Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

съвет за двигател
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- научил се да хвърля
съвет за двигател
Какъв двигател бихте избрали : около 15 годишен 10-15к.с. 2т.( evinrude/johnson / yamaha), или 2-3 годишен Хонда/Сузуки 5к.с. 4т. ?? Приемете,че всички са в добро състояние но с различи часове работа.
Ще бъде ползван в р.Дунав и в комплект с тази лодка(3,60м.) :
http://www.ywshenyi.com/EnProductShow.asp?ID=432
Последно промяна от zanev на Нед Дек 06, 2009 11:31 pm, променено общо 1 път.
- горан
- ще става разбирач
Re: съвет за двигател
Труден избор, всеки иска по-нов и хубав мотор, но с 5к.с тази лодка в най-добрия случай ще можеш да я глисираш ако си сам и то с малко багаж.Не съм голям специалист по-двигателите, моя е двутактов Меркури 5к.с на две години е и лодка 2.80см. я глисира само ако съм сам в нея.А доколкото до марката, по мои странични наблюдения, ми се струва, че Ямахите вървят най-бързо
ако това има значение, но от към разод и други такива, не мога да съм ти полезен.И накрая в Дунав шега не бива така, че взимай по мощен мотор 

YAMAHA 100%
- MITKO70
- кандидат преподавател
Ние сме с Сузуки 6 ,4Т от скоро на подобна лодка 3,20м.,върви,но на теб няма да ти върши работа както трябва.За реката и тази лодка си вземи по-голям двигател,та дори и 2т.
Всичко може,но не всеки го можe.

- ceno cenov
- разбира нещата
Zanev, каквато и марка да избереш в никакъв случаи да не е под 10 к.с. с 15 ще е по добре.
За тази лодка и при течение (Дунав примерно) двигател не по малък от 10 коня.
- karadjov77
- ще става разбирач
Аз съм с лодка 3.20м и двигател 12к.с. 2т
Със 2ма човека по 100ка и резервоар 30л + багаж глисира без проблем, но по язовири.
По реки все още не съм пробвал. Но според мен за Дунава 15к.с. ,това е моето мнение. Успехи.
Със 2ма човека по 100ка и резервоар 30л + багаж глисира без проблем, но по язовири.
По реки все още не съм пробвал. Но според мен за Дунава 15к.с. ,това е моето мнение. Успехи.
НЕ ПЛАЧИ МАЙКО НЕ ТЪЖИ,
ЧЕ СТАНАХ АЗИ ХАЙДУТИН,
ХАЙДУТИН МАЙКО БУНТОВНИК.
ЧЕ СТАНАХ АЗИ ХАЙДУТИН,
ХАЙДУТИН МАЙКО БУНТОВНИК.
- fossa
- научил се да хвърля
Здравей колега.
От 40 години съм по Дунава и ти препоръчвам 5к 4т.
Отговори си на следните въпроси-
1 На състезание ли ще ходиш,на разходка или за риба?
2 Каква е разликата в теглото на двигателите?
3 Колко пъти 2т гори повече от 4т.
4 Колко често ще излизаш на вода.
- и избери.
Тази голяма река няма нищо общо със язовирите и прочие вътрешни водоеми.
Успех!
Отговори си на следните въпроси-
1 На състезание ли ще ходиш,на разходка или за риба?
2 Каква е разликата в теглото на двигателите?
3 Колко пъти 2т гори повече от 4т.
4 Колко често ще излизаш на вода.
- и избери.
Тази голяма река няма нищо общо със язовирите и прочие вътрешни водоеми.
Успех!
Колега земи такъв "2-3 годишен Хонда/Сузуки 5к.с. 4т." с тази малка лотка ще летиш из дунава
И какви са тея 10 15 конси сили особено с тая малка лодка както казах земи си по нов двигател по икономичен идялен за дунава
п.п. И да дават савети хора които имат опит в тази област спецялно

п.п. И да дават савети хора които имат опит в тази област спецялно

-
- научил се да хвърля
Целта е да се транспортират 2ма човека и багаж (колкото може да побере
), от точка А до точка Б(до 10км.).

