Помагайте ако можете

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

барона
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1093
Регистриран на: Съб Авг 29, 2009 6:27 pm
Местоположение: КАЗАНЛЪК

Помагайте ако можете

Мнение от барона »

Здравейте колеги! Имам голям дерт. За трета поредна година вино което съхранявам в бидон става на оцет. От същия материал имам и в буре, което пък си става чудесно винце. Тук въпроса ми е - ако прехвърля съдържанието на бидона в друг съд ,дали ще има някакъв ефект. Ако някой се сеща за нещо друго-да помага. Разчитам на вещите по въпроса винопроизводители и потребители. А аз ще почерпя :drinkers: Благодаря предварително!
Колкото повече толкова повече!
HAZART
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1288
Регистриран на: Нед Окт 23, 2005 9:51 pm
Местоположение: Васко Бояджиев/ПЛОВДИВ/АСЕНОВГРАД/ДЕВИН/

Re: Помагайте ако можете

Мнение от HAZART »

http://www.mahmurluk.com/2008/06/blog-post_1489.html
Виж дали ще ти просветне.
ТОВА,ЧЕ БРАКОНИЕРИТЕ СА НА СВОБОДА,НЕ Е ТЯХНА ЗАСЛУГА А Е НАША ГРЕШКА.

Изображение
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1644
Регистриран на: Вто Фев 13, 2007 1:24 pm
Местоположение: Гр.Стрелча

Re: Помагайте ако можете

Мнение от borislav58 »

Така ще става на оцет ако си го пиеш сам.Пии го първо от бидона и то не сам. :drinkers: :drinkers: :partyman: :partyman:
Всичко заебавам и за риба заминавам!
rumenige
новобранец
новобранец
Мнения: 32
Регистриран на: Съб Май 24, 2008 6:18 pm

Re: Помагайте ако можете

Мнение от rumenige »

мисля може би оште едно буре
Аватар
Stivi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 264
Регистриран на: Вто Яну 15, 2008 9:16 pm
Местоположение: РУСЕ
Обратна връзка:

Re: Помагайте ако можете

Мнение от Stivi »

Колега ефектът от прехвърляне на вкисноалото вино в друг съд ще е равен на нула. Просто виното от бидона го вари на ракия, докато не е вкиснало съвсем. Ако наистина държиш едно и също вино в буре и бидон и в бурето се запазва добро, проблемът ти е в бидона. Аз също държа вино в бидони, което напролет варя на ракия, но нямам проблеми с вкусовите му качества. Явно по стените на бидона имаш остатъчни киселинни кристали / просто след употреба трябва да се измие много добре с горещ разтвор на сода за бурета и ако все пак останат кристали го изтъркай с едра домакинска тел и изплаквай хубаво/ И както казва колегата за напред консумирай първо това от бидона. Успех.
Който го може, си го може!
vidrin
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 101
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 8:37 pm

Re: Помагайте ако можете

Мнение от vidrin »

този бидон отворен ли е не трябва да взима ваздух
gosta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 771
Регистриран на: Вто Мар 11, 2008 8:13 pm

Re: Помагайте ако можете

Мнение от gosta »

Колега изпари бурето с вряла вода и хлябна сода . Намери и синджир дълъг около 7-8 метра, халките на който да влизат през отвора на бурето. Накрая на синджира сложи нещо , което да пречи, края на синджира да влезна целия. Наливаш 2-3 кофи вряла вода с няколко пакета хлябна сода , пускаш синджира вътре и лопчич интензивно напред-назад десетина минути . След това оставяш да се изпари хубаво бурето . Изплакваш с маркуч и вода няколко пъти и си готов . Много е важно, след като изпиеш виното ,да оставяш по 1-2 литра вино в бурето до новия сезон, за да може да храни дървото. Успех.
Мечката се мие,чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка , да постъпваш като мечка?
Аватар
Stivi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 264
Регистриран на: Вто Яну 15, 2008 9:16 pm
Местоположение: РУСЕ
Обратна връзка:

Re: Помагайте ако можете

Мнение от Stivi »

