костура

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

golden-retriever
научил се да хвърля
научил се да хвърля

костура

Мнение от golden-retriever »

Здравеите! :) Искам да ви питам изкуствената примамка (рибка) или червеите и там тем подобни буби са по падходящи за костура и трябва ли му захранка или не :?: БЛАГОДАРЯ!Като цяло знам но искам да получа вашето мнение. :wink:
Аватар
bgstan
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: костура

Мнение от bgstan »

Незнам ама гледах по Хоби ТВ един спинингист направи захранка ама доста я преводни направо си я направи много мокра . После хвърли близо до него на 5-8 метра пред него . При което се образува облак и се изпълни с дребна риба . Тогава като почна да чеше едни щуки направо ми взема ума. Аз лично несъм пробвал ама може и да има ефект.
Изображение
Хващам риба ,ама понякога.

Изображение
Аватар
crazybot
фен клуб-скобар

Мнение от crazybot »

Лично мнение: ако има много костур най-добре е на рибе иначе на червей. За захранка стрелям бял червей :wink:
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Без да претендирам,че разбирам от костурския риболов,бих споделил само мои виждания по-въпроса,що се отнася до естествените примамки.
Костури съм вадил на почти всякаква стръв ,включително - царевица и жито.На Батак съм имал случай в които единствено костура лапаше царевицата.Иначе,като виден представител на сем. " хищници ",най-много си обича читавата и подвижна рибка на куката.Винаги през определен период от време,вадя и гледам дали рибката шава още.Ако е сдала багажа я подменям с жива.От видовете рибки,най-често ползвам симеонче закупено от рибарските магазини или гамбуз изваден на място от водоема.Специално симеончето,гледам да не е много близко до основната тежест,че се заравя в дъното.Дебел земен или торен червей,също си обича.
TICA FAN
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

Моите наблюдения са че най-добре си взима на рибе!Аз използвам каракудка хваната от забатаченото гьолче на село :lol: или хамсия!
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Имам един случай когато от бързане забравих захранката за фидера.....и какво да се прави,имах само един пакет захранка за костур(доста гадна смрад!!!)почнах да ловя с нея и за 5-6часов излет хванах......30-40 доста едри рака.....и нито една риба,така че смело твърдя че захранката за костур силно действа за раци :)
Изображение
Луд с въдица
новобранец
новобранец

Мнение от Луд с въдица »

Според мен трябва да събереш малки рибета с някаква захранка на мястото на което ловиш,за да може и кустура да се зъвърти,и за стръв използваш малка рибка :D :D Успех...
Последно промяна от Луд с въдица на Нед Мар 21, 2010 9:59 am, променено общо 1 път.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Луд с въдица написа:Спопед мен трябва да събереш малки рибета с някаква захранка на мястото на което ловиш,за да може и кустура да се зъвърти,и за стръв използваш малка рибка :D :D Успех...
Вземи си напиши правилно селото :D
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Viktor1231
новобранец
новобранец

Мнение от Viktor1231 »

на раданово ако захраниш с ярма или хляб идват всички бубойченца при тебе
Аватар
vlado_fidera
новобранец
новобранец

Мнение от vlado_fidera »

По мое лично мнение с което не ангажирам никого остура реагира и на захранка особено ако риболовстваме с фидер.Карантиите от рибите ги пазя в найлонови пликчета и в момента на риболова ги слагам в хранилките .Също така парче дунапренова гъба напоена с кръв от заклано животно и поставена в затворена тип хранилка дава резултат.Стръвта ми е или рибка или грозд земни червеи
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
Аватар
vlado_fidera
новобранец
новобранец

Мнение от vlado_fidera »

