Сом на тролинг

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Re: Сом на тролинг

Мнение от Emo-83 »

Тоше,нищо не ми е убягнало.Аз твърдя,че сома сутрин и привечер се храни в по-горните слоеве вода.....това не е свързано с пролетта.Мисля по същия начин и за бялата риба.Има си неоспорими аргументи за това.Храната на хищника не случайно приближава бреговете,знаейки прекрасно хранителния режим на хищника.Другото,което казах е,че при бистра вода на Кърджали стръвта не кълвеше на воблери(малки).За това се принудих да пусна на много късо разстояние воблера и да го водя близко до скалите и брега.Водейки го на бърза скорост тя не позволяваше по-доброто му оглеждане.Кълването се промени поне с 90% с знак +....това казах.
Що касае чувствителноста на Троли.Никога не съм желал да я засегна в аспекта нюх.Той е абсолютно необходим за хора,които наричат себе си риболовци.Възхищавал съм се и съм се учил на това....макар да го смятам за вродено.Когато навремето ходех за шаран използвах следната тактика.Никога не съм избирал место,което ми е най-удобно за спане.А мои колеги бързаха да нахвърлят вързаните от къщи въдици.Аз стоях и гледах язовира,защото той според мен може да говори.Същото се получава и сега с хищника.Ако загледате на сонара и при спаднал язовир как склоновете влизат във водата,ще ме разберете за какво мисля,че е важно да говорим.Лично мен корито на реката,резките падове в дълбочина,паднали дървета,скални тераси и наличието на заливи ме ориентира много.Естественно намирам разлика от места за почивка и места за хранене.....също,като при човека.Ядем в кухнята,а спим в спалнята,развлеченията са в хола.Моля не ми се смейте на разсъжденията....те са мои и не са задължителни за всички.
В момента пиша за да науча от вас нещо различно от това,че късмета се накъсметява + цветовете и дълбочината на воблерите.Опитвам се да давам мои примери за да може и вие да ме ориентирате във вашия свят на мислене.Да зная,че има неща които се усещат без да можеш да си ги обясниш сам на себе си.Но все пак е интересно да знаеш какво стои зад това ЗАЩО :!: на Троли.....връщайки се към София.
Желая весели празници на всички.През следващата година много здраве,повече усмивки и късмет в живота и риболова.
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

Темата е интересна,и ще драсна няколко неща,дори и да не практикувам този вид риболов.Дано да са от полза.

Едно от важните неща-за да имаме слука,е правилният избор на воблер,''размер,цвят,газене,игра''.
На тези схеми се вижда до каква степен, цветовете могат да проникнат в даден водоем,в зависимост от дълбочина,и чистота на водата.

Изображение Изображение

От голямо значение, е времето в момента дали е слънчево оли облачно,за да сме наясно как се променя цветът на воблера.Ето един пример:

Цветът на светло сиво парче хартия разгледано по (от ляво на дясно): дневна светлина, пряка слънчева светлина, флуоресцентна светлина, крушка с нажежаема жичка.

Изображение

Незнам до каква степен рибите различават цветовете ,но след редица проучвания и експерименти,учените са стигнали до извода,че рибите не виждат добре ,на разстояние по-голямо от 45-50см, :shock: затова се разчита на страничната линия,улавяща вибрациите.
Всичко добре,ама аз немога да си дам отговор на няколко въпроса: :roll: Ако на едно място имаме четири-пет сома ,с различна големина,и воблерът минава през тяхната зона,кой-от сомовете ще се спусне да го изкльопа,-този който е най-близо, или всичките ще се юрнат да го изпапат? :roll: Дали всички сомове ,и малките и големите ,усещат вибрацийте на воблера ''еднакво'' добре и по ''един и същи''начин,или големите превъзхождат малките ,с по големия си опит,но пък малките печелят напредварата с повече численост и пъргавина. :D

