Никулден по канарски

Модератори: emo vasilev, alekst

Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Никулден по канарски

Мнение от DOCTORA »

От 8 до 13 Декември посетих отново рибарският рай - остров Фуертевентура на Канарите.

Изображение

Изображение

Още с пристигането, ми стана ясно, че риболовът този път ще е труден.
Духаше силен североизточен вятър (насрещен на повечето места за риболов които знаех от миналото си посещение през Март) и се бяха вдигнали 2-3 метрови вълни:

Изображение

Това означаваше две неща - риболов с изкуствени примамки за баракуда, лефер и лаврак беше невъзможен. Нямаше да мога да ловя и любимата си папагалова риба ("биеха" на испански ) чиито риболов изискваше спокойно море. Единственното място със спокойна вода което знаех беше пристанището, но за мой ужас умните испанци бяха го забранили за риболов, за да угодят на богатите собственници на скъпите яхти закотвени в него:

Изображение

Този път си бях взел един Сиат Кордоба под наем
Изображение
и на изгрев слънце на следващият ден тръгнах да обикалям крайбрежието за да търся къде ловят местните спецове. Почти навсякъде скалите бяха недостъпни поради високите вълни
Изображение

Забелязах в далечината кола паркирана край морето и след 10 минути каране по черен път който почти разглоби сиатчето, достигнах до едни високи отвесни скали. Там на 20 метра от водата на една малка площадка се беше попърчил като корморан един местен амиго и ловеше на филийки от франзела с 4 тройни куки набучени в тях.

Изображение

Изображение

Беше успял да измъкне нагоре по камъните една 200 грамова "сама"- морска каракуда (seabream). 100 метра по-нататък един друг испанец ловеше от една платформа доста по-близо до водата, но спускането до нея беще чист алпинизъм.
Изображение

Реших да зарежа клуба на самоубийците и продължих да търся други места. След два часа лутане успях да намеря три подходящи места. Те се оказажа в близкият курорт Caleta de Fuste, само на един километър от моят апартамент. Две закътани заливчета с дълбока вода и изкуствената лагуна около един ресторант построен върху изкуствено натрупан остров. Там вече бях ловил миналият Март.
Аз от два месеца уча испански и със задоволство установих че вече съм в състояние да разбирам местните рибари, които дават много добри съвети, и ти спестяват доста лутане и мотане. Ето този амиго наречен Алфонсо, ми обясни подробно какво да правя при тези трудни условия за да си хвана риба:
Изображение

Изображение

Нещата стояха така, при съществуващите условия можеше да се лови по три метода.
Първо, както ловяха повечето местни рибари, се ловеше с дълъг 6 метров телескоп на плувка. Моят беше само 3.90м но свърши работа. Използваше се 10-20 грамова овална плувка, фиксирана, с всичката тежест на нея. Дълъг 3-4 метра повод (затова и нуждата от дълъг 6 метра прът) 0.20 с кука №7. За стръв - белена скарида. За захранка - една кофа с 3-4 бели хляба намачкани с вода.
С едно черпаче се хвърляше редовно от захранката във водата и до половин час едрата риба се събираше. Това че на повода нямаше никакво олово беше много важно. Едрата риба взимаше скаридата близо под повърхността без проблем.
Вторият начин беше на дъно, със 130 грама олово, и три куки на чепаре - както за илария у нас. Влакната бяха по-дебели. Майката 0.40 и бидемите 0.30 с куки №2. За стръв пак белена скарида или малки бебета калмарчета които пасваха точно по едно на кука №2.
Третият метод беше с жива гопа, на плувка 40грама, фиксирана. Основно влакно 0.40, 2 метра повод 0.30 с метален повод накрая и кука №6/0. На този такъм се ловеше за лефер, баракуда, лаврак изобщо за едър хищник. Докато бях там един от местните изкара 4 кг лефер на този такъм. Аз имах телескоп 3.90 за лека плувка, спининг прът Шимано Биистмастър 3.30м за блесни, воблери и лека дънна, и Флейдън Максимус Биичкастър 3.60м който мяташе до 200 грама за тежка дънна и тежка плувка с живо рибе. Макарите ми бяха Шимано Ексейдж 2500 и 4000 и Дайва Емкаст 4500. Така подготвен с такъм и информация бях готов за акшън!
Изображение

