Фидер с каква акция предпочитаме?!

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: Фидер с каква акция предпочитаме?!

Мнение от butnik »

hristotihov написа:
hitthehead написа:... препоръчайте фидер, с малка акция (до 60-70гр.) ...
Забелязал съм че за язовири хранилките трябва да са минимум с 30 грама утежнение за да стоят стабилно на дъното и да позволяват да си изпънеш линията.
Ако ползвам хранилки с по-малко от 30 грама утежнение и връхчета с тест 2-3 унции е невъзможно да си изпъна линията. След разтоварването на храната от хранилката, тя олеква и 10-20 грама не могат да я задържат в една точка. Ако дъното е тинеско хранилка от 20 грама се закотвя стабилно и позволява изпъване на линията, но ако дъното е твърдо са нужни минимум 30 грама за закотвяне. За това по-леки аз не ползвам. По-тежки от 30 грама също не ползвам, за да не си развалям удоволствието от риболова. 8)
30 грамовата хранилка носи приблизително още 30 грама храна, значи ми е необходима пръчка за изхвърляне на 60 грама тежест.
Най-добре ще изхвърля такава тежест, пръчка на която 60 грама е средата на диапазона на акцията. Примерно пръчка с акция 50-70 грама или 40-80, или 30-90 ...

В този ред на мисли, ми се струва че акция ДО 60-70 грама е малка колега, освен ако не ловиш с връхчета от 1 или по-малко OZ.
Нещо не ти е подбрано както трябва,ловя с 20гр. и нямам такъв проблем,съобразено е и с акцията на отделните връхчета,не може да ловиш с 3 oz с 20гр. хранилка,а и той се използва предимно за шарани,за които е по-добре да предлагаме по-голями порции храна.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Не ме разбирайте погрешно. Грамажите на хранилките ги писах за да изясним че най-често като ловим с фидер на язовир изхвърляме тежест от 50-60 грама.
Идеята ми е по тежестта която ще изхвърля да се определи акцията на фидера който да търси колегата.
С риск да се повторя, ще кажа че щом ще хвърля 60 грама, фидера трябва да е с акция не до 60, а до 80-90-100 ... грама.

Колега hitthehead, да не те объркам още повече, ама като ти чета първия пост си мисля, че за твоя бъдещ фидер не е толкова важна акцията, а строя. :idea:
Един бавен параболик с тънка бланка ще ти даде кефа който търсиш, дори и да е с акция до 110-120 грама. Параболичния строй увеличава дапазона на акцията и тя може да е до 120, но да е от 40-50 грама. Ако отпадне това ограничение което сам си налагаш, да търсиш фидер на 3,90 до 60 грама ще имаш много по-голям избор.
Ако можеш да си позволиш по-голяма транспортна дължина, помисли за двуколенна пръчка или за друга "нестандартна" конструкция, която да дава по-добър строй. Примерно триколенна пръчка, но с дълго второ и късо трето коляно.
нямам живарник
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

hristotihov написа:С риск да се повторя, ще кажа че щом ще хвърля 60 грама, фидера трябва да е с акция не до 60, а до 80-90-100 ... грама.

Колега hitthehead, да не те объркам още повече, ама като ти чета първия пост си мисля, че за твоя бъдещ фидер не е толкова важна акцията, а строя. :idea:
Един бавен параболик с тънка бланка ще ти даде кефа който търсиш, дори и да е с акция до 110-120 грама. Параболичния строй увеличава дапазона на акцията и тя може да е до 120, но да е от 40-50 грама. Ако отпадне това ограничение което сам си налагаш, да търсиш фидер на 3,90 до 60 грама ще имаш много по-голям избор.
Ако можеш да си позволиш по-голяма транспортна дължина, помисли за двуколенна пръчка или за друга "нестандартна" конструкция, която да дава по-добър строй. Примерно триколенна пръчка, но с дълго второ и късо трето коляно.
Значи, колега, изобщо изключвам вероятността повече да си купя фидер с акция 100-120 грама, пък бил той и "бавен параболик".
И друго: защо смяташ, че за 50-60 грамова тежест, фидерът трябва да е с акция 100 грама? По-горе бях писал (от личен опит) , че с моя фидер, който е с 60грама максимална акция, хвърлям безпроблемно монтажи по 50-60 грама. Та затова не ми става ясно по -горното ти твърдение. Благодаря ти за включването, но пак да подчертая, че темата не е само: "....търся фидер...".
И още нещо: колега hristotihov, от написаното от теб оставам с впечатление, че имаш богат практически опит с различни марки, акции и строеве фидери?! Ако е така, и не ти е проблем, сподели кой е този "бавен параболик" със 120 грама акция, дето ще ми донесе кефа, който търся, при риболов на 200 грамови бабушки, например? Благодаря!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Проблема съм, го решил с Трабукото-Проксима и един пикер на Байрон.С Проксимата.е..а ли я с ква акция е май до 90гр до 120 ли не ме вълнува,но съм хвърлял олово 150гр.,хвърлял не,по-точно замятал мъжката.Строя е прогресивен,колкото е по голяма рибата ,толкова подава надолу по колената при напорите на рибата,това е строя за мен.А с пикера-няма думи да изкажа възхищението си от него,тежи 140гр.извадих шарана който е на аватара ми без усилия,въпреки,че направи опит да избяга с него. :D
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

