Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Защо се усуква влакното?
Модератор: sapuna
Re: Защо се усуква влакното?
Съгласен, но при хвърляне, влакното се изнизва от ролката по същия начин, по който се е навило! После при прибиране и ако има товар (риба или закачка, или друго нещо), има огромно значение поведението на ролката и сходимостта и със цялата въдица, ако щеш! Друг е въпроса, ако разпъваш дънни на аванс - тогава със сигурност се получава усукване, каквото и да правиш! Няма как да го обясня със думи - трябва нагледно и на място! Вярвайте ми - изработих изцяло нови макари и от там видях проблема при пасването на бигела, под какъв ъгъл трябва да е насочен към ролката и положението на водещата ролка - т.е. с 1 мм ако сбъркам и се получава страхотно усукване. Получава се едно претъркулване на кордата на самата водеща ролка, което е малко, но постоянно и се натрупва със всеки оборот! Отне ми няколко дена да разбера аджеба защо едната макара усуква, а другата - не! Ето ги въпросните произведения на изкуството:Diman написа:gogolisec, първият ти пост няма нищо общо с реалността. Всеки оборот на бигела усуква влакното, независимо от качеството на изработката. Единствено при мултипликаторите този проблем не съществува.

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Гого,вече не се учудвам,че имаш проблем с усукването,сори за откровеността.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аз нямам сега този проблем на въпросните макари! Кой както иска да го разбира - все ми е тая
!

"

Не случайно ролката на бигела се върти и е полирана- за да не промени по никакъв начин движението на влакното. Потърси причината в тези две неща. Тази ролка е болно място No.1 на всяка макара. Особено на по-ефтините модели, където лагера е плъзгаш-графитен. При определени обороти на въртене ролката блокира и не се върти. И тогава става страшно
. Лошото е, че този процес не може да се контролира и даже трудно се констатира. Използуването на к'ви да е смазки също води до подобен ефект.

Не случайно съм подчертал, че трябва да се върти, а и това което пишеш съм го писъл още в първия пост!
"

Проблема може да бъде и в другия край на линията- във вирбела. Опитай с по-качествени вирбели. Имам предвид вирбел с ролков лагер, и кажи как е. Същите работят безотказно и когато линията е под много голямо натоварване.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Тази която ползвам на последните излети(Ексейдж) има доста добра ролка, върти се без никакво усилие и се накланя встрани, поема ъгъла на влакното.
Вирбелите, не мога да сложа много големи поради това, че ловя на плувка. Ако има по качесвени от Оунър и Кралусо да ме светнете да пробвам с тях.
По принцип само при риболова на болонеза ми се получава такова усукване. При другите риболови дори и спининга не съм имал проблем с каквито и да било макари. Тук обаче се търсят риби по 2-3 кг с влакна 0,18-0,20 и компромис не може да има та затова съм се притеснил
Може ли проблема да идва от навиването на влакното на моменти хлабаво и честото използване на аванс, не прекомерно де
Вирбелите, не мога да сложа много големи поради това, че ловя на плувка. Ако има по качесвени от Оунър и Кралусо да ме светнете да пробвам с тях.

По принцип само при риболова на болонеза ми се получава такова усукване. При другите риболови дори и спининга не съм имал проблем с каквито и да било макари. Тук обаче се търсят риби по 2-3 кг с влакна 0,18-0,20 и компромис не може да има та затова съм се притеснил

Може ли проблема да идва от навиването на влакното на моменти хлабаво и честото използване на аванс, не прекомерно де

- orion30
- разбира нещата
Ето един безплатен съвет за усукано влакно.
Качвате се на висока сграда 15-20 етажа по три метра на етаж = 45м.- 60м. Закачате лека тежест 2-3гр и отпускате влакно докато тежестта опре земята./ Ако видите отдолу пожарникари и опънато платнище с голям червен Х в средата им обяснете, че не сте луд а просто си разсуквате усуканото влакно/. След това започнете да обирате влакното и ще видите как то се разсуква от само себе си. Повторете процедурата със всички макари и влакна който имате./Дотогава на мястото може да е пристигнал и дежурният полицейски психолог обяснете му същото като на пожарникарите/.
Честито,
всичките ви влакна вече са неусукани. Лошата новина е че ще останат така до първия риболовен излет. Е нищо не пречи да повтаряте процедурата с високата сграда след всеки излет.
Качвате се на висока сграда 15-20 етажа по три метра на етаж = 45м.- 60м. Закачате лека тежест 2-3гр и отпускате влакно докато тежестта опре земята./ Ако видите отдолу пожарникари и опънато платнище с голям червен Х в средата им обяснете, че не сте луд а просто си разсуквате усуканото влакно/. След това започнете да обирате влакното и ще видите как то се разсуква от само себе си. Повторете процедурата със всички макари и влакна който имате./Дотогава на мястото може да е пристигнал и дежурният полицейски психолог обяснете му същото като на пожарникарите/.
Честито,
всичките ви влакна вече са неусукани. Лошата новина е че ще останат така до първия риболовен излет. Е нищо не пречи да повтаряте процедурата с високата сграда след всеки излет.