Първият риболов беше на едно от заливчетата, още при изгрев слънце.
Ловях по първият метод - с фиксирана плувка и 4 метра повод на скарида. Бях захранил добре в продължение на 10-15 минути и рибата започна да кълве веднага. Първо хвърляне и плувката изчезна. Засякох, и една чудесна "Сарго" (White seabream - Diplodus sargus sargus ) огъна пръта. Много мощна риба, бори се като шаранче. След кратка яростна борба успешно я вдигнах на скалата - на 6-7 метра от водата
Изображение

Изображение

Риболовът продължи успешно като успях дахвана доста "Сарго" а също така и едра "Сама" (Saddled seabream - Oblada melanura )
Изображение

и "Салема" (Salema - Sarpa salpa )

Изображение
Горната риба е "Сама" а долната "Салема"

Изображение

Изображение

Изображение
Това беше едно чудесно начало.

През следващите дни лових и на другите места на плувка и дъно:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Освен гореспоменатите видове риби, успях да хвана още:

Групър (Dusky grouper - Epinephelus marginatus)
Изображение

Изображение

Два вида "Комбъ":
Painted comber - Serranus scriba - горната риба,
и обикновена Комбъ - Serranus cabrilla - долната риба
Изображение

"Паломето" - (Derbio - Trachinotus ovatus)
Изображение

Common seabream - Pagrus pagrus
Изображение

Изображение

Striped seabream - Lithognathus mormyrus
Изображение

Платерини - които хванах на плувка и на хляб
Изображение

Често се хващаха "Пафъ фиш" които се надуват като балон поглъщайки вода която изплюват щом ги извадиш от водата.
Valentinni's sharpnose puffer - Canthigaster valentini
Изображение

Най-странната риба която хванах беше "Гущеровата риба" - Diamond lizardfish (Synodus synodus) Въпреки вида си се оказа много вкусна.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Последният ден вятъра поутихна и морето се поуспокои. Цял ден пробвах на жива рибка за лефер, но нямах удар
Изображение

Докато ловях на леката плувка със скарида, успях да закача на-голямата заргана в живота си. Беше над кило. Успях да я довлека до основата на скалата, но когато се опитах да я вдигна горе, тя прегриза повод 0.20 и си замина. Ето две не много добри снимки на дзвера

Изображение

Изображение

А ето и кратко филмче на част от борбата с канарският каиш

http://smg.photobucket.com/albums/v649/ ... ian559.flv

Последната риба която хванах беше една хубава "Сама"
Изображение

Ето и няколко от снимките които направих при обиколката на острова:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

С изключение на "пафъ фиш"която не се яде защото е отровна, другите риби които показах бяха много вкусни. Тази година отпразнувахме Никулден с десет вида тропическа риба :lol: :lol: :lol:
Натрупах доста знания за тънкостите на местният риболов. Следващият път ако времето е спокойно ще атакувам големите хищници. А сега да се готвим за Коледа.
Последно промяна от DOCTORA на Сря Дек 20, 2006 2:03 pm, променено общо 2 пъти.
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Да бе... и ние си мислим че хващаме риба тук... кило зарган.... :roll:

Браво Док. Всичко в тази тема е страхотно! Респект!!! :)
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
lefera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от lefera »

БРАВОС ОВО Е СТАНДАРТ
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ КЪДЕТО НЯМА МОРЕ
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

Документален филм като за Доктор на рибарските науки :lol:
Малко е да се каже БРАВО :!:
Как са те изтървали за изкуството до сега не мога да си обясня, ама като дойдеш ще си поговорим и за т'ва. :lol:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Дели »

Браво Докторе, и благодарности за красивите снимки, но не трябваше да споменаваш къде точно си ловил , защото като отидеш следващия път няма да можеш да си намериш място от съфорумци.
skalar
новобранец
новобранец

Мнение от skalar »

браво докторе,
само искам да кажа че малоруни се лови много успеш и на чепаре. То е доста хищна риба и напада всичко. При толкова видове риба в Гърция използват поли ангистро , т. е. десет кукички вързани през около 2 см. на повод около 30-40 см. след оловото. Тези кукички ги закачаш около една едра сардина. Почти всички риби от тези които си хванал, с изключение на заргана се ловят и по този начин, а и вероятността да удари нещо по-едро е голяма.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Нямам думи Докторе,голям перфекционист 8) 8) :lol: .Желая ти успехи!!!
Аватар
Mich
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mich »

