Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Сом на тролинг
Има,защото мой познат хвана едно 4кг. вчера.Дълбочините се надявам да знаеш и вечер е по-добре.toshko написа:Емо, гледам кльонкаха в неделя на искъра, водата беше 9.5град. има ли смисъл по това време?
Мисля и аз да се повозя през уикенда и да си търся разни ........... по дъното, че времето май щее хубаво, може да се засечем.

Ееее неги знам, просто ми беше интересно, това нее моят риболов, поне за сега
, че като съм с малкия на 15тата минута го фашта секлета и почва да щурее в лодката. А по темата ще зема да понапиша тея дни, щот за мен 2009-та беше годината на сома, трофеи нямаше, ма много сом на влачене.

Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
- горан
- ще става разбирач
Ами айде понапиши малко, миналия петък май беше, ми се стори, че те позасякох да се прибираш от Жребеца, може би, понеже те видях точно до разклона за язовир Копринка /ако си бил ти, ама лодката много мязаше на тая от снимката/ та дай малко инфо ако имаш, и разкажи за някой уловен мустакаткоtoshko написа:Ееее неги знам, просто ми беше интересно, това нее моят риболов, поне за сега, че като съм с малкия на 15тата минута го фашта секлета и почва да щурее в лодката. А по темата ще зема да понапиша тея дни, щот за мен 2009-та беше годината на сома, трофеи нямаше, ма много сом на влачене.

Несъм бил аз, за мен тролинга приключи преди месец, на пясъка с Кроки и Франко и една бяла рибка, сега се занимавам с чесане на крастата на Искъра с костурчета, от януари тръгвам за бяла на джигови, миналата година на Копринка края на януари колеги извадиха сомче около 5кг на джиг, търсейки бяла риба. Както казах и по-горе за мен годината беше сомска защото имах излети с десетина риби притова само сомчета и нито един удар от бяла, костур или кефал. За съжаление нито един път товарния влак, но пък надеждата умира последна
. В един пост небих могъл да кажа всичко щото е доста обширна тема с оглед на различните сезони. Според мен има цикличност в развитието на популацията на отделните хищници. Чел съм книги от 60-те години където се споменава за дребна и много хищна риба, нова за българските водоеми, наречена костур
, преди 15сетина години на Искъра вече излизаше костур в промишлени количества, при все мрежарите и то доста добри размери, имали сме излети при които нени стигат живарниците. Тогава ловях от надуваема лодка, тип плажна, а уфимката ми беше жадуван лукс. Малко следтова се увлякох по тролинга, но това е за друга тема, мисълта ми е, че на Искъра измежду кустурите започнаха да излизат все по-прилични бели риби и по някой едър кефал. След няколко години правехме вече прилични излети с 8-10 бели от кило нагоре и дребни върнати пък и тук там някоя 3-4 килца. По-миналата година за първи път на Искъра ми удари сомче, имаше и други удари, но епизодично, миналата година вече беше 50на50 и така през тази година много сом.
Следва...........

Следва...........
-
- сериозен играч
Колеги,темата ми харесва и се опитвам да взимам участие доколкото мога,но нека да направим едно ревю на примамките дали ни най голям успех в тролинга на сом и не само през сезона!Така всеки подхвърля по малко инфо и....толкоз,явно не сме напълно открити,та нали темата е да научим нещо ново един от друг,не да се хвалим,виж ме колко съм голям.
Та мога да започна първи
Тази година заложих най вече на фирмата Rapala,смятам че за тролинг са едни от най добрите,не че нямах риби и на други воблери,но за мен техните резултати не бяха задоволителни,ето моите биячи от сезона
Този нямаше аналог специално на яз.Пясъчник,между белите чат,пат се закачаше и по някое соме!

На този цвят имам риби и от Въча!

Този неочакващо за мен в края на есента се записа!

Това също е доказан боец!

В последните дни на септември и началото на октомври повечето сомета за които знам бяха уловени на тракащи примамки!Имаше риби на Rapala X - Rap Shad а също и на Rapala Jointed Shad Rap и Rapala Glass Shad Rap,нямам представа дали това е случайност или наистина тези воблери със звука който издават дразнат по някакъв начин сома и го карат да налита стръвно!

Та мога да започна първи

Тази година заложих най вече на фирмата Rapala,смятам че за тролинг са едни от най добрите,не че нямах риби и на други воблери,но за мен техните резултати не бяха задоволителни,ето моите биячи от сезона

Този нямаше аналог специално на яз.Пясъчник,между белите чат,пат се закачаше и по някое соме!

На този цвят имам риби и от Въча!

