Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

чируз от илария/платерина
Модератор: sapuna
- kkiryazov
- разбира нещата
- Обратна връзка:
чируз от илария/платерина
Интересува ме някой правил ли е чируз от илария/платерина (аз лично не мога да ги различавам двата вида)? Има ли нещо по-специфично в приготвянето му и дали тези видове изобщо са подходящи.
Благодаря.
п.с. rumci е споменал в една тема за чируз от платерина, ама ще съм благодарен за повече инфо.
Благодаря.
п.с. rumci е споменал в една тема за чируз от платерина, ама ще съм благодарен за повече инфо.
Re: чируз от илария/платерина
Няма нищо по-специфично при приготвянето на чироза от илария или по-дребна платерина. Необходимо е просто малко повече време при сушенето на тези видове. Процедурата е същата от тази рецепта
ЦЪК. С риби над 300 гр. не съм експериментирал.

- kkiryazov
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Благодаря. Като свърши сезона ще пробваме да видим какво ще се получиrumci написа:Няма нищо по-специфично при приготвянето на чироза от илария или по-дребна платерина. Необходимо е просто малко повече време при сушенето на тези видове. Процедурата е същата от тази рецептаЦЪК. С риби над 300 гр. не съм експериментирал.

- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз съм правил от илария по следния начин :
- в един съд приготвям (саламура) вода с морска сол (така ,че сурово яйце да плува)
- слагам изчистените риби в саламурата за 12 часа
- изплаквам ги и пак ги слагам в нова саламура за 6 часа
- приготвям разтвор 50 % вода и 50 % отцет и след 3 часа чакане изплаквам и е готова
- слагам готовата вече риба на проветриво и сенчесто място за 5 дни
- в един съд приготвям (саламура) вода с морска сол (така ,че сурово яйце да плува)
- слагам изчистените риби в саламурата за 12 часа
- изплаквам ги и пак ги слагам в нова саламура за 6 часа
- приготвям разтвор 50 % вода и 50 % отцет и след 3 часа чакане изплаквам и е готова
- слагам готовата вече риба на проветриво и сенчесто място за 5 дни
- kkiryazov
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Благодаря и на двама ви. Ще пробвам и по двата начина
-
- новобранец
Колега, стана ли чируза?kockopm написа:Благодаря и на двама ви. Ще пробвам и по двата начина
Дай оценка на рецептите, де...

Животът е това, което ти се случва, докато правиш други планове.
Джон Ленън
Джон Ленън
- kkiryazov
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Като цяло спазвах само рецептата от rumci, ама нещо не съм възхитен от чируза от илария. Виж от зарган стана суперkrss написа:Колега, стана ли чируза?kockopm написа:Благодаря и на двама ви. Ще пробвам и по двата начина
Дай оценка на рецептите, де...

чируз от кефалови не бех виждал,но копоя ги е мариновал иги е оставил да поузреят.Таа риба е поначало суха и чак наесен се омазнява,но поради кулинарните си мераци дъхти на водорасли.Чируза по принцип се прави от хищник,но руснаците сушат всичко заради водката.Таа риба е най-добра на плакия,а есенната става за скара и пържене.На плакията слагам мед-1 чаена лъжичка и става симфония.