КАКВО НИ ТРЯБВА

Модератор: sapuna

m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

КАКВО НИ ТРЯБВА

Мнение от m_nanchev »

Много хора под една или друга форма подема тази тема но тя всеки път остава някакси недовършена или се превръшта в безумен спор .Нека този път се опитаме да я развиеме подобаващо така че някои като пита да не те е срам да му кажеш отвори и чети.Нека всеки сподели без какво не мож по време на риболов на СОМ.Споделете и дребните подробности но нека те бъдат от собствен опит.

БЛАГОДАРЯ
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

Това без което не влизам за сом е :

добър помощник...дори и за компания....разбиращ от занаята...2бр. жилетки спасителни(всичко се случва)...дядова усуканичка...вода и термус кафе в лодката...кльонк..парашут...въженца(няколко с различна дължина-едни за пръчките...други за лодката..трети за дребни сомчета за връзване)...канджа...голяма и малка...такъми(основни 3 +1 резервен готов за бързо включване)...включващи ЗИП неща...клещи с дълги човки...нож...евентуално пушката...акумулатор(моя е 80амп умишлено голям!)...сонар...радиостанция (ненавсякъде има тел покритие)...бидонче със стръв...помпичка за въздух за стръвта...блеснарка...чадър-сенник...маска пчеларска за адски нахалните малките мушички на свечеряване прожектор як и зареден...цигари и запалки х 2...пуши се повече, а се случва и да се намокрят...ампулки за нощно виждане за върха на пръчките...звънчетата са трайно монтирани(2 сетива са по добри от едно!)...комплект за дъжд...сухи дрехи(за всеки случай)...чорапи задължително...аотан спрей и сапунче...торби черни 200лт обем за улова...бензин в повечко(не се знае къде ще ти скимне да идеш)...хладилна чанта (с агрегат в нея-закача се чат пат към акумулатора само да подържа) и с храна и много лед в нея за напитките...люто чушле(стимулира яко и понеже немога да изляза от лодката остава да кльонкам усилено от зор)...аналгин или нещо за глава...малко транзисторче за новините в 8 от сайта ни :lol: и фотоапарат или камерка...а вече и лаптоп !...както и задължително зареден телефон...макар да няма сигнал...при разни бедствия на байра има сигнал, а зор кво ли неправи :lol: :lol: :lol:

може и да съм изпуснал умишлено нещо..примерно биричка...но нека и някой друг ме допълни :idea:

аз поне се заклевам че без тия неща не влизам никога !!!!!!!!!!!!!!

и запомненте нещо от дядо ви Нафърфорий :

