Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


помощ ..как се прави ракия...
Модератор: dantho.mihov
помощ ..как се прави ракия...
от известно време се включвам в форума по рибарски теми но по правенето на ракия съм съвсем бос и реших да се обърна за помoщ тук - знам че освен добри рибари има и добри майстори на ракия. първо малко уточнения - не става въпрос са България,и за малки количества за лична употреба /съвсем легално е при мен/ дестилатора го купих - малък 25л и е сух /охладителя е нещо като при климатиците - с компресор/ като идеата е да го ползвам на лодката където прекарвам доста време през годината - работи без грешка - така че проблема не е в него. имам и захарометър. и така първи опит - с стафиди - ами нещо ферментациата изобщо не тръгна. 2 опит - прясна царевица от консерва - ами същата историа. 3 опит с папая - сладко и сочно - фермантацията стана ама това което ислезе от дестилатора беше голем балвоч. та молбата ми за помощ - как се започва ферментациата,каква захарност в началото,температура и изобщо всяка помощ по въпроса - пие ми се хубава собствена студена ракия с салатка че ми омразнаха тези бaркочи. благодаря предварително на всички за помоща и всеки съвет ще бъде приет с благодарност и уважение
-
- сериозен играч
- Мнения: 1953
- Регистриран на: Сря Сеп 03, 2008 8:08 pm
- Местоположение: Пловдив,с.Житница
Re: помощ ..как се прави ракия...
При правенето на домашна рикия е много важно да се направи добър виноматериал /при гроздовата/ или материал при плодовата. Първо - се смачква плода.Второ-се измерва захарното съдържание на смачкания плод със захаромер.Трето -се прави корекция на материала като е необходимо да достигне 22-23%захарност, като за повишаването на 1% е необходимо 1кг захар при 100литра материал.Четвъръто - материала се бърка всеки ден до 3 пъти. Температурата на ферментация не трябва да превишава 30градуса и не по-ниска от18-20градуса. След като преключи ферментацията, това става обикновенно 28-30дни след като сме положили материала за ферментация. И след 10 дни материала може да се дестилира. Но преди това се пробва дали материала има сладък вкус /не трябва да има/ и с запалена клечка се доближава до повърхността на материала и ако гори е преключила ферментацията. Шапката е паднала. При дестилацията в началото е необходимо да се отдели 1-2% от количеството на материала.След като се дестилира на постоянен и равномерен огън при достигане до 40градуса също се отделя така наречените патоки
Алкохолното производство сие майсторлък,но си има златни правила,и ако несе спазят стават лоши резултати.Идеалните условия за добра ферментация са 19-21 температурни и 19-21 захарни градуси.Особенно при вината трябва да се спазят,защото материала за ракия и да повкисне ,при варенето чрез сода киселината ще се махне,но при виното.... . Моята рецепта е елементарна,но досега няма проблеми.В 120 лт. бидон слагам 1/3 плод(нацепен,смачкан)ако плода е много добре узрял,веднага го заливам със сироп(4/1),но ако има не добре узрели плодове,оставям 2-3 дни да поугният,и тогава заливам.На 120 лт. бидон слагам15 кг. захар и60 лт. вода,всеки ден се бърка и постоянно е захлюпен съда.Не е желателно да е на слънце-прегрява и ферментацията прекъсва.Когато материала падне на дъното и запалена клечка гори до нивото на материала-може да се вари.При джибрите-заливам ги с разтвор3,5/1 и когато виното се избистри-на казана.Вказана за подобряване на вкуса и аромата не слагам ,а после в съда с ракия.Преди ползвах трески от бял дъб,но сега ползвам сушени плодове-кайсии или сини сливи.Според моите наблюдения бистра и ароматне ракия става при добре узрели плдове и напълно приключила ферментация.
Успех