Страхотни снимки, изключително интересен разказ и риби който не бях виждал досега. Успех за в бедеще
който не лови, няма да яде :)
Аватар
HEMINGUEI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от HEMINGUEI »

Браво за чудесните резултати и по тези географски ширини! Чудесен начин да прекараш Никулден! А за снимките какво да кажа.............. освен че като ги гледах и аз изпитах около 10-15 % от твоите емоции :lol:
Който може хваща!
strijok
учете се от него
учете се от него

Мнение от strijok »

Бравос.....нямам думи,който го може го може.Особенно когато имаш възможността да риболуваш на такива прекрасни места.
Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Благодаря на всички за отзивите!
Дели, пак си цар на тънкият хумор :lol:
За твое свединие, българите вече са окупирали и това кътче от рая.
Когато отидох да посетя най-южният град на острова Моро Хабле, където има разкошен кей за риболов, ми се случи следната куриозна изненада.
На кея видях да ловят десетина от местните рибари с дългите телескопи. Отидох с колата при тях и за мое изумление забелязях едно младо момче да хвърля нашенски парашут с голяма плувка над него.
Викам си, това ще да е незаконен син на БатМилен от посещението му на острова :lol:
В този момент момчето викна на рибаря до него:
- Кольо, имаш ли още от малките рачета, че на парашут не ще!
:shock: :shock: :shock:

Оказа се че там бяха трима земляци от Пловдив, които работят на острова като строители. Те вече бяха научили от местните рибари как да ловят "Биеха" - папагалова риба, на малки рачета с плувка. В този ден имаше висока вълна и не бяха хванали нищо, но преди три дни си бяха наловили успешно няколко риби.
Биехата е една от най престижните риби на острова. Има местни рибари които ловят само за нея. Счита се за изключителен деликатес.

Ето как изглежда една от Биехите които хванах при миналото си посещение на острова през Март:
Изображение

Изображение

Така че, няма да се учудя ако следващият път заваря някой от съфорумците на скалите :lol:

Ако някой има възможност и се навие да отиде там на риба, най-ефтиният начин е да намери от по-ефтините билети за Англия, и от тук аз мога да намеря доста ефтини билети и акомодация за да отидем заедно.
Една седмица на Фуерте ми излезе 212 лири за самолетни билети и апартамент.
Това е по-ефтино от идването ми до БГ.
Колата под наем струваше 111 лири.
Весело прекарване на праздниците на всички съфорумци!
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

DOCTORA написа:........ най-ефтиният начин е да намери от по-ефтините билети за Англия, и от тук аз мога да намеря доста ефтини билети и акомодация за да отидем заедно...
Мисля, че знам откъде и как :idea: каца, май че в Лондон :wink: Ти в Бирмингам ли каза че си ... Докторе ? :lol:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Браво Док за хубавите снимки...преди 20на години и аз "вършеех " по тия места че не е чудно...това дето го пишеш...

На кея видях да ловят десетина от местните рибари с дългите телескопи. Отидох с колата при тях и за мое изумление забелязях едно младо момче да хвърля нашенски парашут с голяма плувка над него.
Викам си, това ще да е незаконен син на БатМилен от посещението му на острова
В този момент момчето викна на рибаря до него:
- Кольо, имаш ли още от малките рачета, че на парашут не ще!

Нека четат простосмъртните форумци...как бързо се разнасят методите риболовни по целия свят... :lol:

а щях да забравя пратих една партида от "ТУНИНГОВАНИ ПАРАШУТИ"...с тапи в ПАТАЯ -Тайландд...отидоха едни познати да празнуват Нова Година...е няма да ги оставя с празни ръце...Я :lol:

Така , че чакайте да донесат обратно - "парашути с тапи и GPSи" ....хахаха... :lol:
pesho75
новобранец
новобранец

Re: Никулден по канарски

Мнение от pesho75 »

Браво, Докторе, страхотни снимки! Можеш ли да ми кажеш живите рибки за стръв на Канарски (голям) зарган как си ги набавяш? Такъв зарган може ли да се лови също на скарида, морски червей, парче от зарган? Просто ме интересува малко повече за стръвта за атлантическия зарган и откаъде може да се набави/купи/улови - мисля да ходя на Канарите есента. Благодаря за инфото!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Никулден по канарски

Мнение от КИРО »

Да беше погледнал кога е пусната темата.
Много промени са станали от тогава.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболовни излети.”