Пред дилема Тежък или Лек.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Пред дилема Тежък или Лек.

Мнение от fn1p »

Незнам дали това е правилното място за тази тема ако не е моля да бъда извинен.
Пред голяма дилема съм според вас кое е по-яко,така да кажа,тежък или лек спининг смисъл такъв
кое доставя повече удоволствие.Немога да се реша как би ми харесало повече,та реших да питам вас
съфорумници.Защото пробвах лек спининг но със такъм за тежък и някакси не ми беше комфортно.
От моята гледна точка е по-следният начин по лекия спининг е с по-леки и по-малки примамки съответно и по-ефтини,
а при тежкият обратното,та от тази гледна точка лекият е по-добре.Сега от друга гледна точка на спининг съм хващал кефал и щука
едното е се води леко а другото тежко и каточели когато хванах този първи за мен кефал каточели ме накефи повече отколкото щуката
от тази гледна точка толкова.Другата гледна точка е,с ниска акция прави повече удоволствие когато уловиш риба с висока акция каточели
не прави толкова голям кеф.

Поздрави и наслука !
Изображение Изображение
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Пред дилема Тежък или Лек.

Мнение от kesh »

Без да съм специалист, предполагам, че колегите ще ти кажат, че това са две съвсем различно пръчки. Едната е с макс. 15 грама акция - за кефал, другата с максимална акция 30 до 40, може би. Съответно едната е слаба за щука, дгугата голяма за кефал. Предполага се, че търсиш някакво средно решение, според мен, пръчка с акция 10-25... но няма да е идеална, както и да я погледнеш. Дано намериш нещо, което ще ти допадне. Успех! :)
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

fn1p написа: Пред голяма дилема съм според вас кое е по-яко,така да кажа,тежък или лек спининг смисъл такъв
кое доставя повече удоволствие.
Много ти е объркана концепцията колега, питаш нещо като "каква кола да карам-спортна, или джип"?
Отговора е: хубаво е да имаш и двете и да ги редуваш, пък с която ти е"по-яко", нея да караш повече! 8)
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Бегов »

Aми ти кат си имаше прът с 2 върха 5-20 и 15-40 защо ми го продаде ? Щеше да си имаш и лек и тежък спининг. :D
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

stupi написа:Aми ти кат си имаше прът с 2 върха 5-20 и 15-40 защо ми го продаде ? Щеше да си имаш и лек и тежък спининг. :D
Не колега този прът горната акция му е нещо средно а долната е между средно и леко.
Изображение Изображение
Аватар
J.P.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от J.P. »

fn1p написа:... по лекия спининг е с по-леки и по-малки примамки съответно и по-ефтини...
На мен пък това не ми се връзва.....концептуално.(говоря за воРБЕЛИ)
Ако пък става дума за производството на братята китайци....там всичко е на една цена. :lol:
мужчины не собаки - на кости не бросаются

"......Пийни ракия, хапни от кюфтетата(яденето на плодове води до сношение с друг мъж)...."
Аватар
GODFATHER
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от GODFATHER »

Jechev написа:
fn1p написа: Пред голяма дилема съм според вас кое е по-яко,така да кажа,тежък или лек спининг смисъл такъв
кое доставя повече удоволствие.
Много ти е объркана концепцията колега, питаш нещо като "каква кола да карам-спортна, или джип"?
Отговора е: хубаво е да имаш и двете и да ги редуваш, пък с която ти е"по-яко", нея да караш повече! 8)
ТОВА Е!!!!
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Бегов »

