Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Да ви питам , ако знаете?
Модератор: dantho.mihov
- balky
- научил се да хвърля
Да ви питам , ако знаете?
Здравейте, искам да попитам ако някой знае колко точки и пари се взимат при Акт-КАТ по чл.50 за "незпазване на предимство"..
Днес сутринта водейки детето към градината пресичайки улица с предимство ми спряха колите за да мога да мина(учтив шофьор), но отстрани върху трамвайната линия(бул."Шипченски проход" и "Ел.Багряна" с/у 01РПУ) една меко казано "овца" изпревари цялата колона и се ударихме.Дойдоха КАТ и ми писаха протокол за незпазване на предимство??? Та аз ги питам, какво прави тази върху трамвайната линия и ако не бях аз с кола, а беше майка с дете какво щеше да стане ??...
От цялата работа аз съм с АКТ по някакъв чл.50, който нищо не ми говори..За толкова години ми се случва за първи път такава простотия !!!
..и може би голямата ми грешка беше, че подписах акт-а без възражения и сега не мога да го обжалвам.А и дали има някакъв смисъл ??
Дайте идеи ако някой се е сблъсквал с такава простотия
))
Днес сутринта водейки детето към градината пресичайки улица с предимство ми спряха колите за да мога да мина(учтив шофьор), но отстрани върху трамвайната линия(бул."Шипченски проход" и "Ел.Багряна" с/у 01РПУ) една меко казано "овца" изпревари цялата колона и се ударихме.Дойдоха КАТ и ми писаха протокол за незпазване на предимство??? Та аз ги питам, какво прави тази върху трамвайната линия и ако не бях аз с кола, а беше майка с дете какво щеше да стане ??...
От цялата работа аз съм с АКТ по някакъв чл.50, който нищо не ми говори..За толкова години ми се случва за първи път такава простотия !!!
..и може би голямата ми грешка беше, че подписах акт-а без възражения и сега не мога да го обжалвам.А и дали има някакъв смисъл ??
Дайте идеи ако някой се е сблъсквал с такава простотия

-
- разбира нещата
Re: Да ви питам , ако знаете?
След като излезе наказателното постановление ,тогава можеш да обжалваш ,но дали ще има полза-божа работа
За преминаване на червен светофар. Глоба 50лв. и отнемане на 10 точки.
Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно
средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или
приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е
длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от
местоположението и посоката им на движение.
Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като
път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни
да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя
направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от
правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на
превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.
Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище
дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще
принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.
средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или
приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е
длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от
местоположението и посоката им на движение.
Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като
път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни
да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя
направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от
правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на
превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.
Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище
дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще
принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.
-
- ще става разбирач
Колега радвай се ,че е минало само с акт виж какво става в нашата беззаконна страна http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=312872
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
По новия правилник по траймвайните релси не може да се кара има си и глоба за това.
жената също е в нарушение.
Ще си платиш за съжаление акта. Просто почти всичките ни пътни полицай са неспособни да реагират на ситуации извън тесно обяснените им. Не могат да решават казуси и да вземат правилно решение. За познания върху правилника за движение по пътищата и дума не може да става.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си го извадете от интернет заедно със закона за движение по пътищата, принтирайте си го и в жабката. Така ще знаете за какво иде реч и ще обясните на полицая какво трябва да направи.
жената също е в нарушение.
Ще си платиш за съжаление акта. Просто почти всичките ни пътни полицай са неспособни да реагират на ситуации извън тесно обяснените им. Не могат да решават казуси и да вземат правилно решение. За познания върху правилника за движение по пътищата и дума не може да става.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си го извадете от интернет заедно със закона за движение по пътищата, принтирайте си го и в жабката. Така ще знаете за какво иде реч и ще обясните на полицая какво трябва да направи.

