Харпун с две стрели и избор на нож

Модератор: nkolev66

Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Харпун с две стрели и избор на нож

Мнение от manuk »

Преди всичко трябва да се отбележи че, нищо не е случайно и идеята да се употребява такъв харпун не е никак нова. Този харпун се използва в по специални случаи, когато миграцията на рибите е пред приключване и срещите с тях е по малко вероятна.Имам в предвид късната есен,когато се срещат отделни екземпляри торуци на плитки каменисти места, и на чисто пясъчно дъно, дълбоко 15 до 20 метра. За мен е голямо удоволствие да наблюдавам под водата синкавите торпедовидни тела със съвършена хидродинамичност, които се движат много бързо.Това изисква бързи реакции и точна стрелба. Точно в тези случаи помоща на втората стрела е незаменима. Някои по опитни харпунисти се гмуркат с два харпуна, което е по неудобно. Харпуна с две стрели значително увеличава шансовете за успех, стига човек да е малко по сръчен.Има и други случаи, когато може да се използва този харпун но подчертавам, че той не е подходящ за ежедневна употреба при положение, че има достатъчно риба около вас.

Някои колеги се опасяват ,че се оплитат кордите и така нататък….Нищо подобно не се случва,тъй като аз не използвам корда. По начало кордата наистина има склоност да се оплита, тъй като тя “помни” формата на макарата на която е била навита при производството и.

На снимката ,която ви предлагам се вижда ,че е по удачно да се използва 3 мм. капроново въже, което във водата е в безтегловност, не се уплита и не реже рибата, тъй като се огъва за разлика от кордата, а и да се върже на възел развързването е много по лесно. В макарите, които съм изработил за другите харпуни се побира 30 метра въже.
http://free.hit.bg/garokal/dvoen%20harpun%20certez2.jpg

Предлагам ви и скица на дръжката, която нагледно показва всичко което може да ви интересува.
http://free.hit.bg/garokal/dvoen%20harpun%20certez.jpg

Няколко думи за избора на нож: правилно е изборът да падне върху тънък и остър нож с формата на кама. Преди години такъв олекотен къс нож се използваше от бившия световен шампион по подводен рибалов Масимо Скарпати. Подводните ножове се произвеждат с гумена или пластмасова кания. Придържащите каишки обикновено са пластмасови, но аз ви препоръчвам да ги замените с гумени по две причини: не се затруднява кръвообращението на крайника и тяхната еластичност осигурява притягане независимо от налягането.

Най често ножът се поставя на подбедреницата, което осигурява бързо и лесно откопчаване и изваждане на ножа.Същевремено поставен на крака, ножът често се закача за въжето на буя. По подобие на модела “Скарпати” на фирмата “Марес” бяха създадени ножове с по-малки размери, а ножницата може да се закача на баластния колан. Това е по удобно защото се поставя и сваля с колана и вероятността да бъде загубен или забравен на брега става по малка.

Разбира се може и по метода направи си сам , върху задния край на малък кухненски нож може да се отлее дръжка от епоксидна или полиестерна смола. А още по просто е дасе използва готова пластмасова дръжка за пила. Ножницата при по голяма сръчност се скроява и съшива от гума.
...............................................................................................

Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
Последно промяна от manuk на Вто Ное 23, 2010 8:54 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Харпун с две стрели и избор на нож

Мнение от Диканаров »