За някои може и да прозвучи невероятно , но по миналата година във водоем в близост до София ловех костура на попови лъжички закачани на тънка кука през опашката.Търсех кефал , а то излезнаха не лоши костури.Знае ли човек :roll:
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Изобщо е такава хищна гад,че ...Никога не съм използвал захранка за тоя раиран рецидивист-канибал-рибоунищожител и ако взема да разправям кога на кво е кълвал кат за последно,няма да ми стигнат нито силите,нито времето.Кълве на всичко - най-много на квато и да е рибка - жива,мъртва,парче,око,след това на дебели червеи /торни,земни /или грозд по-тънки от същите,кълвал ми е и на бели и въобще туй жувотно не си поплюва - кълве на всекви силикони и червени тенекийки и оловца с кука ,на отвесни блесни ,сигурно и на кожичка от пишка ще клъвне тая гад :lol: :lol: :lol:
Станимир Христов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Христов »

Мерси колеги интересни идеи...
Изображение
Изображение Изображение
Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
tubusa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tubusa »

Костурът е един истински хищник, който може да се лови в нашите води на щека с реални шансове за успех. Неоспорим факт е, че поведението му е доста по-различно от нашите скъпи червеноперки и платики. Той е чудесна риба не само заради окраската, но и поради различните начини на взимане и своята борбеност. Риболовът на костур на щека не е толкова разпространен, както в Англия. Не трябва да се вярва, че се хващат само малки екземпляри, нерядко се засичат риби, минаващи кило, които предлагат чудесни преживявания, сменяйки рязко посоката и скачайки като пъстърва над водата.
През зимата в язовирите има по-голям шанс за успех. Най-добрият период е след добрите частични замръзвания, докато водата е достатъчно прозрачна. Тогава добрите костури не се колебаят да се събират на групи от 2 до 10, докато през другата част на годината те се движат сами. Толкова по-зле за малките рибки тогава, които пресичат пътя им. За да направите един добър риболов само за костур, много е важен изборът на мястото - близо до паднали дървета във водата, с разклонени подводни клони, в края с шавари, дори и те да са пожълтели или напълно изсъхнали. Това са местата, където можем да ловим с дългата пръчка с максимална прецизност и успеваемост. Един път намерили това място, трябва да подходим с обичайната техника на риболов на щека - внимателно сондиране.
Костурите обожават укритието на клоните и шавара, защото намират там идеално место за лов, което им позволява да дебнат скрити от очите на техните жертви. Даже и да са раздалечени на два метра едно от друго, не се колебайте да захраните няколко места, които ви изглеждат, че имат риби. Както и при другите хищници, и тук съществува силна йерархия и е рядко явление малките да ловят в територията на по-големите, тъй като те просто ще бъдат изядени.

Голяма стръв голяма антена

Несъмнено най-добрата стръв за костура е червеният червей, като захранката се състои от кълцан червей. Възможно е на куката да сложим букет от торен червей и един земен, но аз предпочитам големият дебел воден червей, срязан на две. Няма нужда монтажът да бъде прекалено чувствителен и фин. Ако костурът е решил да нападне плячката, тя е обсипана с бързи, груби и жестоки атаки, което предизвиква рязък и бърз удар. Аз използвам основно влакно 0.16, с повод 0.14, върху което връзвам кука № 12. Тежестта на перото не е от голямо значение. Не съм виждал костур да откаже стръв, поради лек или тежък дюзен. В замяна на това антената трябва да бъде с голяма товароподемност, за да понесе разликите в тежестта на стръвта. Основната тежест е разположена на 40-50 см от куката - като има две сачми на еднакво разстояние по-надолу. Ако стръвта е жива и мърдаща, последните две сачми могат да бъдат по-големи, но никога по-малки.
Ако знам, че рибите са над 500 грама, никога не се колебая да използвам ластик, по-дебел 1.4-1.6, добре натегнат Костурът е бърз и доста упорит, трябва да избегнем бързите му опити да се скрие в храсталака. Ако ластикът е мек, трябва да го изкарате бързо с всичка сила, защото е възможно да се скрие още с първото си дърпане.

