Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Мухарски риболов
naRiba.com

Форум

Размяна на актуална информация между любителитена мухарката
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- новобранец
Размяна на актуална информация между любителитена мухарката
*[/i] Здравейте всички любители на риболова с муха и шнур в България.
Надявам се, че въпреки малкото потребители(засега) ще има интересни диалози. Надявам се, че всеки, който има опит и желание да помогне на своите колеги го направи точно тук.
[/b]НАСЛУКА (абе, НА....КУКА)[/code]
Надявам се, че въпреки малкото потребители(засега) ще има интересни диалози. Надявам се, че всеки, който има опит и желание да помогне на своите колеги го направи точно тук.
[/b]НАСЛУКА (абе, НА....КУКА)[/code]
KASHIKA

Аз лично си купих мухарката за да се снабдявам със стръв за сомският риболов , но сега смело мога да кажа че ми е трудно да преценя какво обичам да ловя повече. На всички колеги желая успехи и повече улувени риби и испуснати лоши емоции.
каква любов, каква целувка
прет потъващата плувка
прет потъващата плувка
Re: Размяна на актуална информация между любителитена мухарк
Може ли някой да ми каже къде по река Стума в момент е разрешен риболова?Също и около гр.Перник. 

като за начало
можете ли да кажете най-евтиното оборудване като за начинаещ колко пари излиза? да включва каквото е необходимо, щото доколкото знам има някакви странности и пособия:))
но ако не е много скъпо човек да си вземе едно такова комплектче, па да се пробва..какво мислите?
но ако не е много скъпо човек да си вземе едно такова комплектче, па да се пробва..какво мислите?
хмм
в крайна сметка ако те блъска треска и не си в нужда, мож се бръкнеш, па...науи...па де да знам:))
че видим по магазините, па може и нещо намалено да се появи...!
че видим по магазините, па може и нещо намалено да се появи...!
- Ribar
- ще става разбирач
и аз никога не съм ловил със мухарка или там както се казва ... дори не съм виждал
, но щом казвате значи ще е кеф да се лови с това нещо
ще взема да ида до ловнорибарския магазин да видя за какво става въпрос

Риба има глава дълга 9 см. Дължината на опашката е равна на дължината на главата плюс половината от дължината на тялото. Дължината на тялото е равна на дължината на главата плюс дължината на опашната. Колко дълга е рибата?
-
- новобранец
[б]здр колеги чесно да си кажа аз не съм от хората които могат дори 100 лв. да отделят за такива такъми ама пак ако знайте колко сам запален да пробвам тоя риболов направууу...ако знайте кво ми е на душата мъка ми е ей мъка
моля ви поне осведомявайте какво сте хванали вие как с какви техники защото...
[/сизе][/цолор][/б] 

