще чуете будилника на сутринтта пишете ми.
Мога да доставя всякакъв вид гъба.Като на кланницата и печурката количествата са неограничени.
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Не мислиш ли,че убиждаш доста хора с това си изказване!?!?!?!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

Ribarina написа: Аз не бих се наел да ям гъба скъсана от гората макар че се занимавам с гъби от много време.Ако случайно ви се ядат гъби със сигурен произход и гаранция че ще чуете будилника на сутринтта пишете ми.
Бате немат връзка питомото и дивото
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Дори и най добрите бъркат.
Съседа ми на село е в затвора за отравяне на 7 човека ,а е гъбар от много години.
Няма нищо сигурно.
Представи си ка се чувства сега изтровил е жена си,внучката си,трима други от едно семейство и някакви хора отбившите му колеги.
Една отровна гъба поникнала в съседство на ядливи може да ги направи токсични.
Гъбата екато попивателна за всичко .Дори когато ги произвеждаме внимаваме с какво пръскаме,защото препаратите се попиват вътре и не е сигурно,кои ще се абсорбират от почвата и кои от гъбата.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Колега Ribarina,
Няма да се обиждам, защото твоето си е явна реклама с манипулативен характер. Спри да гледаш телевизия и да четеш весници. Зле ти влияят.
А твоите гъби брани някоя сутрин ще стигнат до моя град след три дни. Освен това кой знае с каква химия си ги пръскал, за по голям добив.
Благодаря за напомнянето, че е опасно да се берат диви гъби, но тука има 58 страници с мнения и информация за гъбите. Въпроса който повдигаш е минал отдавна в тази тема. Тука си обменяме информация за гъбите. Въпрос на личен избор е кой каква гъба ще изяде. Който знае повече, има по малък шанс да сбърка. Останалото е мал шанс или съдба.
Чети ако те интересува, пиши ако имаш нещо да кажеш, но си продавай гъбите на пазара.
Аватар
stoil kolev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stoil kolev »

винаги внимавайте ако не сте 1000000 сигурни за гъбите,че връщането назад е много трудно. :wink:
Преди да се надсмееш над другия, помисли за себе си.
vova
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от vova »