Нищо не замества кълцаните червеи

Колкото до захранката, не може да се каже, че костурът е чувствителен към вкуса и хранителността. Много рецепти, специфични за костура, съществуват в търговията, но те са тъмни и са съставени главно от месни брашна. Всъщност, тази риба е абсолютно непретенциозна. Затова можем да ги заместим с една смес от пръст с тиня, вердевас или бели червеи, оцветени в червено. Те могат да заинтересуват костурите, но нищо не важи както торния червей, ако искате наистина да ги побъркате. Ако ловите на голям речен червей, трябва да накълцате другите на малки парченца от 1-2 см - те са фини, освобождават доста сок, който ги възбужда, както и агресивността им. В замяна на това се нахранват по-малко.
Не трябва да забравяме, че това са хищници, които имат поведение, по-различно от червеноперките и платиките. Те не се ловят през целия ден, а само през определени периоди. Точно както лъвовете прекарват деня си на сянка и ловуват само привечер. Никога не можем да ги накараме да стоят на нашата захранка и в замяна на това можете да изпробвате рефлексите си при атака за бързо засичане, както и способностите си на придърпване. Трябва да бъдете внимателни заради закачките. За да не захраните в закачките, най-добре е да храните върху върха на щеката с чашка. Пускайте по малко червеи върху плувката си. Те са достатъчни, за да възбудят костурите, но без да ги нахранят. Те ще реагират на всяко едно пускане на червеи, след като ударите са спрели.
За такъв тип риболов ви трябват доста червеи. Ако има малки костури, които са многобройни, и 200 червея няма да ви стигнат. Най-доброто предложение, за да не се уморите, докато търсите червеи, е да намерите влажна и глинеста почва - там е тяхното царство.

Настрани или нагоре

След като сте захранили, първите удари не закъсняват. Но след няколко взимания, пипанията секват. Най-ефикасни след това са вертикалните придърпвания, като пускате плувката обратно към водата с различна амплитуда и разлика в бързината. Понякога е необходимо да вадите перото повече от 1 метър, защото костурите са се качили в по-високи слоеве, за да посрещнат по-отгоре малките парченца от червеите. Аз предпочитам да ловя на дъното, така ще привлечете атаките на най-едрите костури, обожаващи едрия воден червей. Най-добрата тактика е да го вдигнете и пуснете рязко - така на костурите им се струва, че стръвта им се измъква и атакуват рязко. Ако оставите линията си да виси по-плитко и я придърпвате, това е да играете на шах. Рибите не атакуват почти никога една неподвижна стръв. За да улесните всички движения по придърпването и засичането, най-добре е да регулирате дължината от плувката до върха. Тя не е по-голяма от 50 см. Ако костурите са на дъното, където обикновено са по-едрите риби, по-добре да придърпвате встрани, като пробвате по-дълго и по-късо с различни паузи. Най-често ударите започват, когато започвате новото придърпване след едно кратко спиране. Тогава ударът е груб и почти няма време да се реагира, костурът сам се засича.
Големите костури атакуват стръвта при вадене от водата. Много пъти съм вадил дребна рибка, за да видя голям костур, атакуващ я на излизане от водата. Няма нищо по-хубаво от това, костурът да е изнервен и хищен. Пуснете отново своята линия и трябва да сте сигурен, че той ще атакува почти веднага
tubusa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tubusa »