hitthehead написа:
препоръчайте фидер, с малка акция (до 60-70гр.) , по възможност 390см в рамките на 100-120 лв?!
Темата може и да е разисквана и ако няма интерес нямам против да бъде премахната!

колега,разклати ли фидера за който ти писах?Ако не си,на ``Опълченска`` го има.Аз лично бих си го взел но сега нямам възможността.
Above us only sky
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

hitthehead написа:Значи, ...
Аз ли бързо пиша, ти ли бързо четеш?
Ако фидера е с акция от 1 до 3 грама, той ще работи най-добре с 2 грама. Не е ли логично?
1 грам ще го хвърля, но този 1 грам няма да може хубаво да го натовари и да го сгъне достатъчно за едно хубаво изхвърляне. Хвърлянето ще е компромисно. 3 грама също ще ги хвърли, но те малко ще го претоварят и ще го сгънат прекалено много за едно хубаво, далечно хвърляне.
Ако на пръчката пише акция до 60 грама, разбирай че ти гарантират че 60 грама ще ги изхвърли без да се строши, а не че 60 грама е тежестта която е най-подходяща за него.
За съжаление обикновенно пишат само "до" и рядко "от-до". Това "от-до" аз нарекох диапазон на акцията и смятам че пръчката изхвърля най-далеч и най-приятно тежест в средата на диапазона на нейната акция.
Параболиците и полупараболиците се сгъват много. Това им дава голямо "от-до" (диапазон на акцията). Фидерите не могат да бъдат с върхов или бърз строй, просто защото нямат връх. За това по своя строй фидерите могат да се разделят на два вида - с параболичен и полупараболичен строй и дървета (тояги, пръчки, геги, винкели, Шекспири и т.н.).
До тук отговора на въпроса "защо да хвърлям 60 грама с фидер с акция до 100 грама", сега по другия въпрос - "марки и модели"

Половин Пловдив и цяло Карлово ловят с Globe Big Bul - параболик на 3,30, 3,60, 3,90, с малка акция и тънка цена. За него е писано тук повече от колкото за всеки друг фидер. Не си ли чел за него? Не мога да ти го препоръчам, защото количествата са на изчерпаване. Бачо можеше да ти съдейства ако не беше в поредната принудителна отпуска. Евентуално може да попитш Ян Ван Шентов. :wink:
На адаша (бутник) Trabuco Proxima е много добър. Вече не се прозвежда, но на него му е омръзнал, може да го питаш дали го продава. :wink:
Аз ловя с Шимано, но то пък е прекалено скъпо. Ако можеш да си позволиш - взимай всичко над Alivio.
Този Граувел за който говори lfc_boy съм го държал в магазина. Нечовешки добра пръчка създадена за любители на "лайт" фидера.
Тиките са шедьоври. Ходи във Фишерман да ги пипнеш на живо, сигурен съм че ще ти се променят възгледите.
Garbolino Squad Power 391
Скоро някой пуска едно Миди, на което третото коляно беше само дръжката ... уникална конструкция.