Този неочакващо за мен в края на есента се записа!

Това също е доказан боец!
В последните дни на септември и началото на октомври повечето сомета за които знам бяха уловени на тракащи примамки!Имаше риби на Rapala X - Rap Shad а също и на Rapala Jointed Shad Rap и Rapala Glass Shad Rap,нямам представа дали това е случайност или наистина тези воблери със звука който издават дразнат по някакъв начин сома и го карат да налита стръвно!
- HOOLIGAN
- ще става разбирач
Добра идея подхвърля колегата, аз например нямам нито един удар на shad rap тази година, а влачих къде ли не........тази година имах добри попадения на

почочените воблери работеха само за сом, като на Зуритата имах и по някоя бяла риба

почочените воблери работеха само за сом, като на Зуритата имах и по някоя бяла риба
-
- научил се да хвърля
колегата от Пазарджик не греши правилно е посочил модели които носят огромни успехи.
моята риба няма кой да я хване
При мен нещата през годината се развиваха по различен начин /с различни воблери/, като вземаше съответно на различни дълбочини. Първото соме хванах на жребеца в началото на април на ъгли от 2части, около 5см., газещо около 2.5метра с окраска костур. Седмица по-късно на ивайловград много добри резултати даде джойнтед на рапала с окраска пъстърва, около 13см както и други плиткогазещи воблери, тогава силно впечатление ми направи, че дори и сомчетата, освен белите кълвяха на плитки воблери обедно време, като понапече слънцето и дребосъка почне да играе, а водата от 12 отиваше към 14 градуса. На откриването бях отново на ивайловград и тогава имах резултати на малко по-дълбоки воблери магнум ред хед с металната лопатка от 7 до 13 или 14см, както и Х-шадрап 5-7см с ярка окраска, водата беше малко мътна. Едно соме 8кг удари на ъгли, подобно на шадрап с костурска окраска. После поради проблеми със стария мотор най-често ходех на Искъра ма за там ша пиша утре.
Поздрав!
Поздрав!
-
- сериозен играч
Хайде колеги,развържете езиците
,тролка ще благоволиш ли да споделиш някой и друг фофлер?
Както спомена Тошко,наистина през различните сезони,търсиме различни дълбочини а и гьол с гьол еднакви няма!Ето един пример,да вземем сливъра на рапала,как да го натискам като ходя най вече на Пясъчник а в същото време колеги дават добри отзиви за него от яз.Искър.Магнумите също не са от най работягите в нашия край,докато на други места те са водещи!Би било хубаво да се включат повече колеги в дискусията!
П.С.Тоше,ще чакам мемоарите от Искър!
П.С.2 Емо,да напомня за снимките!

П.С.Тоше,ще чакам мемоарите от Искър!
П.С.2 Емо,да напомня за снимките!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Узуне,направи две грешки и съм разочарован!Първо прекъсна Тошето и неговите сомове,пък после си позволи да показваш успешни воблери.Доколко са успешни е друга тема,тука треа да покажеме,къф е резултатът!
Всеки си има любими успешни воблери за сом и показването им е нож с две остриета,че даже с три-четири,като рапира.
Представи си,че си искрен за тези воблери,но хората ти повярват и изкупуват твоите воблери,пък после нищо не хванат и те обявяват за лъжец.После некой тукмак сом ти скъса любимият воблер и се оказва,че вече го няма,щот хората са те послушали и са го изкупили!
Това е драмата,но за мен любимата разцветка-воблер е , е, ...!
Искренно и лично е КОСТУР!
Тоше,пресъхна ми гърлото,дай ги тия много сомове насам,че съм загорел! 

Е за съжаление на Искъра нямам над 5-6 кила
, за воблерите Троли донякъде е прав, аз също не обичам да правя реклама на вносителите. Залагам на рапала, ъгли и голди, в момента съм посъбрал 200татина воблера от горните марки и съм набелязал за новия сезон поне още 40-50, винаги вземам от един модел няколко размера, по няколко цвята, ако взема да харесам и други марки то къде ще му излезе края. Друг въпрос е, че невиждам и смисъл.
На Искъра в началото на юли кълвеше на каквото фърлиш, имах примерно две педи сомче на магнум ред хед 17или18см, не помня точно, колигите ми се смееха като ги закачам на въдицата, в същото време на червено кефалско голди 3см излизаха 3, 4килограмови. Сливърите също се отчитаха добре в смисъл, че на тях по-рядко кълвяха бебета, най-резултатни бяха ред хед и червен с жълто коремче, всичко казано до тук важи единствено за филмовата къща. На сухото дере и на шипоченския кълвеше основно на магнуми. По останалите части на язовира несъм ходил, че нямах подходящ мотор. И последно което ми направи впечатление, че колегата с големите сомове дето е на каравана цяло лято на филмовата къща влачеше около 2-3часа дневно, един сутрин и два вечер
.
Утре ще пусна снимка на воблера с който мой приятел заби товарния влак на двапъти, за съжаление аз се сдобих с този воблер късно и нямах удар на Искъра, но пък извадих няколко щуки на Стамболийски.

