Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Защо и кога не кълве сома
Модератор: sapuna
Защо и кога не кълве сома
Мисля,че ако разговаряме на тази тема ще стигнем до някаква истина.Моля всеки,който има интерес да изкаже мнение.
защо не кълве
Не еважно кой е шампиона.Пък и не съм от Подуене за да се дуя.Днес съм аз утре си ти.Скромноста е качество понякога присъщо за глупците и затова изказвам своето мнение.По принцип това с луната,налягането е общоизвестно-но все пак.На пълнолуние съм имал по слаба слука-говорим като кълване.Но.....тази година закачих един голям сом.Случвало ми се е на Жребчево ние капо,а Сашо сома му кълве гол след гол на Искъра.Аз не обичам пълнолунието с изключение на 1 ден от него.Гледал съм статистика на 250 уловени сома от един язовир в период от 3г.Най-много са уловени когато луната се пълни и пада.Или 1-ва и последна четвърт.Повече зададох темата защото ми се е случвало на Ивайловград да минем през всякакво време и да сме 3дни капо и за 8ч. след това да хванем 26сома с тегло от 3 до 18кг в същия този излет.Аз имам доста обяснения за това,но ме интересува и вашето мнение.Нека споделяте и вие-от монолози полза няма.
Teleto, направо удряш фърфориите, нефърфориите и разфърфориите у земи, да не би да си PR или журналист? ( Гоцов, това не е лична нападка към теб, ние всичките сме разфърфорени в главите на тема риба) Между другото сомът нивга не кълве, кълват кокошки и други подобни, а сомът апва като сом
Давай Телето, дрънкай камбаните, щото става интересно
Евала, пич, обади ми се на ЛС - ей така приятелски, а не да си ги мерим ... разните постижения и познания
Наслука
На всички
И се усмихвайте повече

Давай Телето, дрънкай камбаните, щото става интересно

Наслука

На всички

И се усмихвайте повече

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
- barutchiata ©
- Администратор
За мене Ивайловград е язовир с много и добри риби .Но фактора рязко спадане и вдигане на нивото според мен се явява пагубен за кльонкането.Случи ми се веднъж само , имаше некаква повреда та не правиха ток.От 5 дена 24 риби и поне още толкова удара
.След нас дойдоха приятели но пуснаха водата да праят ток и за 1 седмица хванаха 2 риби.Иначе ми се е случвало по една седмица да бучкам ,правя го на швейцарско сирене и нищо
.Друг път време прекрасно отидеме първа вечер -4 удара.Казваш си е сега му скъсах шортите
...........Да ама вечерта завали и
....едно голямо нищо
....и кал.На пълнолуние никога съм нямал пипка.След рязка промяна на времето също съм нямал успехи.Веднъж на По преди разваляне на времето направо им отвяхме шалчетата,но според мен риболова на река и язовир е много ама много различен.И като последно най си е важно не толкова времето а късмета.

защо не кълве
ЗА късмета-той винаги трябва.А за Ивайловград мисля,че рибата е посвикнала с нивото освен ако не пада много рязко.Повече му влиае това,че не може да остане с постоянна температура.Забележи последните 3г.Наводнения,спускане постянно на горните 2 язовира и липса на жеги-такива,като преди.Плюс многото рибари,които му тропат постоянно.Дига се един два пъти и вижда дървото - и слага камъни на ушите.Според мен-трябва местата да се оставят да почиват.Хубаво е да се избира най-подходяшото време за влизане.Това опитните рибари го знаят.Иначе с тая истерия да покажем кой колко може да стои в водата е безмисленно.Ще хванеш някое сомче повече,но нали гониме големия.Друго опитай,когато кълве.Сложи по- малка тройка на 1въдица.Ударите са 1към 4 независимо дали въдицата ти е от неудобната страна.Не виждал не усещал,а що седи отдолу и не взима.
За всеки вид риболов и за всяко определено място се изискват поне 10-15 години активно ходене за да можеш да направиш някакви сериозни изводи за това защо кълве или защо не кълве.Това се отнася за всички видове риби от уклей до шаран и като прибавим това , че за тях все пак има доста информация , а за сома такава практически липсва.
Барутчията добре го каза ако съм го разбрал правилно:
Влизаш във водата , правиш всичко , както мислиш ,че е правилно и ако Господ е рекъл ще хванеш
Имам стотици примери в потвърждение на тия твърдения