И за зимата

За разлика от повечето риби този хищник зимно време не се придвижва. И ако веднага след замръзването костурите се ловят на дълбочина 1-3 м, от януари до средата на март тази риба обитава дълбочини от 3-5 м. От тези места хищникът извършва периодични набези за дребна риба. В този период, известен още като “глухозимие”, на плитчините се намират само дребни костури. Едрата риба се мести в по-дълбоки места, тъй като температурата на водата там е по-висока. Според ихтиолозите костурът, както и много други риби, продължава да наддава и през зимата (макар и не така бързо както през лятото) заради забавения обмен на веществата. А щом расте, значи се храни. И естествено дребните костури, за да не се превърнат в “обяд”, се държат по-далеч от едрите.
Разбира се, ако сте оборудван с ехолот, ситуацията ще бъде съвсем различна. Ще имате възможност да опипате дъното педя по педя. Именно това е важното в “глухозимието” - да се търсят местата, обитавани от рибата и да не се разчита, че тя ще дойде до вашата мормишка.
Първоначално не е излишно да проверите 2-3 дупки на плиткото, на дълбочина до 1-1.5 м. Може да се окаже, че независимо от фазите на луната и показанията на барометъра за костура е настъпило времето за “първа закуска”. Ако това е така, значи хищникът е активен и той е дошъл тук да ловува. Ако рибата я няма, минаваме към по-дълбокото.
Не бих искал сега да описвам подробно познатите на мнозина примамки и начини на риболов. Ще се спра само на определени моменти, които са ми позволявали да не търся след риболова причините за празния кош.
В “глухозимието” например аз винаги започвам риболова със зимната блесна. Само подбирам блесната да е по-малка. Не е излишно да се припомни защо през зимата примамките трябва да бъдат с малки размери.
По това време на годината костурът завършва формирането на своя хайвер и мляко, които заемат много място в корема му, като оказват налягане на въздушния мехур. В този период костурът започва да се храни като “диетик” – по малко и рядко. Жизнените процеси се забавят заради ниската температура на водата, а и налягането на леда...
Много добре действа при риболов на костур, ако монтирате над зимната блесна или под нея свободно плъзгаща се мормишка. Тук, разбира се, именно блесната привлича костура със своите движения, а мормишката се оказва онова дребно малко лакомство, което го провокира. Движенията с тази линия трябва да са малко по-плавни, за да дадете време на костура да налапа стръвта. Понякога е добре да отпуснете няколко пъти блесната на самото дъно. При “почукване” с нея по дъното се вдига мътилка, което имитира ровене на дребна рибка в тинята. Видовете игра с блесна са десетки, а и самите блесни са огромно множество. Главното е, когато откриете костура, а това се разбира от почукванията върху блесната, каквото и да става, да съумеете да “разбудите в него звяра”.
Сега за мормишките. Ако по време на първия лед размерът на мормишката не играе роля в средата на зимата, тази примамка трябва да бъде колкото е възможно по-малка и същевременно достатъчно тежка. Точно тук на помощ идват волфрамовите мормишки. Не забравяйте, че на куката не бива да виси грозд личинки на вердевас или червей. Във всичко трябва да има хармония. Стръвта трябва да съответства на размера на мормишката както на вкуса и настроението на рибата в дадения момент.
Например в средата на зимата костурът предпочита мормишката да лежи на дъното. Вероятно така самата мормишка не го плаши, като от тинята се подава само леко движещият се вердевас, който, разбира се, вие трябва да движете с подходящи придърпвания и клатене на въдицата.
Често костурът се съблазнява от монтиране на втора мормишка над първата, която по правило е без стръв. Зимният риболов на мормишка дава безкрайни възможности за експерименти. Понякога действа резултатно монтирането на малко мънисто над горната мормишка. В 90% рибата атакува именно нея, вероятно с мисълта, че отнема храната на своя “съперник”.
Можете също така да изпитате своето и на костура търпение с мормишка без стръв. При този начин на риболов колебанията на мормишката трябва да са постоянни. При постоянните проблясъци костурът няма време да забележи “издайническата” кукичка на примамката. Хищният му нрав е провокиран и той атакува смело. “Опитвайки” много често след това, костурът изплува над примамката, затова при кълване на мормишка без стръв реакцията на риболовеца трябва да е мълниеносна. За ваше сведение на мормишка без стръв по правило се ловят по-едри екземпляри, макар и по-рядко.
Има един много интересен начин да активизирате кълването на костура, когато е апатичен. От много, много тънка гума нарежете малки лентички(2х10 мм). Нанизвайки две-три от тях на мормишката, вие ще получите нещо подобно на туистер. Понякога такава примамка активизира кълването на костура.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”