-
- новобранец
Здравейте колеги,практикувам мухарския риболов от 4-години и мога да ви уверя,че раздялата със 100-те лева си струва.Според мен е добре да се дадат малко повече пари за по-качествена пръчка и шнур ,тъй като тук правилото /по-скъпото излиза по евтино/важи особено за шнура.Пиша това защото сам сигурен ,че който опита от"вкуса"на този вид риболов няма да се откаже.
Надявам се да се включат повече колеги ,за да обменяме информация и опит. 8)
Надявам се да се включат повече колеги ,за да обменяме информация и опит. 8)
Здравейте,колеги! Аз съм един не много опитен риболовец,а специално с мухарството пък никога не съм се срещал.От писанията тук обаче взех нещо да се паля и аз.Вече започнах да правя някои справки и за такъмите.Но не мога да разбера едно нещо,само да не ви се стори смешно - някой може ли да ми каже що е то AFTM? При пособията за други начини на риболов такъв термин или показател не съм срещал.Това е може би показател за нещо като акция ли?Или какво? Благодаря ви предварително,ако някой реши да ми разясни това...! И..наслука!
- Jorkata
- новобранец
- Обратна връзка:
Шнуровете най-общо се характеризират с няколко показателя, определяни от стандарта на "Американската асоциация на производителите на риболовни принадлежности" - AFTMA. Това са маса,форма и поведение на шнура във водата.
1. Клас. Не представлява нищо повече от теглото на шнура. Обикновено се измерва масата на първите 10 ярда (yds) -9,14 m от шнура (общата дължина на шнуровете обикновено е 30 ярда или 27 м.):
1 - 3,9 гр.
2 - 5,2 гр.
3 - 6,5 гр.
4 - 7,2 гр.
5 - 9,1 гр.
6 - 10,4 гр.
7 - 12,0 гр.
8 - 13,6 гр.
9 - 15,5 гр.
10 - 18,2 гр.
11 - 20,2 гр.
12 - 24,0 гр.
13 - 26,5 гр.
За нашите условия са подходящи шнурове от 3 до 7 клас. За пъстърва обикновено 3-4, а за кефал 5-6. Шнуровете над 7 клас са предназначени преди всичко за морски риболов използва ги главно Рекс Хънт.
2.Форма. Най-разпространени са следните форми шнурове:
- Паралелен (L) .Еднакво дебел е по цялата си дължина (като обикновена корда). Не е особено прецизен за замятане и главното му предимство е , че е по-евтин от шнуровете със сложни форми.
- Конусен(Т). Единия край на шнура е конусен , а другия паралелен(Колкото до формата конус -виж бутилка Поморийска бисерна ракия).По често обаче се срещат двойно конусните шнурове (DT). При тях след износването на единия край се обръща шнура и пак имаме здрава конусна половина (Много важно за габровци!), още повече, че един качествен шнур не е евтин, но напълно си струва парите.
- Торпедовиден (WF). В някои риболовни извори е посочен и като вретеновиден (да не се бърка със свинско вретено със сос от синьо сирене!). Има тънко начало, което рязко преминава в дебел участък, който после пак изтънява плавно. Порад формата си този шнур се замята по-лесно, но и по-грубо пада във водата в сравнение с конусния шнур. Някои автори изтъкват, че бил специално предназначен за замятане срещу вятъра, но това е празна работа, нещо в което ще се убеди всеки автор, който реши да пробва на практика, а не само да излива ноу-хау над белия лист...
Има и разни екзотични форми шнурове-ракетовидни, боздугановидни,но горните са основните. Изрично не посочвам английските наименования на посочените съкращения за да не стане написаното от мен съвсем отегчително, за стигналия до тук колега, а и да не демонстрирам знанията си по езика на Шекспир...
3.Поведение на шнура във водата По този покзател шнуровете биват:
- Плаващи (F) По-леки са от водата и по тази проста причина плуват. Подходящи са съответно основно за сухи мухи и джапанки, но за плитки водоеми могат да се ползват и за потъващи примамки (нимфи , мори мухи и донякъде стримери).
- Потъващи (S) По-тежки са от водата и както всички се сещат потъват като ютии. Незаменимо средство са за почистване на дъното на водоема от закачки и облекчаване на колегите които ще ловят след нас. Биват бързо потъващи и бавно потъващи, като вече производителите си определят точно какво е творението им.
