чируз от илария/платерина

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
kkiryazov
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 683
Регистриран на: Пет Май 08, 2009 4:01 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

чируз от илария/платерина

Мнение от kkiryazov »

Интересува ме някой правил ли е чируз от илария/платерина (аз лично не мога да ги различавам двата вида)? Има ли нещо по-специфично в приготвянето му и дали тези видове изобщо са подходящи.

Благодаря.

п.с. rumci е споменал в една тема за чируз от платерина, ама ще съм благодарен за повече инфо.
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5748
Регистриран на: Вто Окт 31, 2006 4:28 pm
Местоположение: Бургас

Re: чируз от илария/платерина

Мнение от rumci »

Няма нищо по-специфично при приготвянето на чироза от илария или по-дребна платерина. Необходимо е просто малко повече време при сушенето на тези видове. Процедурата е същата от тази рецепта :arrow: ЦЪК. С риби над 300 гр. не съм експериментирал.
Аватар
kkiryazov
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 683
Регистриран на: Пет Май 08, 2009 4:01 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: чируз от илария/платерина

Мнение от kkiryazov »

rumci написа:Няма нищо по-специфично при приготвянето на чироза от илария или по-дребна платерина. Необходимо е просто малко повече време при сушенето на тези видове. Процедурата е същата от тази рецепта :arrow: ЦЪК. С риби над 300 гр. не съм експериментирал.
Благодаря. Като свърши сезона ще пробваме да видим какво ще се получи :)
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 318
Регистриран на: Съб Сеп 13, 2008 8:27 am
Местоположение: гр. Варна
Обратна връзка:

Re: чируз от илария/платерина

Мнение от kopoy_92 »

Аз съм правил от илария по следния начин :
- в един съд приготвям (саламура) вода с морска сол (така ,че сурово яйце да плува)
- слагам изчистените риби в саламурата за 12 часа
- изплаквам ги и пак ги слагам в нова саламура за 6 часа
- приготвям разтвор 50 % вода и 50 % отцет и след 3 часа чакане изплаквам и е готова
- слагам готовата вече риба на проветриво и сенчесто място за 5 дни
Аватар
kkiryazov
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 683
Регистриран на: Пет Май 08, 2009 4:01 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: чируз от илария/платерина

Мнение от kkiryazov »

Благодаря и на двама ви. Ще пробвам и по двата начина
krss
новобранец
новобранец
Мнения: 38
Регистриран на: Чет Фев 21, 2008 6:16 pm
Местоположение: началото на Бургас

Re: чируз от илария/платерина

Мнение от krss »

kockopm написа:Благодаря и на двама ви. Ще пробвам и по двата начина
Колега, стана ли чируза?
Дай оценка на рецептите, де... :wink:
Животът е това, което ти се случва, докато правиш други планове.
Джон Ленън
Аватар
kkiryazov
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 683
Регистриран на: Пет Май 08, 2009 4:01 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: чируз от илария/платерина

Мнение от kkiryazov »

krss написа:
kockopm написа:Благодаря и на двама ви. Ще пробвам и по двата начина
Колега, стана ли чируза?
Дай оценка на рецептите, де... :wink:
Като цяло спазвах само рецептата от rumci, ама нещо не съм възхитен от чируза от илария. Виж от зарган стана супер :drinkers:
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: чируз от илария/платерина

Мнение от starcho »

чируз от кефалови не бех виждал,но копоя ги е мариновал иги е оставил да поузреят.Таа риба е поначало суха и чак наесен се омазнява,но поради кулинарните си мераци дъхти на водорасли.Чируза по принцип се прави от хищник,но руснаците сушат всичко заради водката.Таа риба е най-добра на плакия,а есенната става за скара и пържене.На плакията слагам мед-1 чаена лъжичка и става симфония. :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”