Барутчията добре го каза ако съм го разбрал правилно:
Влизаш във водата , правиш всичко , както мислиш ,че е правилно и ако Господ е рекъл ще хванеш

Имам стотици примери в потвърждение на тия твърдения

За зло куче - зъл прът!
А бе Ники.Точно затова,че сома не е със стопанско значение не се знае много за него.Какво да се оставим само на късмета ли.Добре де моя сом е случаен.Не ни ограничавай в мисленето-ТИ също имаш мнение и това си завършил.Говори-стига си политиканствал.САМО ДА НЕ МИ КАЖЕШ,ЧЕ НЯМАШ МНЕНИЕ.
Последно промяна от Emo-83 на Пон Дек 18, 2006 1:57 pm, променено общо 1 път.
-
- сериозен играч
Re: защо не кълве
Доценте...преди да се изходиш по въпроса вземи и попрочети....е тия думи на Емо са написани от мен...доста по рано от него!!!!!!!!Teleto написа:Не еважно кой е шампиона.Пък и не съм от Подуене за да се дуя.Днес съм аз утре си ти.Скромноста е качество понякога присъщо за глупците и затова изказвам своето мнение.По принцип това с луната,налягането е общоизвестно-но все пак.На пълнолуние съм имал по слаба слука-говорим като кълване.Но.....тази година закачих един голям сом.Случвало ми се е на Жребчево ние капо,а Сашо сома му кълве гол след гол на Искъра.Аз не обичам пълнолунието с изключение на 1 ден от него.Гледал съм статистика на 250 уловени сома от един язовир в период от 3г.Най-много са уловени когато луната се пълни и пада.Или 1-ва и последна четвърт.Повече зададох темата защото ми се е случвало на Ивайловград да минем през всякакво време и да сме 3дни капо и за 8ч. след това да хванем 26сома с тегло от 3 до 18кг в същия този излет.Аз имам доста обяснения за това,но ме интересува и вашето мнение.Нека споделяте и вие-от монолози полза няма.
нещо да ми кажеш ?????????????????
ако не си ги видял да ти дам линк...искаш ли или сам ще си ги намериш ???
това което е написал Емо е абсолютно вярно....и не е важно кои пръв го е написал а това че и двамата сме достигнали до един и същ извод...
е нека ви е поука....
а ти не бързай с изхожданията че кой бръза...бръка !!!

мисля че ги навърших тия годинки...и не случайно адски мноо колеги ми звънят да питат кво става да тръгват или не ?Никито написа:За всеки вид риболов и за всяко определено място се изискват поне 10-15 години активно ходене за да можеш да направиш някакви сериозни изводи за това защо кълве или защо не кълве.Имам стотици примери в потвърждение на тия твърдения
що ли....а Доценте...??? вече ще ги пращам теб да питат...

Господ може всичко чада мой !
Re: защо не кълве
Драги Жоро, май нещо си объркал цитатите, аз нито съм Телето ,нито Никито, напротив аз лично те питах за едни тракащи воблери и след това ти благодарих за информацията, пък и не претендирам някой да ме пита да му обяснявам неща, от които самият аз се интересувам, но ако нещо съм сгафил в информационен смисъл - прати ми линк да ми стане ясно.отец Ми Го Нафърфорий написа:Доценте...преди да се изходиш по въпроса вземи и попрочети....е тия думи на Емо са написани от мен...доста по рано от него!!!!!!!!Teleto написа:Не еважно кой е шампиона.Пък и не съм от Подуене за да се дуя.Днес съм аз утре си ти.Скромноста е качество понякога присъщо за глупците и затова изказвам своето мнение.По принцип това с луната,налягането е общоизвестно-но все пак.На пълнолуние съм имал по слаба слука-говорим като кълване.Но.....тази година закачих един голям сом.Случвало ми се е на Жребчево ние капо,а Сашо сома му кълве гол след гол на Искъра.Аз не обичам пълнолунието с изключение на 1 ден от него.Гледал съм статистика на 250 уловени сома от един язовир в период от 3г.Най-много са уловени когато луната се пълни и пада.Или 1-ва и последна четвърт.Повече зададох темата защото ми се е случвало на Ивайловград да минем през всякакво време и да сме 3дни капо и за 8ч. след това да хванем 26сома с тегло от 3 до 18кг в същия този излет.Аз имам доста обяснения за това,но ме интересува и вашето мнение.Нека споделяте и вие-от монолози полза няма.
нещо да ми кажеш ?????????????????
ако не си ги видял да ти дам линк...искаш ли или сам ще си ги намериш ???
това което е написал Емо е абсолютно вярно....и не е важно кои пръв го е написал а това че и двамата сме достигнали до един и същ извод...
е нека ви е поука....
а ти не бързай с изхожданията че кой бръза...бръка !!!![]()
![]()
мисля че ги навърших тия годинки...и не случайно адски мноо колеги ми звънят да питат кво става да тръгват или не ?Никито написа:За всеки вид риболов и за всяко определено място се изискват поне 10-15 години активно ходене за да можеш да направиш някакви сериозни изводи за това защо кълве или защо не кълве.Имам стотици примери в потвърждение на тия твърдения
що ли....а Доценте...??? вече ще ги пращам теб да питат...![]()
![]()

