Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Tапа или Блесна За Шука
Модератор: sapuna
Tапа или Блесна За Шука
Искам да питам кое е по ефективно за улова на шука тапата или блесната?Ако може да ми кажете как да си направя монтажа за тапата ИЛИ ако е блесна какви цветове и каква корда да изпозвам ?Благодаря ви за саветите предварително!!!
монтажи
за блесните ни6то не мога да ти кажа щото не сам ползвал в момента използвам воблер и туистер да ти кажа с туистера само си го цопам еи таи нищо не сам фанал с него за воблера имам 2 килограмки но не предпо4итам този метод то се обива6 от вуртене и разкарване пусни си тапите и си глеи кефа ето ти моя на4ин на монтай на тапа .зна4и хубаво е влакното ти да е по дебели4ко щот си4ко става говора ти за над 0,40 нанизваш тапа над 10 гр. и наи добре подвижнана края на влакното слагаш троен вирбелкато го съобразиш с дебелината на кордатана долното ухона вирбела зака4аш олово 30 40 гр. зависи с каква акция ти е пру4ката ако е мека по леко ако е твурда малко по тежи4ко с влакно не пове4е от 0,30 за да може ако ти се зака4и неиде оловото да не отървех животното ами да се скуса само оловото на перпендикулярното ухо слагаш сроманен повод с 3-ка N-5 или 6 6те си прецени6 кви 6туки 6те ловиш,като между оловото и долния краи на куката тряя да имаш поне 20 25 см. разтояние за да мойе ако има тиня оловото да потъне рибката да не се забата4и и тя meta[ tapata i otpuska[ okolo 40 sm. korda za da move ako udari da poowle4e malko като скрие тапата и я няма пове4е от 5 секунди дръпаи колкот се може по силно и набираи о6те по бурзо нена кво да и скъса6 на рибата тиквата и е като от пласмаса.аре слука батка
Аз не съм толкова вещ в сладководния риболов - но преди деседина дена видях как се хващат 15 килограмови щуки
Най - евектно е ако имаш лодка и няколо въдици
Караш на бавен ход - въдиците пуснати от двете срани
и обикаляш , за предпочитане езеро
Слагат за примамка изкуствени малки изкривени рибки околу 5 см
Видях и по големи - но с тях нямаше резултат май
Тези от от брега - имаха арсенал - имаха всичко и през дваисетина хвърлиния сменяха - но и там вървяха тези малки изкривени рибки и силиконови - преличаха на фосвориращи
Така беше във Финландия - не вярвам тукашната щука да кълве
по различно
И най - важнато - хората хващат с мярка
хваща една две щуки и си тръгва
Тук в този форум има много снимки - единия хванал един чувал
другия два а третия я три чувала - и за какво са му
Най - евектно е ако имаш лодка и няколо въдици
Караш на бавен ход - въдиците пуснати от двете срани
и обикаляш , за предпочитане езеро
Слагат за примамка изкуствени малки изкривени рибки околу 5 см
Видях и по големи - но с тях нямаше резултат май
Тези от от брега - имаха арсенал - имаха всичко и през дваисетина хвърлиния сменяха - но и там вървяха тези малки изкривени рибки и силиконови - преличаха на фосвориращи
Така беше във Финландия - не вярвам тукашната щука да кълве
по различно
И най - важнато - хората хващат с мярка
хваща една две щуки и си тръгва
Тук в този форум има много снимки - единия хванал един чувал
другия два а третия я три чувала - и за какво са му
Красимир от Балчик
-
- новобранец
Привет колега.
Виждам че доста време е минало от пускането на темата, но се надявам начина който ще споделя да е интересен за вас.
Лично аз съм много запален по риболова на щука и ходя редовно. На местата които посещавам досега съм хващал само на тапа, въпреки многобройните ми опити на блесни, воблери, силиконови примамки, туистери и т.н.
Та за монтажа на тапа: прилича доста на монтаж за дъно.
Лично аз ползвам корда - 0.34 (избяга ми марката му, щукарско, издърщажо до 22lb). Тапите които ползвам са доста разнообразни - подвижни и статични, всякакви големини и цветове. Каква ще изпозваш зависи от твоите предпочитания. Дали ще е подвижна или не зависи от дълбочината на мястото и теб.
Та слагаш си тапа по твой избор. Най отдолу слагам една по-голяма тежест - 10, 15 -20 гр. зависи от въдицата, тапата и мястото. Повода - стоманен с тройка N4 (или 6) и двоен вирбел от другия край. Другото ухо на вирбела го промушвам през кордата. По този начин повода е свободен на ходи нагоре-надолу по основната линия (корда). Малко над тежеста (3-5см) слагам стопер, такаче да се ограничи хода на повода надолу. По желание може да си сложиш и стопер отгоре, и да ограничиш хода нагоре.
Този метод се препоръчва когато се ползва жива рибка за сръв - така самата рибка може да плува в по голям диапазон.
Друго преимущество е че когато закачиш и започнеш да вадиш рибата, линията става като една цяла (понеже повода ти слиза до тежеста), и така се избягват риска от допълнителни закачки които могат да се получат от повода с тежеста (както е при стандартния монтаж на дъно). Само че трябва да внимаваш за качеството ти на възели при тежеста (аз ползвам суивел (swivel) за закачане на тежеста и му правя един хубав възел подсигирен няколко пъти) и да ги проверяваш след всяко вадене на риба. Аз така изпуснах първата си щука на този метод заради некачествен възел - тя пък си беше доста борбена някъде към 2.5кг и успя да го пребори възела ми на около метър от мен.