- krokibg
- учете се от него
Ще се наложи някои прекрасен ден,да кара срещу течението при силен насрещен вятър с насрещна вълна и няма да му казвам какъв ще го яде с този 5кс двигател.Това е р.Дунав - Алоооу,не си правете майтап с тези неща че няма вие да плувате из дунава
По-големия и моще нмотор ще свърши работата на малкия,малкия обаче,няма как да свърши работата на по-големия.Така че,няма какво да се умува повече по въпроса

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Колега не обърквай човека , че 4-тактовите горят по малко и, че са по добри, нама спор. 5 конски сили обаче са прекаленно малко за тази лодка.fossa написа:Здравей колега.
Отговори си на следните въпроси... язовирите и прочие вътрешни водоеми.
Успех!
Има и добро течение по тази река. Не е въпрос на сътезание, а на оцеляване. Тук роля играе и вида на лодката(формата).
Не знам дали сте карали някакви курсове, дали сте държали изпити и дали знаете законите, НО по Дунав в останалата част на Европа е забранено плаването с по малък от 6 или 8 коня мотор (едно от двете да не ви излъжа, ще проверя пак и ще пиша), независимо колко е малка лодката. Същото важи по принцип и за Българи (има един общ закон за плаването по Дунав), а дали ги спазва някой и дали следи за него е друг въпроса.
А сега ще си позволя да споделя опита си за разхода на гориво с различни мотори. Примерно една и съща лодка съм е карал с 5 коня (2-тактов и 4 тактов) мотори изминавам дадено разстояние за 2 часа при средна газ, с 3-ма човека на борда, нужно гориво от 3 до 5,5 л. Същото разстояние със същата лодка но с 15 коня мотор и отново с 3-ма човека го изминавам за 15-20 мин при средна газ, използвано гориво под 2л (без значение дали е 2 или 4-татов, искам да кажа, че и 2-тактовия влиза в тези под 2 л). Същото разстояние изминато с 40 коня мотор 2-такта , но с друга лодка изминавам разстоянето за под 10 мин при гориво около 2 л.
И сега въпроса дали малките мотори са по-иконимични или само по-евтини естествено и по-удобни за транспорт ако ги носи човек на ръка?
- krokibg
- учете се от него
Какво като е по голям и по тежък мотора
Да не би случайно да го носят по три километра на гръб тоя двигател че да се изморят.От колата на 5-10 или 20 метра до стоянката на лодката,закача го,товари багажа и тръгва.Лошото е че всеки гледа,говори и пише без да се замисля за тези неща.Наистина,големите мотори едно че са по-бързи и пътува човек по-малко време,друго че когато има проблеми с времето, бързото изнасяне е понякога много наложително.Добре е да се позамислят малко за гореописаните неща и да си подсигурят задниците !!!

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- pachosz
- сериозен играч
Макар, че нямам голям мотор, и аз съм ЗА по-големия, стига да е читав наистина.
Свидетел съм как с мойто 6 кс моторче 30 км ги минавахме с 2-ма души повече от 2 часа, на другия ден с 65 кс. 4Т мотор с по-голяма лодка разбира се (но не много по-голяма), същите километри ги минахме 3 пъти по-бързо, а изразходваното гориво беше колкото с малкия мотор! Пък и големия мотор си вървеше без изобщо да му дават зор. За това напълно подкрепям примерите на VGS, свидетел съм.
Свидетел съм как с мойто 6 кс моторче 30 км ги минавахме с 2-ма души повече от 2 часа, на другия ден с 65 кс. 4Т мотор с по-голяма лодка разбира се (но не много по-голяма), същите километри ги минахме 3 пъти по-бързо, а изразходваното гориво беше колкото с малкия мотор! Пък и големия мотор си вървеше без изобщо да му дават зор. За това напълно подкрепям примерите на VGS, свидетел съм.
-
- ще става разбирач
Здрасти колега, какъв ти е бюджетаzanev написа:Какъв двигател бихте избрали : около 15 годишен 10-15к.с. 2т.( evinrude/johnson / yamaha), или 2-3 годишен Хонда/Сузуки 5к.с. 4т. ?? Приемете,че всички са в добро състояние но с различи часове работа.