Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Съвет за спининг
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Съвет за спининг
Колеги, търся съвет за спинингова пръчка. Ще се ползва за риболов на река - предимно Искър и Огоста и преобладаващо за риболов на клен. Смятате ли,че дължината от 2.10/2.40 е удачна за такъв вид риболов. Какъв строй е хубаво да е пръчката -фаст , екс фаст , модерейт? В какви граници да е акцията Някакви конкретни предложения ? Ориентировъчна цена - около 50-60 лв
-
- ще става разбирач
Re: Съвет за спининг
Еми колега погледни Cherrywood на Berkley ...Горе долу са в този клас и за търсените от теб риби..Виж Cherrywood 2 ако предпочиташ риболова с плетени влакна ! 

Напълно подкрепямfishingmania написа:Еми колега погледни Cherrywood на Berkley ...Горе долу са в този клас и за търсените от теб риби..Виж Cherrywood 2 ако предпочиташ риболова с плетени влакна !

- Румбата
- разбира нещата

Повече за тази въдица можеш да прочетеш в темата на Сестрата http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... &start=120 ,разгледай и другите модели от темата ,може да ти дойде и друга идея !
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Lazer Rainbow Spin намира ли се още из маказините ? Имаше подобна на него, но друга марка ? Инак аз лично съм за фаст или екс-фаст 

- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
ако става дума за софия мисля че при дария имашеsandista написа:Lazer Rainbow Spin намира ли се още из маказините ?
какви точно не знам

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- вече хвърля и на тежко
Привет ildistoildisto написа:Колеги, търся съвет за спинингова пръчка. Ще се ползва за риболов на река - предимно Искър и Огоста и преобладаващо за риболов на клен. Смятате ли,че дължината от 2.10/2.40 е удачна за такъв вид риболов. Какъв строй е хубаво да е пръчката -фаст , екс фаст , модерейт? В какви граници да е акцията Някакви конкретни предложения ? Ориентировъчна цена - около 50-60 лв
Уважавам хората като теб, които знаят как да формулират и задават въпросите си - точно, ясно и конкретно.
Изхождайки от личния ми опит в риболова на клен, смятам че най-удобната за риболов на реки като Искър, Огоста, Осъм, Вит и т.н. наистина е въдица е с дължина 2,10 - 2,40 м.
По отношения на строя - колкото различни хора, толкова и различни мнения. Моето лично, клони към нещо средно между фаст и модерейт, защото позволява риболов и с по-тънки влакна като например 0,14 мм.
Акцията зависи както от примамките с които ловим така и от силата на течението на реката, но 12-15 гр. горна граница мисля че е напълно достатъчна в случая.
За съжаление конкретно предложение за въдица не мога да дам тъй като не съм в час какво се предлага по магазините на фиксираната от теб цена 50-60 лв.
Успех

.........!
Въдицата за кефал трябва да е с разумен баланс между "фаст" и "модерейт". Много бързата и твърда пръчка дава по-голямо удоволствие от резките удари на рибата, но трудно я удържа с малки примамки които често разкъсват устата и следва откачане. Бавната и мека пръчка успешно удържа уловената риба, което се усеща по-скоро като натежаване.
Тест до 21 гр е предостатъчен, а дължината е въпрос на личен комфорт. Ако държиш да постигаш големи дистанции с леки примамки, вземи по-дълга въдица до 14 гр с акция модерейт, подобна на мухарките. Ако пък ще ловиш с тежки блесни в дебели бързеи - по-подходяща ще е по-къса и стегната въдица. Риболовът в малки тихи вирове пък предполага къса лайт или ултра лайт въдичка с тест до 9 гр.
За да не те обърквам повече, моят съвет е да влезеш в някой голям магазин, да подбереш няколко пръчки, които при хоризонтално разклащане бързо затихват, имат поне 6 водача и удобна ръкохватка, при докосване на върховия водач до стена го усещаш с китката и да си купиш НАЙ-ЛЕКАТА за която ти стигнат паричките. Така със сигурност няма да сбъркаш.
Тест до 21 гр е предостатъчен, а дължината е въпрос на личен комфорт. Ако държиш да постигаш големи дистанции с леки примамки, вземи по-дълга въдица до 14 гр с акция модерейт, подобна на мухарките. Ако пък ще ловиш с тежки блесни в дебели бързеи - по-подходяща ще е по-къса и стегната въдица. Риболовът в малки тихи вирове пък предполага къса лайт или ултра лайт въдичка с тест до 9 гр.
За да не те обърквам повече, моят съвет е да влезеш в някой голям магазин, да подбереш няколко пръчки, които при хоризонтално разклащане бързо затихват, имат поне 6 водача и удобна ръкохватка, при докосване на върховия водач до стена го усещаш с китката и да си купиш НАЙ-ЛЕКАТА за която ти стигнат паричките. Така със сигурност няма да сбъркаш.
Благодаря на всички за напътствията - особено на Сестрата. Разбира се с тая благодарност не затварям темата и ще чакам още мнения и предложения. А къде са големите риболовни магазини в София. Аз знам тия из център - до подлеза на ЦУм в безистенчето и на Орозови, и тоа след х-л Родина по пернишкото шосе. Не знам например къде е тая Дария дето все я споменавате или някои други.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
жк Белите брези БЛ.78, бул. Гоце Делчев №43; 1680 Красно селоildisto написа:Не знам например къде е тая Дария дето все я споменавате.
http://fishingworld.hit.bg/bg/index.html
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- научил се да хвърля
батка, аз си взех предната седмица едно ЧЕРИ 2 на 2.10 - много по-добро от предното единицата (държах и него в магазина) - та Черито е доста жилаво и лекичко и мисля че направих добър избор. Най - добре върви в някой по голям магазин и поразпитай продавача, после подръж някоя друга сопа и си прецени! Всеки има различен вкус и различно виждане за нещата..
Успех!
аз си взех това : http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... anguage=bg
Успех!

аз си взех това : http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... anguage=bg