-
- учете се от него
Ми тия, дето разпъват с лодки....трябва да се качат на Айфеловата кула бре
То си има специални олова за разсукване на влакна( виж в темата "Речник... с картинки")

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър

пп - тва за Ивака

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Имах преди време един такъв случай - влизам в магазин за риболовни принадлежности и си купувам влакно, когато прекарах пръсти по него имах чувството, че вече е било използвано, толкова беше усукано и неравно, че веднага го върнах. Изпробвах и други, повечето бяха такива, но все пак намерих идеално гладко влакно и си го купих. Този случай беше миналата година и все още съм с това влакно, нямам проблеми. Старите влакна лесно се усукват, при честа употреба, или макарата не навива правилно или самото влакно е престояло много време на влажно място в склада на магазина.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Баби,много глупости нахвърля днес! 
Не бързай - броя мнения не е от значение!

Не бързай - броя мнения не е от значение!

-
- разбира нещата
От моя скромен опит, с помоща на няколко колеги установих каква може да е причината с усукването!
Според мен мястото на бигела дали ще е с ролка или без ролка не е там причината да усуква влакното....разликата е там че ролката просто търкаля влакното да не се нагрява т.е. не носи на триене...а без ролка носи на триене но не и да усуква влакно-това е като при водачите на прътта!(имам макара Янтра която е без ролка на бигела)
Проблемът е съвсем другаде!
- при навиване, шпулата е неподвижна чрез въртеливо движение на бигела, влакното ляга на една посока и се навива съвсем правилно!
-при отпускане т.е. използването на аванс, шпулата е подвижна(развърта), а бигела неподвижен то влакното се превръща на спирала и е там причината влакното да се усуква!
Затова трябва да се използва избягването на аванса-той не е за кеф, а при нужда!
Затова целта да се избегне аванса е да щракнем копчето на ON и да почнем да въртим бугела на обратната посока или да отворим бигела да се изниже влакното и нямаме никакъв проблем,защото използваме ли аванс и липса на вирбел сме обречени!

p.s. sapuna изгледа ли ми моя тест на видео?!
Според мен мястото на бигела дали ще е с ролка или без ролка не е там причината да усуква влакното....разликата е там че ролката просто търкаля влакното да не се нагрява т.е. не носи на триене...а без ролка носи на триене но не и да усуква влакно-това е като при водачите на прътта!(имам макара Янтра която е без ролка на бигела)
Проблемът е съвсем другаде!
- при навиване, шпулата е неподвижна чрез въртеливо движение на бигела, влакното ляга на една посока и се навива съвсем правилно!
-при отпускане т.е. използването на аванс, шпулата е подвижна(развърта), а бигела неподвижен то влакното се превръща на спирала и е там причината влакното да се усуква!
Затова трябва да се използва избягването на аванса-той не е за кеф, а при нужда!
Затова целта да се избегне аванса е да щракнем копчето на ON и да почнем да въртим бугела на обратната посока или да отворим бигела да се изниже влакното и нямаме никакъв проблем,защото използваме ли аванс и липса на вирбел сме обречени!

p.s. sapuna изгледа ли ми моя тест на видео?!

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Дайте им втори шанс!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Не съм бате!Дай ми линк на лични!
За някои работи си много прав/ролка,бигел,вирбел/,ама вадиш ли от 200м нищо не помага!
Купете си/направете си/ Spin Doctor и си решавате проблема!

[youtube]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xPSZMsAmdtM&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xPSZMsAmdtM&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/youtube]
За някои работи си много прав/ролка,бигел,вирбел/,ама вадиш ли от 200м нищо не помага!
Купете си/направете си/ Spin Doctor и си решавате проблема!

[youtube]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xPSZMsAmdtM&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xPSZMsAmdtM&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/youtube]
- orion30
- разбира нещата
Ей упорит народ. Защо се усуква влакното? Ами защото ползвате БЕЗИНЕРЦИОННИ макари. Все едно си опънал влакното защипал си единия му край в патронника на дрелка и въртиш. В случая ротора на макарата играе роля на патронника на дрелката. Ролката няма никакво значение/GERMINA-та беше без ролка изобщо, една крива стоманена тел и беше скобата, не си спомням да е усуквала повече от днешните макари./ Ако искаш да не се усуква ползваш мулти.
Ама чувам че много трудно се замятало с мулти и едни бради стават .....
Ама чувам че много трудно се замятало с мулти и едни бради стават .....