КУПЕТЕ СИ ИСТИНСКИ ПРЪЧКИ И МАКАРИ...ДА СКЪПИ СА..НО НА ТЯХ РАЗЧИТАТЕ...30-50 ЛИБРИ - ПОВЕЧЕ КАТО ИДЕТЕ ЗА РИБА МЕЧ...КАЗВАЛ СЪМ И ПАК ЩЕ КАЖА...ЪГЛИСТИКА Е НАЙ ДОБРОТО...ОСОБЕНО "ЕЛИТБОАТ"...МАКАРАТА КОРБОС Е УНИКАЛНА, НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ В ТОВА - ДРУГ МУЛТИПЛИКАТОР НОРМАЛНО-ДОЛЕН С ФУЛКОНТРОЛ НЯМА...НЕ ВЛИЗАЙТЕ ЗА СОМ В МОМЕНТ КОГАТО ИМА СИЛЕН ПАДЕЖ НА ВОДАТА, А САМО ПРИ ЗАДЪРЖАНО ИЛИ ПОКАЧКАЩО СЕ ЛЕКО НИВО НА ВОДАТА...НЕ ТЪРСЕТЕ СОМА НАД ДЪРВЕТА И СКАЛИ ПОД ВАС- НЕ Е ТАМ...НА ДЪНО ТАВА Е...КЛЬОНКАЙТЕ С ДЪРВЕНИ КЛЬОНКОВЕ-ВСЕКИ МЕТАЛЕН Е ЖАЛКО ПОДОБИЕ НА ОРГИНАЛА И ТО С ГОЛЯМИ ИНТЕРВАЛИ НА ПОЧИВКА...МАКС 2-3 УДАРА И ПОЧИВКА МИН 20 СЕК...ГЛЕДАЙТЕ ЗВУКА ДА ИМА ПЛЪТНОСТ..НЕ ДА ПЛЯКА...ПЛЪТНОСТА СЕ ПРЕДАВА В/У КОРПУСА НА ЛОДКАТА И ВАС И СЕ УСЕЩА В МИГ...КОЙТО Е МАЙСТОР МОЖЕ И С ЕДИН УДАР ДА МИНЕ...ПО ДОБРЕ Е... :idea: ...ПУСКАЙТЕ СТРЪВТА И ТЪРСЕТЕ ФОКУСА НА ЗВУКОВИЯ КОНУС- ТОВА Е 4-7М ПОД ВАС...ВЪВ ВЯТЪР ВОДЕТЕ УСПОРЕДНО НА БРЕГА ЛОДКАТА ВЪВ ВЪЛНА ЧАКАЙТЕ ДА ПРЕМИНЕ ГРЕБЕНА И, ДА СЛЕЗЕ ЛОДКАТА ДОЛУ И ТОГАВА УДАР С КЛЬОНКА...НЯМАТЕ ВРЕМЕ ЗА 2 САМО 1 ЩЕ Е И АКО СТЕ МАЙСТОРИ ЩЕ СТАНЕ...ПРЕЗ ДЕНЯ ТЪРСЕТЕ В СРЕДАТА...ВЕЧЕР ДО БРЕГА ДОРИ И ДА СТЕ НА 4-5 М ОТ НЕГО ГОНЕТЕ ЗАЛИВИТЕ, НО НЕ В ТЯХ, А В ЦЕНТЪРА ПРЕД ТЯХ...НЕ ПУСКАЙТЕ СЛЕД ХВАНАТ СОМ ДА ВИ РАЗВИВА НА ПОВЕЧЕ ОТ 15-20М...ПОЛЗВАЙТЕ МОНОФИЛ НАД 0.80 И ПЛЕТЕНО ФАЕРЛАЙН ИЛИ СПАЙДЪР ПОНЕ ЗА 50КГ МЪРТВО ТЕГЛО...ПРИ СТРАНИЧНО ИДВАНЕ ОСТАВЕТЕ ДА ВИ ПОВЕДЕ ПОНЕ 5М И ТОГАВА ЗАСИЧАЙТЕ...НЕНАВЕЖДАЙТЕ ПРЪЧКАТА ВЪВ ВОДАТА...НЕ НАПЪВАЙТЕ С МАКАРА ДА ГО ВАДИТЕ..САМО НА ПРЪЧКА ГО ПОВДИГАЙТЕ...И НИКОГА НЕ МУ ДАВАЙТЕ ШАНС ДА ОМЕКВА ВЛАКНОТО М/У ВАС И НЕГО...ПРИ ЗАВИСВАНЕ ВЕРТИКАЛНО ГО ОСТАВЕТЕ ДА ПОТЪНЕ И ДА СЕ РАЗДВИЖИ САМ-НЕ ГО ТОРМОЗЕТЕ :idea: :idea: :idea:

това от мен...дано ви е от полза :!:

КОЙТО МЕ ЧУЕ И ЗАПОМНИ ЩЕ ИМА СПОЛУКА ! ТОВА КОЕТО ВИ НАПИСАХ Е МОЯ ОПИТ ПРИДОБИТ ОТ ЕКСПЕРИМЕНТИ ПРАВЕНИ ЗА НАД 10 ГОДИНИ !!!

