Въпрос за двигател

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Въпрос за двигател

Мнение от kosatkata »

Та за какво става на въпрос.Двигателят е Хонда и с това се свършва.Нищо друго не зная за него.Предполага се че е 7,5 коня , четиритактов.Лошото е , че ако е така има някакъв проблем или с мотора или с витлото.Изфорсирва се добре , но на лодка "Зодиак" дълга 3,1м. с този мотор при пълна гас и един пасажер на борда , лодката се изправя къмто небесата , но не иска да излезе на глисаж.Пробвано е и с двама , но пак не става.Та въпросите са следните.Колко коня е мотора и дали витлото е сменяно и затова не се получават нещата или двигателят идва слабичък.Доста съм дезинформиран .Лодката и мотора са купувани от чужбина от човек , който си няма и представа от тези работи и не е знаел изобщо дори и какво да попита , та затова така се получи.
Поинтересувах се малко и разбрах че се продава нещо от рода на "крила" , които се закрепват на самият ботуш малко над витлото.Ще свършат ли работа за да излиза на глисаж лодката с този мотор.Витла също се продават , но не знам да не би това моето да е подходящо и причината да не е от витлото.Също така на самият мотор има едни лостчета за позициониране , в смисъл двигателят може да се накланя под ъгъл , така че да сключва различни ъгли спрямо лодката.Слагам го на положение така че витлото и ботуша да се завират съвсем под лодката и пак не се получава.Давайте съвети какво да се прави и дали изобщо мотора и витлото са подходящи.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
БАТТОНИ
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Въпрос за двигател

Мнение от БАТТОНИ »

За ъгала трябва да е 90 градуса спрямо транеца,но най важното е че лодката е малка(предполагам че с 3.5 трябва да върви,ако мотора е в ред) и 10 коня да сложиш на тази лодка 2ма няма да вървите-т.е. площа на лодка,която се плъзга по водата е малака.Дано да си ме разбрал.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Колега виж в тази тема http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=29&t=29869 ,а в нея има препратка към друга ,там Любо /Кроки/ е обяснил точно за тези проблеми ,има и схеми.Иначе и ние сменихме с 6кс. Сузуки ,4 тактов и лодка 3,20м с надуваем кил ,с 1човек и багаж излиза на глисаж за нула време,но с двама и багаж не става.Мотора си има "солук"/мощност/,както казва Любо. :wink:
Последно промяна от MITKO70 на Съб Ное 21, 2009 9:31 am, променено общо 1 път.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
ULDO1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ULDO1 »

=============
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 8:41 pm, променено общо 1 път.
dyakov
новобранец
новобранец

Мнение от dyakov »

Адашче, на собственика на мотора му казах, че най - вероятно причината за този проблем е в дължината на лодката, идва къса за този двигател. Не е задължително да я кара на пълна газ, на половин газ лодаката си върви нормално.
Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kosatkata »

Така.Да видим какво съм разбрал от толкова четене , за което много благодаря на колегите.Значи не ми е проблем големината на двигателя или дължината на лодката.На лодката пише че носи мотор до 15коня.Другото което е.Ъгълът между ботуша на мотора и транцевата дъска трябва да е 90градуса. Значи дотук всичко е добре.Само не знам този колко коня е.Ако може някой разбиращ да каже.Другото което е за глисажа , което е и основното де.Не съм сигурен къде точно се намира това крило което е точно над витлото , спрямо дъното на лодката.Много ме съмнява да е малко по надоло от колкото трябва , от линията на дъното на лодката , което ще проверя още утре.Нещо да кажете за витлото.Предполагам че и там е една дълга и широка , но има ли вероятностако всичко да е наред , самото витло да няма достатъчна подемна сила.
Сега като се замисля може и да не е така.Като му се подаде пълна гас на мотора имам чувството че ще изоре язовира и то при тихо време пък не ще да глисира.Зад лодката ври и кипи и носа се изправя , а задницата се задълбава във водата.
Аватар
gojco
новобранец
новобранец

Мнение от gojco »

