БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Мнение от felippemassa »

В 80-90 % от "излетите ми "си нося кепа. :D Е вече работя с флуорокарбон на DAM 0,16 но пак си нося кепа за всеки случай, защото има места които са много високи и при вдигането на рибата може да се скъса, където не може да се използва аванс. Наслука :D ..
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от felippemassa »

И да отбележа , че много лошо работя с аванса, колегата fokobg да каже :lol: Така,че и с 0.10 повод става.
fokobg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fokobg »

felippemassa написа:И да отбележа , че много лошо работя с аванса, колегата fokobg да каже :lol: Така,че и с 0.10 повод става.
До година живот и здраве щете научим да работиш по добре със аванса :D :D :D
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

Ами то тоя сезон се изтече без да се обадят сериозни кефалови.Следващият не се знае как ще е.Лично на мен платерини от 700-800 гр са ми късали поводът.Това обаче става най често когато рибата е вече "вън".От това къде се намирам зависи дали ще влезе в кофата или ще се върне обратно в морето(в смисъл от буна или друго място).Най често ползвам повод 0.14,0.16.Случвало се е да скъса и 0.18 обаче(такъм на дъно) като се разскача след като е извадена.Допускам че е въпрос на тренинг на риболовецът, преди 2 сезона 20 процента от рибите хванати от буна връщах обратно(без да имам желание), сега вече не е така :D .
за да не съм далеч от темата - в краят на тоя сезон ползвах препоръчаното плетено влакно на Сънлайн.Много съм доволен - благодаря на хората които ми отвориха очите!Наложи се наново да се уча да ловя риба но удоволствието е несравнимо.Увереността при замятане и нулевата загуба на бомбарди прави риболовът доста по приятен.На няколко пъти при страничен вятър ми прави "бради" но те се оправят само с дръпване.Абе - надали ще се върна пак към монофил за основно.
tolio_pm
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tolio_pm »

Плетеняк имам на катаната на едната шпула,но до сега не съм го ползвал никогаж :smt102
Моля куку за малко разяснение :?: :?:
Ппс:бях хвърлял с на едно приятелче пръта с плетено покрито със някакъв силикон ли,де да знам кво беше,но останах разочерован, наи-вече откъм дистанцията :smt102
Spear го каза в един друг форум:От вас зависи кога ще спрете и ще се задоволите с постигнатото, но едно е сигурно -
пътят е безкраен а бариерите си ги слагаме сами вървейки по него.
expose
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от expose »

Мен ми е интересно какво се случва с пръчката и водачите при мощно замятане, когато плетеното влакно се е омотало около върховия водач?
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Ами кво става?! Губиш си червея, обаче събираш и доста срам пред околните колеги за новобранското изпълнение :D :D . Оправяш си бакийката, слагаш нов червей и продължаваш. Толкова, вЕрвай ми. Не си мисли, че ще се продъни небето - поражения няма. На тези номера съм им майстор :wink:
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Аватар
rosssyy
новобранец
новобранец

Мнение от rosssyy »

А как е дистанцията?
Пробвах с плетено влакно, наистина не беше на Сънлайн, но бомбардата не летеше особено далеко.
Сега съм с основно влакно 0,16 /измерено е 0,17 мм/ и шок лидер 0,32 мм и покривам много по-добра дистанция.
Загубил съм само една бомбарда, след като влакното ми се беше оплело във върховия водач.
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

Хм.При мен излетя първият водач.Наложи се да го дозалепям.Трябва да отбележа че го бях лепил преди това щото сменях върхът.Това се случи веднъж, както писах - наложи ми се да се уча да ловя риба наново.
В интерес на истината трябва да спомена че и пръчката още не познавах както трябва.В крайна сметка се оказа че не е необходимо да се прилага много сила.Дистанцията с горепосоченото влакно не страда изобщо.При това без да пръскам с някакви лубрикати, просто не се наложи.В началото влагах много сила при замятане щото очаквах скъсена дистанция заради по голямо триене, съответно ми направи "брада" на няколко пъти.За разлика от монофилът който в такъв случай просто изхвърлям - тук е достатъчно само да се дръпне малко по силно в двата края на възелът и той се развързва, е необходимо е и да се види какво се е случило де.Един съвет - в никакъв случай не бъркайте във възелът с кукичка :D - може да се окаже фатално за линията.така загубих 20-30м от шпулата което сега е шоклидер на Тубертинито.Ми...... трябва си опит явно.
Сигурно има и недостатъци плетеното но аз за сега не съм ги открил.Високата цена се компенсира от липсата на загубени бомбарди.Като прибавим и 15 сетина ролки монофил(на сезон) на цена между 16 и 4 лв които отиват на боклукът след 1,2 риболова ..... няма да се откажа от плетеното.
п.п. Явно има значение какво е влакното.Преди това ползвах 2 модела за шоклидер и разликата дори се чуваше :D .
expose
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от expose »