Една отровна гъба поникнала в съседство на ядливи може да ги направи токсични.
Гъбата екато попивателна за всичко .Дори когато ги произвеждаме внимаваме с какво пръскаме,защото препаратите се попиват вътре и не е сигурно,кои ще се абсорбират от почвата и кои от гъбата.[/quote]
Ако ти е писано да умреш от гъби нема да те изеде акула :shock: Който го е страх от мечки,не ходи в........за гъби.А ти колега внимавай с пръскането :lol:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Здравейте колеги.
Провокирана съм от мненито на Ribarina.Затова реших да пиша. Но........ първо ще кажа по нещичко на другите.
Yagodin : Аз знам, че нищо не знам. Добре ,че другите не знаят това! Човек докато е жив, се учи!Аз съм балканджийка. На ... е, не казвам........ години съм! Бера гъби от 40 години насам! Затова съм избрала за проритет предимно горски гъби. Това, на което са ме учили баба ми и баща ми. Без книги. После открих книгите. Сега- хората ,приятелите от темата! И пак уча! Старият кон казал на младото конче: „ Не бързай! Пасейки, пасейки, ще стигнем до кобилките!”
Bat.galin : Моето скромно мнение: Повечето снимки са на гълъбки. Мисля, че първата също. Там гъбата е доста старичка, и се „ цъфнала” от дъждовете. Втората определено е гълъбка. Има още две снимки май. Едната е заровената в листата и още една. Доста снимки са на гълъбки. В горите е като посипано с гълъбки. В зависимост от това, къде точно са избрали своето място, са с вариететни окраски. Има местни хора, които безпогрешно ги познават и берат. Колега беше писал за такива из Родопите. Аз не обичам гълъбки. С изключение на зелената гълъбка, защото е много ароматна. но може и лесно се греши със зелената мухоморка. Трябва да си повече от умел гъбар за нея! Но.. тук няма....... Гълъбките са крехки и лесно чупливи. Зелената е любима за сърни и кошути. Другите не са нещо кой-знае какво на вкус. Имат двойник. Бясната Гъба. Разликата с гълъбките е в това, че бясната гъба има силно лютив вкус и бели пластинки. В по-старата литература е описана като отровна. В новата – като неядлива. Има гъба на снимките ти, - беличката топчица на краче, която ми се струва, че не е пърхутка. Но какво е... Ако не е пърхутка, то ще се разбере, когато шапката се развие. Има пънчушка. На снимките. Коя точно, „ горските” трябва да дадат мнение.
Към всички имам едно отклонение от темата. Това, че Галин е стъпил в листака до коляно, на пръв поглед е смешно. Но, аз знам от опит, колко е опасно. Тялото се е нагодило да поеме тежестта на една височина. Прави го несъзнанелно. Но когато височината се променя, натоварването пада на гръбначният стълб в поясната област. И... Става нещо много, много лошо! От такова нещо аз лично допрях до операция от дискова херния. Нося си още последствията! Човек трябва да внимава къде и как стъпва!
Piterd ,lantonov, hiscnika: Вашите мнения ме навеждят на мисълтта, че ви е необходима, литература, като първа помощ. Моля ви, потърсете в темата сайтовете които сме посочили с колегите като помощ. Там има места, от където може да се теглят книги и много обемист снимков материал.Надявам се ,че ще ви е от помощ. С най- добри чувства! Ели.
Сега вече да кажа нещо на ribarina.: Уважаеми колега. Добре дошъл при нас! Мисля обаче, че постинга ти, не е на мястото си. В сайта има место, на което всеки, който поиска ,може да сподели с какво се занимава. И да изрази своето желание за съдействие със заниманието си към другите.
За мен лично, гъбарството не е самоцел. Най-важното е това , че излизам от сивотата на ежедневието и въртела из домакинството. Излизам из природата. Там си „ зареждам изтощените батерии”. Когато седна на най-високото на хълма, да починат болните ми крака, не мога да се наситя да гледам хубост Българска! Само това ми стига! Голяма част от най- хубавите печурки често отиват при съседите. С ясното съзнание, че няма никой да пострада! Никога не трябва да става! Затова сме заедно. Да си помагаме, да учим! Да, греши се. Непрекъснато се съобщава за печални случаи. И опитни гъбари стават жертва. И техни близки. Но! Защо не се обръща внимание на това, по колко средно човека на година си отиват при катастрофи? Това не е ли отклонение от този наболял проблем- безмисленната война по шосетата!А колкото до твърдението ви, че отровна гъба ,поникнала до ядлива, може да отрови ядливата, моето скромно мнение е, че гъбите не боледуват от „ Свински грип”. Колкото до пръскането с препарати, аз никога вече няма да си купя гъби произведени в гъбарник! Защото , между тях, никога не съм намирала червиви.
Благодаря ,че ме търпите! Е, аз отивам да си мариновам рижиката! На всички- Приятен уикенд!
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

p4eli4kata написа: Защо не се обръща внимание на това, по колко средно човека на година си отиват при катастрофи?
Сравнението не е много умесно,по-скоро колко хора умират от отровни гъби и колко от продължителното консумиране на некачествени(долнокачествени)храни.Храната пълна с какви ли не боклуци,консерванти,антибиотици,химия отвсякъде.Типовия хляб бил бял с боя,пушеното месо не се пуши ,а се кисне в маринати,киселото мляко се прави и със сухо мляко внос(но за по ефтинко,вече има и заместител на сухото мляко :idea: :idea: :idea: Така,че всичко произведено собственоръчно,взето,набрано от природата е полезно в пъти!!!Така,че ходете и берете гъби,когато сте сигурни в тях.Но при и малко съмнение,пропускаш,снимаш и питаш. :)
А сега де? :roll:
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Моряка е много прав в случая. А ние днес с жената се раздвижихме за 2 часа извън Бургас и набрахме доволно Пачи крак и Саждива гъба, общо към 4 кг. :yawinkle: . Преди малко си опържих - голяма вкусотия :P

Изображение

Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”