Здравейте,
С риск да предизвикам по-голяма диксусия, ще се изкажа и аз и ще се опитам да обясня нещата. За да излезе една лодка на глисаж, дължината и няма голямо значение. От значение е мощността на двигателя, положението му спрямо повърхността и раположението на товара в лодката. Уточнявам: Плавателният съд глисира когато се движи успоредно на повърхността на водата, а не под ъгъл. За да се получи това, трябва да се спазят някои условия:
Положението на двигателя на транцевата дъска трябва да е такова, че той да насочва струята надолу в дълбочина (около 8 градуса ъгъл спрямо повърхността). Целта е леко да надига кърмата нагоре. Това се постига със сваляне на чеката на долни отвори. Багажа се раполага максимално напред и на противоположния борд на водача. При наличие на втори човек, и той се разполага там. Ако няма достатъчно багаж и втори човек, на дръжката на мотора се нанизва ПВЦ тръба с подходящ диаметър и дължина и водача се премества напред и централно, като управлява чрез тръбата. Ако чеката на двигателя е на горни отвори и товара е разположен отзад, носът се вдига, кърмата започва да влачи вода и резултатът е малка скорост и много шум :yawinkle: .
Дано да съм разбран. Успехи. Г.
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

7.5 hp е . модела го правят около 74-76 миналия век. 2 цилиндара - 4 такта. доста сполучлив модел. ето тука ти е манюала - има и как се монтира към лодката ,какви свещи,масла и т.н.
http://www.manualnguide.com/dl/2134/
БАТТОНИ
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от БАТТОНИ »

ULDO1 написа:Колега Баттони без да претендирам че разбирам но мисля че заблуждаваш колегата
Понеже има много клавиатурни специалисти ,мога да те поканя на тест.,от мен 1-2 лодки и 1-2 мотора .,ако искаш на пясака 22.11.2009г. от 11.30ч.,или в друго удобно време .
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Едно и също нещо се разнищва 100 000 пъти и нак се почва от начало.Щом зад транеца ври а двигателя се форсира та чак ще литне,значи тегли вода от мъртвата зона зад транеца и изобщо не бута лодката а върти водата отзад :idea: :idea: :idea: Това автоматично означава че двигателя трябва да падне малко по-надоло и ще тегли водата из-под лодката :!: :!: :!:

Виж първата периферия над перката и след нея има втори ръб !!! Този втория ръб,трябва да е точно на нивото на долния ръб на лодката под транеца.Надявам се си ме разбрал !!!Транеца на Зодиаците са стандартни и нещо друго не ми идва на акъла,освен да допре двигателя плътно до транеца или двигателя е нещо нестандартен,което силно ме съмнява.Двигетил - стандартен,транец - стандартен,просто неби трябвало да има проблем,освен наклона на двигателя или мотора да и някакъв специален стар модел,по-къс от другету за да теугли водата от мъртвата зона отзад и затова да не върви.Провери всички тези работи и снимай двигателя качен на транеца на лодката за да добием представа !!!
Последно промяна от krokibg на Пет Ное 20, 2009 11:55 pm, променено общо 1 път.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
ULDO1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ULDO1 »

[============
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 8:43 pm, променено общо 2 пъти.
kikir
новобранец
новобранец

Мнение от kikir »

Този мотор мисля че е Хонда 75 Туин 7,5коня 2цилиндьра 4тактов имам го сьщия.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Мотора ти е 7,5 коня, НО при тези старите машини е испозван друг стандарт за отчитане. В случая са измервали мощността на вала а не на пропелера. При новите мотори и новите стандарти се измерва на пропелера, знам понеже се интересувах и говорих със вносителите на Хонда в Германия. Имах същия мотор 75, но малко по друга година.
Проблема ти е от наклона на двигателя, както са казали колегите.Но не винаги ъгъла трябва да е 90 градуса. Всичко зависи и от теглото което бута, демек и колко хора и багаж има. Като за начало я пробвай на втория отвор от горе на долу. Естественно трябва да се изпробва на всички , как ще върви по добре.
Аз в мномента карам същата лодка с 15 коня Хонда пред последния модел и нямам проблеми.
Като начало бъдете двама в лодката, като се изправи задръж малко да набере скорост и дай още малко газ, а втория да стои на носа докато легне да плъзга, след това да се премети посредата на лодката. Ако не стане номера сменяш ъгъла и така докато стане , с времето сам ще усетиш как и гога най добре върви.
А за мотора сменяй му само редовно маслата и гледай охладителната струя да тече и не му мисли повече.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Няма да може да глисира с 2-ма човека, освен ако не са слабички и са без багаж.
С един ще върви с над 25-26 км/ч.
Мъчих се със лодка 2,90 с алумин. дъно и Ямаха 8 коня 2 такта. Сам 30 км/ч, с двама 12 км/ч :lol: :lol:
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Ама Ивчо теб май може да те броим за двама :) , не че аз съм по слаб ама това си е към 10коня мотор по новите стандарти за отчитане.
Между другото май ми се вижда пропелера доста поизхабен (поне на снимките така), възможно е и от там да идва нещо .
Но по принцим не виждам проблеми с тази лодка и тоз двигател, трябва само да се позиционира добре и после само газ :)
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”