Питане към шаранджиите

Модератор: sapuna

cucko
разбира нещата
разбира нещата

Re: Питане към шаранджийте

Мнение от cucko »

i_plamen написа:
Аз, понеже съм голям мързел съм си направил различни монтажи напълно готови и си избирам според случая. Не обичам да правя монтажи на място. С това едва ли съм уникален. Мързелът върви по хората, но въпроса ми е за следното: Накрая ледкора ми завършва с вирбел и на язовира връзвам основното за вирбела и хвърлям. Нека някой от печените колеги да каже дали губя много от здравината на монтажа като го свързвам с вирбел към основното. Освен това ми се струва, че без въпросният вирбел основното ще стане на пружина от усукването.
За вирбел много внимавай какъв монтаж ще използваш иначе сейфтито няма да работи добре!
Пак да повторя!За да слагаш вирбел там трябва първо да си сигурен че оловото ще се изнизва без проблем-за целта е болт риг със застопорен клипс или инлайн с напречен разрез!А конуса не трябва да е стегнат!
Иначе края на лидкора има клуп и го прекарваш през ухото на вирбела,след това излиза и го разтваряш този клуп за да мине целия вирбел и до тук вече е монтиран на ледкора!А вирбела за основното влакно ползвам ей този Clinch knot!
http://www.animatedknots.com/improvedcl ... dknots.com
Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

i_plamen написа:...Накрая ледкора ми завършва с вирбел и на язовира връзвам основното за вирбела и хвърлям....
Ти Сапунджиев не го слушай, той не ползува такива неща, защото на състезателите им е забранено :wink: :D .
Внимавай сега:
1. Ползувай си обикновен вирбел, но качествен- с лагер
2. Правиш по-голямо ухо на лийдкора към вирбела, така че целият монтаж да минава през него
3. Откачаш лийдкора, а вирбела остава на основното влакно. Вирбела минава през върховия водач, така че не е проблем да си свиеш такъма.
4. Прочети внимателно какво ти е написал сиско и ако не си разбрал за какво иде реч, ще получиш линк.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Питане към шаранджиите

Мнение от sapuna »

Димчо,Димчо!Чети внимателно какво съм писал!Не е ли едно към едно с твоето предложение?!?!?!
Само къде избягваш клупа на лидкора! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
i_plamen
новобранец
новобранец

Мнение от i_plamen »

Diman написа:
i_plamen написа:...Накрая ледкора ми завършва с вирбел и на язовира връзвам основното за вирбела и хвърлям....
Ти Сапунджиев не го слушай, той не ползува такива неща, защото на състезателите им е забранено :wink: :D .
Внимавай сега:
1. Ползувай си обикновен вирбел, но качествен- с лагер
2. Правиш по-голямо ухо на лийдкора към вирбела, така че целият монтаж да минава през него
3. Откачаш лийдкора, а вирбела остава на основното влакно. Вирбела минава през върховия водач, така че не е проблем да си свиеш такъма.
4. Прочети внимателно какво ти е написал сиско и ако не си разбрал за какво иде реч, ще получиш линк.
По т.1 Точно такива ползвам.
По т.2 Имам и такива варианти.
т.3 е ясна.
По т.4 Линкове не искам защото съм гледал многооо. По скоро тълкуване, защото или нещо не разбирам, или нещо пропускам.
Как въпросният вирбел разваля "сейфтито" на монтажа? Имам откачени риби, но късане от риба нямам, така че съвеста ми е чиста.
При закачки моята линия излиза от водата по следните начини:
Вариант 1:дърпам до изпотяване и излиза цялата линия непокатната.
Вариант2:дърпам и линията излиза без тежестта непокътната без значение дали е с клипс или инлайн. За инлайн ползвам едни зелени четвъртити тежести покрити с нещо като песъчинки и с надлъжен процеп.
Вариант3:дърпам и линията се къса на основното преди или след въпросният вирбел.
Вариант 1 и 2 вераятната причина е закачане на оловото.
Вариант 3 вече имаме и вероятност да е закачена куката.
Та как ще се сейфне горкия шаран. Аз никога досега не съм вадил при закачка монтажа без куката та да се надявам, че и шаро ще се отърве от всичките там железа, ледкори и тем подобни неща.
Стана малко дълго. Дано сте ме разбрали. Не оспорвам нищо от тези неща, даже се опитвам да ги правя, само дето малко се съмнявам, че работят правилно.
cucko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от cucko »

Сапуна което е дал е за мястото между лидкора и повода това е бърза връзка на повода!
Аз съм така!Вирбела от втората снимка + противоусукващ конус за повода!
Изображение
Изображение
А когато говорим за вирбел(лидкор) и основно влакно аз предпочитам мястото където влакното се връзва с клинч възел е да бъде прясно вързан! :wink:
А иначе е по-добра идея да бъде на клуп за да може две влакна да се опъват върху метал(вирбел) поради т.н. триене на влакното - прекарваме целия монтаж през този клуп както споменах за вирбела през лидкора!

Сега намерих по-добър възел който мисля че е по-добър от другия!
===============================================================
Изображение
Възел за вирбел, блесна и др. (1)
(Improved Clinch knot)
Това вероятно е най-използваният от всички рибарски възли, което се дължи на простотата му. Може да усилите здравината на този възел като удвоите влакното при връзването му.
1. Прекарайте влакното през халката на вирбела и направете 5 навивки назад около основната линия.
2. Придържайки навивките, прекарайте свободният край през най-близкият до халката клуп и после през големият клуп, който току-що сте създали.
3. Затегнете възела и подрежете свободния край.
================================================================
Изображение
Изображение
Изображение
Възел за вирбел, блесна и др.
(Two-turn Clinch knot) (2)
По-здрав от възел (1) - Improved Clinch knot, и почти толкова лесен за връзване.
1. Прекарайте влакното през халката на вирбела два пъти за да формирате малък двоен клуп.
2. Направете 5 навивки назад около основната линия и прекарайте края през двойния клуп.
3. Прекарайте го и през големият клуп, който току-що сте създали.
4. Затегнете възела и подрежете свободния край.
=================================================================
8)
Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Бързите връзки водат до още куп непотребни шлаувки маншони и подобни глупости ... шок-лидера е също една непотребна глупост която може само да ти навреди. Аз ползвам корда 0.40 и метър и нещо лийдкор.. и все си мисля че, тва е най-доброто. Разбирасе тва е само мое мнение. Мисля дори в закачките да заменя лийдкора с тел , че ми писна да ставам донор.
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”