Tапа или Блесна За Шука

Модератор: sapuna

drupal
новобранец
новобранец

Tапа или Блесна За Шука

Мнение от drupal »

Искам да питам кое е по ефективно за улова на шука тапата или блесната?Ако може да ми кажете как да си направя монтажа за тапата ИЛИ ако е блесна какви цветове и каква корда да изпозвам ?Благодаря ви за саветите предварително!!!
Gan4eff
разбира нещата
разбира нещата

монтажи

Мнение от Gan4eff »

за блесните ни6то не мога да ти кажа щото не сам ползвал в момента използвам воблер и туистер да ти кажа с туистера само си го цопам еи таи нищо не сам фанал с него за воблера имам 2 килограмки но не предпо4итам този метод то се обива6 от вуртене и разкарване пусни си тапите и си глеи кефа ето ти моя на4ин на монтай на тапа .зна4и хубаво е влакното ти да е по дебели4ко щот си4ко става говора ти за над 0,40 нанизваш тапа над 10 гр. и наи добре подвижнана края на влакното слагаш троен вирбелкато го съобразиш с дебелината на кордатана долното ухона вирбела зака4аш олово 30 40 гр. зависи с каква акция ти е пру4ката ако е мека по леко ако е твурда малко по тежи4ко с влакно не пове4е от 0,30 за да може ако ти се зака4и неиде оловото да не отървех животното ами да се скуса само оловото на перпендикулярното ухо слагаш сроманен повод с 3-ка N-5 или 6 6те си прецени6 кви 6туки 6те ловиш,като между оловото и долния краи на куката тряя да имаш поне 20 25 см. разтояние за да мойе ако има тиня оловото да потъне рибката да не се забата4и и тя meta[ tapata i otpuska[ okolo 40 sm. korda za da move ako udari da poowle4e malko като скрие тапата и я няма пове4е от 5 секунди дръпаи колкот се може по силно и набираи о6те по бурзо нена кво да и скъса6 на рибата тиквата и е като от пласмаса.аре слука батка
к7650
новобранец
новобранец

Мнение от к7650 »

Аз не съм толкова вещ в сладководния риболов - но преди деседина дена видях как се хващат 15 килограмови щуки
Най - евектно е ако имаш лодка и няколо въдици

Караш на бавен ход - въдиците пуснати от двете срани
и обикаляш , за предпочитане езеро

Слагат за примамка изкуствени малки изкривени рибки околу 5 см
Видях и по големи - но с тях нямаше резултат май

Тези от от брега - имаха арсенал - имаха всичко и през дваисетина хвърлиния сменяха - но и там вървяха тези малки изкривени рибки и силиконови - преличаха на фосвориращи

Така беше във Финландия - не вярвам тукашната щука да кълве
по различно

И най - важнато - хората хващат с мярка
хваща една две щуки и си тръгва
Тук в този форум има много снимки - единия хванал един чувал
другия два а третия я три чувала - и за какво са му
Красимир от Балчик
Ivan Tsvetkov
новобранец
новобранец

Мнение от Ivan Tsvetkov »

Привет колега.
Виждам че доста време е минало от пускането на темата, но се надявам начина който ще споделя да е интересен за вас.
Лично аз съм много запален по риболова на щука и ходя редовно. На местата които посещавам досега съм хващал само на тапа, въпреки многобройните ми опити на блесни, воблери, силиконови примамки, туистери и т.н.
Та за монтажа на тапа: прилича доста на монтаж за дъно.
Лично аз ползвам корда - 0.34 (избяга ми марката му, щукарско, издърщажо до 22lb). Тапите които ползвам са доста разнообразни - подвижни и статични, всякакви големини и цветове. Каква ще изпозваш зависи от твоите предпочитания. Дали ще е подвижна или не зависи от дълбочината на мястото и теб.
Та слагаш си тапа по твой избор. Най отдолу слагам една по-голяма тежест - 10, 15 -20 гр. зависи от въдицата, тапата и мястото. Повода - стоманен с тройка N4 (или 6) и двоен вирбел от другия край. Другото ухо на вирбела го промушвам през кордата. По този начин повода е свободен на ходи нагоре-надолу по основната линия (корда). Малко над тежеста (3-5см) слагам стопер, такаче да се ограничи хода на повода надолу. По желание може да си сложиш и стопер отгоре, и да ограничиш хода нагоре.
Този метод се препоръчва когато се ползва жива рибка за сръв - така самата рибка може да плува в по голям диапазон.
Друго преимущество е че когато закачиш и започнеш да вадиш рибата, линията става като една цяла (понеже повода ти слиза до тежеста), и така се избягват риска от допълнителни закачки които могат да се получат от повода с тежеста (както е при стандартния монтаж на дъно). Само че трябва да внимаваш за качеството ти на възели при тежеста (аз ползвам суивел (swivel) за закачане на тежеста и му правя един хубав възел подсигирен няколко пъти) и да ги проверяваш след всяко вадене на риба. Аз така изпуснах първата си щука на този метод заради некачествен възел - тя пък си беше доста борбена някъде към 2.5кг и успя да го пребори възела ми на около метър от мен.