От всяка дрънната камбана има добър смисъл, ако носи блага вест

А наслука

П.П. Жоро, като прегледах отново темата, разбрах откъде иде впечатлението ти, че нещо съм се заял с тебе. Значи този цитат на Телето, който си дал в началото не е конкретния повод да напиша похвалата си за Телето, а понеже ми хареса неговия цялостен подход да предизвиква интересни дискусии, от това за всички ни има полза, пък ако снижим малко децибелите, става още по-читаво

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
па другото ще се оправи!
-
- сериозен играч
Емо е готин...и говори бавно и точно...следя си го...ако не бе прав да съм го казал гласно...знаеш къв съм...
...а че е кльонкадьия спор няма...аз никога не съм отричал това...има яки познания...и ако има с кой да си меря пишката в тоя саит сме няколко човека броящи се на пръсти...другите са зелени за тоя риболов
дразни ме това че като напишеш нещо което са твоите наблюдения за над 10 години и се явява един от нищото Хлопалан тогава ходил прав под масата влизал 10 пъти за сом и ти обяснява как ти нищо не разбираш...
аз питам кой не разбира...аз ли ?
едва ли съм аз...

Досентеее е тва ме подразни щото идея даже Емо няма за да го прави..

дразни ме това че като напишеш нещо което са твоите наблюдения за над 10 години и се явява един от нищото Хлопалан тогава ходил прав под масата влизал 10 пъти за сом и ти обяснява как ти нищо не разбираш...
аз питам кой не разбира...аз ли ?
едва ли съм аз...

Досентеее е тва ме подразни щото идея даже Емо няма за да го прави..
разбрах че не си го писал с лоша умисъл...както и аз...Емо просто е достигнал мойте изводиdocenta написа:Teleto, направо удряш фърфориите, нефърфориите и разфърфориите у земи, да не би да си PR или журналист?
Господ може всичко чада мой !
А бе хора аз сам тук за да ми мине зимата.Много тежко я карам.Искам с вас да си говоря за това което обичам и ме е обсебило.На сомската сбирка казах.След като хванеш голям сом виждаш,че по хубавото от семейството,приятелите и природата няма.Съчетано с здраве и малко финансова стабилност е-МЕЧТА.Не се карайте за глупости.Знаете ли колко хора си мечтаят да хванат големи риби,като нашите.Аз не съм добър Риболовец,но не съм и лош.Гледам си природата и си ловя риба.Кога имам слука-кога не,но се радвам да виждам диви и красиви места.Там където и човешки крак не естъпвал.Мечтая си и ми е хубаво.Радвай те се и вие на тези неща.Сома няма да избяга.Той е нашият двигател,нашата борба и цел.Уважавайте го-не го подценявайте и бъдете спокойни.НИКОГА НЕ СЪМ ХВАЩАЛ- КОГАТО СЪМ БИЛ НЕРВЕН И НАПРЕГНАТ.ОБЩУВАЙТЕ СЕГА<ЧЕ ЛЯТОТО НЯМА ДА МЕ ВИДИТЕ>НА РИБА СЪМ И НИЩО НЕ КАЗВАМ>ЕМО ТАПЕТА
-
- сериозен играч