Колега Manuk, в далечната 1963-4г. ме учеше един забележителен варналия, чичо Мутата на хижа Черноморец на харпунджийство. То тогава стрелях с правен харпун попчета по плиткешите и бях много горд с дизгия от двайсетина-трийсет рибки. Харпунът бе от чам, безиросан с врял безир и боядисан с блажна боя, а ластиците бяха от стара гума на камион. Спусъковият механизъм бе повече от опасен, но сме били под щастлива звезда! Нямал съм самонараняване или раняване на друг. Всичко го копирах от Мутата. Той имаше и направен харпун с две стрели, само за голями котки. Харпунът му бе фактически два единични с обща дръжка. Всичко бе симетрично, като спусъците се натискаха от показалец и безименен. От него приех правилото:- ножът да е дълаг, здрав и остър като бръснач! С него той сечеше опашките на котките под водата. Това додето го усвоя минаха 12-13 месеца в Либия. Освен, че ножът сече опашката със шипа има и други моменти, когато ще ти потрябва здравина. Например се забие стрелата в скала и трябва да си с нещо за да разкъртиш около контрите на върха. Та ако си с твърд, тънак и крехък нож , опасността да го счупиш при дълбаенето и чукането върху него е голяма. Не приемам никакво висене на разни части от оборудването по ръце, крака или пояс. Закачането на въжето от буя за канията на крака не е фатално! Фатално е например висенето на ножчета, ръкохватки или други неща по ръцете, краката и колана. Имам такъв случай в практиката си: В Либия през 1985г. влизах често с един колега от Пловдив, казваше се Тодор Ташуков. Много свестен инженер и мъж, с голям мерак за харпунджийство. Той си правеше какви ли не приспособления по стрелите и оборудването, като само веднъж му казах да не си овисва на дясната китка малко ножче на къс ремък. Той не се съгласи, защото му било много удобно. Веднъж един четвъртък след обед двамата с него търсехме скатове Рая, в залива та Триполи. Аз видях един около 30кг. , извиках Тошо и когато той дойде пуснах моята стрела. Успокоих рибата с помоща на въжето от буя и когато рибата легна, слезе Тошо да стреля. Дълбочината бе около 10-12м. Видимост над 30м. Тошо стреля и рибата започна да се върти около себеси на място. Двете стрели и въжетата се засукаха, гледам Тошо се бави на 3-4м под повърхността, като е с гръб към мен и ръцете му са под тялото. Разбрах, че нещо става с него и се гмурнах с нож в ръка към него. Това , което видях ме смрази. Въжетата бяха се осукали под и над ножчето и Тошко не можеше да го освободи или изводи. С едната си ръка хванах двете въжета и набрах колкото можах , за да прихвана и срежа въжетата и в този миг Тошо се изстреля на повърхността. Малкото охлабване му е дало шанс да си изтегли ръката от засукването. Горе повече от 5 минути раздишваше. Очите му се бяха зачервили от напрежение. Просто миг и щеше да се случи фаталното. Късмет, че бяхме двамата. Тази случка съм я разправял и преди, та да прощават тези колеги, които са я чели вече в " случки и спомени под водата". От тогава никога нищо не е висяло по Тошко във водата. Когато съм вадил сам такива риби съм стрелял втората стрела от резервния харпун и съм го пускал да се влече като котва. Така животното каталясва и може да се извлече от сам плувец на брега, като си държи двата харпуна и си направлява чрез тях рибата към брега.Това е възможно, като тръгне на ляво го спираш с шнура на десния харпун, като тръгне на дясно го спираш с левия шнур, като иска да легне си го теглиш с двата шнура, като плува напред го следваш. Важното е да си се справил с опашката и двата и шипа. Тя е къса, масивна и с два шипа, като стилети по 10-15см. дължина. Това става с дълаг и остър нож за да имаш мах и да засечеш опашката. Имам интересни трофеи от това време. Та да обобщя! Ножът според мен трябва да е дълаг, с масивна дръжка и остър. Да е на кракът пристегнат от две ластични прашки. Харпуните да са два, като се предварително подготвят за очакваната риба. Имам предвид върховете: единичен шип или тройки и петици с и без контри. Опасните видове риба да се бият с две стрели! Котки и голями дракони, като по този начин се обездвижват и може да им се режат глави и шипове. Заводски двойни харпуни не съм държал в ръка и не съм виждал, тези които съм виждал са били " направи си сам" без предпазители и много опасни. Освен това са и доста неудобни и тромави при стрелба по бързи риби. Единствено при стрелба по котки има някакъв резон, но и за тях има недостатък! Ако са два харпуна и ги държиш в ръцете си имаш твърда дистанция до рибата, а при един двоен харпун си принуден да водиш рибата за шнуровете и губиш твърдата дистанция. Случвало ми се е котката или скатът да преминат през стрелата и да почнат да се катерят по шнура към повърхността. Тогава не ще я спреш на един харпун растояние. И друго важно, което допринася за успехът е наличието на резервни върхове, клещи и пила в джоба на буя и алергозан. Всичко , което ви споделям е от моя натрупан опит. Правил съм се над 150 пъти успешно но Фанфан лалето под вода, но веднъж една около 9-10 кг. котка ме прониза в дясната китка и сега средният ми пръст е с известни ограничения при движение. Това стана заради моята самоувереност и пренебрегване на елементарни предпазни мерки. Видях, че и двете ми стрели влязоха в мускул и са на 1см една от друга, че рибата не е поразена сериозно и вместо да я извлека на брега за да и отсека опашката , слязох доло да я сека и тя ме наказа със светкавичен удар, който даже не видях. Просто ми се отвориха двата пръста на ръкохватката и загрях какво стана. Тогава я извлекох, като разгоних плажуващите да не порази още някой, отсякох и опашката и ходих по мъките на либийските болници за бърза помощ. След дъжд качулка! Дано да спестя на някой от по-младите колеги подобни неприятности. :idea: :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от manuk »