На Искъра в началото на юли кълвеше на каквото фърлиш, имах примерно две педи сомче на магнум ред хед 17или18см, не помня точно, колигите ми се смееха като ги закачам на въдицата, в същото време на червено кефалско голди 3см излизаха 3, 4килограмови. Сливърите също се отчитаха добре в смисъл, че на тях по-рядко кълвяха бебета, най-резултатни бяха ред хед и червен с жълто коремче, всичко казано до тук важи единствено за филмовата къща. На сухото дере и на шипоченския кълвеше основно на магнуми. По останалите части на язовира несъм ходил, че нямах подходящ мотор. И последно което ми направи впечатление, че колегата с големите сомове дето е на каравана цяло лято на филмовата къща влачеше около 2-3часа дневно, един сутрин и два вечер

Утре ще пусна снимка на воблера с който мой приятел заби товарния влак на двапъти, за съжаление аз се сдобих с този воблер късно и нямах удар на Искъра, но пък извадих няколко щуки на Стамболийски.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Евала,Тоше!Точно това исках да обясня на Узуна,че не даденият воблер лови,в случая сливъра всеки го е пробвал,но само на някои им удрят големите.Успехът зависи от тактиката и познанията на тролингиста.Сещам се за Жоро-златаря и Мечкуевски,макар да имам оскъдно инфо разгадах част от тактиката им и имам надежди за нещо големо!
Тея,сека година се разписват с не един или двама бабанки!
Когато набарах едряците,се сетих за Мечкуевски и осъзнах,че откривам топлата вода!И смея да твърдя,че биячите си ловкат на всеки водоем и всеки може да хване "вашият" сом.Имам случки и ще разкажа по натам!

Последно промяна от Troli Rapala на Вто Дек 29, 2009 10:40 pm, променено общо 1 път.
В момента само четем и зеем с уста.....няма какво да кажа.Повечето от споменатите воблери ги имам,но клъвнало соме не 
Не съм забравил за снимките,но колегата забравил стойката.....разработвахме само двигателя....това за Узуна.

Не съм забравил за снимките,но колегата забравил стойката.....разработвахме само двигателя....това за Узуна.

-
- сериозен играч
Ми то и аз такаEmo-83 написа:В момента само четем и зеем с уста....

Съгласен съм че гореопоменатите воблеретки небиха били удачни за всеки язовир и по този начин да подведем някои колеги,но все пак така малко или много бихме могли да прозрем,защо и какво кльопа сома!Предполагам че няма точен модел,големина и цвят,но все пак си мисля,че измежду всички има нещо общо!Или се заблуждавам?

Троли, ако си им фанал цаката, Евала, аз неможах да си обясня защо на този воблер

налитат мушмороци:

а на този /дето вчера обещах да снимам/

20+ и то не веднъж, но не на мен
, гази малко по-плитко от магнума и е на половина.
Тактиката на Румен не я схванах, знам само, че големите са му вечер през седмицата, а той си знае дупките и минава над тях, аз също хванах един праг, ма само дребосък даго е... .
Досега съм се пробвал дребосъка да го елиминирам със големината на воблера, скоростта на влачене и дълбочината, на филмовата къща дълбочината не играе щот си е плитко, но явно има и още нещо, което аз незнам. Междудругото последната ми бяла на пясъка удари на червения сливър за първи път ми се случва.
Както каза Узуна има бум в популацията на сома, а 99%от моите на Искъра ще ги чакам догодина пак

налитат мушмороци:

а на този /дето вчера обещах да снимам/

20+ и то не веднъж, но не на мен

Тактиката на Румен не я схванах, знам само, че големите са му вечер през седмицата, а той си знае дупките и минава над тях, аз също хванах един праг, ма само дребосък даго е... .
Досега съм се пробвал дребосъка да го елиминирам със големината на воблера, скоростта на влачене и дълбочината, на филмовата къща дълбочината не играе щот си е плитко, но явно има и още нещо, което аз незнам. Междудругото последната ми бяла на пясъка удари на червения сливър за първи път ми се случва.
Както каза Узуна има бум в популацията на сома, а 99%от моите на Искъра ще ги чакам догодина пак