Колега разгледай този сайт http://zavinoto.com/advices.php?cat=7
Който го може, си го може!
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1218
Регистриран на: Сря Юли 13, 2005 7:38 am
Местоположение: София

Re: Помагайте ако можете

Мнение от sampo »

Преди много години стабилизирах виното със серниста киселина, беше в бутилка от 500мл. , произведена в Евксиноград. Пропорцията е 1:10000, слага се когато виното е завършило ферментацията си, след това си го къркаш до края на годината без никаква промяна на вкуса.
На платено не одим !
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 13896
Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 9:11 pm
Местоположение: св.Влас

Re: Помагайте ако можете

Мнение от snegk »

Вуйчо ми слага, на един бидон вино, една бутилка коняк. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
niklai
новобранец
новобранец
Мнения: 27
Регистриран на: Пет Мар 06, 2009 8:20 pm

Re: Помагайте ако можете

Мнение от niklai »

ко се кахариш ,правиш го на ракийка и пак ще си го изпиеш
прибери боклука преди да си тръгнеш от водоема
барона
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1093
Регистриран на: Съб Авг 29, 2009 6:27 pm
Местоположение: КАЗАНЛЪК

Re: Помагайте ако можете

Мнение от барона »

Благодаря ви! По ми се пие винце - зима е все пак. Пък и да има с какво да преглъщам пържолките. С вода някак си ми пресяда. Ракийка си имам, но явно ще се наложи да я увелича в количество. :D
Колкото повече толкова повече!
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 716
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 10:59 pm
Местоположение: Варна, Елхово

Re: Помагайте ако можете

Мнение от orion30 »

:idea: Аз съм на мнение че съхранението на какъвто и да е алкохол в пластмасов съд е престъпление. Дърво и стъкло това е истината. Например бира в пластмасово шише направо си блъска на пластмаса. Същото важи за ракията и виното. :D
Diman
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1135
Регистриран на: Съб Май 31, 2008 3:12 pm

Re: Помагайте ако можете

Мнение от Diman »

Понеже всяка година правя разкошно винце, ще ти споделя моята технология.
1. Съда е 100л. пластмасов бидон, идеално измит.
2. Гроздето се рони, зърната се смачкват, а чепките се изхвърлят
3. Ако искаш повече вино, добави 20-30л вода. Водата е затоплена до 40градуса и в нея се размива захарта, ако захарността е слаба.
4. Докарваш маретияла до захарност 22, за целта се ползува гъстотомер.
5. Слагаш серниста киселина 100мл. на 100л.
6. Докато ври виното, съда е добре уплътнен, така че да не влизат мушици. Променят ферментацията в оцетно-кисела.
7.. На 40 ден (НЕ по- рано) източваш виното през цедка, отново в пластмасов бидион, идеално измит с хлебна сода
8. Слагаш серниста киселина 50мл. на 100л.
Така виното може да се съхранява с години в добре затворен съд, но моето до края на лятото, т.е. до следващия гроздобер свършва.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2335
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 5:40 pm

Re: Помагайте ако можете

Мнение от gogolisec »

Не съм привърженик на каквито и да било химични добавки в състава на виното. При здраво грозде и захарност в рамките на препоръчителното, а именно за бяло вино - 21-23%, за червено 23-25%, няма смисъл да се добавя каквото и да било (мое мнение). Вкисването на виното се дължи на неизмит съд, съхранение на топло и светло :!: Съд, който е вкисвал един път, ще продължава да го прави, докато не се "изпАри" със материал от казана в момента на вадене - т.е. след изваряването на джибрите, това, което остава в казана го наливаш директно в съда, който е вкисвал, и се задушава до пълното изстиване - най-добре на следващия ден. Колкото и невероятно да ви звучи, пластмасата е микропорест материал, който поема в себе си частици (в случая дрожди, предизвикващи кисела ферментация) и само висока температура ги обезврежда. Това е пробвано от мен лично и работи! Не съм запознат с химическия анализ на процеса, но съм го взаимствал процедурата от стари хора. Важи и за дървени съдове. Обърни внимание и на забележката за кристализирането на оцетната киселина по стените на съдовете - резултат от по-ранното прибиране на реколтата и непълното узряване на гроздето!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”