Надявам се да е полезен и на вас. До колкото разглеждаш из форумите не видях някой друг да го е коментирал този метод.
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Брави Иване и аз ползвам същия метод за щука и съм много доволен от него,само че навивам по сериозно влакно - минимум 0.45
Риболовец,а не рибар съм аз!!
mitko__05
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko__05 »

сичко разбрах ама никаде не пише как се закрепва куката за повода
"За ден на риба, господ два дава"-Мир Богев
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Ако си купуваш готови поводи те завършват с вирбел - просто нанизваш "троиката".
Аз лично си ги връзвам понякога с кевлар ( оплетка със стоманена нишка ), защото ми се е случвало щуката да ми отваря вирбела като се случи да е точно на захапката и.
Има различни видове вирбели , просто трябва да избереш подходящият...
ivelinski
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от ivelinski »

И аз полззвам този метод, но между оловото и тапата слагам 2 стопера(между тях стоманения повод). А за куката на всеки повод има ухо за закачане. И най-важното рибката да е от самия водоем.
koito jelae da go svetna za RIBOLOV s izkustveni primamki ili da me svetne za novite ne6ta da mi pi6e....
Аватар
Spatia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Spatia »

Здаравейте,

както по-горе споменаха колегите монтажът с подвижния повод е много добър. Аз също само него използвам, когато хващам "на тапа". Само бих искал да напомня, че вирбела, с които се прикрепя повода с рибката към основното влакно е специален( има едно малко пластмасово или метално крайче като топче с дупка през която минава кордата), а не с онези "обикновени" вирбели.
Колеги, аз също вместо олово в края на линията използвам и хранилка с качамак. По този начин друга дребна риба от водоема се събира около хранилката около, която плува и "нашата" рибка на повода. По този начин се събират доста повече рибки на едно място. :wink:
Може да експериментирате по този начин.
kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kolev »

dimitar_ написа:Ако си купуваш готови поводи те завършват с вирбел - просто нанизваш "троиката".
Аз лично си ги връзвам понякога с кевлар ( оплетка със стоманена нишка ), защото ми се е случвало щуката да ми отваря вирбела като се случи да е точно на захапката и.
Има различни видове вирбели , просто трябва да избереш подходящият...
По кой точно начин връзваш кевлара за куката ще споделиш ли?
grizzly
новобранец
новобранец

Re: Tапа или Блесна За Шука

Мнение от grizzly »

имам един монтаж в галерията ми с тапа бихте ли ми казали дали е споучлив за Дунава и на каква дълбочина да го пускам :)
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изображение

Нещо ми се губи идеята на този монтаж!Това е един вид плаващ Хеликоптер,който за течението на Дунав не мисля,че ще е удачен!
Долна тежест се използва при затворени водоеми,като целта е тежестта да опира в дъното,да изпъва линията,а рибето да се движи свободно по вертикалата/влакното/.В зависимост от дълбочината,подводната растителност,местоположението на щуката и т.н. този ход се ограничава от долен о горен стопер.При теб е под вирбела и губи всякакъв смисъл!

Ето правилен монтаж:
Изображение

а специално за Дунав,мисля,че този сомски монтаж ще ти свърши по добра работа:
Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
grizzly
новобранец
новобранец

Мнение от grizzly »

мерси за саветите оправих си монтажа можи да му хвърлиш 1 око да си кажиж мнението :P
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”