Колега Диканаров,съгласен съм с вашето мнение.
Статията бе написана във връзка с молба от колеги за малко повече информация за харпун с две стрели и нож. Все пак всичко е описано така както в миналото сме се учили с опити. В нашето Черно море рибите са по-малко и за съжеление аз не съм имал щастие да ловувам в други морета. Вече съм на 66 години и сигурно няма да имам този късмет.
За мое щастие съм в много добро здравословно състояние и тази есен ловувах в Царево от 1 Септември до 15 Ноември . Аз също съм от Пловдив и името ми е Манук.
На времето правехме лодка с колегата Гаро Бардизбанян ,тъй като беше твърде неудобно да се теглим с Трабанта по асфалта около гребната база и да караме водни ски. Така си правехме и харпуните и ножове и така нататък.
Нали знаете че това което си направил с ръцете си ти се струва най- добро.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Здравейте колеги, Манук и Диканаров!
Започвам да пиша в тази тема с уговорката, че уважавам изживяните от вас години и натрупания ви житейски опит.
Ако трябва директно да изкажа мнение по въпроса за харпуна с двете стрели, то моето мнение е , че подобен на показания на снимката харпун би бил полезен само и единствено за улов на скатови риби, които общо взето са рядкост при нас. Не виждам начин да се прицеля точно с долната стрела по "летяща" риба, освен единствено, ако не ползвам тази стрела за "мюре".Ще поясня веднага:
На всеки стрелял в нашето осиротяло море се случвало да пропусне по кефалова риба, след което тя се връща да го разгледа от близо, което би довело до успешен изстрел от много добра дистанция с евентуална втора стрела (респ. ако има втори харпун).
Преди няколко години използвах тази особеност и работих едновременно с два харпуна и резултатността беше наистина впечатляваща.
Ако трябва да изкажа мнение по съществото на стрелбата по рибите, то бих искал да изкажа моето скромно мнение, че рибата може да бъде разглеждана като една най-обикновена биологична машина ( каквато сме всички ние) и нейното убиване до голяма степен може да се сравни с унищожаването на една механична машина.
Значи акотрябва да си представим по какъв начин можем най-ефективно да унищожим и да спрем една механична машина, то начините са два:
1. Да засегнем (унищожим) централния компютър.Тук е необходимо малко количество, но съсредоточена на точното мястоенергия, за да нанесе с минимално количество вложена енергия, достатъчно за да деструктира цялата система.
2.Да се вложи достатъно количество груба сила, което да засегне голяма част от жизнено важните механични елементи на системата.

