Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от p4eli4kata »

Ванко, това е лично мое мнение. Ние затова сме на село. Това е една от причините. Чистата екологична храна. Знам какво произвеждам, знам какво слагам в буркана. В градината избягваме растителна защита. Само в краен случай. По необходимост с препарати на растителна основа с много кратък карантинен срок. Не забравяйте, че в двора си отглеждам пчели! Изобщо не пръскам! С нищо! Когато пролет вземем внука при нас, е бледичък, като мухоморка. Наесен прилича на булка гъба!
:D Игра до насита, чиста храна. Истинско квасено от баба мляко ,от крава. Пресни яйчица, от черната кокошка, че са по-големички. Прясно заешко месце.Пресни , вкусни зеленчуци. :D Но, колко могат да си го позволят??????
Добре е че спорим. В спора се ражда истината!
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет на всички пишещи по темата,

Колега rumci,
Много ме радва снимковия ти материал. Твои ли са снимките ? Ако да, то сподели как го постигаш. Може на ЛС, за да не разводняваме темата.

До p4eli4kata:
С внимание чета коментарите ти, и тези на другите, по опитни от мен и попивам почти всичко. Почти, защото подлагам и на съмнение много неща. Но с изключение на ВИОЛЕТКА,БОРОВИНКА / Lepista nuda, Tricholoma nudum/, която набрах и изядох по книга, събирам и употребявам само тези, на които са ме научили. За останалите се интересувам, събирам, снимам и чета за тях, но с познавателна цел (поне за сега).
Споделям идеята ти за обмяна на литература на темата. Ще сканирам поне 3 книги ( едната в къщи, и две на вилата) и ще пусна отговор тука с заглавията и авторите. Дано да се съберат повечко различни книги, защото в Балкана ( а и на полето ) срещам неописани гъби. А и според мен, в някой от книгите има неточности, така че е добре да се проверява поне в още една.

А ето и на вашето внимание една гъба, на която все още не съм намерил наименованието. Гласях я за някоя от род мухоморки /amanita/, но споровия и отпечатък е свтло ръждиво кафяв. Пускал съм я в отговор тука, с пълна фотосесия и дисекция. Снимката е нова и е в естествената и среда:
http://prikachi.com/users/piterd/42U.jpg
http://prikachi.com/users/piterd/43i.jpg

Приятен завършек на седмицата и спорен риболов/гъбобер за почивните дни на всички.
Proinov
фен клуб-скобар

Мнение от Proinov »

Здравейте,

Да питам ,гъбите на снимките по долу дали стават за ядене!

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Поздрави и мерси! :)
"Remember what happens in Vegas, stays in Vegas. Except for herpes. That shit''ll come back with you." :D :D :D
yagudin
новобранец
новобранец

Мнение от yagudin »

p4eli4kata написа: Когато пролет вземем внука при нас, е бледичък, като мухоморка. Наесен прилича на булка гъба!
:D Игра до насита, чиста храна. Истинско квасено от баба мляко ,от крава. Пресни яйчица, от черната кокошка, че са по-големички. Прясно заешко месце.Пресни , вкусни зеленчуци. :D Но, колко могат да си го позволят??????
Добре е че спорим. В спора се ражда истината!
:lol: :lol: това ми хареса, да ти пратя и моята щерка, че и тя е заприличала на мухоморчица...
Вижте сега какво намерих в замунда
"Неядливи, отровни и халюциногенни гъби"
Жанр: Справочник

Автор: Вишневский М. В

Издател: "Формика - С", Москва.

Година: 2001

Размер: 97 стр.

Език: Руски

Формат: pdf

Описание:

В книгата се дават сведения за 60 вида гъби, които поради една или друга причина са опасни за здравето. Изданието е съпроводено от качествени цветни фотографии, което до голяма степен улеснява разпознаването на гъбите.