ЖЕЛАЯ ВИ ШАНС И КЪСМЕТ ОТ СЪРЦЕ ! НЕКА ТОВА Е МОЯ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК ЗА ВСИЧКИ ВИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

е оставих си някой тънки дребни нещица и за мен...ама за тях...кой докласи до Академията :lol: :lol: :lol:

Амин чада ша се моля за вас :lol: :lol: :lol:
Господ може всичко чада мой !
Николай Стефанов
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Николай Стефанов »

БРАВО, Отче !!!
Те сега ти свалям шапка...
Продължавай в същия дух..., Господ вижда че праведни са делата твои !
Опитите не се броят - важен е крайният резултат !
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

какво ни трябва

Мнение от Emo-83 »

Всичко е вер но с ори гинала.Има малки изключения,но в 3 реда неможе да се посочи всичко.Например за честотата на ударите.Според мен-това се прави по усет в зависимост от дьлбочината от,която идват и се движат рибите.Може да пробвате и с повече удари когато не кдлве-до 5 и по чести интервали.Сонара трябва да има мощност над 200килохерца и голяма разделителна способност.Правят се настройки на които не виждате обичаините рибки.Сома се вижда,като червеи и според дебелината и дьлжината може да определите големината му.Тогава ще разберете,че рибите които се хващат са едва 3 процента от тези,които идват при стрьвта.Това помага доста,защото понякога те застояват не там кьдето мислим.Когато човек вижда може да ходи по-спокоино и уверено.Големия сом ще изльжете трудно и неможе да научите всичко изведнаж.Човек е голям,колкото са големи и мечтите му.
masssimo
новобранец
новобранец

Мнение от masssimo »

Хвала ти, Отче!!! Страхотно, само дето не му каза на човеко да си вземе мезе за усуканицата! :D :D :D
Фуцата
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: какво ни трябва

Мнение от Фуцата »

Teleto написа:Сонара трябва да има мощност над 200килохерца и голяма разделителна способност.Правят се настройки на които не виждате обичаините рибки
Да попитам защото не съм в час със сонарите. :oops:
Аз използвам сонар Garmin 240 Blue но не мога да го настроя по начина който описва Телето.Та въпроса ми е: Този модел на Garmin може ли да се настрои по описания начин?

Другото което искам да добавя към това което е написал Отеца е:
Никога не влизайте на такъв риболов след употреба на алкохол!!!!
Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

То зависи човек с каква лодка/корабче/ влиза във водата. :lol: :lol:
Тъй както гледам няма кой знае какво да се допълни.
Поляризиращи очила биха били полезни а също и слънцезащитен крем за хора които имат проблеми.
Един GPS е доста полезен в голям непознат водоем.
От една страна за маркирване на местата и за да не се загубиш в мъгла или през ноща.
Торбалан
новобранец
новобранец

Мнение от Торбалан »

Не малко от нещата, които са писани по-нагоре, през годините установих, че са ненужни /особено когато разполагаме с по-малки лодки/. Носете си пълна торба късмет - В ТОЗИ РИБОЛОВ МНОГО Е НУЖЕН :!:
Иначе за алкохола, което е написал колегата Фуцата - напълно подкрепям.

АЛКОХОЛА НЯМА МЯСТО В ЛОДКАТА ПРИ ТОЗИ РИБОЛОВ!!!!
Ръката МУ отдава всекиму - дължимото.
Фуцата
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Фуцата »

Никой ли не ползва такъв сонар Garmin 240 Blue :? за да даде малко акълец? :(
Аватар
kalins
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kalins »

Може да се настрои
Добре е да си добър
Аватар
milen_bg
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от milen_bg »

еееееееееееееее Жоро Г . Благодаря за наистина добрата информация - ти си можел да бъдеш и човек :lol: :lol: .

Много полезна информация .

Аз например доста неща съм си ги направил на списък и като тръгвам , само отъмятам какво съм взел за да не пропусна нещо ( коеот често се случва :)
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Торбалан написа:Не малко от нещата, които са писани по-нагоре, през годините установих, че са ненужни /особено когато разполагаме с по-малки лодки/
кое бе Саше е ненужното ???

я да уя кое ти е ненужно и защо ?????????????????? аз пък твърдя че всичко горе - изписано е болезнено нужно !