И така, ако трябва да се върнем на темата "риби"... В първия случай, трябва да вкараме стрела в гръбначния или главния мозък на рибата за дя я обездвижим, което само по себе си е една трудна задача в условията на подводния риболов. Не, че и това не е било, но все пак е рядкост.Известно е, че дори улучена в главата риба, понякога създава доста проблеми на ловеца.
Много по-ефективно е (поне от моя скромен опит), ако се вкара голямо количество "груба" енергия.
Казано по друому, един от начините да осмъртиш една помощна риба на място е, този да "паркираш" в зоната на главата или гръбнака на рибата тежка стрела с тризъбец или петозъбец. Тогава шоковия ефект върху рибата е наистина убийствен. А създаването на такъв харпун, като цяло не е никакъв проблем.
Е... още веднъж се извинявам за изказаното мнение, което не съпада с мнението на автора. Тъй като нямам опит с целенасочен лов на скатови риби, може би не съм съвсем прав, но доколкото съм гледал доста от качените в интернет видеоклипове, ми се струва че никога не съм виждал някой да ловува с подобен харпун.
От друга страна, честно казано, ако с първия изстрел улуча сполучливо риба, не бих се чувствал комфортно, ако обработвам риба и наблизо около мен плува свободно, зареден харпун.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колега Манук, с цялото си уважение към Вас, който сте и с две години по-възрастен от мен Ви заявявам, че нямам нищо лично в преди написаното от мен! Абсолютно съм съгласен с Вас, че най-ценни са направените лично инструменти, приспособления, уреди и се ползват с най-голямо удоволствие. В тях са вложени много лични впечатления, умения, размисъл над наблюдавано, упоритост да го направиш по-успешно от заводското и най-вече любов към работата и хобито си! Желая Ви дълго да можете да практикувате харпунджийството. За съжаление аз съм твърде далеч от морето и за сега само чета постовете на колегите и ми нахлуват спомени за отминали години!
Ганмен, напълно споделям наблюденията ти ! Така е Владо, кефалите до де си със зареден харпун се пазят, но щом стрелата ти опъне шнура на доло и идват да се чукнат в стъклото на маската ти. Вероятно ще ги изненадаш с втората стрела неприятно. Все пак да се плува с два харпуна в ръце е по-неудобно от колкото да имаш един с две стрели. Моето впечатление от младежките ми години бе, че е много тромаво оръжие! Е сега, като гледам дървените бижута, които майсторите от форума произвеждат, допускам, че може и да направят нещо по-функционално! Но все си мисля, че това оръжие ще е подходящо за котки и голями дракони. А за кефалите втори харпун-пистолет, пристегнат на крак, ще е по-практично оръжие за дублетна стрелба.
За колегите, дето обичат да си приспособяват разни неща ще споделя, как си правя канията за ножа! Взимам парче от бракувана камионна гума с голяма лепенка. На лепенката правя отворът за прихващане на главата на дръжката на ножа. Гумата я пресвивам, като оставям от долната страна разстояние през което да минава едната пристягаща гумена лента. Очертавам си формата на канията и я изрязвам, като правя два прореза на нивото на дръжката, под лепенката с отвора. През тях минава втората затягаща гумена лента. Краищата на прорезите са оформени със замба, за да не се прокъсват прорезите. Гумените ленти ги пристягам с направена от 2 мм. поцинкована тел тока. Токата е самозатягаща се и има формата на успоредник, на който късата страна е с размерът на лентата, а по дългата се движат две скоби от същата тел . Скобите са с по едно извито уше във всеки край и през него минава телът от дългата страна на правоъгълника. Така двете скоби се движат успоредно една на друга, като се плъзгат по дългите страни на правоъгълника. Гумената лента минава около скобите и се притяга според желанието на плувеца от единият или другият и край! Може и да се затяга двустранно. Разтеглената около прасеца гума притиска скобите с лентата към късите страни на правоъгълника и токата стои удобно на крака, като не протрива неопрена или да се впива или бележи върху кожата.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от manuk »

Колега gunman наистина е опасно около теб да плува зареден харпун с втора стрела. Опита ме е научил ,че при попадение на първата стрела задължително трябва да се изстреля втората стрела и тогава да се обработва рибата.
Ползата от втората стрела е при късна есен ,когато срещите с риби са редки и е истина че при несполучлив истрел рибата идва почити до маската и ти не можеш да направиш
нищо.
Не съм съгласен и с грубата сила на истрела ,тъй като на съзтезания при претегляне на рибата съм виждал риби ударени от съзтезатели, които сякаш са сечени с брадва.
Мисля че е твърде неудобно ако си сам и ловиш три -четири часа да закачаш тази риба на колана.А и къде остава удоволствието от борбата с рибата.
Както споменах и преди използвам 3 мм капроново въже и в 90% от случаите рибата минава на въжето и при 30 метра въже на макарата макар и лошо ударена е твоя.
Последно промяна от manuk на Вто Ное 24, 2009 5:47 pm, променено общо 1 път.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Колега Манук не,че разбирам от подводен риболов но мисля че рибата когато не сме я уцелили на 90% се връща и това не е само при късна есен.За харпуните с две стрли до сега в темата не съм писал и само чета.Искам да ви попитам виждали ли сте някой от големите майстори на подводния риболов да стреля с такива харуни.Та като цяло не вземеш ли рибата от първия истрел... просто трудно се получава.Това е мнение на човек който е взел десетина рибки до сега :wink: .
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

