Помагайте ако можете

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re: Помагайте ако можете

Мнение от gogolisec »

Не съм привърженик на каквито и да било химични добавки в състава на виното. При здраво грозде и захарност в рамките на препоръчителното, а именно за бяло вино - 21-23%, за червено 23-25%, няма смисъл да се добавя каквото и да било (мое мнение). Вкисването на виното се дължи на неизмит съд, съхранение на топло и светло :!: Съд, който е вкисвал един път, ще продължава да го прави, докато не се "изпАри" със материал от казана в момента на вадене - т.е. след изваряването на джибрите, това, което остава в казана го наливаш директно в съда, който е вкисвал, и се задушава до пълното изстиване - най-добре на следващия ден. Колкото и невероятно да ви звучи, пластмасата е микропорест материал, който поема в себе си частици (в случая дрожди, предизвикващи кисела ферментация) и само висока температура ги обезврежда. Това е пробвано от мен лично и работи! Не съм запознат с химическия анализ на процеса, но съм го взаимствал процедурата от стари хора. Важи и за дървени съдове. Обърни внимание и на забележката за кристализирането на оцетната киселина по стените на съдовете - резултат от по-ранното прибиране на реколтата и непълното узряване на гроздето!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
bakxys
новобранец
новобранец

Мнение от bakxys »

Здравей колега.
От четири години си правя вино и не съм голям спец обаче тази година ми се вкисна винцето и ужас. Разпитах приятели стари винари и всеки различно мнение ми дава. Бях си го прехвърлил в пластмасов бидон за втора ферментация , а и мазата ми е малко топла и се вкисна, обаче си го оправих. Ако си го хванал навреме и вече не е станало на абсолютен оцет отиваш в някоя агро аптека и питаш за откислител за вино (сега немога да се сетя за името на препарата). На шишенцето пише по колко се слага ама не прекалявай. Може да разредиш с вода а може и направо да го изсипеш, като след това бъркаш. Препарата е бял на кристали. Ако ти е по-кисело виното малко кипва. Ако го опиташ веднага има гаден вкус на няква химия и аз се ужасих като го опитах и си помислих, че тотално съм си прецакал виното. След седмица си отидох до село и много се зарадвах като го опитах - нямаше никаква кисела жилка беше станало перфектно. След това го третирах със серниста киселина и сега все още го съхранявам в бидона и нямам проблеми.След обработката с тея химии не бързай да го пиеш трябва да минат 5-10 дена иначе боли глава. В агро аптеката ще ти обяснят подробно кое как се прави. Аз съм от Габрово и минах на разузнаване през всички агро аптеки с цел да събера повече инфо и във всички ми обясниха много подробно. Правенето на вино си е голяма наука и аз се уча в крачка. Ако ще го преваряваш му сложи две-три пакетчета сода бикарбонат на 100 литра да премахне киселото ама внимавай, че много кипва. Виното се вкисва ако ти е топло или с променлива температура помещението, ако е имало мухлясали гроздове, ако не си си измил добре съдовете, ако при вторичната ферментация виното има достъп до кислород и ако не го изпиеш навреме :D .
Всичко най-хубаво и весело прекарване на идващите празници.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Бе най-дорбе мини на фабрично бутилирани и де го проблема...Няам проблеми с продукцията на "Ямантиев","Стамболово","Телиш","Росеново","Тодоров" и....бе много. :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”