Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Противоусукваща тръбичка
Модератор: sapuna
Противоусукваща тръбичка
Четох, четох и не можах да намеря нищо конкретно по въпроса, а имено за това как е правилно да се монтира пластмасовата противоусукваща тръбичка. Теми много всеки говори за това едни казват едно други казват друго трети си мислят и ли се правят, че са разбрали и в крайна сметка всеки си е слага както му е удобно ... от снимки във форума видях двама колеги които са е сложили по различен начин и двамата казват че разбират знаят и могат и до колкото виждам се тачи мнението им ... та на въпроса...
Кой според вас е правилния вариант за монтаж?
А) - вариант А
Б) - вариант Б
ето и вариантите:

Дано не съм объркал местото за темата или нещо друго, че напоследък админите са ме подгонили и даже ми трият постове
И все пак ако не за други, поне за мен ще бъдат от полза отговорите тук.
Поздрави!
Кой според вас е правилния вариант за монтаж?
А) - вариант А
Б) - вариант Б
ето и вариантите:

Дано не съм объркал местото за темата или нещо друго, че напоследък админите са ме подгонили и даже ми трият постове

Поздрави!

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Противоусукваща тръбичка
Никак,поне аз не използвам такива.но дългата част е към куката
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аз ``Г`` образни тръби не използвам.Ползвам само прави и то от късите.Мнения ще получиш различни относно как да поставиш тръбата.Аз те съветвам да замяташ известновреме по единия начин, след това монтирай тръбата обратно и мятай ощо толкова време.Сам ще си дадеш отговор как трябва да бъде монтирана,като си направиш сметка с броя на оплитанията по единия и другия начин. 

Above us only sky
-
- и господ не е толокова добър
Както каза Бутник, дългата част към тръбичката.При замятане разстоянието на тръбичката от повода до хранилката, колкото е по-голямо, толкова по-далеч ще е повода и опасността от оплитане намаля.Лично аз рядко ги ползвам. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Няма друг начин,това е иначе става компот,нали и се нарича противоуплитаща,ако късата страна е към куката се увери сам какво става,особенно с новобранциsnegk написа:Както каза Бутник, дългата част към тръбичката.При замятане разстоянието на тръбичката от повода до хранилката, колкото е по-голямо, толкова по-далеч ще е повода и опасността от оплитане намаля.Лично аз рядко ги ползвам.

Последно промяна от butnik на Вто Дек 22, 2009 1:20 pm, променено общо 2 пъти.
- Skorpi
- сериозен играч
Аз съм на вариант Б ама иначе ползвам права къса тръбичка около 6-7см
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- krokibg
- учете се от него
Аз си купувам няколко метра силиконов шлаух дето се слага за застопоряването на плувките,като гледам да е най-широкия възможен !!! Слагам от него и на мустаците,когато ловя на дъно и нямам проблеми.Шлауха е много ефикасен и няма оплитания,същевременно е здрав и тънак,което пък спомага,да не се плаши рибата и т.н

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- научил се да хвърля
Отрежи тая късата част и действай с права тръбичка, избутва повода повече в страни, аз така нямам оплитане (в язовир). Иначе има и монтажи без тръбичка с възли и др. които съм научил от butnik и IDA (благодаря за което), разрови се с търсачката и ще ги намериш, с тях също съм нямал проблем, само отнема повече време направата му. На този с тръбичка слагай един силиконов стопер над монтажа ( 1-1.5м) иначе ще ти бяха много хранилката 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Любо,и по тоя начин става,но колкото е по-изчистена линията ,толкова по-добре.При мързел използвам този ,който описах по-горе.Правил съм страшно много опити с различни монтажи и сам стигнах до убеждението,че по-чистата линия дава ефект.При горе описания монтаж някои слагат съчма на 15-20см над вирбела към който е монтиран повода за самозасичане.Лично не слагам,шарана винаги е вътре ,а при дребосъците работя с друг монтаж,но ги има из темите,както и за тия тръби,стърчащи на дъното.Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Аз си купувам няколко метра силиконов шлаух дето се слага за застопоряването на плувките,като гледам да е най-широкия възможен !!! Слагам от него и на мустаците,когато ловя на дъно и нямам проблеми.Шлауха е много ефикасен и няма оплитания,същевременно е здрав и тънак,което пък спомага,да не се плаши рибата и т.н![]()
![]()
-
- сериозен играч
Аз пък винаги слагам с късата част към куката,нямам проблеми с уплитания,все си мисля,че ако е с дългия край ще стърчи много на дъното,като има въздух в нея.Иначе и аз най често ползвам монтажа който каза Ицо,но не с две а с едно мънисто.

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ето как можеш да си направиш същия монтаж без тръбичка. Тези няколко клупа преди повода играят същатата роля както и тръбичката но така монтажа ти е много по-гъвкав и по-чувствителен. Иначе от тия тръбички според мене няма смисъл.

Ето и още една разновидност

Ето и още една разновидност

Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Друга роля ,която изпълнява монтажа постнат от колегата е ,че клупчетата правят и по чувствителна линията,ако не вярвате питайте чичко Боб.Втвърдяват я.
Има и друг начин - вместо клупчетата двете влакна се пресукват едно към друго и се връзва възел, също много добре вдвърдява влакното.