- tiktak
- ще става разбирач
Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от
26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
1. водач, който не е означил по установения начин принудително спряло на
платното за движение пътно превозно средство или не е взел мерки за своевременното
отстраняване на превозното средство от платното за движение, ако от това е създадена
непосредствена опасност за движението;
2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които
създават опасност за движението;
3. собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата
пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това
разрешение;
4. който управлява технически неизправно моторно превозно средство, на което
поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до
място за нейното отстраняване;
5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) който не спазва сигналите
на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите
средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване
или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;
26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
1. водач, който не е означил по установения начин принудително спряло на
платното за движение пътно превозно средство или не е взел мерки за своевременното
отстраняване на превозното средство от платното за движение, ако от това е създадена
непосредствена опасност за движението;
2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които
създават опасност за движението;
3. собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата
пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това
разрешение;
4. който управлява технически неизправно моторно превозно средство, на което
поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до
място за нейното отстраняване;
5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) който не спазва сигналите
на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите
средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване
или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;
balky , ако и двете коли са били в движение след инцидента, няма трети пострадали лица, двете коли имат валидна гражданска отговорност не се вика КАТ, а се попълват двустранните протоколи. Там се упоменава виновния за произшествието, но в този случай няма санкции. Май сте се набутали зорлем в шамарите 

На платено не одим !
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Щом си се движил по път без предимство ,независимо кой те е пуснал си в нарушение.Миналата година попаднах в същата ситуация,само,че бях с предимството аз.И понеже се правеха на отворени хем изядаха акта ,хем ми платиха някой лев.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Гориш брат.Миналата година имах нещастието да попадна в идентична ситуация.На илизане от пресечка със знак стоп,след като бях пропуснат колегиално от колега отляво на главния път направих ляв завой и изненада.Един дебил изпревари 3-4 коли при двойно непрекъсната линия и се натресе в моята кола в моето платно.И аз ербаб викаме си КАТи...Отново изненада...Него щели да му напищат акт за нарушението-неправилно изпреварване,но аз съм бил виновен за катастрофата понеже съм излизал от СТОП...
Питам-колко пъти да спирам на знака стоп и отговора бе достатъчно
,че удара става на 10м след кръстовището и в моето платно...никой не го е.е
Писаха ми акт,глоба-130лв и 11нак.точки
Сампо е много прав,че си се набутал и си подписал без възражения(както и моя милост).След като всичко приключи питах един офицер от КАТ как точно стоят нещата и той ми отговори-според зависи....А от какво зависи
Страшна организация и използване на закона...нямам думи.Само мога да ти пожелая да ти вземат по-малко точки и по-малко парички(а не колкото на мен).

-
- разбира нещата
Щом си потписал акта не можеш да обжалваш понеже на наказателното вече пише че не може да се обжалва!
Много ги накъсвам... кордите!
- balky
- научил се да хвърля
Благодаря на всички за информацията..Ще чакам да излезе акта и ще реша дали да го обжалвам, пък каквото дойде ....Проблема е, че наще катаджии са толкова ограничени хора, че не гледат реално какво е станало и кой е виновен за самото ПТП. Добре "овцата" беше на път с предимство, но реално тя не си е на платното, а е върху трамвайната линия...Здраве да има, ламарини и пари се правят
))))

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
kamen написа:Щом си потписал акта не можеш да обжалваш понеже на наказателното вече пише че не може да се обжалва!

Приятелю, не заблуждавай хората, няма такъв филм!
Акт не се обжалва - към акта се пишат или обяснения, или възражения.
Това, което се обжалва, е самото НП /наказателно постановление/ и няма никакво значение дали си възразил преди това срещу АУАН /акта/ или не.

Но предвид един бъдещ съдебен процес, е повече от желателно да сте драснали нещо по акта и в тридневния срок да сте депозирали няк'во словоблудство.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- разбира нещата
[quote="GODzillata"][quote="kamen"]Щом си потписал акта не можеш да обжалваш понеже на наказателното вече пише че не може да се обжалва![/quote]
Това, което се обжалва, е самото НП /наказателно постановление/ и няма никакво значение дали си възразил преди това срещу АУАН /акта/ или не.
Но предвид един бъдещ съдебен процес, е повече от желателно да сте драснали нещо по акта и в тридневния срок да сте депозирали няк'во словоблудство.
[/quote]
Добре тогава защо на моето НП,което взех преди 20 дена пишеше че не може да се обжалва!?

Добре тогава защо на моето НП,което взех преди 20 дена пишеше че не може да се обжалва!?
Много ги накъсвам... кордите!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
kamen написа: Добре тогава защо на моето НП,което взех преди 20 дена пишеше че не може да се обжалва!?
Ааааа.......ами защото глоби до 100 лв. не се обжалват.

Що се касае до казуса на колегата, пуснал темата, си прав, Камене.

Аз говорех по принцип за процедурата.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!