Надявам се да е полезен и на вас. До колкото разглеждаш из форумите не видях някой друг да го е коментирал този метод.
Виждам че доста време е минало от пускането на темата, но се надявам начина който ще споделя да е интересен за вас.
Лично аз съм много запален по риболова на щука и ходя редовно. На местата които посещавам досега съм хващал само на тапа, въпреки многобройните ми опити на блесни, воблери, силиконови примамки, туистери и т.н.
Та за монтажа на тапа: прилича доста на монтаж за дъно.
Лично аз ползвам корда - 0.34 (избяга ми марката му, щукарско, издърщажо до 22lb). Тапите които ползвам са доста разнообразни - подвижни и статични, всякакви големини и цветове. Каква ще изпозваш зависи от твоите предпочитания. Дали ще е подвижна или не зависи от дълбочината на мястото и теб.
Та слагаш си тапа по твой избор. Най отдолу слагам една по-голяма тежест - 10, 15 -20 гр. зависи от въдицата, тапата и мястото. Повода - стоманен с тройка N4 (или 6) и двоен вирбел от другия край. Другото ухо на вирбела го промушвам през кордата. По този начин повода е свободен на ходи нагоре-надолу по основната линия (корда). Малко над тежеста (3-5см) слагам стопер, такаче да се ограничи хода на повода надолу. По желание може да си сложиш и стопер отгоре, и да ограничиш хода нагоре.
Този метод се препоръчва когато се ползва жива рибка за сръв - така самата рибка може да плува в по голям диапазон.
Друго преимущество е че когато закачиш и започнеш да вадиш рибата, линията става като една цяла (понеже повода ти слиза до тежеста), и така се избягват риска от допълнителни закачки които могат да се получат от повода с тежеста (както е при стандартния монтаж на дъно). Само че трябва да внимаваш за качеството ти на възели при тежеста (аз ползвам суивел (swivel) за закачане на тежеста и му правя един хубав възел подсигирен няколко пъти) и да ги проверяваш след всяко вадене на риба. Аз така изпуснах първата си щука на този метод заради некачествен възел - тя пък си беше доста борбена някъде към 2.5кг и успя да го пребори възела ми на около метър от мен.
Надявам се да е полезен и на вас. До колкото разглеждаш из форумите не видях някой друг да го е коментирал този метод.
- dimitar_
- сериозен играч
Ако си купуваш готови поводи те завършват с вирбел - просто нанизваш "троиката".
Аз лично си ги връзвам понякога с кевлар ( оплетка със стоманена нишка ), защото ми се е случвало щуката да ми отваря вирбела като се случи да е точно на захапката и.
Има различни видове вирбели , просто трябва да избереш подходящият...
Аз лично си ги връзвам понякога с кевлар ( оплетка със стоманена нишка ), защото ми се е случвало щуката да ми отваря вирбела като се случи да е точно на захапката и.
- Spatia
- вече хвърля и на тежко
Здаравейте,
както по-горе споменаха колегите монтажът с подвижния повод е много добър. Аз също само него използвам, когато хващам "на тапа". Само бих искал да напомня, че вирбела, с които се прикрепя повода с рибката към основното влакно е специален( има едно малко пластмасово или метално крайче като топче с дупка през която минава кордата), а не с онези "обикновени" вирбели.
Колеги, аз също вместо олово в края на линията използвам и хранилка с качамак. По този начин друга дребна риба от водоема се събира около хранилката около, която плува и "нашата" рибка на повода. По този начин се събират доста повече рибки на едно място.
Може да експериментирате по този начин.
както по-горе споменаха колегите монтажът с подвижния повод е много добър. Аз също само него използвам, когато хващам "на тапа". Само бих искал да напомня, че вирбела, с които се прикрепя повода с рибката към основното влакно е специален( има едно малко пластмасово или метално крайче като топче с дупка през която минава кордата), а не с онези "обикновени" вирбели.
Колеги, аз също вместо олово в края на линията използвам и хранилка с качамак. По този начин друга дребна риба от водоема се събира около хранилката около, която плува и "нашата" рибка на повода. По този начин се събират доста повече рибки на едно място.

Може да експериментирате по този начин.
По кой точно начин връзваш кевлара за куката ще споделиш ли?dimitar_ написа:Ако си купуваш готови поводи те завършват с вирбел - просто нанизваш "троиката".
Re: Tапа или Блесна За Шука
имам един монтаж в галерията ми с тапа бихте ли ми казали дали е споучлив за Дунава и на каква дълбочина да го пускам 

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:

Нещо ми се губи идеята на този монтаж!Това е един вид плаващ Хеликоптер,който за течението на Дунав не мисля,че ще е удачен!
Долна тежест се използва при затворени водоеми,като целта е тежестта да опира в дъното,да изпъва линията,а рибето да се движи свободно по вертикалата/влакното/.В зависимост от дълбочината,подводната растителност,местоположението на щуката и т.н. този ход се ограничава от долен о горен стопер.При теб е под вирбела и губи всякакъв смисъл!
Ето правилен монтаж:

а специално за Дунав,мисля,че този сомски монтаж ще ти свърши по добра работа:

мерси за саветите оправих си монтажа можи да му хвърлиш 1 око да си кажиж мнението