kuku написа:Сигурно има и недостатъци плетеното но аз за сега не съм ги открил..
Не прави ли по- големи кореми?!
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

expose написа: Не прави ли по- големи кореми?!
В сравнение с любимият ми монофил Тубертини Бомбър даже е по малко коремчето струва ми се.Напълно липсват вредните ефекти от усукването на влакното околу оста си.Наблюдавах нещо което е леко притеснително - оставаше нещо с цветът на влакното по водачите (в началото).Както писах - не съм открил недостатъците му още - сигурно има ама .... :D .Интензивно го ползвам околу 2 месеца и колкото по вече го ползвам толкова по му се кефя.Очаквах загуби на кефалови заради липсата на разтегливост - ми то нямаше тая година ама като ударят излизаха, както големите така и малките.Догодина ще видим дали ще има и дали ще ги губя.Ама и 50 процента да се губят, сигурно пак ще го ползвам щото се усеща дори и най слабият удар от гюмюш.Абе имам си една шпула Тубертини със шоклидер подръка винаги :D :D .
tatkoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tatkoogi »

kuku написа:Като прибавим и 15 сетина ролки монофил(на сезон) на цена между 16 и 4 лв които отиват на боклукът след 1,2 риболова ..... няма да се откажа от плетеното.
.
:shock: Човече, какво си правил ти. Няма такова нещо. Купуваш си ролка, максимум две качествен монофил и въпроса със сезона ти е решен :wink: Не споря за качества и "чувства" на плетеното влакно. Щом ти е харесало значи това е решението за теб, но с горните ти думи не съм съгласен. :)
Аватар
Encho-master
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Encho-master »

Купуваш си ролка, максимум две качествен монофил и въпроса със сезона ти е решен :wink: Много точно казано коега :wink: Аз със една ролка изкарах сезона.Нямам загубени бомбарди но 12 метра шок лидер плетено :wink: 100те метра са без проблем :D
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

rosssyy написа:А как е дистанцията?
Пробвах с плетено влакно, наистина не беше на Сънлайн, но бомбардата не летеше особено далеко.
Не намирам разлика. Даже ми е по-голяма, защото я засилвам доста по-хард. Чувал съм, че дистанцията на второ-трето хвърляне падала доста, защото влакното като се намокри хубаво ставало тежко, също така ставало по-прилепчиво към водачите. Не съм видял да ми се получи такова нещо, но моето влакно не взема никаква вода - спечено е(термично обработено, при което нишките се залепват сами една в друга плътно, а не с незнам какво си покритие). За модела се посочва един единствен недостатък - неизползваемо влакно при отрицателни температури. Обаче аз при такива температури не мисля да хвърлям бомбарди, значи ми е идеално според нуждите ми. Най-дето го мразя това - да посочвам марки и модели, но май ще се наложи. BerKley FireLine ползвам, 0,12 - 6,8кг. Относно здравината - най-груба сметка: умножаваш по 3 здравината на същия диаметър монофилно, дистанцията ти е поне същата (защото можеш вече доста по-яко да изхвърляш). Разликата е в чувствителността, защото плетеното се разтяга колкото се разтяга и тел :D :D . Ефекта - след първия риболов (ако е имало и риба ДЕ!!) направо трепериш и не можеш да заспиш :D :D :D Айде, живи и здрави :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Последно промяна от runner на Пон Дек 14, 2009 9:23 pm, променено общо 2 пъти.
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
tatkoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tatkoogi »

runn написа:[
erЕфекта - след първия риболов (ако е имало и риба) направо трепериш и не можеш да заспиш :D :D :D Айде, живи и здрави :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Сега като чета тези редове се замислям, че не е лошо човек да почерпи опит от колегите, които предлагат нещо по-различно от неговото обурудване. Нещата са прости, макар и не чак толкова. Взимаш си плетено. Пробваш. Ако действително ефекта е толкова поразяващ :rolleyes: продължаваш да се кефиш на плетеняка. Ако това не е твоят тъкъм го пускаш да се продава във форума и това е! Е, ще се наложи да се бръкнеш с 40-50лв., но някой беше казал нещо за дупето и рибата :) . Наздраве на всички колеги :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”