Алкохолното производство сие майсторлък,но си има златни правила,и ако несе спазят стават лоши резултати.Идеалните условия за добра ферментация са 19-21 температурни и 19-21 захарни градуси.Особенно при вината трябва да се спазят,защото материала за ракия и да повкисне ,при варенето чрез сода киселината ще се махне,но при виното.... . Моята рецепта е елементарна,но досега няма проблеми.В 120 лт. бидон слагам 1/3 плод(нацепен,смачкан)ако плода е много добре узрял,веднага го заливам със сироп(4/1),но ако има не добре узрели плодове,оставям 2-3 дни да поугният,и тогава заливам.На 120 лт. бидон слагам15 кг. захар и60 лт. вода,всеки ден се бърка и постоянно е захлюпен съда.Не е желателно да е на слънце-прегрява и ферментацията прекъсва.Когато материала падне на дъното и запалена клечка гори до нивото на материала-може да се вари.При джибрите-заливам ги с разтвор3,5/1 и когато виното се избистри-на казана.Вказана за подобряване на вкуса и аромата не слагам ,а после в съда с ракия.Преди ползвах трески от бял дъб,но сега ползвам сушени плодове-кайсии или сини сливи.Според моите наблюдения бистра и ароматне ракия става при добре узрели плдове и напълно приключила ферментация.
Успех



Светът е кръговрат. Всеки е отговорен за действията си. Всичко се връща..
Re: помощ ..как се прави ракия...
малко уточнения - всякакъв плод ли става за ракия- грозде има ама не му е сезона сега. сега са без пари папая,манго и киви.- та за съда ми 25л - съм се замислил от киви - 10кг ще стигнат ли? от стафидите защо не стана
?- ефтини са при мен ?


-
- сериозен играч
- Мнения: 1953
- Регистриран на: Сря Сеп 03, 2008 8:08 pm
- Местоположение: Пловдив,с.Житница
Re: помощ ..как се прави ракия...
Ще стигнат
Мачкаш кивито и слагаш захар разбъркана с вода 1 към 3
от 1 кг.захар излиза около 700гр.ракия
Мачкаш кивито и слагаш захар разбъркана с вода 1 към 3
от 1 кг.захар излиза около 700гр.ракия
Светът е кръговрат. Всеки е отговорен за действията си. Всичко се връща..
Re: помощ ..как се прави ракия...
Ако слагаш само стафиди няма как да започне ферментация. Няма дрожди по сушените плодове. Дори и пресно набрани ако са, не се мият преди мачкането, защото отмиваш дрождите. Най-добре слагай хлебна мая, за да тръгне ферментацията както трябва.
А...? К'во...? Да, бе, да, бе! Знам, знам...
- hristotihov
- сериозен играч
- Мнения: 1512
- Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: помощ ..как се прави ракия...
Познавам хора които са правили от банани, портокали, мандарини или други екзотични плодове. От тях лесно става ракия, защото имат много захар, но не е хубава за пиене, защото аромата на тези плодове е много силен. От кивито ще стане, но ще има много силен вкус на киви. Най-добре си е гроздето, ако няма грозде, няма ли някакви сливи, да си барнеш една сливова? От круши става хубава, или ябълки, или кайсиева ...
нямам живарник
Re: помощ ..как се прави ракия...
няма сливи за съжелениеhristotihov написа:...... няма ли някакви сливи, да си барнеш една сливова? От круши става хубава, или ябълки, или кайсиева ...
и още нещо - този сладкодумец - продавача ми продута и некакъв вагленов филтър към дестилатора - да съм прекарвал и дестилата през него ама а много не му вярвам. требва ли да го прекарвам и през този филтър?
-
- новобранец
- Мнения: 7
- Регистриран на: Пон Май 04, 2009 7:53 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: помощ ..как се прави ракия...
Здравейте приятели, на този адрес /http://www.rakiyata.com/forum/index.php/ ще намерите всичко необходимо по темата. Тези момчета са просто невероятни. Надявам се да съм помогнал.
-
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 13896
- Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 9:11 pm
- Местоположение: св.Влас
Re: помощ ..как се прави ракия...
Защо на ракия не зависимо от плода и казват: "плодова ракия", а на ракия от грозде и казват: "гроздова".Гроздето плод ли е или не



Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- ivan_yo
- разбира нещата
- Мнения: 1076
- Регистриран на: Нед Ное 21, 2004 2:58 pm
- Местоположение: карлово
Re: помощ ..как се прави ракия...
можеби е прекалено сладко.СЛОЖИ на 25 л.материял и 30 гр. мая за хляб като предварително я разбиваш във топла вода.може да се наложи да сипеши 100мл отцет.xoxo написа:малко уточнения - всякакъв плод ли става за ракия- грозде има ама не му е сезона сега. сега са без пари папая,манго и киви.- та за съда ми 25л - съм се замислил от киви - 10кг ще стигнат ли? от стафидите защо не стана![]()
?- ефтини са при мен ?
Сега да те те питам!!!ЗАВЪРТАТ ЛИ СЕ НАД МАТЕРИЯЛА ТИ ВИНАРКИ, защото те са причинителите на ферментацията.



ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
Re: помощ ..как се прави ракия...
Момци, правили сме си ракия от портокали и мандарини, сладко от мазето и още какви ли не цитрусови плодове.....става идеално и си е много гот за къркане.....малко захар+мая подходяща температура.....и
Весели празници на ВСИЧКИ

Весели празници на ВСИЧКИ

- borislav58
- сериозен играч
- Мнения: 1644
- Регистриран на: Вто Фев 13, 2007 1:24 pm
- Местоположение: Гр.Стрелча
Re: помощ ..как се прави ракия...
[quote="Йордан Марков"]Ще стигнат
Мачкаш кивито и слагаш захар разбъркана с вода 1 към 3
от 1 кг.захар излиза около 700гр.ракия[/quote
Ебре Данчо вие с адаша сте си маистори на огнената вода.

Мачкаш кивито и слагаш захар разбъркана с вода 1 към 3
от 1 кг.захар излиза около 700гр.ракия[/quote
Ебре Данчо вие с адаша сте си маистори на огнената вода.





Всичко заебавам и за риба заминавам!
Re: помощ ..как се прави ракия...
Бе какво правите бе?Че то накрая за джибри ще ползвате и касетките от гроздето. 

- dako71
- сериозен играч
- Мнения: 1311
- Регистриран на: Пет Мар 06, 2009 3:14 am
- Местоположение: Фидер отбор Пирдоп
- Обратна връзка:
Re: помощ ..как се прави ракия...
От стафиди става най качествената ракия стига да спазваш процедурите. 1кг. стафиди, 20л. вода, 1кг захари 100гр. мая добре разбита в хладка вода.
Както чета си някъде по топлите страни. Имай на предвид че когато околната температура е над 20 градуса ферментацията протича много бързо и после се губи от алкохола. Така че като заредиш джибрата бъркай я всеки ден и следи захарноста! Падне ли на нула % веднага дестилирай. Няма смисъл да броиш 30 дни и тем подобни срокове щото ферментирането е винаги различно. Винаги точи ракията до 40 градуса и после ако е нужно разреждаи с дестилирана вода. Знаи че ракия става от много неща плодове, зърнени култури, цвекло, меласа, картофи, нишесте и още много други но ти си зареждай само стафиди и ако я докараш тя е по добра и от гроздовата.
Апропо мини я ако искаш през активен въглен щото той премахва всички вредни примеси в това число и метиловия алкохол и ракиката придобива по добър вкус. Успех.
Както чета си някъде по топлите страни. Имай на предвид че когато околната температура е над 20 градуса ферментацията протича много бързо и после се губи от алкохола. Така че като заредиш джибрата бъркай я всеки ден и следи захарноста! Падне ли на нула % веднага дестилирай. Няма смисъл да броиш 30 дни и тем подобни срокове щото ферментирането е винаги различно. Винаги точи ракията до 40 градуса и после ако е нужно разреждаи с дестилирана вода. Знаи че ракия става от много неща плодове, зърнени култури, цвекло, меласа, картофи, нишесте и още много други но ти си зареждай само стафиди и ако я докараш тя е по добра и от гроздовата.
Апропо мини я ако искаш през активен въглен щото той премахва всички вредни примеси в това число и метиловия алкохол и ракиката придобива по добър вкус. Успех.
Re: помощ ..как се прави ракия...



наи вече ми помогнахте да видя къде сам сбъркал



Последно промяна от xoxo на Сря Дек 23, 2009 7:39 pm, променено общо 1 път.