Ако някой няма регистрация в замунда и иска книгата, да ми пише на лични и ще я пратя, а това е линка http://www.zamunda.net/details.php?id=68197&hit=1
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Колега rumci,
Много ме радва снимковия ти материал. Твои ли са снимките ? Ако да, то сподели как го постигаш.
Всички снимки, които помествам във форума са мои. Качеството естествено се постига с хубав фотоапарат, моят е SONY DSC - H10. В личната галерия съм направил албум със снимки на гъби, които съм намирал. Ако някой проявява интерес :arrow: ЦЪК
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

До колегата Proinov,
Proinov !,
Кротини се малко :-). Както казва
p4eli4kata написа:..... Бера гъби от 40 години насам! Затова съм избрала за проритет предимно горски гъби. Това, на което са ме учили баба ми и баща ми. Без книги. После открих книгите. Сега- хората ,приятелите от темата! И пак уча! Старият кон казал на младото конче: „ Не бързай! Пасейки, пасейки, ще стигнем до кобилките!” ...............
На въпроса дали да ядеш тези гъби ще отговоря с ..........мълчание.
На въпроса, на каква вероятно ви прилича тази гъба, бих поразсъждавал. Въпреки че снимковия ти материал е повече от лош, бих предположил, че е от рода /Tricholoma /. Прилича, на ( Според различните книги които ползвам):
1. есенна гъба /Tricholoma portentosum /,
2. обикновенна есенна гъба /tricholoma terreum /.
По мое мнение, след разглеждане на снимков материал из интернет, първото твърдение ( есенна гъба =/Tricholoma portentosum /) е грешно, защото снимките които намерих в интернет, за /Tricholoma portentosum / повече приличат на саждива гъба, землиста гъба, съждивка. Значи остава обикновенна есенна гъба, /Tricholoma terreum /(вероятно и есенна гъба, но това подлежи на съмнение). В преден отговор в темата съм пуснал снимки на гъба, която според мен е обикновенна есенна гъба, /Tricholoma terreum /, но това не е потвърдено от никой в темата.
Заболя ли те главата :-). Нищо по добре главобол от мислене, вместо проблеми с токсична гъба.
И за капак ще спомена че в България има доказанаи 2900 вида гъби, с предположения за общо количество от 20 000, а в книгите които ползвам има описани около 114 вида, в това число ядливи, неядливи и отровни.
Та да се върнем на въпроса ......Би ли ял от тези гъби ?

Колега rumci,
Благодаря за бързия отговор. Разгледах ти галерията и изразих мнение относно снимките ти. Разгледах и техниката която ползваш. Наскоро си закупих апарат от същия клас, и се надявам и моя снимков материал да се доближи по качества до твоя.Но апарата не е всичко. Все пак и задапаратното устройство е важно, така че ще видим какво ще се получи в крайна сметка :-)
успех и много качествени снимки ти пожелавам.
Proinov
фен клуб-скобар

Мнение от Proinov »

piterd написа:До колегата Proinov,
Proinov !,
Кротини се малко :-)...
...И за капак ще спомена че в България има доказанаи 2900 вида гъби, с предположения за общо количество от 20 000, а в книгите които ползвам има описани около 114 вида, в това число ядливи, неядливи и отровни.
Та да се върнем на въпроса ......Би ли ял от тези гъби ?
Добре колега... :lol: :lol: :lol:
"Remember what happens in Vegas, stays in Vegas. Except for herpes. That shit''ll come back with you." :D :D :D
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Здравейте колеги,чета че имате добри познания относно гъбите.Та въпроса ми е за Сърнелите.Мислех си че нямат отровен двойник,но в една друга тема един колега ги показа на снимка,което е много обезпокойтелно,че и други мислят че нямала двойник.В интерес на истината само от тях събирам,с убеждението че няма проблем с тези гъби.Но истината сигурно е друга.Ако може някой да даде информация за тези гъби.Благодаря предварително.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Don4o_62 разгледа ли 17-та и 44-та страница от тази тема 8)
А сега де? :roll:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Има таман 3 двойника,но досега трябваше да се поинтересуваш щото единия много трудно се отличава.Той се среща най-често и се познава по хилавата дръжка,неоформен пръстен залепен за дръжката и люспите по калпака дето не се люпят.Обикновенно е дребна гъба и на мирис не го докарва на сърнела,доста е отровна.Бих посъветвал всеки с мераци да бере да потърси книжле на темата,може и в антикварна книжарница.
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Брей то страшна работа. :roll: А как си замезвах с кеф.Имам във фризера 3 чанти,но сега ги вадя и един шут и на контейнера.Ебахти гъбите.Вече ще се замезва с зеленчук и нещо расло на кокал. :D
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец

Мнение от parvanoff »

По-назад в темата го бях написал, но сега пак ще си изразя мнението. Та лично мое мнение е, че никой не трябва да има сляпо доверие в мнението на хората от форума-аз затова спрях да давам мнения. Тук може само да ви насочи някой към даден вид гъба, оттам нататък е хубаво да видите други снимки на гъбата и то поне 5-6, за да бъдете малко по-сигурни и оттам нататък описанията по книгите-за по-сигурно да отговарят 100% и все пак не може да бъдете и 90% сигурни. За мен най-препоръчителния начин, което да кажем докарва сигурност до 97,2 :wink: е друг да ви покаже гъбата-да я помиришете, да я разгледате отвсякъде и да си я търсите после. Ще си кажа аз какво правя, па дано съм полезен. Аз бера само манатарка /кестенява и обикновенна/, масловка /обикновенна и кравешка/, брезовка, сърнела /само 1 вид!/, пачи крак, кифла, печурка /полска, горска и ливадна/, гигантска пърхутка, булка и май това беше. Та от всички видове, според мен, един добър гъбар, не може да сбърка ни една-пак казвам, че това е лично мое мнение. Пак лично според мен една гъба не може да прихване отровата от друга-това е от опит-брал съм достатъчно такива гъби, рязал съм с ножа си отровни гъби и след това ядливи. Единственото, което спазвам по повода е-гъба, която не познавам я слагам в отделна торбичка, както и отровните, които познавам! Единствената гъба, която съм брал по книга е кифлата-за щастие съм жив още :wink: . От няколко години съм се насочил към кладницата и от миналата година към хлебната манатарка, но още не съм се решил. Познавам зелената и червената гълъбка и горите ни изобилстват с тях, но дори и ненабрал гъби не ги бера, макар и според мен да е абсурдно да сбъркаш зелената гълъбка със зелена мухоморка. Все пак не съм 100% сигурен и не ги бера, а и са доста червиви в повечето случаи. Познавам челядинката, но не я бера-за мен си е разход на нерви-вместо 1 манатарка средна трябва да набера 100 едри челядинки-с други думи мързел :wink: Познавам и гъба, която по нашенско и викат лютача, но мен не ми харесва по вкус и също не я бера. Та мисълта ми е, че не трябва да се поставя брането на гъби за самоцел. Няма да умрем от глад без тях, а и ще ни е по-весело и вкусно яденето, когато сме сигурни в гъбите. Както казва Пчеличката, а и според мен е така-най-хубавото в цялата история си е разходката сред невероятно красивите местенца. Та това е от мен. Хайде със здраве :wink:
пп: относно Ribarina-не е тук мястото, човече-има си теми за това :? Малко ми се струва ловене на риба в мътна вода това, за което ще прощаваш-мое мнение :wink:
българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

parvanoff написа:Познавам челядинката, но не я бера-за мен си е разход на нерви-вместо 1 манатарка средна трябва да набера 100 едри челядинки-с други думи мързел
много вкусна гъба!!! какви сосове,какви супи (абе всичко), пък и лесно се суши, след дъжд и по-студено време съм забелязал, че челадинките първи се появяват, растат през цялата година, лесно се рапознават (най-малкото по хубавия аромат)

аз май съм я пускал вече тази снимка, но не помня:
Изображение
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

И такива съм събирал,бива ги горе долу,и те ако имат отровен двойник,става кофти работа.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Да Дончо има и на челядинката отровен двойник! Това е "серливата" гъба. Отличана се по това, че челядинката расте на пътеки или кръгове и е с еднакъв цвят както отгоре, така и от доло. Серливата гъба расте на единични бройки до кравешки изпражнения и е отгоре като млада челядинка, а от доло е кафява. Не е силно отровна, но може да те накара да биеш някой рекорд по бързо клякане!
Колега Първанов, има доста гъби без отровен двойник, като сърненката, бялата рогачка, кладницата, тръбенката, овчата прахан, ветрогонната гъба, есенната ливадна виолетка, боровинката, мишата гъба, есенната миризливка и други. Тези гъби са с отлични качества и не следва да се подценяват!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”