Пропускам много други, но няма и никакъв смисъл да ги изброявам. Ако разбереш принципа на работа на фидера, само от снимка ще разбираш дали е добър и ще знаеш кое е твоя фидер.
Аре успех, че изпих 3 ракии докато го напиша тоя роман, дано да е бил полезен. :drinkers:
нямам живарник
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Адаш,не съм съгласен за това което си писал,или някой"разбирач" те е заблудил,а сега са един по-малко.Много меката въдица не хвърля далеч.Нали за това са сменяеми върховете.Биг Була е толкова мек като цяло,че клони към дълъг пикер,отколкото фидер.Но е сполучлив модел,а и парите са му никакви.А Проксимата ,ако реша да я продавам ще е за много пари,Трабуко явно не са оценили какъв модел са направили,а чак го спряха,не има го-Ксерон,даже върховете са му по-тънки в основата.
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Не казвам много мека, а еластична, защото ако е много твърда също не става.
Ако си отрежа 3,90 арматурно желязо фи 6 мм и му сложа макародържач и водачи колко ще хвърлям? Няма да метна повече от 10 метра, независимо дали тежестта е 1 или 300 грама.
За да изстреля тежестта трябва като вдигеш пръчката за хвърляне тя да се огъне, а при мах напред да се изправи все едно се освобождава сгъната пружина.

Ако я сравня с прашка, дебелината на ластиците е акцията, а разпъването на ластиците е строя. Тънкия ластик е малка акция, дебелия е голяма акция, малкото разпъване е върхов (бърз) строй, голямото разпъване е параболичен (бавен) строй. И за да бъде по-правилно сравението прашката не трябва да се разпъва с ръка а да се разпъва сама от тежестта на камъка в нея. Ако сложим лек камък на прашка с дебели ластици, той не може да ги разпъне до край и няма да се изстреля надалеч. Ако сложим тежък камък на прашка с тънки ластици, те ще се разпънат много, но изстрела ще е слаб или ластиците ще се скъсат.

Железа, пружини, прашки ... дано да сте ме разбрали. :wink:
нямам живарник
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

Колега, hristotihov, нещо немойм се разберем с теб. На мен принципа на фидер риболова ми е ясен. Ясно ми е и каква пръчка бих си взел, ако реша да си сменя Шекспира. Трабуко Проксима съм държал - не е моята въдица това. Както и да е, то се видя, че темата отиде натам - "търся фидер". Макар че не тва беше идеята...Аз не търся фидер, в момента!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Всичко което съм написал е точно по темата. Отговорил съм на въпроса "как аз подбирам акцията на фидера". Марки и модели не исках да споменавам, ти ме попита за тях.
нямам живарник
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

тоест,ако сравним два фидера с идентични данни ,но единия да е параболик,а другият с бърз строй,този с бавния строй ще замята по-далеч? Ако е така ,значи единствения минус на параболика е тр. дължина.Не съм притежавал фидер с бавен строй.Нека тези,които имат опит и с двата вида да споделят положителни и отриц. качества.
Above us only sky
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Не може да има фидер с върхов строй, защото фидера няма твърд връх, а индикатор на кълването. Фидерите могат да бъдат с параболичен или полупараболичен строй и "дървета".
Относно транспортната дължина, фидери параболици и полупараболици има и на три колена.
нямам живарник
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

lfc_boy написа:тоест,ако сравним два фидера с идентични данни ,но единия да е параболик,а другият с бърз строй,този с бавния строй ще замята по-далеч? Ако е така ,значи единствения минус на параболика е тр. дължина.Не съм притежавал фидер с бавен строй.Нека тези,които имат опит и с двата вида да споделят положителни и отриц. качества.
под бърз строй имам предвид полупараболик.Каква е разликата тогава между 3 коленен и 2 коленен параболик?
Above us only sky
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

"каква акция"ми то зависи от това кой къде ще лови бре.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Адаш,сравнението ти е неоснователно.С най-малкия връх 1 oz си хвърлям пак на същата дистанция,поне с моя е така,а другите които съм имал вече не ги помня как са работили,че беше в миналия век,а някои от вас тъкмо са правили първи стъпки-не в риболова :D Имаше един култов модел/не за мен/Зео Пауър на Шекспир,ами пълно дръвце.Но колеги си ловят с него и са мнооооого доволни,това дръвце/мое мнение/не искам да обидя някой ,който си го ползва,при разклащане поддава само върха.По вкус и цвет-таварищи нет-гласи една руска поговорка :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”