Весели празници и наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Снимките горе,показват че зелено и синьо са най-работещи,това показва и практиката.Що се отнася до това,дали сомовете еднакво усещат вибрацията на примамките,мисля че да,това и нервна система и всяка риба я има.Тук размер не играе,така си мисля !!! А когато воблера мине покраи лежащи сомове,който испревари тои ще вземе примамката,няма значение дали е голям сом или малък.По тази логика,ако само големите взимаха примамките а малките да чакат реда си,щяхме да сме изловили всички трофейни екземпляри.Така мисля аз,но не съм под водата и на 100% няма как да го знам а предполагам :lol: :wink: :wink: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Цветовете са важни,но нека почнем от пролетта,както иска Тошко!Довечера ще разкажа моето виждане,че в ранна пролет,удрят само големи от 20 кила нагоре!Кроки,сомът атакува от долу на горе и вижда повече корема на воблера в съчетание със синия или зелен гръб!А и все си мисля,че ако сомът лежи на дъното не е активен и не удря на тролинг! :idea: Защо иначе цял ден обикалят 20 лодки без резултат и по некое време,ще реши да удари на някой неподготвен? :D
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

А,не подготвен :lol: Нали е влезнал риба да лови,нали очаква да му удари нещо сериозно,как ще ктои неподготвен в лодката.Хората са казали а и практиката ми по Марица показва че в една дупка,може да има 4-5 сома,и 100 пъти може да мине воблера покраи тях,без да му обърнат внимание.Явно си има момент в който сома лежи и може би испада в някакво състояние,нещо като сън може би :roll: Нещо като медитиране,в което състояние след като испадне,изобщо му исключват сетивата и не реагира на преминаващите примамки.Знам че е долу,знам че в един момент когато се активизира и тръгне да се храни ще последва удар,но стотиците замятания преди активацията му показват че преди това или лежи и не мърда както казах,или просто се е испарил и го няма изобщо в дупката :roll: :roll: :roll: Питаш ли ме Тролка,какви мисли са ми минавали през стотиците часове замятане като алтав,обикаляйки по бреговете на Марица от Пловдив до Свиленград, или нагазил някъде във водата до кръста.Имал съм няколко случая,когато още с третото - четвъртото замятане,следва удар и в растояние на 20 минути,на едно и също място и пред очите на четирима човека,извадих от пет удара четири сома и един откачих !!!Последваха хвърляния на въдиците и псувни,което ме накара да се бъзикам с тях известно време :lol: :lol: :lol: Този, и още един-два подобни случая с по три извадени риби в интервал от 10-15 минути,в една и съща дупка и на един и същи воблер,ме наведе на мисълта че наистина,сомовете когато се активизират,ловуват групово а през другото време,все едно съм хвърлил в градската тоалетна :lol: :lol: :lol: Такива мисли са ме спохождали по време на дългите и много кратни риболови по Марица,имал съм достатъчно време да се замисля за големината,цвета,модела и още много фактори,допринесли за успехите и неуспехите ми през тези години по реката.Стигнал съм до изводи и констатации,които с течение на времето са се оказали вярни до известна степен, но гаранция че съм прав няма никаква и си остават констатации,въпреки че за себе си знам цветовете които са работещи и са се доказали.Тролинга е друго,има още много да се научава и да се нагаждаме към поведението на сомовете в големите водоеми,защото реката е различна и явно има разлика в поведението на речните и язовирните говеда и трябва да се експериментира.Надявам се,успехи да имаме всички,защото няма гаранция на кои ще му удари,майстор ли е или начинаещ,всеки е влезнал и влачи нещо зад себе си.Може да удари и на Баба Груда,стига да държи въдица в ръката.Е,ще имаме достатъчно време през дългата и студена зима,да си кажем всичко което искаме да споделим.Времето е пред нас :lol: :lol: :wink:

Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

http://sendables.jibjab.com/view/50AobiGc8Y7KIzXU - само до 15.01.2010

Весели празници и много сполука!

http://sendables.jibjab.com/view/sw2HY1jw1GEd5wPS
.
На платено не одим !
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: hehehehehe mersi :wink:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