manuk написа:Колега gunman наистина е опасно около теб да плува зареден харпун с втора стрела. Опита ме е научил ,че при попадение на първата стрела задължително трябва да се изстреля втората стрела и тогава да се обработва рибата.
Ползата от втората стрела е при късна есен ,когато срещите с риби са редки и е истина че при несполучлив истрел
рибата идва почити до маската ти и ти не можеш да направиш нищо.
Не съм съгласен и с грубата сила на истрела ,тъй като на съзтезания при претегляне на рибата съм виждал риби уда
рени от състезатели,които сякаш са сечени с брадва.Мисля че е твърде неудобно ако си сам и ловиш три -четири часа да закачаш тази риба на колана.
Както споменах и преди използвам 3 мм капроново въже и в 90% от случаите рибата минава на въжето и при 30 метра въже на макарата макар и лошо ударена е твоя.
Ами значи колега Манук, протворечия нямаме абсолютно никакви. :wink:
Да не разделям твоя пост по изречения, но по отношение на неизстреляната стрела, честно казано наистина ме е страх. Няма да забравя, как веднъж се прибрахме цялото смейство в квартирата и когато дойде времето да си мия екипировката видях с ужас, че едно от оръдията е още зардено. :cry: Смятай , ако беше изпуснал спусъка в асансьора, си бях избил семейството.
Колкото до многозъбците на състезание и аз съм против, защото го считам за неспортсменско поведение, първо спрямо колегите, второ спрямо рибите.
А лично използвам многозъбец само и единствено в мътна вода, когато стрелям "от коляно", със мнооого слабо харпунче, за да не разкъсвам рибите и ако не мога да я улуча в задхрилната перка, предпочитам да не стрелям.
А колко до до втората стрела, честно искам да споделя с теб, как си реших проблема с неточността :wink: Просто се научих да стрелям така, че да улучвам.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

харпун с две стрели , ми звучи или като оплитане на въжетата на стрелите или като губене на стрели ако не са вързани...а и е много лесно да забравиш да истреляш втората стрела ако имаш сполучливо попадение от първата :!: ...някой спомена за два харпуна под водата ...малко личен опит : намирам си добра позиция на около 10 метра дълбочина , такова място , че като легна се скривам целия ...ако има риба тя ще мине покрай мен , по добре да използвам нейното желание за разходка , отколкото да си хабя енергията да я търся , това си е лично мое мнение :!: ...закотвям каяка или буя вертикално - това се постига като се отпусне точната дължина въже ...гмуркам се по въжето - да не губя всеки път мястото :!: и поставям долу на удобно място пневматичен харпун - да речем Медистен с петозъбец , поставям го така , че да сочи в някоя глуха ниша :!: :!: :!: ...гмуркам втори път и този път лягам с метровия ластичен като пневматика ми е под ръка ...при неуспешен първи истрел и връщане на рибата наблизо , много е лесно - повярвайте ми - да завъртите бързо късия харпун и да и сцепите гъзъ на рибата :D ...издадох ви малко пикантни тайни от "тайната кухня" на подводния риболов така както го разбирам аз ...затуй на срещата ще чакам туй :drinkers: :D ...
п.с. обикновено на едно такова "орлово гнездо" гмуркам около час , като двата харпуна си лежат на дъното и после сменям мястото :!:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

пропуснах да отбележа също , че гмуркането със свободни ръце е в пъти по-лесно :!: и винаги до котвата , която обикновено на дъното е на 2,3 метра от теб , можеш да си закачиш макет на риба :wink:
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

ето ви малко мнения на колеги относно "двуцевките" http://www.spearfish.org/e107_plugins/f ... c.php?2813
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от manuk »

Колега gunman. Съжалявам,че има разминаване в редовете. Както споменах на друго място , нямам собствен компютър и интернет и всичко става много трудно.Предпочитам малкото средства с които разполагам да влагам в посещение на морето през есента за 2 -3 месеца и да се наслаждавам на магията наречена " подводен риболов ". А иначе както казва един мой приятел "грешката е верна".Тъй като ползвам флашка при прехвърлянето е станал този гаф.Все пак с вас се разбрахме.,За съжеление машините все още не могат да мислят.
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от life_is_ a_dive »

Моя харпун го пригодих да се сменят стрелите, в смисъл таитянка и стрела със сменящи се върхове. Таитянката е по лека и по-дълга от другата която първоначално беше на харпуна със сненяеми върхове тя е и по-тежка. С нея основно попчета т.н бия. Влача ги закачени на буя и ги сменям бързо. Реших, че този вариянт за мен лично е най-добър за в момент. А и за риболова извън черно море, лятото се запознах с колеги от пловдив, които също са подводни риболовци, често ходят до Гърция, и казаха, че нямало проблем за подводния риболов там. Като единственото условие е било задължителното използване на буй. А и след 3 дни ще има и по-бърз път до там. През Златоград !!!

Много трофеи през новата година
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от life_is_ a_dive »

Така или иначе няма сняг за ски по нашия край. Нито на Пампорово, нито в Чепеларе
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

Даже много сериозни проблеми можеш да си имаш с подв. риболов в Гърция, ако не си извадиш спец. документ от там за да го практикуваш. Въпроса много сериозно е дискутиран в харпунджийския сайт. Влез там и прочети обстойно темата Гърция, за да нямаш неприятни изненади. :)
Никоя риба не е по - важна от живота !
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”