Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Покупка на лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- ще става разбирач
Покупка на лодка
Колеги в Събота ще ходя да гледам една Уфимка и моля, който е компетентен да ми даде съвет къде им са слабите места на тези лодки на кои части да обърна по-голямо внимание.Благодаря предварително на всички.
П.П. Ако Модератора реши че темата не е за тук да я премести,просто невидях по-подходящо място .

П.П. Ако Модератора реши че темата не е за тук да я премести,просто невидях по-подходящо място .
Re: Покупка на лодка
А относно въпроса ти, с руски лодки нямам контакт от 10-тина години, но за мен най-важното е лодката да е била потдържана изцяло. Материала старее много бързо ако не се потдържа правилно.
Погледни за напуквания (малки колкото косъмчета нацепвания), погледни доре шевовете (слепващите, свързващите ленти). Най-вече местата на свързване на дъното с балоните и особенно там където има по остри ъгли.
Като цяло лодката трябва да е добре подсушена и талкирана от вътре, и от вън. След вкарване на въздух в балоните и отвиване на винтила изцяло заедно с въздуха трябва да излезе и малко талк на прах, това е признак за добре подсушена и съответно потдържана лодка. От вън естественно трябва също да е талкирана. Материала трябва да е гъвкав (ако не знаеш как би трябвало да изглежда, поискай едно парченце материал от оригиналния комплект за поправка, цвета на материала може да се е изменил малко от употреба или слънчевите лъчи, но гъвкавостта и еластичността му не).
Общо взето аз за това бих гледал, естественно + останалите неща, като колко ремонта има лодката и как са направени те, и такива му ти работи.
Погледни за напуквания (малки колкото косъмчета нацепвания), погледни доре шевовете (слепващите, свързващите ленти). Най-вече местата на свързване на дъното с балоните и особенно там където има по остри ъгли.
Като цяло лодката трябва да е добре подсушена и талкирана от вътре, и от вън. След вкарване на въздух в балоните и отвиване на винтила изцяло заедно с въздуха трябва да излезе и малко талк на прах, това е признак за добре подсушена и съответно потдържана лодка. От вън естественно трябва също да е талкирана. Материала трябва да е гъвкав (ако не знаеш как би трябвало да изглежда, поискай едно парченце материал от оригиналния комплект за поправка, цвета на материала може да се е изменил малко от употреба или слънчевите лъчи, но гъвкавостта и еластичността му не).
Общо взето аз за това бих гледал, естественно + останалите неща, като колко ремонта има лодката и как са направени те, и такива му ти работи.
-
- новобранец
Ако можеш да си посъбереш още малко парички си купи с твърдо дъно и ново.Шега с тези неща не бива.Успех.
-
- ще става разбирач
Колеги дайте съвет Уфимка 2ра употреба или Seahawk ii нова.Руската ми я дават съвсем малко по- евтина,единственото което ме притеснява че нямам мн.доверие в здравината на PVC-то.Може и да бъркам нека някой ме поправи
-
- вече хвърля и на тежко
Колега, ако искаш точен отговор, дай подробности. Къде и за какви цели ще ползваш лодката ? Уфимката 2ра употреба , колко годишна е , защото тези лодки след определен срок на използване са си голям "екшън".stefan_ginev написа:Колеги дайте съвет Уфимка 2ра употреба или Seahawk ii нова.Руската ми я дават съвсем малко по- евтина,единственото което ме притеснява че нямам мн.доверие в здравината на PVC-то.Може и да бъркам нека някой ме поправи
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
Уфимката
даже и като нова не е редно , мисля, да се сравнява с китайчето. Личен опит
. Въпросът ти е реторичен, колега. Грабвай китайчето! 

Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Мммм-даа! Важен е процеса!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега, ползвам една едноместна руска гумена лодка 30г. Много колеги са я виждали! Лесна е за подръжка и за лепене!Малка и много лека! Иска си грижа! Колегата преди мен писа за миенето, подсушаването и талкирането! Имам от две - три години и двуместна Уфимка. Отлична лодка за моите изисквания! Ловя основно костур и бяла риба! Имам внуци и с тях мога да излизам свободно в язовирите! Двуместна е и достатъчно голяма! Съвет от мен:- надуй я преди да си я платил и мини с мокра гъба по слепящите бантова! Ако има пропуск при слепванията ще си покаже с мехурчета. Не е болка за умиране и да има малки мехурчета. Можеш да го репарираш успешно със зачистване и подлепяне. Всичко е въпрос на пари, и състояние на лодката! Ако има сериозни струйки от мехурчета, ще имаш нужда от допомпване във водата, което не е много приятно! Прегледай и слепването на дъното към балоните! Да няма прокъсвания, защото после е проблем да изсушиш проникналата вода зад банта! Не я ли подсушиш, ускоряваш гниенето на лодката и скъсяваш живота и! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- ще става разбирач
Лодката ще бъде използвана изцяло на язовири за разпъване на въдици.Темата я пуснах за да се осведомя понеже бях чул за проблеми с клапаните(незнам дали точно се изразявам)за надуване били давали дефект и дали имат други дефекти.Относно годината за производство незнам нищо а дали е подържана ще видя в събота дано се справя със съветите които са ми дали колегите.nikgeo написа:Колега, ако искаш точен отговор, дай подробности. Къде и за какви цели ще ползваш лодката ? Уфимката 2ра употреба , колко годишна е , защото тези лодки след определен срок на използване са си голям "екшън".
П.П.Разликата в сумата м/у руската и китайката е около 100лв. и затова искам мнение дали си заслужава 2ра употреба руска или нова pvc китайка.Мерси за отговорите.
- dedeff
- разбира нещата
Слабите и места са кантовете навсякъде,много се разлепят,обърни внимание на бордовете в ъглите,това също са и слабите места,лепенките,ако има такива а също така обърни внимание на дъното дали не е порязано.Тапите винаги издишат,но това не е болка за умиране,намотаваш тефлонова лента и си готов,с една дума ако е на сметка взимай и няма да сбъркаш,щом ще е само за разпъване,а не за околосветски пътешествия.Поздрави и успех.Весели празници.
Без жени можем,без риболов не можем!
-
- ще става разбирач
Благодаря за отговорите.Весели празници много здраве и щастие на всички .Моля ключ.