На първия клип съм дядо Коледа,а на втория ме няма,щот съм дърт за тия игри! :D Кроки,на спинингистите дет ходят за сом се възхищавам,щот доста трудно ми изглежда!Не можеш да разчиташ на късмета и всичко зависи от способностите на замятане и водене на воблера!При тролинга е много важно,от къде ще минеш и не всичко зависи от тебе!Тролингистът разчита на воблера да му хване рибата,той е зависим.При тебе,ти определяш правилата!Пролетно време март,април имам един сом за 5 години тролинг,но за това пък,най-едър изваден!Не е случайно и се връщам на взаимовръзката-костур-бяла-сом! :idea: Костура по това време е много рядък,но е пълно със сулки и бели излезли от дълбините! :idea: А,те са чудесна плячка за голям сом!Знам за 5-6 сома от 20 до 40 кила хванати през Април месец.За дребни до 10 кила нямам инфо за този период и за това си вадя този извод!Чакам Тошето да го начешем,как не го е срам да троли с 4-ри въдици! :roll: Старчето да не се хили,че и он праи тая грешка! :drinkers:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Сампо,мерси приятел,от сърце съм се смял на клипчетата :lol: :lol: :lol: :lol: :drinkers:

Аватар
oldman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от oldman »

Troli Rapala написа:!Чакам Тошето да го начешем,как не го е срам да троли с 4-ри въдици! :roll: Старчето да не се хили,че и он праи тая грешка! :drinkers:
Не е грешка! Тролим двама души и на всеки се падат по 2 въдици.
Сомът обича смелите!
yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

:lol: :lol: :lol: Сампо ми спря тока направо,как съм махмурлия и ми се мота китарата още помислих,че нещо ми се привижда! :rolleyes:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Кроки,разгадах синьо-зелените воблери със бял корем,защо привличат сома! :wink: Току-що се прибирам от Пясъчник и освен трите шарана,извадихме 40 каракуди и гърбът им блестеше в синьо-зелено.Сомът явно иска тези цветове,щот му мяза на каракудка! :wink: :drinkers: Срещнах и Краси-тармъка,мъка! :D :D :D :drinkers:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Троли,какви тармъци та подгониха бе,нещо времето ти е повлияло зле :roll: :roll: :roll: Някак си,нищо неразбрах от написаното сега от теб,ама ще се опитам и аз да го разгадая,както ти си разгадал за цветовете :lol: :lol: :lol:

Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Ще пробвам да снимам с телефона все още живите каракуди,да видиш как им блести в синьо-зелено гърбът!Уникално,все едно е скумрия или риба тон,те така блестят! :roll: Нема да развалям имиджът на Тармъкът! :D :D :D Голема сеч беше! :D Жалко,че нема следа от хищници,ма тоя Узуна и Старчето явно са ги разковали това лято! :wink: Жал ми е за Пясъчник,супер-източен,нема Микро! :( Дано да оцелее,некой сом за другата година! :roll: Ако бех тролил там тая година и аз щех да праснем некой сом! :D :D :drinkers:
yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Troli Rapala написа:Жал ми е за Пясъчник,супер-източен,
Тролка,ми то сега има вода горе долу, до 15 септември го пускаха тея идиоти,беше останал кална локва!Слушал съм от възрасни рибари,че е пускан преди години и повече от това!
Troli Rapala написа:Жалко,че нема следа от хищници,ма тоя Узуна и Старчето явно са ги разковали това лято
Наистина това лято на Пясъка се извади доста риба,специално бяла се ловеше добре и на тролинг и от брега,много маломерни риби се прибираха,прави ми впечатление,че възрасните колеги масово прибират дребна риба,явно признак на ниска култура!
Днес идваха едни познати от Ивайловград при мен по работа,та от дума на дума стана на въпрос,че Козела се бил отказал от стопанисването и охраната на язовира,мен не ми се вярва тази работа,ма знае ли човек!Казват,че бил налапал някакви мангизи по Сапард и дотам било с гьола.В последните дни,единствените които минавали да проверяват са си от месното звено на ИАРА,дано това не е истина,Любо ако е наясно,нека сподели!
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”