- Неутрални (I) Потъва, но при смазване със специални смазки (или вазелин, което си е по-евтино, стига да не се чувствате неудобно като си го купувате от аптеката. Но за човек, който купува лакове за нокти, чорапогащници, прежда и мъниста за да си прави мухи, едва ли ще ви трепне окото за някакъв си вазелин) плува.
- Плаващи шнурова с потъващ край (J). Сещате се какво прави във водата, така че да не давам израз на изящната си словесност.
Обикновено всички тези параметри се обединяват и се получава например следното:
DT - 6F -двойноконусен шнур с маса на първите 9,14м. 10,4 гр., плуващ
WF - 5S - торпедовиден шнур с маса на първите 9,14м. 9,1 гр., потъващ
т.е. правилото е първо се записва формата на шнура, после класът (теглото) и накрая дали може да плува, или не.
1. Клас. Не представлява нищо повече от теглото на шнура. Обикновено се измерва масата на първите 10 ярда (yds) -9,14 m от шнура (общата дължина на шнуровете обикновено е 30 ярда или 27 м.):
1 - 3,9 гр.
2 - 5,2 гр.
3 - 6,5 гр.
4 - 7,2 гр.
5 - 9,1 гр.
6 - 10,4 гр.
7 - 12,0 гр.
8 - 13,6 гр.
9 - 15,5 гр.
10 - 18,2 гр.
11 - 20,2 гр.
12 - 24,0 гр.
13 - 26,5 гр.
За нашите условия са подходящи шнурове от 3 до 7 клас. За пъстърва обикновено 3-4, а за кефал 5-6. Шнуровете над 7 клас са предназначени преди всичко за морски риболов използва ги главно Рекс Хънт.
2.Форма. Най-разпространени са следните форми шнурове:
- Паралелен (L) .Еднакво дебел е по цялата си дължина (като обикновена корда). Не е особено прецизен за замятане и главното му предимство е , че е по-евтин от шнуровете със сложни форми.
- Конусен(Т). Единия край на шнура е конусен , а другия паралелен(Колкото до формата конус -виж бутилка Поморийска бисерна ракия).По често обаче се срещат двойно конусните шнурове (DT). При тях след износването на единия край се обръща шнура и пак имаме здрава конусна половина (Много важно за габровци!), още повече, че един качествен шнур не е евтин, но напълно си струва парите.
- Торпедовиден (WF). В някои риболовни извори е посочен и като вретеновиден (да не се бърка със свинско вретено със сос от синьо сирене!). Има тънко начало, което рязко преминава в дебел участък, който после пак изтънява плавно. Порад формата си този шнур се замята по-лесно, но и по-грубо пада във водата в сравнение с конусния шнур. Някои автори изтъкват, че бил специално предназначен за замятане срещу вятъра, но това е празна работа, нещо в което ще се убеди всеки автор, който реши да пробва на практика, а не само да излива ноу-хау над белия лист...
Има и разни екзотични форми шнурове-ракетовидни, боздугановидни,но горните са основните. Изрично не посочвам английските наименования на посочените съкращения за да не стане написаното от мен съвсем отегчително, за стигналия до тук колега, а и да не демонстрирам знанията си по езика на Шекспир...
3.Поведение на шнура във водата По този покзател шнуровете биват:
- Плаващи (F) По-леки са от водата и по тази проста причина плуват. Подходящи са съответно основно за сухи мухи и джапанки, но за плитки водоеми могат да се ползват и за потъващи примамки (нимфи , мори мухи и донякъде стримери).
- Потъващи (S) По-тежки са от водата и както всички се сещат потъват като ютии. Незаменимо средство са за почистване на дъното на водоема от закачки и облекчаване на колегите които ще ловят след нас. Биват бързо потъващи и бавно потъващи, като вече производителите си определят точно какво е творението им.
- Неутрални (I) Потъва, но при смазване със специални смазки (или вазелин, което си е по-евтино, стига да не се чувствате неудобно като си го купувате от аптеката. Но за човек, който купува лакове за нокти, чорапогащници, прежда и мъниста за да си прави мухи, едва ли ще ви трепне окото за някакъв си вазелин) плува.
- Плаващи шнурова с потъващ край (J). Сещате се какво прави във водата, така че да не давам израз на изящната си словесност.
Обикновено всички тези параметри се обединяват и се получава например следното:
DT - 6F -двойноконусен шнур с маса на първите 9,14м. 10,4 гр., плуващ
WF - 5S - торпедовиден шнур с маса на първите 9,14м. 9,1 гр., потъващ
т.е. правилото е първо се записва формата на шнура, после класът (теглото) и накрая дали може да плува, или не.
Ай, наслука !