няма нещо без което да поминеш от гореизписаните неща :idea:

кажи кое...и ти казвам защо е нужно в миг ?

ще ви напиша статийка и за сонар....ние в манастира му викаме ТРЕБНИК...така послушниците знаят що им требе... :lol: :lol: :lol:

чакам Торбаланчо...............
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

milen_bg написа:....ти си можел да бъдеш и човек :lol: :lol: . Много полезна информация .
Милене жалко че не ме познаваш....ако ме...щеше да го знаеш!!!!!!!!!!!!! Няма такъв който да е пойскал от мен инфо или хелп и аз да съм отказал или подминал с пренебрежение !!!!!!!!!!!!! :idea:

запомни тия ми думи :idea:

но и не обичам когато някой не е в час да се прай на светия баш в моя манастир :lol: :lol: :lol:

тука чадо ред си има...на дядя ви поп ръка да поцелуйте :lol: :lol: :lol: щот кой не целива ручица...целува...едно друго :lol: :lol: :lol:

истината е една - две няма ! Библията чадо е за четене...не за дописване! Она арно си е написана :lol: :lol: :lol:
milen_bg написа:Аз например доста неща съм си ги направил на списък и като тръгвам , само отъмятам какво съм взел за да не пропусна нещо ( коеот често се случва :)
отиваш и си купуваш в Практикер за 19 лв една прозразна голяма кутия...от най голямите...:idea: ...за да ти събере всичко...хем си стои вътре и не се пипа..хем всичко ти е запазено от дъжд когато си в лодката...и списък няма...няма забравяне...всичко е готово ..само да го повдигнеш!

Амин ...да ви връзва....особено на оня лешпер със килохерците и сонарчето ... идем като настройчик....зимам по павурче усуканичка тъй да знае :idea:

чак днес научих че нимой да чете на Светия дух техниката...мискинин...ич не ми е прошепнал...срам требе да го е било :lol: :lol: :lol: :lol:
Фуцата
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Фуцата »

отец Ми Го Нафърфорий написа:Амин ...да ви връзва....особено на оня лешпер със килохерците и сонарчето ... идем като настройчик....зимам по павурче усуканичка тъй да знае :idea:

чак днес научих че нимой да чете на Светия дух техниката...мискинин...ич не ми е прошепнал...срам требе да го е било :lol: :lol: :lol: :lol:
Бе че съм лешпер спор няма,ама павурчето требе да е от мен нали ти ще си настройчика :lol: :lol: :lol: А ако се ебаваш ще го пием павурчето с kalins :lol: :lol:
Торбалан
новобранец
новобранец

Мнение от Торбалан »

отец Ми Го Нафърфорий написа:
Торбалан написа:Не малко от нещата, които са писани по-нагоре, през годините установих, че са ненужни /особено когато разполагаме с по-малки лодки/
кое бе Саше е ненужното ???

я да уя кое ти е ненужно и защо ?????????????????? аз пък твърдя че всичко горе - изписано е болезнено нужно !

няма нещо без което да поминеш от гореизписаните неща :idea:

кажи кое...и ти казвам защо е нужно в миг ?

ще ви напиша статийка и за сонар....ние в манастира му викаме ТРЕБНИК...така послушниците знаят що им требе... :lol: :lol: :lol:

чакам Торбаланчо...............
Дедо попе, преподобни Напърпоряне,
Каноника изисква когато си в църквата да пребиваваш во блаженно смирение, а не да залиташ по нещица и дела, нашепвани от дявола :twisted: . Като например – дядова усуканичка, пушкин, ладилно чанте, люто /зло/ чушле, лапай-топа, бирички разни и други предмети на прелюбодеянието. Ей, голям си пезевенк значи. :lol: :lol: :lol:

Во името на висшата справедливост требе да упомена, че изброените по-горе църковни утвари не е лошо да ги има, но за целта ти требе значителна по големина съдинка, а пък далеч не всички божии чада могат да разполагат с такива. :wink:
С най-благочестиви помисли, оставам.......
:lol: :lol: :lol:
Ръката МУ отдава всекиму - дължимото.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”