А ти кво търсиш ? Аз кат новобранец-спинингист не можах да те разбера.Пробвах пръта с Мепс Лусокс за щука и силикони по 15-20 гр.за бяла риба и работи ,живот и здраве на пролет ще го пробвам и с по-леки за кефал.
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Леко сънен препрочитам отново поста ти.Има много истини и много заблуда в него :) Какво да ти кажа - Jechev ти го е обяснил най-добре. И двата риболова си имат специфика. За кефал си взимаш една пръчка 2-10гр на 2.10/2.40 и кефа ще е на макс. Аз ловя предимно кефал и мога да ти кажа,че е сууупер тръпка ( ех колко тинеджърски се изказах) , ама нищо не може да се сравни с злобата на зелената зъбатка.. Кефала като го намериш и минеш с една тракалка и е увиснал на куката. На щуката и минавам пред муцуната и хитрува ;)
Та вземи си една лекичка пръчка за щука и една за кефал :)
Другата основна заблуда в поста ти е,че воблерите за кефал са евтини :) Ама как ми се иска да си прав .... Ама не си .. :( :(
По-скоро риболова на щука е по-евтин - клатушки за по 3-5лв и си готов ;)
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

Колега с колкото по-фин такъм закачиш по-голяма риба,толкова е по голямо удоволствието.Има обаче толкова много фактори с които трябва да се съобразиш,че гарантирам ти универсално решение НЯМА.Които ти каже нещо друго ще те излъже.Моя съвет е да си вземеш нещо по-скъпо което предполага по-добро съотношение лекота и здравина и разбира се да експериментираш докато ти пасне на тертипа на риболов.Много по лесно и по-приятно се свиква от москвич на мерцедес отколкото обратно.Не зная на колко години си ,но имай в предвид че основните физически характеристики на един човек са много важен фактор кое как прави във всяко отношение вкл.риболова.Ако си по здрав може да хвърляш и със много тежка и здрава въдица (която няма и да е много скъпа) цял ден.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

boki speca написа:Колега с колкото по-фин такъм закачиш по-голяма риба,толкова е по голямо удоволствието.Има обаче толкова много фактори с които трябва да се съобразиш,че гарантирам ти универсално решение НЯМА.Които ти каже нещо друго ще те излъже.Моя съвет е да си вземеш нещо по-скъпо което предполага по-добро съотношение лекота и здравина и разбира се да експериментираш докато ти пасне на тертипа на риболов.Много по лесно и по-приятно се свиква от москвич на мерцедес отколкото обратно.Не зная на колко години си ,но имай в предвид че основните физически характеристики на един човек са много важен фактор кое как прави във всяко отношение вкл.риболова.Ако си по здрав може да хвърляш и със много тежка и здрава въдица (която няма и да е много скъпа) цял ден.
Абе несъм много здрав но в момента хвърлям с тежка и здрава въдица.
Изображение Изображение
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

Въпроса е колко време ще можеш да издържиш?Ако отидеш на някой водоем достатъчно далеч няма ли да си провалиш излета заради умора,и да трябва да се върнеш?
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

boki speca написа:Въпроса е колко време ще можеш да издържиш?Ако отидеш на някой водоем достатъчно далеч няма ли да си провалиш излета заради умора,и да трябва да се върнеш?
Няма такова нещо бил съм вече на такъв риболов.И без проблем цял ден.....
Изображение Изображение
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

Според мен има и следната разлика:...при лекия спининг имаш шанс да хванеш и много рибета за един излет,а при тежкия за сом,щука..освен честите валати,шанса за повече от една риба е минимален.Аз предпочитам първия вариант-да замятам за кефали,ама да зашия поне 10 броя.И още...на малка примамка може да дойде и дърта риба,ама обратното...трудна работа.
Изображение
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

revox написа:Според мен има и следната разлика:...при лекия спининг имаш шанс да хванеш и много рибета за един излет,а при тежкия за сом,щука..освен честите валати,шанса за повече от една риба е минимален.Аз предпочитам първия вариант-да замятам за кефали,ама да зашия поне 10 броя.И още...на малка примамка може да дойде и дърта риба,ама обратното...трудна работа.
ааааааааа не Митак тук много мога да споря с теб до миналата година ходих на лек спининг така да го кажа и доста кефали сьм хващал но 10 или 20 кефала не могат да се сравнят с една дьрта риба как дьрпа а и изживяването е сьвсем друго адреналина скача на макс тук а що се отнася до валатите и тук може да поспорим всичко е много относително,хубаво е човек да редува видовете риболов да вади максимума от всяка ситуация :wink:
Изображение Изображение Изображение Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”